Illustratie van:

Fordson Super Dexta - startmotorschakelaar dexta

Halo
Ik heb het probleem als ik de dexta op het contact zet dat de startmotor gaat draaien zonder dat de motor meedraait. Nou is de startmotorschakelaar waarschijnlijk kapot? in de link zie je de schakelaar het ronde pinnetje druk je met de starthandle naar binnen. nu heb ik gemeten dat de 2 andere contacten waar de draden in gaan constant verbiding maken. nou is mijn vraag horen die 2 contacten verbinding te maken? en is dan de schakelaar kapot?

mvg

Deel dit topic

Reacties

old man jose
Het kan ook de solenoid zijn die zit ergens onder de motorkap,
Dit is de schakeling die direct 12 volt op de startmotor doorgeeft.
Dit is een voorbeeld hoe dat eruit ziet:

histoparts.com/webshop/…
Superdexta
@old man jose

Solenoid geeft 12 volt signaal aan de startmotorschakelaar. Als je eerst de handle naar beneden drukt en dan het contact aan doet wil hij wel rondstarten..
newholland6640
@Superdexta

Dan is er toch niets mis? Een originele startmotor van een dexta schakel je het tandwiel handmatig in door middel van dat hendeltje aan de rechterkant.
Superdexta
@newholland6640 er is wel iets mis als ik de sleutel omdraai begint direct de startmotor te draaien zonder dat de motor meedraait. als ik de handle eerst naar beneden doe en dan de sleutel omdraai start de motor wel rond.
newholland6640
@Superdexta

Er is helemaal niet mis. Dat klopt volledig.
De startmotor draait nooit mee als de motor al loopt. Dit geeft onnodig veel wrijving. Daar gaat de startmotor waarschijnlijk dan aan kapot. Daarom kan het tandwiel van de startmotor over de as bewegen.

Bij een jongere trekker wordt het tandwiel door middel van een elektrisch bediende hevel in het vliegwiel gedrukt. Bij jouw dexta moet dat met dat hendeltje gebeuren.

Dus als jij alleen aan het contact slot draait, draait de startmotor zonder dat het tandwiel van de startmotor tegen het vliegwiel aankomt.
basia
@Superdexta

De 2 contacten op het startschakelaartje horen contact te maken als je de starthendel helemaal indrukt .

In jou geval is waarschijnlijk het schakelaartje stuk ( verbind constant door ) waardoor als je het contact aanzet het relais direct bekrachtigt word ; en de starter gaat draaien

Dus met nieuw schakelaartje moet probleem over zijn .
newholland6640
histoparts.com/webshop/…

Bij deze foto kun je het zien. Het tandwiel dat jij ziet duw jij met dat hendeltje tegen het andere tandwiel aan. Als jij dat niet doet en wel aan het contactslot draait gaat de startmoter alleen draaien.
newholland6640
histoparts.com/webshop/…

Bij deze foto kun je het zien. Het tandwiel dat jij ziet duw jij met dat hendeltje tegen het andere tandwiel aan. Als jij dat niet doet en wel aan het contactslot draait gaat de startmoter alleen draaien.
Favorit614
Soms kun je de startschakelaar met een beetje kruipolie en een tangetje weer gangbaar krijgen, bij jou blijft ie ingedrukt staan.
het is gewoon een drukschakelaar.
basia
@newholland6640

Ja , klopt je schuift met het hendeltje de tandwielen in elkaar + dat dan het schakelaartje op de startmotor dan doorverbind en dus het relais en startmotor bekrachtigd .

En dit schakelaartje is defect ( verbind constant door )
newholland6640
@basia

Oohja, je hebt gelijk inderdaad. T is ook al weer zowat een jaar geleden dat ik daarmee aan t kIootzakken ben geweest 😄
basia
@Favorit614

Geeft topic maker , ook in " lees meer "link aan .
Superdexta
Bedankt voor de antwoorden!
zal morgen met beetje olie proberen of de schakelaar weer werkt en anders een nieuwe kopen.
Favorit614
@basia klopt.
Drukschakelaar die blijft hangen.
proberen waard om er een beetje kruipolie in te spuiten en met een tangetje de de boel gangbaar te krijgen.
old man jose
@Superdexta
Zoals jij het zegt zou dus de werking anders om zijn, Het is toch zo dat je met de schakelaar op de startmotor een spanning in de spoel van de solenoid brengt. Die solenoid maakt dan verbinding tussen de accu en de startmotor waardoor het opgeschoven anker en tandwiel in de starterkrans begint te draaien en de motor rondgaat waarna deze zou moeten aanslaan.
Misschien is het je nu wel duidelijk.

P.S. Onderaan de solenoid zit vaak een drukschakelaar waardoor je de tractor zonder sleutel kan starten, als je weet hoe het werkt dus.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
16
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
8