Zelf mest uitrijden of niet?

Hallo mede tf'ers.
Ik heb een vraag over het mest uitrijden.
Wij zitten op zandgrond en hebben ongeveer 2,6 hectare grasland wat ik 2 tot 3 keer per jaar wil bemesten met varkensmest. Ons land is greppelland met akkers van 12 meter en kleine kopakkers (5 tot 6) meter.
Nu heb ik de keus om de loonwerker te laten komen met een enkelasser tank van 14 kuub met 6 meter bemester (sectieafsluiting). Jullie snappen wel dat dit erg krap word en dat het bij nattere omstandigheden een bende word op de kopakker. Maar het komt wel mooi uit op de akkers van 12 meter.
Of ik wil zelf (deels voor de hobby) een tank gaan kopen met simpele bemester. Hiermee wil ik dus zelf gaan bemesten en eventueel ook voor andere mensen wat loonwerk doen.
Zie link waar ik aan dacht.
marktplaats.nl/a/zakelijke-goederen/…

Op het ogenblik hebben wij nog weinig land om te bemesten maar met een paar jaar word dit waarschijnlijk 13 tot 15 hectare om te bemesten (ook greppelland, akkers van 12 meter, met 6 tot 7 meter aan kopakker)
Wij beschikken zelf over een gierput van +- 100 kuub
Wat ik nu graag van jullie wil horen is wat jullie zouden doen.
1. De loonwerker laten komen, met alle gevolgen van dien (insporing op de kopakker, te krap enz).
2. Investeren in een simpele tank met bemester en die voor de hobby opknappen en wat loonwerk ermee doen voor andere mensen met kleine stukjes land.
3. Een andere optie?

Ik sta open voor alle suggesties, ik wil alles wel proberen maar wil graag weten wat het best bij mijn situatie past en ook in de toekomst.
Alvast bedankt voor de informatie!

Deel dit topic

Reacties

Boemrang
Voor die paar kuub ga je zelf niet mee plaren, gewoon uit besteden....
En wat is een put van 100 kuub...
johndeere6230
Is er niet in de buurt een boer met een kleinere tank die het voor jouw wild doen tegen een leuk prijsje.... Of anders zou ik zeggen gewoon zelf doen met die tank die je al had bijgevoegd....
boereke
Ik vrees dat je met een tankje van 5 m³ niet veel in aanmerking gaat komen als loonwerker. Voor jezelf kan natuurlijk altijd, maar dan moet je zien dat je zelf de tijd ervoor hebt. Ik weet niet of jullie loonwerker een bandendrukwisselsysteem heeft, dan kan het zijn dat hij je weide netter achterlaat dan jij dan kunt.
johan6640
Voor 100 kuub kun je zelf geen tank voor kopen en onderhouden.
Herbert
@johan6640 hobby mag wat kosten. En zo'n tankje kost in verhouding stukken minder dan een grotere
josinter
Ik zeg ook laten doen ! zelf tank kopen kan nooit uit en bij ons zou geen boer je willen hebben ! met zoon tank
Hidde 97
@johan6640 Ik bedoel niet dat ik 100 kuub moet uitrijden, maar dat ik een opslag heb van 100 kuub.
Nu moet ik ongeveer 70 kuub uitrijden. Maar met een paar jaar word dat ongeveer 600 kuub
Wimsumar
Beste Johan6640 e.a.:
Quote @johan6640:
100 kuub

Beter lezen A.U.B.. Er wordt varkensmest aangevoerd. De put is hiervoor met 100m³ ideaal.

@ Hidde97: Met de "Marktplaatstank" zal acceptabel werk geleverd kunnen worden. Toch lijkt me met name de bemester voortdurend onderhoudsbehoeftig, waardoor het zelf doen toch kostbaar kan worden.
Herbert
@Hidde 97 als je er tijd voor over hebt en het ook mooi werk lijkt kan het in mijn ogen zeker uit.
Hidde 97
@johndeere6230 Daar dacht ik inderdaad ook aan dat zou heel mooi zijn, maar hier in de buurt hebben ze allemaal wel aardig grote tanken (+- 11, 12 kuub) dus dan kan ik net zo goed de loonwerker vragen. Of het inderdaad zelf doen
Hidde 97
@boereke Ja onze loonwerker heeft een bandendrukwisselsysteem op de tank. Alleen als hij steeds over de kopakker word het met een bandendrukwisselsysteem ook een zooitje lijkt mij.
dx11
Ik wil het ook wel voor je doen evt.
Hidde 97
Ook bedoel ik als loonwerk niet voor de grote boeren maar meer voor mensen met paarden, schapen enzovoort die kleine stukjes land hebben waar de grote loonwerker niet kan komen, dat ik dat voor een leuk prijsje kan doen. De tijd heb ik er wel voor en het lijkt mij ook mooi werk en aan de bemester sleutelen vind ik niet erg.
Hidde 97
@dx11
Je hebt een PB
dx11
Dan zou ik het zeker doen. en als je het voor 2 euro per kuub weg kan rijden weet ik zeker dat je volop werk hebt.
JD5620
@Hidde 97 Mooi door de loonwerker laten doen en dat ie de kopakkers verrijd valt wel reuze mee 😉 . Voor 2250 euro kan je mooi wat kubs voor laten uitrijden en er moet ook nog een goede bemester achter de tank die aan de eisen voldoet.
NijhofMovies
Als je het zelf wil waarom niet, hobby mag wat kosten. Vergeet niet dat de loonwerker minder werkgangen nodig heeft en minder vaak naar de dam hoeft te rijden..
Hidde 97
@JD5620 Wat je zegt heb je een punt maar denk jij dat ze met dat grote spul daar kunnen draaien? 6 meter is niet veel 😉
En over de bemester die achter die tank in die link zit, die voldoet toch aan de eisen?
tone29
Tis wel zo van, ik weet nie wat de loonwerker neemt per m3. Zal daar wel wat meer zijn dan bij ons. Laat het voor het gemak 3 euro zijn. 3x100m3 is 300 euro per jaar. Bemester kost 2500 euro dat betekend dat je er ongeveer 10 jaar nodig hebt (+- 500 euro onderhoud) dat je hem eruit hebt. Dan heb je eigen arbeid nog niet gerekend+ trekker onderhoud en diesel.

. Kun je het bij andere boeren doen, word het aantrekkelijker. Maar dat moet je denk ik voortijd regelen
Hidde 97
@tone29
Fijn dat je meedenkt echter je mist wat in de berekening.
Ik heb met +- 2 jaar ongeveer 600 kuub om te bemesten.
Dat is 600*3= 1800 per jaar
Dan heb je hem er met 2 jaar al uit..
En idd dat loonwerk zit je goed ik moet al wat mensen hebben voordat ik de tank aanschaf.
JD5620
@Hidde 97 bemester voldoet wel aan de eisen volgens mij, maar als de loonwerker eerst 6m bemest en slaat dan eerst 6 meter over enzo dan neemt hij ruimere bochten en vernielt hij niets op de kopakker 😉

of je moet er echt zin in hebben om het zelf te doen en is het een beetje hobby. ik had het laten doen maar die keuze ligt natuurlijk bij jou volgens mij vindt je het zelf leuk om te doen?
gypCaseXL
Met het formaat tank wat jij wilt kopen rij je veel meer kapot bij natte omstandigheden als met de 14 kuub van de loonwerker. Jij moet 2 keer rechtop om net zoveel meters mee te nemen als de loonwerker. Dus 2 keer zoveel sporen, die vanwege het ontbreken van drukwissel groter zullen zijn als van de loonwerker.
De bemester van jou link is volgens mij ook niet veel soeps.
Ik zou de loonwerker laten komen. Kost ook bij 13 hectare land minder als een fatsoenlijke eigen tank.
fendt trekkertje
Is sleepslang een optie?
Jasperfendt
@fendt trekkertje niet an beginen zeker niet op zulke kleine rothoekjes
Hidde 97
@JD5620 Ja wat je zegt klopt. Het is ook hobby en het lijkt mij ook mooi werk om te doen, maar zoals ik jullie hoor raden jullie het best een loonwerker/ boer in de buurt aan die het kan doen. Maar als ik het zelf zou doen en ook bij andere mensen met kleine stukjes land wat zou rijden zouden jullie het dan wel aanraden of niet?
maaarte
2,5 hectare maar? Hoppaaa ketsplaat van stal mooi een paar avondjes poepracen !! 😃 😃
Hidde 97
@fendt trekkertje
Ik denk dat sleepslang niet past bij ons op die kleine hoekjes zoals jasperfendt al zegt
Hidde 97
@maaarte HAHA, ja dan kan ik beter de tobroco bak pakken dan lijkt het nog wat beter 😄 Ik durf zelf het risico niet te nemen, want we zitten nog al dicht aan een drukke weg...
Snaky Bill
Bij Piet de Heus in Rotterdam staan meng mestwagens genoeg, die je goodkoop aan kunt schaffen en op knappen
zelf doen die kleine stukjes 8 tot een 10 cub voldoende .what for a tractort moet er voor?
Hidde 97
@Snaky Bill
Bedankt voor de tip zal er is kijken.
Ik beschik over een International 743XL ( 70 PK)
En eventueel ook nog over een Case Intenational 845 XL ( 85pk )
marien jd fan
Ik denk dat zelf doen zo gek nog niet is, ik weet niet of je land erg nat is? Maar zelf kun je ook op dubbellucht en lage bandespaning rijden, mits je niet te lang over de weg hoeft.
En slijtdelen aan de bemester, dat valt toch mee, densnoods laat je het er iets overlopen ipv door de grond.
casejxu
Idd ik zou zeggen gewoon zelf doen.. Voor weinig heb je al een leuk tankje waar je het gemakkelijk zelf mee red 😉 Ik zou dan wel zorgen dat je tank zo simpel mogelijk is. Dus die op de link bijv de voorsnijder der af enzo. Ook omdat je alleen varkensmest uitrijd.

tractors-and-machinery.com/site_display_content.ph…

Deze is nog simpeler uitgevoerd en daardoor ideaal lijkt mij
Sebastiaan Z
Gewoon de loonwerker laten doen joh. Als het te nat is, dan wacht je toch even? Bovendien zul je zelf ook insporing hebben als het nat is. Loonwerker rijdt zo 70 kuub per uur uit.
Deutz 8006spezial
Wat je aller eerst kan doen, koop ergens grond/buizen of iets dergelijks. Hiermee kan je je greppel iets korter maken en de kopakker breder. Dit is voor jou of de loonwwerker al een groot +punt. Als je het mooi werk vind en et geld hebt altijd zelf doen, plezier is niet te koop!
Hidde 97
@marien jd fan Nee ons land is niet erg nat, wat jij zegt klopt inderdaad en dat kan mooi want al het land ligt bij huis.@casejxu Ja daar heb je een punt, maar die tank in jouw link, daarvan mag de bemester niet op zandgrond.
Hidde 97
@Deutz 8006spezial Ik denk dat dat ook een goede investering is waar je met maaien, schudden, enz ook veel plezier van hebt. Hier ga ik zeker wat mee doen. Bedankt!
giant-kevin-jd
Wij hebben 45 hectare ong 35 hec bouwland wij zijn ook aan het denken om zelf uit te gaan rijden. maar zou dat lonen?
Boemrang
Quote @giant-kevin-jd:
wij hebben 45 hectare ong 35 hec bouwland

Je hebt maar een ton van 5,8 kuub, dan moet je nog een injecteur kopen...
Tel maar uit hoe vaak je op en neer moet rijden om er winst er uit te halen...
Deutz 8006spezial
@Hidde 97 dit doen heel veel boeren in natuurlanderijen, ik dacht dat dit ook voor jouw een prima oplossing is mits er geld is.
gypCaseXL
@Hidde 97 als het land droog is, waarom liggen er dan greppels? mijn ervaring is dat greppel land over het algemeen veel gevoeliger is voor nat als land zonder greppels, daar zijn immers de greppels voor. wij hebben trouwens wel zware klei grond in de omgeving.
maar als je het voor de hobby wil doen en er de tijd voor hebt, kun je uit de voeten met een 5 kuub met simpele bemester. maar ik denk niet dat het land er minder mee lijdt als wanneer de loonwerker komt.
en kopakker verbreden, zeker doen! heb je veel plezier van. door de grotere ruimte heb je ook al minder last dat je het kopeind kapot rijdt.
Hidde 97
@gypCaseXL Ik zei dat het land niet ERG nat was, tussen droog en erg nat land zit nog een boel tussen. Wat jij zegt klopt wel, je zult er in de zomer niet gauw verdrogen en die greppels zitten er niet voor niets. En over de kopakkers verbreden ga ik zeker aan werken want daar heb je een boel plezier van, wat jij al zei.
gypCaseXL
@Hidde 97 er zit inderdaad een flink verschil tussen droog en erg nat. Maar greppel land is meestal wel sneller te nat om goed op te werken. Al zijn de greppels er weer voor om dat vocht snel af te voeren.
giant-kevin-jd
Wij moeten 1500 kuub per jaar verrijden en kost ons 2 euro per kuub weet niet als de uren erin zitten maar dat zal wel niet. 3000 euro per jaar aan drijfmest uitrijden. maar wat kost een trekker per uur gemiddeld aan onderhoud? en zo'n giertank?
ralphhonda
@Hidde 97 Lekker zelf gaan rijden man. Neem even rustig de tijd om een eenvoudige 4/5 kuubs tank te zoeken met een bemester die jou naar het zin is, voor leuk geld vanzelf.
Zoeken opzich is al mooi en dan kost het €2500 in aanschaf... ken je wel mooi beetje mestrijden, is toch een schitterend klusje met de Inter?
Boemrang
@giant-kevin-jd
Ga zelf maar eens uit rekenen waar je zelf uit komt, de uren, diesel en een stukje onderhoud.
Als het 1500 kuub is moet je zelf al 260 maal voor rijden, als je drie tonnen in een uur kunt halen heb je al 86 uur nodig, tel gemiddeld 7 liter per uur zijn ook 602 liter diesel, zijn ook een kleine €900,- en dan heb ik de uren en onderhoud nog niet geteld.
Denk dat je er zelf niets aan kunt verdienen....
giant-kevin-jd
@Boemrang maar je kunt ook een grotere ton kopen? Is wat voor in de toekomst zegt mijn vader. heeft al genoeg geld uitgegeven zegt hij is nu weer bezig voor een nieuwe zeugenstal.
giant-kevin-jd
@Boemrang 10 kuubs ton kopen? moet ik 150 x rijden per jaar zijn 50 uur mest rijden zijn 350 liter diesel x 1,01 euro per liter alleen moet je kijken wat het kost per uur om de trekker en ton kost.
Boemrang
Quote @giant-kevin-jd:
een grotere ton kopen? Is wat voor in de toekomst

Mooi en aardig, maar dan verbruik je ook weer meer diesel, grote tractor en ga zo maar weer door....
Gewoon de loonwerker laten rijden....
giant-kevin-jd
Loonwerker heeft een ton van 16 en 24 kuub
Johndeeretje
Je moet het gewoon maar even voor jezelf bekijken. Kijk of je misschien ook ergens in de buurt een bemester kan huren. Heb je die 2.6 hectare weide bij huis liggen of op afstand? Bij huis ben je waarschijnlijk goedkoper uit met de loonwerker. Op afstand is het het overwegen wel waard, wegens transportkosten en de uren die de loonwerker schrijft. Je eigen uren hoef je niet te rekenen. En daar kan je de winst op pakken. Ook omdat je combinatie lichter is dan die van de loonwerker rij je misschien minder kapot. En als je nu het geval hebt dat iemand anders op de koeien let kun je rustig in de rondte kneuren. het ligt er dus ook maar aan hoeveel tijd jezelf hebt 😉 Maar goed, als je er een beetje handig in wordt heb je er ook wel plezier van.
Johndeeretje
Neem ook hier eens een kijkje:

tractorfan.nl/topic/17967/…
marien jd fan
Ik ken iemand, wil hier geen naam noemen, die heeft een best groot loonbedrijf en die zegt dat die met de 5 kubs mesttank het meeste verdient, mischien een beetje overdreven maar met zo'n tank kun je veel meer doen als mest rijden, denk aan water rijden(voor gemeentes) denk dan ook nog is aan iba onderhoud, wegenschoon maken, dus als je toch veel vrije tijd heeft kun je ook nog wel wat verdienen met zo'n tank.
En hij houd ook een restwaarde, die naar mijn inzien nooit veel meer zakt.
Favorit614
Ach voor 2250 euro kun je er geen bult aan vallen.
Er zit later ook nog restwaarde in zo'n tank, als je hem wilt inruilen voor groter.
devonvdkroon
Voordeel van zelf een tank dat je zelf kan bepalen waneer je wilt rijden. meestal zijn de drogen dagen in nederland op 1 hand te tellen en vooral rond maai sneede zijn loonwerkers druk met gras en daarna zijn ze weer druk met de stront. daarom hebben wij zelf ook tank gekocht zodra eerste kamp leeg gereden is meteen met de tank aan de gang.
Hidde 97
@ralphhonda Ik denk dat dat ook een goed idee is! en het lijkt mij ook mooi werk met de Inter. Denken jullie dan ook dat ik genoeg aan 5 kuub heb voor in de toekomst om dus ongeveer 600 kuub uit te rijden? @Johndeeretje Ons land licht voornamelijk bij huis (alles binnen 1-2 km) het scheelt ook dat wij geen koeien hebben 😛. En bedankt voor de link !
@marien jd fan Wat jij zegt klopt denk ik ook, en voor andere mensen met kleine stukjes hier in de buurt is ook wel vraag. Wat bedoel je met iba onderhoud? Ik ga eerst proberen dat ik al wat mensen heb waar ik wat werk kan doen. En hij zit al zo'n beetje op zijn restwaarde inderdaad 😄.
@devonvdkroon Hier heb je inderdaad ook een groot voordeel mee dat je zelf kan bepalen wanneer je uitrijd en al het toch wat te nat is kun je nog een paar dagen wachten, als de loonwerker komt moet het ook gebeuren.
Al met al denk ik dat ik maar wat mensen ga zoeken waar ik wat werk kan doen met een klein tankje, en als ik een simpele tank vind dat ik die dan koop en wat opknap. Jullie allemaal bedankt voor het meedenken
marien jd fan
@Hidde 97
dat zijn van die putten waar de riool eerst doorgaat voor dat het de sloot in gaat, dit zie je veel in plekken waar niet veel huizen staan zodat gemeentes daar niet helemaal een riool langs hoeven leggen.
Hidde 97
@marien jd fan Aha bedankt, weer wat geleerd 😄
Ritchie
Ik ben benieuwd! Je zegt dat jullie geen koeien hebben, maar waar wil je dan tien hectare voor gaan huren? Alleen hooien twee keer per jaar kan nooit uit lijkt mij. Bovendien moet het wel wat opbrengen lijkt me.
ralphhonda
@Hidde 97 Ja 5 kuub heb je zat aan hoor. Wij rijden thuis 1800 kuub weg met een 4 kuuber. Gaat best hoor.
Hidde 97
@ralphhonda oke dat is mooi ! 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
60
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
9