Horizontale of verticale verdeelwalsen mestverspreider

Hallo,

Wij zitten te kijken naar een gebruikte mestverspreider.
Nu hebben we er een op het oog met verticale verdeelwalsen.
Alleen zijn wij altijd horizontale gewend.
Wat zijn de voor- en/of nadelen van verticale vergeleken met horizontale walsen?

gr Japie

Deel dit topic

Reacties

Dr Fendt
Verticaal is een breedstrooier.. dan hoef je niet steeds spoor aan spoor te rijden..
trean
Verticaal strooit breder waardoor je makkelijker lage doseringen kan strooien. je kan alleen wat minder op de slootkant of perceel scheiding stooien om dat de meeste mest achter de wagen komt en ernaast minder.
Renze
Voor mijn 4.5 tonner is het niet lonend, maar anders had ik m omgebouwd naar verticale walsen: je hebt meer dan de helft minder rijsporen in het land, en als je de wagen ongelijk belaadt (stro links, natte stront rechts) gooit hij toch alles goed gelijkmatig over het land. Verder is het niet erg als je een halve meter heen en weer zwalkt want omdat hij in het midden het meest gooit en naar de kant toe steeds dunner, moet je toch overlappend rijden: Maar of je nu een meter meer of minder overlapt maakt niet zo gek veel uit, met verticale walsen komt het op 30cm nauwkeurig anders krijg je strooibanen in het land.

Mooiste is zon ding met wielen naast de bak en twee zware staande walsen met mors schotels eronder die strooien wat onder de walsen door komt, die strooiwalsen gooien dat materiaal dan weer verder weg, waardoor hij aan de buitenkant iets meer strooit dan zonder schotels.
Patrick 2020
Bij ons op het werk hebben we een breedstrooier. Tebbe enkelas met horizontale walsen en daaronder 2 schotels (strooitafel). Hoe groot moet die strooier voor jullie zijn?
japie82
@Patrick 2020 We zoeken eigenlijk een wagen van rond de 8 ton.
marco2250
@japie82 nieuw of gebruikt
marco2250
Verticaal is veel mooier strooit veel egaaler
japie82
@marco2250 gebruikt, nieuw kan voor ons nooit uit.
maaarte
@japie82 Wat voor trekker komt er voor? Ik zoek ook zoiets in de richting van 8 ton met staande wals (strautmann streublitz 75 misschien iets ?)
weurding
Onderhoud kan duur uitpakken bij staande walsen, ,speling op de aandrijfkasten is een dure grap, horizontale wals heb je alleen een paar lagers wat bijna nooit stuk gaat als je het goed smeert, goede gebruikte met 4 st walsen is zoeken naar een speld in een hooiberg
Valtra-Fordpower
Een Agromet 8tons wagen met verticaal strooiwerk is een mooie goed kope wagen voor de boer.
japie82
@maaarte er komt een Maxxum 115 of een JXU 105 voor, vermogen is dus geen probleem.
Wij hebben een Strautmann streublitz be 9 op het oog, maar ik denk dat het hem niet gaat worden.
Wij zijn eigenlijk ook opzoek naar een BE 75 of een schuitemaker SMS 70.
mn buurman heeft een agromet, er is nog weleens wat met dat ding...
Ze zijn heel schaars, goede gebruikte meststrooiers
weurding
@japie82 valt mee, heb een schuur vol 😉
johndeere6910
Ik heb ook nog wel een krone voor je staan met nieuwe tandwielen en kettingen
japie82
@johndeere6910 wij zijn eigenlijk op zoek naar een wagen van een jaar of 10 oud , ik denk dat die Krone al een stuk ouder is.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
17