Ford 6640 - spanrol multiriem

Bij de multieriem komt een duidelijk, luid piepend geluid vandaan.
Als oorzaak hiervan vermoed ik de looprol van de automatische spanner (deze is glad omdat de riem er met de achterkant overheen loopt, en heeft daarom weinig frictie met de riem). Ook zal meespelen dat de rug van de riem na de nodige draaiuren steeds gladder wordt.

Wie weet of het helpt om de metalen spanrol te vervangen door een kunststof spanrol (ivm kleinere massa)?

De riem zelf vervangen helpt ook misschien wel, maar deze is op zich nog goed en daarom voor mij niet de eerste optie.
De spanner zelf heb ik met hogedruk schoongespoten (het huis met de veer "doorgespoeld") en meermaals door het spangebied heen en weer bewogen om te voorkomen dat deze zich ophangt in vuil, zand en stof. Hierna was het piepen even over, maar na 1 minuut was het weer terug.

Wie heeft dit ook gehad en het goed weten op te lossen?

Deel dit topic

jammermaarhelaas

Reacties

hoest
Bij mij is hij juist begonnen te piepen nadat ik de waterpomp en multiriem had vervangen

Hij piept overigens nog steeds
MartinZaandam
Deze vraag is voor de Topic-starter, maar ook voor HOEST: zijn niet gewoon de lagers van jullie spanrollen aan gort? Als er al jaren een metalen spanrol opzit (zonder gepiep), dan ga je nu toch niet ineens denken aan een kunststof?
b450
Die spanrol hoort glad. Hij hoeft toch ook niets aan te drijven...... alleen maar de riem te spannen.... maar zijn de lagers niet gewoon aan gort...zeker nadat je ze zo grondig hebt schoon gespoten?
Henk
Als multiriem nat is geweest door bv koelvloeistof, kan je beter riem vervangen
Dan is het probleem over.
nhmonteur
Het piepen van de multiriem komt 9 van de 10 keer door de snaar.
Als deze bv nat is geweest door koelvloeistof of tijdens het afspuiten in aanraking is gekomen met water en olie dan heb je grote kans dat de snaar gaat piepen.
Wat je het beste kan doen is de snaar even ontspannen.
Dan kijken je of alleen rollen goed lopen en geen speling heeft.
is dit allemaal goed dan kan je het beste gewoon de snaar vervangen, dan ben je van het gepiep af.
jammermaarhelaas
@nhmonteur en @Henk

Oke, bedankt voor de reactie en uitleg.
jammermaarhelaas
@MartinZaandam

We hebben de tractor gebruikt gekocht, en vanaf het begin piepte de riem, dan weer meer, dan weer bijna niet. Later ooit een nieuwe rol (wederom metaal) gemonteerd, ook daarna bleef het af en toe piepen. De laatste weken is het echter veel erger geworden, vandaar mijn vraag.

Overigens, ik ga niet zomaar denken aan kunststof, de metalen was zoals je gelezen hebt, altijd al een net-niet geval.

Ook kan ik aan het lager niets vernemen, geen speling en geen geruis/lawaai. Vandaar dat ik meende dat de kunststof versie gemaakt was als verbeterde versie. Omdat deze waarschijnlijk lichter is in gewicht, zal deze makkelijker overweg kunnen met de licht onregelmatig loop van de motor, met name stationair.
jammermaarhelaas
@b450

Het schoonspuiten deed ik nadat ik de riem van de spanner af had, en dan zette ik de nozzle van de spuitlans direkt op de opening waardoor je de veer ziet, hierdoor kwam er alleen water uit het huis van de spanner, en werd de rol geheel ontzien.

Dat hij glad is omdat hij niets hoeft aan te drijven weet ik, hij loopt ook op de vlakke kant van de riem, de binnenkant is geribt en brengt de kracht over.
larss
@jammermaarhelaas hoi, ik heb een 8240 gekocht vorig jaar, precies t zelfde gehad. ik heb er een andere snaar op gedaan. en over was het.
JD3010
@MartinZaandam Bij mijn vorige trekker piepte de riem ook irritant. Uiteindelijk bleek toch ook het lager rauw te lopen. Nieuwe erin en het piepen was over.
nhmonteur
@jammermaarhelaas de snaren die er tegenwoordig ook opgelegd worden hebben een minder diepe v groef, waardoor de snaar ook minder snel gaat piepen. Wat je ook goed moet bekijken is of de poelie mooie schoonzijn waar de ribbels in lopen. Als hier vuil in zit word je snaar als het ware opgetild en gaat hij slippen.
Interford
@jammermaarhelaas
trekker op 1500 toeren laten lopen ,en dan een beetje (zwitzal)babypoeder aan de voorkant door de radiateur laten zuigen ,zodat het aan de v-snaar komt ;2-tellen en het is over.
gr wim
jammermaarhelaas
@Interford

Oke, bedankt voor de tip, ga ik als eerste proberen!
jammermaarhelaas
@larss

Oke, duidelijk
b450
@jammermaarhelaas Is helemaal goed hoor. Heb al eens meegemaakt dat de koppeling in de poelie van de airco pomp helemaal aan stront was. Maakt ook een vreemd geluid.
jammermaarhelaas
@b450

Tips zijn altijd welkom, 1 standaard oplossing voor een piepend geluid geven is immers nagenoeg onmogelijk.
jammermaarhelaas
@Interford

Heb talkpoeder door de radiateur heen laten zuigen, piepen was vrijwel direkt over, dank voor de goede tip!
b450
@jammermaarhelaas daar is zo'n forum toch voor, om verschillende oplossingen te horen.
Interford
@jammermaarhelaas
de ts-90 van mij deed het ook,en dit werd mij ook door nh-dealer verteld.
gr Wim
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 6640 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!