Ford 4000 - laad niet bij

Controle lampje van de laadstroom gaat stationar niet uit maar gaat wel uit bij ongeveer 1200 toeren maar spanning komt niet boven 12v. Dynamo en spanningsregelaar zijn een paar jaar oud.
unimogbommel

Reacties

rickrenault
Acce nog wel goed?
erik9831
Dan zou ik toch opteren voor een nieuwe dynamo. Ik vermoed dat deze helaas opnieuw stuk is. Een Dynamo geeft op stationair normaal al iets van een 12.8
jmos
Zaklamp pakken en achterin de dynamo kijken zie je de koolborstels, kijk als eerste maar of die nog lang genoeg zijn.
gerhardleusink
Als er een gelijkstroom dynamo opzit dan moet er ook ergens op de trekker een spanningsregelaar zitten. Daar kun je de laadstroom en het laadvoltage bijstellen(misschien niet de juiste termen die ik gebruik maar als je spanningsregelaar hebt gevonden dan zitten daar ergens twee rubbertjes in aan een van de zijkanten een is voor de stroom en de andere voor het voltage. I.c.m. een multimeter moet je nu het een en ander wel af kunnen stellen.En misschien is het niet verkeerd om idd de borstels even te vernieuwen, kijken of de rotor ook niet tever is ingesleten en de gleufjes op de rotor moeten ook goed schoon zijn, wij krabbben er hier meestal even met een fittingschroevendraaier door.
gerhardleusink
Een gelijkstroomdynamo kun je trouwens ook makkelijk controleren op bijladen/ruwe indicatie oftie nog wat doet. Voordat je de trekker start de twee connector op de dynamo erafhalen, trekker starten met handgas iets gas bij geven en vervolgens verbind je met een schroevendraaier de twee aansluitingen op de dynamo door dit gedurende 5 a 10 seconden, nu haal je de schroevendraaier aan de veldzijde weg dus de schroevendraaier laat je op het andere punt zitten, en als de dynamo dan nog iets bijlaad dan moet je tijdens het weghalen van de schroevendraaier een blauw vonkje zien. Dan weet je dat de dynamo nog wel (iets) bijlaadt
gerhardleusink
En mocht je gaan stellen aan de spanningsregelaar. hou de amperes in de gaten!! er zijn twee types gelijkstroomdynamo's, 11 en 22 ampere. de zogenaamde dichte geslijkstroomdynamo mag maximaal 11 ampere laden en de gelijkstroomdynamo met een koelvinnentje/schoepenrad direcht achter de poelie van de v-snaar( de zogenaamde open gelijkstroomdynamo) mag maximaal 22 ampere bijladen!!
unimogbommel
Oke ik zal er eens mee aan de slag gaan.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 4000 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!