Kubota B7001 - afstellen kleppen

Weet iemand de juiste werkwijze om de kleppen af te stellen

Deel dit topic

loddevicus

Reacties

IH1055XL
Ik ken dat type Kubota niet. Wat voor motor steekt daarin? Als je nog nooit kleppen hebt afgesteld zou ik hulp vragen. Als je het eenmaal doorhebt/gezien hebt van iemand hoe je het doet, is het kinderspel.
Wimsumar
Beste Loddevicus: Zoals IH1055XL schrijft is het handig dat het je een keer wordt voorgedaan mocht je geen klepstelervaring hebben.

In onderstaand topic een handig hulpmiddeltje om een motor in juiste positie te draaien om per cylinder de kleppen af te stellen (reactie Goeiedag Eem).

tractorfan.nl/topic/20000/

Weet je overigens de juiste klepspeling?
KubotaB6001
Een 3-cilinder is niet meteen de gemakkelijkste motor wanneer de kleppen gesteld moeten worden, maar ik doe het zo: Draai de motor rond tot de cilinder die je wil stellen op tuimelen staat. Onthoud de positie van de poulie of de sleutel die je gebruikt om de krukas rond te draaien en draai hem vervolgens 360° rond. Nu moet je de kleppen van deze cilinder stellen. Deze procedure herhalen bij de tweede en derde cilinder. Dit is misschien niet de snelste methode, maar op deze manier maak je normaal gesproken geen fouten.

De waardes trouwens: 0.15mm-0.19mm bij koude motor, zowel voor de inlaat- als de uitlaatkleppen. De decompressiehendel wordt gesteld op 0.8mm-1.1mm speling.
Wimsumar
Beste KubotaB6001:
Quote @KubotaB6001:
0.15mm-0.19mm

Weet je dat heel zeker?
Bij trekkertjes van dergelijke herkomst wordt de klepspeling vaak in (engelse) inch aangegeven.
(Voor mijn Iseki 1300TX staat voorgeschreven 0,013 inch = 0,35 mm).
+1
KubotaB6001
@Wimsumar Een Kubota-motor is nu eenmaal geen Mitsubishi-motor, en ook in Japan wordt het metrische systeem gebruikt.
Ok, eerlijk is eerlijk, ik zat er uit mijn hoofd een honderdste van een mm naast met de maximale speling, maar dan nog niet eens in de schadelijke richting:

Wimsumar
Beste KubotaB6001:
Quote @KubotaB6001:
ik zat er uit mijn hoofd een honderdste van een mm naast

Ja, vooral die 0,19mm die je noemde maakte me achterdochtig. Die dikte zit meestal niet in de voelermaatsetjes.
Weet jij trouwens ook wat de verstuiverdruk van Kubota moet zijn? Dan kan dat, indien hier bekend, in het vervolg ook met de T.F.-zoekfunctie gevonden worden.
KubotaB6001
@Wimsumar Openingsdruk = 137 Bar
1 vulplaatje van 0,1 mm geeft een drukverschil van 9.8 Bar
Minimaal aanvaardbare lekdruk = vanaf 127 Bar
loddevicus
Heren allemaal bedankt voor deze tips, machine draait terug prachtig, alleeen verliest hij nog altijd olie langs (ontluchtingsgat ? ) boven op kleppendeksel
KubotaB6001
Mijn B6001 maakt ook wat druk op de ontluchting daar, maar hij verliest er wel geen olie. Een beetje onderdruk kan geen kwaad, maar olieverlies zou toch niet mogen. Is dit een significant verlies? Hoeveel liter moet je bijvullen na hoeveel uren? Denk dan dat de motor toch verder aan revisie toe is...
loddevicus
Een halve liter na 4 uur draaien
Wimsumar
Beste Loddevicus: Voor de prijs van motorrevisie kun je heel veel olie kopen maar dergelijk lekkerij wil je natuurlijk ook graag vanaf. Vraag blijft nog hoeveel het trekkertje wordt gebruikt. (Als dat 4 uur per jaar is, dan is niets doen het beste/goedkoopste).
loddevicus
Wat zou een volledige revisie kosten en waar kunt ge dat nog laten doen zonder bedrogen te worden
KubotaB6001
Ik heb er geen idee van wat een volledige revisie kost, hangt er ook vanaf of je het bij een merkverdeler of een onafhankelijke werkplaats laat doen. Ik denk echter dat je probleem al ver opgelost is met andere zuigerveren/olieschraapveren, maar als je die eens aan het vervangen bent, ben ik van mening dat je hem beter compleet kan reviseren. Je kan misschien ook proberen een occasie ruilmotor te zoeken voor een betere prijs dan een hele revisie, jouw type is namelijk wel een veelvoorkomend model.
Wimsumar
Beste Lodecvicus:
Quote @loddevicus:
volledige revisie

Informeer bij dealer wat een (goed omschreven) revisie kan gaan kosten. ( Het zal ingrijpender/kostbaarder worden dan het vervangen van zuigerveren zoals hierboven genoemd wordt!)
Ik vrees dat het te kostbaar wordt ten opzichte van de waarde van het trekkertje. Inruilen is een goede andere mogelijkheid (desnoods zelf je eigen trekkertje "tegen elk aannemelijk bod" verkopen op Marktplaats of iets dergelijks).
loddevicus
Wat zou ik voor mijn trekkertje nog kunnen vragen , voor de rest is hij nog in zeer goede staat
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kubota B7001 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!