Is Ahlmann de beste shovel/wiellader voor een gemiddeld melkveebedrijf?

Ik ben me aan het orienteren op een shovel/wiellader voor ons melkveebedrijf met +/- 100 koeien. De werkzaamheden zullen vooral bestaan uit het laden van voer, uitmesten, erf schoonhouden en allerlei hand en spandiensten. Eventueel ook voor het aanrijden van de kuil maar hier twijfel ik erg over aangezien lichtere shovels met hydrostaten hier eigenlijk niet geschikt voor zijn.

De grootte/gewichtsklasse van de shovel twijfel ik ook erg over. Als je capaciteit en stabiliteit wilt hebben met voer laden en de kuil er mee wilt aanrijden kom je al snel op shovels van +/- 10 ton. Deze machines lijken me qua handigheid voor uitmesten en hand en spandiensten echter weer aan de lompe kant. Ook wil ik de erfverharding die vooral bestaat uit betonplaten (dunste 10cm) graag heel en vlak houden. Ik wil ook geen aparte minishovel aanschaffen voor het kleinere werk vanwege de enorme prijzen diaar voor gevraagd worden.

Qua merk neig ik naar Ahlmann vanwege hun zwenk mogelijkheid wat me wel aanspreekt. Heeft dit daadwerkelijk een grote meerwaarde op een boerenbedrijf? En moet je kiezen voor een AZ85T 7,3 tons shovel of een AZ14 9,5 tons machine?

Ik sta open voor alle suggesties, liefst goed onderbouwd.
CaseCS130

Reacties

@_adams now kunde uw merk is aanprijze 😉
1046
Hier krijgen we eindeloze discussies
martijn1998
Als ik jouw was kocht ik de 7,3 tons shovel of lichter en liet ik dat kuil aanrijden zitten. Je zegt het zelf al, kuil aanrijden met een hydrostaat is niet wat. De olie word dan veels te heet en je krijgt de kuil lang niet zo vast als de loonwerker.
Boemrang
Als je er mee kunt werken, en dit moet je echt leren, dan zijn dit verdomd gemakkelijke loaders....
En ze zijn iets meer onderhoud gevoelig....
erik9831
Het bedrijf waar ik men groenafval naartoe breng, die hebben zo een AZ85T. Als je ziet wat die machine kan op een zeer beperkte ruimte dan sta je er echt wel van te kijken.

Ze hebben daar een hangar waar ze containers vullen, waar langs de zijkant zeer weinig ruimte is. Met hun machine lukt het echt mooi en snel.
jehan
Ik zou ook voor de 85 gaan ..puur om zn handigheid ..
CaseCS130
@jehan @martijn1998 @erik9831
Is de 85 nog zwaar genoeg om stabiel en snel voer mee te laden? De kieplading is volgens de handleiding ongeveer 2500kg tegenover 4100 voor de AZ14. Een knappe kuilhapper zal ook aardig gewichtig zijn. Houd je bij de 85 dan nog genoeg laadvermogen over om met gezwenkte giek op z'n hoogst de voerwagen te vullen?
Boemrang
Quote @CaseCS130:
Houd je bij de 85 dan nog genoeg laadvermogen over om met gezwenkte giek op z'n hoogst de voerwagen te vullen?

Yep, bij volledig zwenken slaat de de as beveiliging er op, kan niets mee gebeuren.
Nogmaals, je moet leren om met een Ahlman te leren werken...
Fiat110-90 DT
As 150 gaat ook zeer goed 😉
gkgerbengk
Als je eenmaal een zwenklader gewend bent, wil je niet meer wat anders. 😉 Echt heel makkelijk zo'n zwenklader.
Loeideutz
Als kuil aanrijden een verplichting is, pas daar dan je wiellader op aan. Zo niet, koop er dan een waar het uitmesten en erf vegen goed mee gaat. Met voer laden moet je dan misschien een keer extra naar de voordroog en/of maiskuil. Die paar minuten op een dag kunnen het niet maken bij 100 koeien. Daar moet je niet op investeren.
NijhofMovies
Kramer allrad zijn ook zeer goede shovels, is ook helemaal star en daardoor zeer stabiel. Weidemann is kwalitatief ook goed maar idd minder geschikt voor op de kuil, voor het vullen van een voermengwagen zou je er een met telescoopgiek kunnen overwegen
walker1
Een 10 tons shovel voor een bedrijf met 100 melkkoeien lijkt me wat overdreven. Die 10 ton is vooral handig met kuil aanrijden, maar dat is 4 x per jaar of zo.
SJB533
@NijhofMovies
Als je een Kramer met hydrodynamische aandrijving (koppelomvormer, zoals een Werklust of grotere Volvo) hebt, praat je direct over een oude. Daarnaast zijn ze te licht voor het aanrijden van de kuil. Neem je bijvoorbeeld een jongere 880, heb je een hydrostatische aandrijving. Naar mijn idee is een kuil aanrijden dan niet zo verstandig.

@CaseCS130
Als je de kuil eventueel met een trekker aan wilt rijden: doe dat! Scheelt in brandstofverbruik, en je kunt een (hydrostatische) zwenklader gebruiken, zonder, dat je m misbruikt. Een shovel is al gauw groot genoeg om me te voeren. Mijn buurman gebruikt bijvoorbeeld een Liebherr van 5,4 ton, zit dan wel een AP voerdoseerbak aan ipv een happer of een grijper. De shovel doet hij voor de rest ook veel klussen mee, ook haalt hij er stropakken mee uit het land. (Met een trekker en wagen, die mee rijden, uiteraard)
B4CaseIH
Het zijn hele goeie shovels. Maar Idd heel prijzig. Wij hebben sinds drie jaar een Scheaff SKL 844 (nieuwe versie is de Telex TL 120) en die bevalt super! Werkt prachtig zo'n kniklader.
Voorheen ook Ahlmann gereden. Maar geef mij deze maar

Kijk anders maar eens tussen mn foto's, daar staat ie wel tussen 😉
bieske98
Op t werk hebben ze een az 14 om 55 koeien mee te voeren, fijne machine waar je ook precies mee kunt werken
CaseCS130
@SJB533 Inkuilen doen we tot nu toe met de zwaarste trekker op ons bedrijf, CS130. Die doet dat perfect, zuinig en snel. Waar ik wat mee zit is dat bij aanschaf van een grotere opraapwagen de CS daar voor zou moeten en de Steyr 9094, die veel lichter is, op de kuil zou moeten.
Maar ik begrijp dat een AZ85 voor voerladen zwaar genoeg zou zijn.
CaseCS130
@B4CaseIH Welk type Ahlmann hadden jullie, en waarom bevalt de Schaeff jullie beter? Mis je de zwenkfunctie niet?
CaseCS130
@bieske98 In je profiel zie ik juist een AZ85 staan? Heb je met beide ervaring?
jehan
@CaseCS130 probeer er anders eerst een uit als dat mogelijk is ..niets vervelelnder als je er later achter komt van had ik toch maar de 14..hoezit het met de ruimte bij jullie om het bedrijf en bij de kuilen ?
bieske98
@CaseCS130

de az 85 is van een maat van mij, hun hebben er altijd een voerrobot mee geladen met kuilsnijder nu een mengwagen, hij is wel wat compacter maar minder stabiel en met een az 14 kun je ook nog wel een kuil aanrijden denk ik want bij de az 14 op t werk zitten er grasplaten onder en dubbellucht erbij. ik zou voor een az 14 gaan omdat je (als je een beetje kunt sturen) er meer mee kunt
CaseCS130
@jehan Dat was ik ook wel van plan, maar beide machines op mijn eigen bedrijf uit proberen zal niet slagen. Tien minuten bij een dealer een machine proberen geeft je dan altijd maar een beperkt beeld, vandaar dat ik nieuwsgierig ben naar jullie ideeën, ervaringen.
Rond de kuilen is behoorlijk wat ruimte, daar is grootte niet snel een issue. In de stallen en gebouwen is wel eens een krappe bocht en ruimte.

@bieske98 Bedankt voor je reactie, jou mening wijkt af van de anderen, maar jij hebt wel ervaring met beide machines.
rubenv
Een verijker niks?
lekker stabiel, sterk en wendbaar
CaseCS130
@rubenv Zicht naar rechts is mij te beperkt, en de extra laadhoogte heb ik niet nodig.
Loeideutz
Die Steyr 9094 kun je ook verzwaren kun je ook verzwaren met wat gewichtjes. Kijk maar eens naar trekkertrek trekkers waar ze daar allemaal frontgewichten kwijt kunnen. Een middagje bakken in de schuur, en elke keer als je gaat inkuilen 10 minuutjes werk met volhangen. Wel zo maken dat je ze er snel op en af hebt.
boegie
Komatsu WA100M zijn ook fijne shovels om mee te werken, wordt het meest gebruikt voor voeren, met de kuil van nu pak je met een volle hap ruim 1 ton aan kuil.
Fendt__power
Of je maakt een voorlader op je case 😄 kun je alles zowat mee! kun je nog steeds op de kuil! allemaal + punten
neles6610
Atlas AR shovels. rijden wij al jaren, nooit problemen mee
walker1
@Fendt__power volgens zijn foto's heeft hij daar al een voorlader op.
Fendt__power
@walker1 okee dat wist ik niet, nouja hij moet zelf de beslissing nemen!
SJB533
@CaseCS130
Een Moffet was niks zeker?
CaseCS130
@Fendt__power Voorlader zit er idd al op. Maar ik ben zuinig op die trekker en zie het niet zitten om er dagelijks voer mee te laden. Heb daar wel ervaring mee opgedaan vroeger tijdens stages en beviel mij niet. Heb ook wel wat ervaring met shovels, dan kun je aan alles merken dat die voor dat soort werk gemaakt zijn.

@SJB533 Moffet was als lader best een aardige machine. Maar voordat die bruikbaar was als trekker..... Dat viel me enorm tegen.
jehan
@CaseCS130 als je de 4 wiel besturing aan hebt sta je er elke keer weer verteld van in welke krappe ruimtes je terecht kunt
SJB533
@CaseCS130 Het afbouwen is dus nog te veel werk? En wat, als je m op de kuil zet? Was een 7840 toch?
ADB996
@CaseCS130 wij hebben AZ10, we hadden ook gekeken naar een AZ14(opvolger van AZ10), maar deze was voor ons toch te duur. ze zijn zeker geschikt om een kuil aan te rijden, want zelfs ons zwaarste trekker(115Pk met verzwaarde achterbanden) is nog lichter als de AZ10.

zelf zou ik voor een AZ14 gaan. toch iets meer stabiliteit en de keuze om nog altijd de kuil aan te kunnen rijden.
B - W
Zo'n paus met knikbesturing en zwenkende uitschuifarm ook al overwogen? Dan ben je voor alle gemakken voorzien...
Husqvarna
Hier een AZ10, doen er alles mee.
Uitkuilen, kuilbult afdekken, met een verlenggiek kun je ook boven de roosters/ligboxen komen, zaagsel bij vullen en dat zonder manoevreren.
Je kunt kuil gewoon laden bij het snijvlak zonder keren enzo.
En je giek zit nooit in de weg als je bijvoorbeeld de stal in rijd.
Lange voorwerpen, plastic buizen e.d. kun je gezwenkt makkelijk verplaatsen op de weg anders ben je een kar nodig. Zand van de kuil afhalen gaat ook heel makkelijk.
De kuil aanrijden kan heel mooi, maar dat zou ik gewoon met een trekker doen veel zuiniger.

Als je tussen de silowanden door kunt rijden kun je na het inkuilen ook met de gewone bak direct het plastic vast leggen met grond.
Siebenga
Ik werk zelf best veel met een verreiker! Kan er vlot mee werken maar vind dat zicht naar rechts inderdaad oer vervelend! Een kniklader is in mijn ogen de perfecte machine op een boerenerf!

Zijn vaak dingen die je niet denkt te gaan gebruiken of doen maar als je eenmaal de machine hebt ga je hem ook benutten! Enkel is een 2de hands goede kniklader lastig te vinden, of niet 😄 maar als ik de keus had ging ik daar voor en juist niet voor de shovel! Ook hier in mee genomen het in en uit stappen! Als de kuil er inderdaad mee aangereden moet worden kan dat alsnog!
fastrac3155
@CaseCS130 anders moet je eens naar ahlmann nederland gaan kijken, daar hebben ze een mooie zandbak waar je mooi kunt spelen en kan kijken wat ze kunnen.
hilbertvdberg
Wij hebben een AZ 14 met een redrock kuilhapper van 2m breed, deze kan hij goed doen, maar zou er geen lichtere shovel aan willen hebben, shovel bevald verder goed, hoe hij op de kuil is weten we nog niet, we reden de bult altijd aan met een volvo l40, maar deze is ingeruild voor de az
Husqvarna
Als het goedkoop moet eens bij een AZ10 kijken, gewoon eenvoudige techniek die iedere LMB kan maken. Als ie dan niet bevalt ruil je 'm na een paar jaar toch weer in.
johndeere6230
Zou voor de 85 gaan, hebben nu een 150 thuis staan, maar ik vind hem toch wel veel te lomp.....
Fendt926Driver
Quote @CaseCS130:
maar beide machines op mijn eigen bedrijf uit proberen zal niet slagen.
waarom niet? als ik mijn vertegenwoordiger bel bij ahlmann nieuwleusden en uitleg dat ik twijffel welke het beste is probeert hij uit te leggen wat volgens hem het beste is en kan ik die een of 2 weken proberen. krijg je geen nieuwe te leen maar tijdelijk een 2e handse met een of 2 werktuigen ervoor. gewoon bellen en als jij de prijs voor de tijd eens bent kan er heel veel. anders zeggen wil er een hebben. maar eerst proberen. prijs overeen komen en zeggen wil hem eerst een 14 dagen proberen tegen een 15 euro per draaiuur huren als doorgaat alleen prijs betalen als niet doorgaat de draaiuren maal 15 euro betalen en je hebt er ervaring mee.

rij zelf een az10. heb al 2 az9 versleten en hierna komt er weer een ahlmann maar denk zelf meer aan een az14. heb bij mijn voerklem de aanspanning al onder aan de bak laten zetten om hoger te kunnen kippen boven mijn 20m3 voermengwagen. verder super machines. maar de machine is zo handig als het aantal werktuigen dat je erbij hebt.
CaseCS130
@SJB533 Aan en afbouwen inderdaad veel te moeilijk. Op de kuil was het een prima ding geweest denk ik, al heb ik em in de winter op proef gehad, dus niet geprobeerd.

@B - W Paus had ik nog niet serieus overwogen. Zelf jaren geleden wel eens met een oudje gewerkt, maar dat was hem niet. En op bouwmachineforum zijn de meningen niet zo positief. Maar misschien toch zelf eens een nieuwe of jonge uitproberen.

@Siebenga Een knikvereiker zie je gebruikt inderdaad heel weinig. Ook in de bouw zie je ze eigenlijk nooit. (waarom denk ik dan stiekem) Ver reiken heb ik ook niet direct toepassingen voor, al zal dat in de praktijk misschien wel vaker voorkomen dan je denkt.

@fastrac3155 Okee, van die zandbak wist ik niet. Dat is wel een prima manier om eens wat te proberen.

@hilbertvdberg @johndeere6230 @Fendt926Driver
Welk model blijft dus een discussiepunt. De ene noemt hier de AZ85 die handiger is en voerladen prima zou moeten kunnen? De ander noemt de AZ14 en zou beslist geen lichtere willen. Daar moet ik dus nog eens goed naar kijken wat hier het beste zou passen.
Fendt926Driver
Quote @CaseCS130:
De ene noemt hier de AZ85 die handiger is en voerladen prima zou moeten kunnen? De ander noemt de AZ14 en zou beslist geen lichtere willen.
zag in jou beschrijving dat een 85 ook 7.3 ton woog. za10 weegt 1 ton meer maar daar gaat het niet om. denk zelf altijd dat die shovel met die kleine wieltjes niet boven mijn voermengwagen kan komen. qua gewicht hoef je niet zo veel mee te hebben
barteltie
@CaseCS130 ik voer dagelijks 120 melkkoeien met een az85t met pelikaanbak hier past 1000 kilo mais in en kan ik zonder problemen boven de 18m3 trioliet voermengwagen zwenken en vervolgens leegkippen dus voor voerladen is een 85 zwaar genoeg
CaseCS130
@Fendt926Driver Ze noemen het een 7,3 tons shovel, volgens de handleiding weegt ie kaal 5845kg tegenover 8420kg voor een AZ14 wat ze een 9,5 tons shovel noemen. Hoogte schijnt volgens de handleiding niet heel veel uit te maken.

@barteltie Heb je het idee dat de 85 dat goed aan kan en in alle omstandigheden stabiel blijft? Of zou je een slag groter kiezen als je weer moest?
barteltie
@CaseCS130 ik heb niet het idee dat ik tot op het randje moet gaan met de shovel en zou zeker niet voor een slag groter gaan. dit heeft mede te maken omdat dit veel makkelijker is met het uitmesten van strohokken (er is ook een minishovel aanwezig op het bedrijf maar uitmesten met de ahlmann gaat een stuk sneller)
hobbyboer
@CaseCS130 Omdat je zelf al twijfeld over kuilaanrijden zou ik voor een heftruck gaan. Die kan niet van de verharding af ,maar daarvoor heb je al een voorlader toch?
Blijft over aan voordelen voor een heftruck: Compact, heel wendbaar, veel hefvermogen, grote hefhoogte mogelijk en vrij goedkoop!
CaseCS130
@hobbyboer Een heftruck is inderdaad wendbaar met veel hefvermogen. Maar die ontbreekt weer duwkracht en grip. Ook is ons erf niet vlak genoeg om comfortabel met een heftruck te werken. Dan zou je voor een ruw terrein model moeten kiezen.

@barteltie Bedankt voor het delen van je ervaring, hier heb ik zeker wat aan.
RTSR97
Op mn werk hebben ze een ahlmann AZ10, doen ze alles mee, voerwagen vullen gaat prima ook gezwenkt blijft hij stabiel, deze shovel zal rond de 8.5 ton wegen.
voorheen reden we de kuil er ook mee aan, dat ging prima.
JD6930
Quote @CaseCS130:
@B - W Paus had ik nog niet serieus overwogen. Zelf jaren geleden wel eens met een oudje gewerkt, maar dat was hem niet. En op bouwmachineforum zijn de meningen niet zo positief. Maar misschien toch zelf eens een nieuwe of jonge uitproberen.

Zijn inmiddels nieuwe modellen met nieuwe motor etc. in productie alsk het goed begrepen heb, helaas is daar nog niks meer over bekend als enkel een aantal foto's op internet met een beetje info erbij, en is er dus ook nog geen in NL.

Er staan bij de Kok wel enkele nieuwe of redelijk nieuwe(demo's) op voorraad.

Kunt het beste bij de dichtstbijzijnde dealer informeren of even Esbeek bellen: geert-jandekok.com/nl/contact.html/

Heb zelf wel eens met een kniklader gereden, wat een machtige dingen zijn het, die Pausjes. Je voelt de kracht. Dat was de RL 655 hieronder(opbouw ATH).

De TSL 855 is zoals hier eerder gezegd wel een beetje alles in een. TelescoopSwenckLader. Het nieuwe type zal wel TSL 855 LE(Low Emmision) worden schat ik, aangezien er ook een SL 1055 LE komt.

Paus wordt door vele als heel wendbaar ervaren heb ik gehoord, vooral omdat ze niet zo breed zijn als Ahlmann maar best smal zouden ze een stuk wendbaarder zijn.
Husqvarna
Je kon er op wachten, nou topic sluiten dan maar.
CaseCS130
@JD6930 Ja, geen probleem hoor. Ik weet jou band met de Kok en houd daar wel rekening mee. Machine ziet er niet verkeerd uit, maar knikken en een zwenkgiek lijkt me instabieler als vier wiel besturing. Maar wel een machine om misschien eens in het echt te beoordelen.
JD6930
Quote @Husqvarna:
Je kon er op wachten, nou topic sluiten dan maar.

Wa nu weer. Ge kunt er zeker niet tegen dat Paus net zo goed aangeschreven staat als KNahlmann en dat iemand die toevallig om de hoek bij de importeur woont, er heeft stage gelopen en er nog regelmatig komt een paar foto's en ervaringen van anderen en zichzelf deelt...?

Hij vraagt om advies, wij geven!

Hij wil een shovel waar je handig op krappe plekken strohokken mee kan uitmesten. Hier heeft ie er een(net als op bovenstaande foto's ook te zien is):
JD6930
Quote @CaseCS130:
@JD6930 Ja, geen probleem hoor. Ik weet jou band met de Kok en houd daar wel rekening mee. Machine ziet er niet verkeerd uit, maar knikken en een zwenkgiek lijkt me instabieler als vier wiel besturing. Maar wel een machine om misschien eens in het echt te beoordelen.

Oke. Ja met de TSL heb ik geen ervaring hoor, over het algemeen heb ik er geen ervaring mee, heb alleen een keer een Paus RL 655 zoals op bovenstaande foto's te zien van de vrachtwagen aan de ene kant vant Walibievenemententerrein naar de andere kant gereden op het niet al te brede pad tussen de stands met meerdere bochten, en enkele keren ook achteruit gemoeten ivm tegenliggers, en de giek wat keren omhoog/laag moeten doen/de bak vol met tafels, stoelen etc. in een smalle tent moeten lossen. Wat allemaal vrij makkelijk en goed ging, meer niet. Vond het toen niet slecht gaan voor een eerste keer op een toch maar wel iets richting de 6 a 7 ton's shovel op een niet overal even breed toegankelijk terrein.

Vandaar ook dat ik van dat evenetjes goede ervaringen over heb gehouden en er heel graag nog eens mee zou willen rijden, werken etc.

Ik heb nooit echt(op een Volvo L90E of F na) in een andere shovel gezeten/gestaan op het moment dat er mee gereden wordt maar je voelt echt de kracht van die shovels. Paar weken geleden heb ik nog even, eveneens op een RL655 op het trapje gestaan toen iemand anders er mee reed, maar ook dan voel je dat machtig mooie gevoel van die kracht die die shovels leveren.

Maargoed, je moet kijken wat het beste bij jullie past en waar jullie de beste ervaringen mee hebben. Ik zou eens een paar merken op demo nemen. Dan kun je ze het beste testen.

@frankie11 en @SkarphofJDfan kunnen je vast wel meer over de Paus TSL 855 vetellen, hebben inmiddels een brede jarenlange ervaring ermee.

De shovel op de bovenstaande foto's uit de vorige reactie zijn van die shovel van de ouders van het eerstgenoemde TF lid.
ford8630power
Ik heb op stages met beide types gewerkt en ik moet toch zeggen dat je met een AZ14 toch heel wat meer kunt dan met een 85. De gras en maiskuilen worden er mee aangereden en dat gaat altijd prima. Met een volle bak zand heen en weer zwenken kan allemaal. En nog zijn ze wendbaar genoeg om in krappe ruimtes te werken. Vergeleken met een trekker en voorlader is zo'n ahlmann vele handiger en sterker.

En niet om het 1 of ander maar zo'n Paus geval kan daar echt niet aan tippen, misschien alleen qua hefhoogte.
Fendt926Driver
Quote @JD6930:
Ge kunt er zeker niet tegen dat Paus net zo goed aangeschreven staat als KNahlmann en dat iemand die toevallig om de hoek bij de importeur woont,
heb tussen de ahlmann door een keer een week een paus knik zwenklader gereden en nog nooit zoveel schrik gehad met laden van de mengwagen als toen ding was echt niet stabiel te krijgen. misschien wel door de radiaal banden die er onder zaten en die te veel veerden. maar ben heel gauw weer met ahlmann verder gegaan.
wat uitmesten betreft ideaal met ahlmann langs de kant mest weg schuiven terwijl je er een halve meter vanaf rijdt. en toch rond de 2 ton mest mee kunnen pakken. super machine. als de hefhoogte genoeg is gewoon een az 85 nemen en er gaat een wereld voor je open qua wendbaarheid. maar als gezegd huur er eerst 2 weken een en je weet het. is bij elke dealer wel te regelen.

bij de aankoop van mijn laatste az 10 ook op een az85 gereden en beviel super maar mijn "medewerker" van 75 moest er ook mee kunnen werken en die was de oude serie gewend dus daarom nog maar een az 10 gekocht
CaseCS130
@ford8630power Schiet een 85 echt te kort voor jou voor het meeste boerenwerk? Aanrijden van kuilen even buiten beschouwing gelaten. De compactheid spreekt me wel aan in dat type net als het lagere eigen gewicht.Maar als dat te veel ten koste gaat van stabiliteit en hefkracht is een 14 misschien toch beter.
ford8630power
@CaseCS130

Dat niet, voor het gewone boerenwerk is een 85 prima. De stageboer met de AZ14 had alleen wat zwaarder en meer werk met de shovel dan de ander dus daar heb ik meer en betere ervaringen mee 😉
SJB533
Quote @JD6930:
a met de TSL heb ik geen ervaring hoor, over het algemeen heb ik er geen ervaring mee, heb alleen een keer een Paus RL 655 zoals op bovenstaande foto's te zien van de vrachtwagen aan de ene kant vant Walibievenemententerrein naar de andere kant gereden
Kortom: jij weet er niks van... Laat dit de mensen met werkervaring gewoon oplossen

Quote @JD6930:
Paus net zo goed aangeschreven staat als KNahlmann
Ow? Is dat zo?
Boemrang
Quote @CaseCS130:
Schiet een 85 echt te kort voor jou voor het meeste boerenwerk?

Als je zelf geen kuilen wilt verdelen lijkt mij de AZ85 meer dan voldoende.
Wil je het echt weten, neem hem een paar dagen op proef...
Je zult versteld staan wat deze allemaal kunnen, geven niet snel op....
deeremeneer
Pff hoe krijg je een topic overdreven lang zeg. @JD6930 probeer aub je berichten in te korten en niet zo'n berg foto's er tussen plakken aub.
Jasperfendt
Wij heben zelf ook een 6 tonner, geen alman maar een new holland w80tc een knikshovel, wij heben hem nu een dik jaar en hij bevalt ons goed. Hij is met 6 ton zwaar zat voor ons hij is wel grooot gebouwd(vind ik) voor zijn gewicht dus daarom zal hij ook nog wel wat sterker zijn maar in kleine ruimtes is die daardoor wel lomper. Hij bevalt ons goed we doen der ales mee, van een shovel krijg je geen spijt. Hij laad voer met een 180 ap happer en is dan stabil zat, maar als ik als ik de bak leegheb gekiept en ik met gang achteruit de bocht om gaa is die wel wat onstaiel maar met belied gaat dat prima. Zon zwenk giek lijkt me wel idiaal soms maar soms is knikken ook weer idiaaler dan zwenkgiek 😄 en minder onderhuod.
Jasperfendt
En we zijn dit jaar aan het bouwen en daar gebruiken we hem ook veel voor O.A. sleufsilos verzeten baan maken palets verzeten stal aanvullen en het wil alemaal prima aleen zit er nu wel een barst in de zandbak 😞
walker1
@JD6930 waar is jouw spionage topic eigenlijk gebleven?
Boemrang
Quote @walker1:
spionage topic eigenlijk gebleven?

Het spionage team zat hem op de hielen.... 😃
casecvx170
@CaseCS130 ik zou eens gaan kijken naar een atlas 6 tonner met telescoopgiek heb ik op stage ook werkt supper
SJB533
@casecvx170
Dan is een verreiker interessanter, die tilt namelijk meer, zonder dat de komt omhoog komt...
Husqvarna
Waar ben je een telescoopgiek voor nodig, als je een hoge mengwagen hebt, maar je kunt ook een lagere mengwagen nemen. Voor die enkele keer dat je een rooster of een koe uit de stal moet tillen kun je ook jib of verlenggiek aanschaffen.
Een shovel gaat nogal langer mee als een verreiker.
SJB533
Quote @Husqvarna:
, als je een hoge mengwagen hebt, maar je kunt ook een lagere mengwagen nemen.

Beetje shovel komt wel ruim boven de wagen uit toch?
Jasperfendt
@SJB533 als je hem kiept komt bak in de kuip en dan krijg je hem niet leeg
Jasperfendt
@Husqvarna gewoon de mengwagen in ewn gat zetten werkt makelijker ook nog
SJB533
@Jasperfendt
Je kunt werken met een shovel, of niet 😃
Jasperfendt
@SJB533 het wil ook wel maar het is wel een geklapper 😛
Jasperfendt
En met gang vooruit rigting menger en dan remen wil ook wel 😛
casecvx170
@SJB533 daar heb je aan de ene kant gelijk in maar als je ook compackt wilt zijn voor het uitmesten etc.

maar het geen dat de kont omhoog komt valt opzicht wel mee
heb zelf nog niet gehad maar goed dat is ieder voor zich
Husqvarna
@Jasperfendt
Hydraulisch afschuifbord, of gewoon een gat graven/bult maken beton er om put er klaar dat is ook een optie.
hobbyboer
Quote @CaseCS130:
Maar die ontbreekt weer duwkracht en grip. Ook is ons erf niet vlak genoeg om comfortabel met een heftruck te werken.

Als je erf niet vlak genoeg is, is dat inderdaad een goed argument om niet voor een heftruck te kiezen.
Duwkracht en grip is geen probleem. Wij hebben jarenlang met een 3 tons heftruck en een AP kuilhapper gewerkt en dat ging prima. Zelfs met volrubber banden zonder profiel!
CaseCS130
@hobbyboer Heb wel serieus een Ausa ruw terrein heftruck overwogen een tijdje. Maar denk dat je met een hefmast wat te beperkt ben voor een alleskunner. Ik zoek eigenlijk 1 goede machine die ik zo veel mogelijk kan inzetten.
Husqvarna
Heftruck kan ook prima, als alles vlak is en harde bestrating, je kunt er vlot mee voer laden, voer aanschuifen, pallets lossen, meer niet.
Zand afschuiven zal wel niet gaan en daar is bij ons de shovel onmisbaar voor.
fendtinterfan
Met een shovel kun je nog een keer het land in.. hoef je niet met een hefturk te proberen, ofja midden in de zomer op de klei na 3 weken droog warm weer kan het wel. maarja wanneer gebeut dat he 😃

een groot voordeel van een heftruck is wel dat hij ontzettend compact is. een 4,5 tons truck is net zo groot als een knikmops 130

nog een voordeel is dat een heftruck veel goedkoper is dan een shovel.
B4CaseIH
@CaseCS130
wij hadden een oude AS7. Zoveel speling dat je de bak tegen moest houden met de pook zodat ie niet op de grond kwam met rijden 😛.

Kijk, in het begin moet je er gewoon aan wennen.. En ja in het begin mis je wel het zwenken. Maar nu heb je de knik functie.
En wij rijden de kuil ook niet aan met de shovel. Dat doen we met de trekker. Dus opzich hoeft een zwenklader bij ons niet 😉
dx11
Een kinkgestuurde shovel schijnt grote voordelen te hebben tov een 4wielgestuurde. Wij hebben zelf geen ervaring met een ahlmann, maar ons werd het afgeraden. Daarnaast heeft de werklust gewoon een powershiftbak welke ook op de kuilbult kan, en evt met een wagen balen km's lang over de weg kan rijden
CaseCS130
@dx11 grootste voordeel lijkt mij de eenvoudigere bouw, dus minder onderhoud. Qua inzetbaarheid zie ik zo geen voordelen. Een werklust zoals jullie is een mooie machine voor op de kuil. Maar een voerwagen laden die naast je in de sleufsilo staat zal niet lukken denk ik. Ook blijft er niet veel stalinrichting over als ik in de stal met zo'n grote machine wil manoeuvreren. 😛
Ik zoek vooral een handige machine voor de dagelijkse werkzaamheden, eentje waar ik het liefst een (dure) minishovel mee uit kan sparen, maar die toch zwaar en sterk genoeg is om vlot mee te voeren.
Boemrang
Quote @CaseCS130:
maar die toch zwaar en sterk genoeg is om vlot mee te voeren.

Ik zou toch maar eens gaan kijken voor AZ 85, hier kun je bergen mee verzetten en is niet te groot en niet te klein...
Neem hem eens op proef....
Husqvarna
@CaseCS130
Een AZ10 heeft nog een starre vooras net als een werklust, de nieuwe shovels hebben alle wielen gestuurd en fusees er in. Achteras moet je gewoon op tijd onderhoud geven, 15.000 uur is geen uitzondering, onze vorige had 22.000 uur, luchtgekoelde motor heeft ook z'n voordelen, vooral 's winters direct starten en kachel snel warm 😄
Maar vind die Werklust zwenklader ook een prachtige machine, maar je moet dan niet zwenken en knikken tegelijk met een volle bak, wel mooi kuilbulten afwerken.
Pascal
Ik zou in jou geval zeker voor een AZ 85 gaan. Zijn hele mooie machines! Ik heb zelf een AZ 9, maar wil het zwenken niet meer missen!
Kuil aanrijden zou ik met een trekker doen, Ahlmann moet er altijd volgas tegenop, kost nogal diesel.
Fendt926Driver
Quote @Pascal:
, Ahlmann moet er altijd volgas tegenop, kost nogal diesel
elk jaar gaat hier de ahlmann nog bijop de kuil. kanten opwerken met de kraanarm bij de mais gaat zo heerlijk. tuurlijk moet je met veel gas de kuil op. maar op de kuil rij je iets meer dan stationair. ideaal met enkel lucht de kanten in de sleufsilo aanrijden.
Fendt926Driver
Dit is wel een mooie bij ahlmann.

ahlmann.nl/nederlands/gebruikt_materieel/…
Fendt926Driver
Of deze

ahlmann.nl/nederlands/gebruikt_materieel/…

staat geen woonplaats bij jou profiel. zit je dichter bij ammerzoden of dichter bij nieuwleusden?
CaseCS130
@Fendt926Driver woon in Suawoude, vlak bij leeuwarden. Dus Nieuwleusen is het dichtste bij.
fendtinterfan
Van ahlmann nederdeland wordt je niet vrolijk als het op service aankomt daar
Fendt926Driver
Quote @fendtinterfan:
van ahlmann nederdeland wordt je niet vrolijk als het op service aankomt daar
is nisschien jou ervaring. mijne is dat ze op het erf komen en de boel komen maken bij storing. maar heeel weinig storing gehad (2 keer in 19 jaar bij 3 shovels). en bij vragen naar de chef werkplaats bellen en krijgt advies.
Fendt926Driver
Quote @CaseCS130:
Dus Nieuwleusen is het dichtste bij.
kun je zo bellen met john mulder de vertegenwoordiger die helpt je wel verder. nummer heb ik eventueel wel via pb
CaseCS130
@Fendt926Driver ik zal er mee aan de slag. Z'n nummer had ik al getraceerd. Iedereen bedankt voor alle input tot dusver!
Husqvarna
@CaseCS130
V.d. Vegt in Sonnega doet ook wel in Ahlmann, zit iets dichterbij. En als je in Nieuwleusen bent, zit ook nog LMB Compagner aan de Meeleweg, die heeft er ook altijd wel een paar staan, en doet ook service.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!