Rijafstand zodebemester

Hallo

ik vroeg mij af wat het verschil is tussen een zodenbemester met een rijafstand (afstand tussen 2 uitloopmondjes) van 23.5 cm en een zodenbemester met een rijafstand van 17 cm.
Hiermee bedoel ik of er grote verschillen zijn in opbrengst van het gewas en wat het verschil in in tijd dat de 2 "streepjes" elkaar raken, dus de mest verdeeld is.
zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

alvast bedankt en groeten
Mirko

Deel dit topic

Reacties

barteltie
@Boemrang ik hoop dat je snapt waarom ik je reactie verwijderd heb
Boemrang
Quote @barteltie:
ik hoop dat je snapt waarom ik je reactie verwijderd heb

Nee, daar snap ik de ballen niet van, het is toch gewoon een feit dat er shit er onder uit komt, ook bij een zodenbemester....
barteltie
@Boemrang ik of er een groot verschil is in opbrengst van het gewas tussen verschillende rijafstanden jij geeft als antwoord "Bij beiden blijft even goed shit uit de pijpjes komen..."
dat is net als d antwoorden op een abc vraag...
Boemrang
@barteltie Dus met mijn antwoord heb dus ik volkomen gelijk, komt shit uit de pijpjes......
Maar zoveel verschil maakt het niet uit qua afstand, ik zie hier geen meer waarde in....
martijn1998
Verschil is dus dat je meer mest op dezelfde oppervlakte pompt als je evenveel mest per pijpje injecteert.
barteltie
@Boemrang mij lijkt er wel verschil in te zitten want wanneer de uitlopen korter bij elkaar zitten is voor elk grassprietje de mest korter bij. en ik vroeg mij af hoe groot het verschil is en of dit duidelijk zichtbaar is in het gras
barteltie
@martijn1998 nee dat bedoel ik niet zie mijn antwoord hierboven. je moet het meer zien als 2 even brede bemesters met en verschillend aantal uitlopen
mike_v
Ik geef @Boemrang toch gedeeltelijk gelijk, er zit bijzonder weinig verschil in.
Denk wel dat als de afstand groter is, men een beter resultaat krijgt als het gras langer is (minder kans op verstoppen).
hobbyboer
Quote @barteltie:
mij lijkt er wel verschil in te zitten want wanneer de uitlopen korter bij elkaar zitten is voor elk grassprietje de mest korter bij. en ik vroeg mij af hoe groot het verschil is en of dit duidelijk zichtbaar is in het gras

Als de grond droog is (zomers) kun je het heel goed zien, echt dronker groene en licht groene strepen in het land. Als er iets meer vocht in de bodem zit is het niet zichtbaar, maar ik denk dat het verschil er nog wel een beetje is. Ik zou zeker kiezen voor 20 cm of smaller.
Nadeeltje van een smallere rijafstand is wel een duurdere en vooral zwaardere machine.
mdoornekamp
In het begin van de ontwikkeling van de sleepslang installaties kon je kiezen tussen Baars en Schouten. De Baars was 15 meter breed en de schouten 'slechts' 12meter. Ze hadden echter beide 60 uitlopen. Wij hebben destijds de schouten gekozen omdat je dan 20 cm afstand hebt. De Baars had 25 cm en dat is toch wel te breed.

Daarnaast moet het streepje mest volgens de regelgeving niet breder zijn dan 5 cm. Met minder uitlopen wordt het streepje snel te breed en kun je niet de gewenste 40 ? cub geven.
barteltie
@mike_v hoezo verstoppingen bij langer gras?
barteltie
@hobbyboer dus als je na het gieren een flinke bui hebt of de regeninstallatie er een keer overheen trekt is het verschil zo goed als niet zichtbaar met het blote oog?
mike_v
Minder plaats tussen de schijven/kouters/..., dus een minder goede doorstroom, @barteltie.
barteltie
@mike_v dus je bedoelt dat het gras tussen 2 schijven gaat zitten?
mike_v
@barteltie, ja, zoals het vollopen van een cultivator.
barteltie
@mike_v als het gras zo lang is moet je toch eerst maaien omdat je anders veelste veel gras plat rijdt
mike_v
@barteltie,
Dat bedoel ik nu net. Als de afstand groter is, mag het gras al wat langer zijn. Injecteren kan (bijna) altijd wel, maaien niet.
SJB533
Quote @hobbyboer:
Ik zou zeker kiezen voor 20 cm of smaller.
Volgens de wet is 20cm toch het minimum, hart-op-hart?
SJB533
@barteltie
Quote:
De strookjes zijn maximaal vijf centimeter breed en liggen minimaal vijftien centimeter uit elkaar.

ik lees het als minimaal 15 cm tussen de strepen...
barteltie
@SJB533 nu je het zegt...
Wimsumar
Beste Barteltie:
Quote @barteltie:
zien als 2 even brede bemesters met en verschillend aantal uitlopen

Het zal je duidelijk zijn dat dan de bemester met de minste uitlopen dieper en/of breder gleufje moet maken om een bepaalde hoeveelheid mest te injecteren.
fastrac3155
Die afstand is 15 hart op hart, zo'n dingen wordt altijd van een hart afstand uitgegaan is bij pennen en dergelijke toch ook zo.

bij 17,5 cm zul je minder snel strepen zien omdat je de mest gewoon nauwkeuriger over de gehele breedte verdeeld, vredo is niet voor niet overgestapt naar die afstand.
barteltie
@Wimsumar dat lijkt me logisch
Wimsumar
Beste Barteltie:
Quote @barteltie:
mij lijkt er wel verschil in te zitten want wanneer de uitlopen korter bij elkaar zitten is voor elk grassprietje de mest korter bij. en ik vroeg mij af hoe groot het verschil is en of dit duidelijk zichtbaar is in het gras

Enerzijds klopt je redenatie dat met uitlopen korter bij elkaar de mest ook korter bij ieder grasplantje komt. Anderszijds geven de "korter bij elkaar uitlopen"-bemesters meer schade aan de grasplantjes vanwege het doorsnijden voor het injecteergleufje.
Daarnaast kun je discussiëren over de benutting. Stel, bij de smalle en brede 'rij-afstand' is het meststrookje 5 cm breed. Bij de 17 cm 'rijafstand is dan 29% van de werkbreedte met mest besmeurd. Bij de 23,5 cm uitloopafstand is dit 5/0,235 = 21%. Bij de smalle bemestersafstand is (theoretisch) een aanzienlijk groter oppervlakte ( per hectare) waar alsnog ammoniak uit kan vervluchtigen.
Als boer heb ik echter nooit opmerkelijke verschillen waargenomen (eigenlijk alle systemen wel uitgeprobeerd) maar heb het beste gevoel bij de smallere uitloopafstanden mits het gleufje scherp wordt gesneden door een schijfkoutertje, gevolgd door een zo smal mogelijk meststrookje in een hiervoor diep genoeg in de zode getrokken gleufje.
Enige afkeer heb ik voor machines die werken met bolle schijf omdat deze (naar mijn idee) de zode te veel beschadigen aangezien de kracht waarmee de bolle schijf in de grond wordt gedrukt vergelijkbaar is met structuurschade als gevolg van insporing.
barteltie
@Wimsumar kijk dat is een reactie waar ik echt wat aan heb!
mijn vader heeft in de winter 90/91 samen met zijn broer en de buurman zelf 8.5 m3 giertank met 4m schijfkouter injecteur gebouwd.
Na 15 jaar met deze tank gieren was de bemester tot op de draad versleten en wegens tijdgebrek is de tank achterin de schuur beland en komt sinds die tijd de loonwerker gieren.
nu hebben we weer meer tijd en willen we de tank weer opknappen en kunnen we voor een leuk prijsje een 6.40 m vredo bemester kopen met een rijafstand van 23.7 cm. en nu vroegen we ons af of dit niet te ver uit elkaar is maar het verschil lijkt me dus te "verwaarlozen" als je kijkt naar het prijsverschil en dat we op onze zelfgefabriceerde een rijafstand van 25 cm hadden
hobbyboer
Quote @barteltie:
dus als je na het gieren een flinke bui hebt of de regeninstallatie er een keer overheen trekt is het verschil zo goed als niet zichtbaar met het blote oog?
Een buitje is mooi idd, maar voldoende vocht in de bodem is ook al goed. Het strepeneffect zag ik alleen als het heel droog was bij onze vorige bemester (25cm). nu hebben we 20 cm.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
27
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2