Uienland

Hoi,

Een vraagje naar jullie mening.

Uienland. hoe bewerken jullie dat?

Bijvoorbeeld... Najaar ploegen en gelijk met de kopeg grofweg fijn/vlak leggen. en dan klaar leggen in het voorjaar met de zaaibedcombie 

Of in het najaar ploegen en als het een keer vries los trekken met de cultivator/woeler. En dan in het voorjaar met zaaibedcombie er over

Of...

Ploegen in het najaar en gewoon laten liggen tot het voorjaar en dan fijnleggen

De grond soort is klei beetje tussen de 40/50% afslipbaar

Deel dit topic

Reacties

Stef_S
Hoe rapen jullie de uien op? Er drukken nogal wat cultuurbandjes op hoge druk over de grond.

Wij telen uien op zowel zand als rivierklei (25-30%) grond. Op zand passen we enkel in het voorjaar NKG toe. De rivierklei leggen we op wintervoor, verder niks meer aan doen. In het voorjaar direct zaaiklaar leggen met een kluitenbreker in de frontheft, in de achterhef een decompactor (6 tand woeler) met kopeg en nog een nokkenrol.
joodje
Najaar ploegen, swinter lekker laten doorvriezen en voorjaars vlak kopeggen en inzaaien. (30% zeeklei)
ValtraT202
Najaar ploegen hoorde toen me stage liefst stoppelland voorjaar kopeggen (snelegg voor op) en dan kopeggzaaie. In kop van noord holland rond wieringerwaard was dat
Wimsumar
Beste Stef_S:
Quote @Stef_S:
decompactor (6 tand woeler)

Op wintervoor ploegen met ondergrondwoelers aan de ploeg neem ik aan?
Vervolgens in de zaaibedbereiding een decompactor opgenomen?
Jullie zijn compleet geschift met al die diepe grondbewerkingen!
Decompacteer de lessen bodemkunde A.U.B. eens. 😉
johan6475
Op grond van 50%, in september ploegen, een week op laten drogen dan met een kopeg zonder rol bewerken en in t voorjaar bewerken met zaaibedcombinatie.
StevenBomers
Wij ploegen in het najaar dan 's winters uit laten vriezen en dan in het voorjaar met de zaaibedcombinatie er overheen of met de kopeg.
gezien wij in dezelfde streek zitten moet dat makkelijk kunnen wij hebben nog wel zwaardere grond en zo doen wij het ook.
Ferdinanddijkstra
Heel erg afhankelijk van de grondsoort en voorvrucht . Maar waarom doe je het niet als voorgaande jaren of wil je een nieuw gewas proberen. Vraag dan je voorlichter en die kan je daar mee advies geven ook met de keus van het geschikte zaad en verzorging
Stef_S
@Wimsumar Die foto is van 3 jaar geleden zoals je ziet. Sinds aanschaf van de decompactor ploegen we niet meer met ondergronders.

Dan schrijf ik jou graag in voor de lessen bodemdruk en waterhuishouding van de grond 😉
Wimsumar
Beste Stef_S:
Quote @Stef_S:
lessen bodemdruk en waterhuishouding

"Yeah, make my day". 😄
Maar vertel eens, waarop betrap jij mij dat ik wat dat betreft nog wat kan leren?
Stef_S
@Wimsumar

Dit is een forum waar de Nederlandse taal wordt gesproken, hanteer deze a.u.b. om het voor iedereen leesbaar te houden.

Daarbij trek je conclusies die je op basis van voorgaande gegevens niet gegrond kan stellen.

Je bent niet actueel, met oude informatie kan ik weinig.

Je hebt een handje van wat ze in de Nederlandse taal noemen: 'weerleggen.'

Jouw assumpties sieren je niet, dat wekt bij mij enige ongeloofwaardigheid.

Buiten dit alles geloof ik toch wel in jouw kunde, dus even goede vrienden 😃
lstokman
@johan6475 aan zoiets zit ik ook te denken. is nou wel telaat.... maar dit bevald goed? Geen last van water of dat je het later kun bewrken?
reinder-mf
Wij zitten op kleigrond van tussen de 25 en 50% afslibbaar. We ploegen het gewoon op wintervoor, de voorvrucht voor uien zijn bij ons aardappelen. In de lente gaan we er met de kopeg overheen, 1 kopeg voorop, en 1 kopeg achterop. Zo kunnen we het in 1 keer klaarleggen voor uien, aardappelen en bieten.
Stef_S
@lstokman Men is ooit begonnen om grond op wintervoor te gaan ploegen zodat deze beter kan verweren in de winter en dan beter bewerkbaar/begaanbaar is (c.q. minder nat) in het voorjaar.

Ben benieuwd naar de bevindingen van @johan6475
JD 6430 The Best
@Stef_S en met voorvruchten als aardappels, kunnen de achtergebleven aardappels op het land kapot vriezen, zodat je minder 'aardappelopslag' hebt int voorjaar.
Stef_S
@JD 6430 The Best Ook dat, die krengen begonnen al te komen met zo'n zwakke winter..
johan6475
@lstokman

We hebben t een keer gedaan, we hebben namelijk maar een zo'n zwaar perceel de rest doen we in het najaar ploegen zonder extra bewerking en in het voorjaar in een keer klaar leggen. Maar het is ons goed bevallen, we hadden ook een stuk niet gedaan, en de opkomst van het extra bewerkte was mooier dan dat wat niet gedaan was.
DANOONTJE POWERR
Quote @lstokman:
grofweg fijn/vlak leggen

Grofweg fijn leggen lijkt me wat lastig 😃
newholland6640
Quote @DANOONTJE POWERR:
Grofweg fijn leggen

Je hebt altijd mensen die van 2 walletjes willen eten :lol:
newholland6640
Quote @DANOONTJE POWERR:
Grofweg fijn leggen

Je hebt altijd mensen die van 2 walletjes willen eten :lol:
larss
In het najaar ploegen, en in het voorjaar met de sneleg, en daarna kopeggen.

@johan6475 waarom kopeggen jullie het een week later, is het niet wat om het gewoon geploegd te laten liggen? vorst erover, en zaaibedcombi, week laten liggen, (mits je het weer mee hebt natuurlijk) pak je gelijk klein onkruid, en dan nog de kopeg erover. (wij zitten op lichte klei grond en zware, tot 60% afslipbaar)
lstokman
Wij leggen het zeker op wintervoor. als het even pas dan trekken we de grond wat vlag over de vorst met de cultivator. gaat ook aardig goed. maar ben van mening dat als je ploeg gelijk met bouwvoorlichter en kopeg grofweg fijn/vlak maken. dan in het voorjaar met stekete combie er over en klaar

@larss wij proberen in het voorjaar zo weinig mogelijk over het land te rijden

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
17