Hooiland optimaliseren

Hallo allemaal,

na een paar jaar beheersland te hebben (mag geen mest op) beginnen de opbrengsten steeds meer te dalen. nu zit ik toch serieus te denken aan dit land te verbeteren maar hoe? klaver is sowieso een optie bij mij.

heb ook nog twee andere percelen waar engels raai op staat. niet echt super gras om hooi van te maken. dus zit daar te denken aan graslandvernieuwing, maar welke grassen zijn beter geschikt voor hooi? het moet wel blijvend grasland worden.

dus kom maar op met jullie antwoorden ik sta open voor OPBOUWENDE kritiek. 😉

Deel dit topic

Reacties

assink
Roodzwenk is ook een bekend grassoort voor hooi bij mijn weten, kan beter met droogte en schrale grond omgaan.
johndeere6506
@assink en kan ook goed tegen wat vochtigere gronden die met varkensdrijfmest worden geinjecteerd?
ValtraT202
@johndeere6506 Koeien of schapen oplaten lopen ?
johndeere6506
@ValtraT202 over het algemeen wordt hooiland voor hooi gebruikt en niet om te begrazen 😉
assink
Durf ik niet te zeggen, wij hebben thuis alleen raaigras voor hooiland. Ook zijn er mengsels verkrijgbaar voor hooiland. Staat wel het een en ander over hier..
+1
ValtraT202
@johndeere6506 In de herfst hooi je niet als je van de herfst en winter schaapjes op zet dan heb je wel je mest te pakken
johndeere6506
@assink okej, en welk raaigras dan?
johndeere6506
@ValtraT202 in de herfst een keer bloten 😉
edit: maar als het kan dat schapen erop. koeien echt nooit
ValtraT202
@johndeere6506 Doen wij nooit na de koeien gaan de schapen er op
assink
Italiaans, maar dit dunt uit door de jaren heen. Dus voor op de langere termijn is dit niet wat.
Lees anders ook ff dit door:
tractorfan.nl/topic/47080/
Loeideutz
Voor hooi is klaver een mindere optie, bij het schudden valt al het blad eraf en hou je alleen stengel over. Engels raai is goed geschikt om hooi van te maken, maar je moet dan misschien naar de subtop van de rassenlijst gaan, net iets steviger omdat de opbrengst een pietsie lager is. Zijn de omstandigheden wat moeilijker, droogte of geen bemesting of zoiets, dan zou je aan mengsels kunnen denken als bg11 of bg12. Minder opbrengst maar altijd wel een grassoort die het goed doet, waardoor het onkruid niet al te veel kans krijgt.
johndeere6506
@Loeideutz klaver gaat mij puur om de stikstofbinding op natuurland 😉
+1
johndeere6506
@assink dat Zweedse gras lijkt mij wel wat. ik ga eens contact opnemen met deze mensen.
Loeideutz
@johndeere6506 Dat begrijp ik, maar je zaait klaver en bent een deel van je "grasbestand" kwijt aan je stikstofleverancier waardoor je opbrengst toch tegen valt.
johndeere6506
@Loeideutz als ik dit zaai i.c.m. een polvormig gewas, italiaans raaigras kan ik mijn bodembedekking verbeteren door er klaver tussen te zaaien. snapt u?
SJB533
Gaat t om die percelen waar jij net weg kwam, Erik? 😃

Welk pakket heb je? Is wellicht makkelijker voor de forumleden, die willen reageren, om te bekijken wat de eisen zijn 😄
johndeere6506
@SJB533 ja die stukjes ook 😛 maar wat bedoel je met pakket dan?
SJB533
@johndeere6506
Hej nog meer? 😃

Je zegt beheersland. Probleem is, dat er ik weet niet hoeveel soorten beheersland zijn, met tig soorten hooiland, binnen de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer 😉
Loeideutz
@johndeere6506 Ik denk dat het juist met Italiaans raaigras niet goed werkt. Italiaans is een soort dat nogal grof groeit. Als je een beetje te laat bent, slecht weer, met maaien, "overwoekert" het al de rest. Je klaver krijgt dus geen kans.
johndeere6506
@SJB533 Flora en Fauna beheer dus uitgestelde maaidatum en geen meststoffen aanvoeren
johndeere6506
@Loeideutz hmm okej, maar dat zweedse gras ( zweedsgras.nl/ ) kan ook worden geleverd incl. rode klaver dus zou dat niet uiteindelijk hetzelfde effect geven?
Loeideutz
@johndeere6506 Ik ken dat Zweedse gras niet, maar ik me maak me sterk dat het lijkt op Italiaans. Met andere woorden, het krijgt waarschijnlijk genoeg kans om samen op te groeien.
johndeere6506
konijn-holsteins.nl/index.php/… nog een leuke foto hoe de zode er direct na het maaien eruit ziet 😉
johndeere6506
@Loeideutz tis een mengel van
45% Ragnar Timothee
20% grindstad timothee
20% tyko beemdlangbloem
15% helmer engels raaigras.

rode klaver is optioneel verkrijgbaar
wouter_
In Engels raaigras kan veel verschil zitten, zo zijn er hooi -en weidetypes. Als je altijd gaat hooien, kies je dus beter voor een hooitype.
driesvancauter
Geeft nieuw gras eigenlijk op een hogere opbrengst aan hooi dan gras van 8 jaar oud
johndeere6506
@driesvancauter eigelijk wel. al kunnen sommige oudere rassen ook zeer rendabel zijn 😉
johndeere6506
@wouter_ zover was ik ook al... 😉
Loeideutz
Dat zijn allemaal gewone grassen, dacht ik zo, klaver houdt daar zijn kans. Bij maaien is rode klaver een goede keus, ga je weiden kun je misschien beter voor witte klaver kiezen.
johndeere6506
@Loeideutz weiden doe ik in principe niet aan. alleen als het gras te lang de winter in gaat bel ik de schapenhouder op.
driesvancauter
Waarom mag je het gras eigenlijk niet te lang in de winter laten
Loeideutz
@driesvancauter Omdat het dan in de winter gaat liggen, door vorst en of ouderdom, waardoor je zode eronder stikt.
johndeere6506
@driesvancauter omdat je de kans op schimmels verhoogt en hij onderin "hol" gaat staan. dit betekent dat er dode grasplanten onderin dood gaan en daardoor "hol" lijken.
johndeere6506
@Loeideutz tomme net te snel 😃
Loeideutz
@johndeere6506 Sorry, ik kan mijn reactie weg halen omdat het uw topic is.
johndeere6506
@Loeideutz haha grapje maakt mij verder bar weinig uit hoor. zeg maar gerust je hoor. ik ben ook nog maar 17 lentes jong 😃
GROENEDEERE
Blijft dit land ook beheersland? op beheerslamd mag je wel gewoon vaste stalmest uitrijden tussen bepaalde data`s. als je beheersland houd mag je dat land ook niet zomaar verbouwen zoals ploegen spitten of andere grondroerende werkzaamheden. informeer daar eerst naar voordat je een fikse boete krijgt en de subsidies mis loopt
johndeere6506
@GROENEDEERE zoals ik al eerder reageerde is het Flora en Fauna beheer, heb me al tig keer geiformeerd, maar we wordt van het kastje naar de muur doorgestuurd
GROENEDEERE
@johndeere6506

dat doen ze altijd. maar ik weet wel dat je het niet zomaar mag bewerken. en ruige mest mag juist gewoon omdat dat wormen aantrekt en dus vogeltjes.
johndeere6506
@GROENEDEERE okej, dat van mest zal ik toch voor de zekerheid navragen, maar wat ik wou vernieuwen zijn andere percelen die buiten de regelgeving vallen
Loeideutz
Wij doen hier in de regio aan Weidevogelbeheer. Daarbij mag je niet op de grond komen van 1 april tot minimaal 22 juni en maximaal 1 augustus. Daarvoor mogen wij stalmest rijden, graag zelfs, want daar krijgen we een extraatje voor. En daarna zijn we ook vrij om te doen en laten wat we willen, ook wat betreft bemesting. Maar zoals @SJB533 al zegt, zoek goed uit wat in jouw pakket wel en niet mag. Is er geen regionale coördinator die daarbij kan helpen?
hoest
Als je het wilt hooien (echt hooien dus geen plastic er om heen) zou ik geen klaver of raai grassen doen. Dat wordt nooit hooi
+1
Knoppert
Wij hebben al een aantal jaar ervaring met het Zweedse gras. En ik kan het aanbevelen! Gebruiken een 100% Thimothee mengsel voor het hooien bestemd voor paarden. We hebben nog nooit zulk mooi spul gehad!

De rode klaver in dit zweeds gras is zeer stengelig, dus hooi maken zal ook nog wel gaan schat ik. Maar voor echt mooi hooi zou ik voor het 100% timothee mengsel gaan. Ook de opbrengst is zeer goed, 14 a 15 ronde balen hooi per ha bij 1e snee. Wel bemest... Maar ik kan het aanbevelen!

tractorfan.nl/picture/788626/
johndeere6506
@Knoppert kijk dat zijn nou opbrengsten! Beter dan die 6 ronde balen van 1,6 Ha bemest land
casejxu
Op wat voor grond zit je dan?? Of heb ik iets over t hoofd gezien?
johndeere6506
@casejxu ja, die was ik nog vergeten. De 5Ha natuurland zit op droge zandgrond en nog 1,6 Ha zit op natte zandgrond
casejxu
@casejxu oooh naja daar heb ik geen verstand van 😃
johndeere6506
@casejxu ghehe kleistamper 😃
sjonnies
Hier het zelfde probleem weinig opbrengst, grasland vernieuwing mocht niet. Iemand adverseerde jaagt er schapen op en het werkt goed, van voorjaar ff met de eg er over gaat alle onkruid dood. Maar zo als hier word gezeg zou eerst goed informeren mis krijgt de eigenaar een subsidi op die grond en dat mag je niet omploegen
johndeere6506
@sjonnies lezen is ook een vak appart he?
Knoppert
@johndeere6506
Ja je moet het spul ff de tijd geven om door te groeien, en daar krijg je dan wel wat voor terug. Houd er wel rekening mee dat timothee het het best doet op de vochtigere gronden.
johndeere6506
@Knoppert komt mooi uit wat ik ken wel drogere gronden dan
waar ik wil zaaien haha
+1
RazendeRoeland
Ik heb hier ook mee getobt en ga na overleg met de expert van Barenburg inzaaien met het nieuwe Haymaster (veel zachtbladig rietzwenk wat diep wortelt). Als je niet mag mesten kun je dit combineren met klaver voor stikstof accumulatie in de vorm van Duet.
In het eerste jaar heb je dan wel relatief veel rode klaver wat voor paardenhooi niet goed is!
In het 2e jaar meer opbrengst en overhand witte klaver wat geen probleem is.
Het probleem bij ons (randveluwe op zand) was dat Engels raai bij ons teveel uitviel in de droge zomers met veel onkruid en slechte grassen op de kale plekken en doorzaaien het niet meer oploste. Dus gezocht naar droogte en koude bestendige grassen. Want ook de winters worden mogelijk weer kouder!
ps ik heb niet alleen bij Barenburg gekeken maar ook via internet bij de WUR en in het buitenland gezocht. En dit mengsel is ook geschikt voor nattere percelen.
radium45
@RazendeRoeland Ik ga hier experimenteren door zelf in vrij simpele mengsels timothee aan toe te voegen. Wil zelfs tot 1:1 gaan. Dus bijvoorbeeld een dyploide BG3 waaraan ik timothee aan toevoeg. Tetra,s geven snel een holle zode. Vandaar dyploid
Henk Heida
Beheersland is vaak nat. Daardoor is de bodem pH ook laag. Dan heeft klaver totaal geen zin. Kijk ook eens op de site van PVM in Lobith.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
55
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
7