Illustratie van:

Guldner G30S - oliefilter geexplodeerd

Dag heren liefhebbers.

afgelopen zaterdag is direct na het starten van de trekker het oliefilter ontploft.
de olie die er op zat was net een jaar oud evenals het filter.
hoe kan het gebeuren dat het filter (schroeffilter) explodeert.
alle olie kwam uit de trekker lopen.
het gaat overigens om een model na 1968 met een vaste trekbek voor.

bedankt alvast

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste BerndVelthuis: Dan heeft het overdrukventiel van de motoroliepomp niet gewerkt. Defect/verstopt?
Welke oliesoort zat er in de motor?
Wanneer heeft de trekker voor het laatst 'goed' gelopen?
Wat wordt er met de trekker normaal gesproken gedaan?
Wat was het merk van het filter?
joop-same
Bernd, het overdruk ventiel vastgeroest door condens water of hele dikke olie Cardan 90 er in of id. en of een goedkoop filter.
berndvelthuis
Denk dat ik wel weet hoe het komt.
toen ik de carterpan er onderheen draaide lagen er stukken zuigerveer in. voor de zekerheid toch maar alle koppen eraf gehaald. en bij een van de zuigers ontbrak er een zuigerveer.
beetje vreemd, 2 jaar geleden zijn de zuigers gehoond en nieuwe veren op gekomen. na 15 draaiuren nieuw olie en wederom een nieuw filter. vorig jaar nieuwe olie durf ik niet met zekerheid te zeggen.
trekker word hobbymatig gebruikt voor gras maaien en dergelijk werk. loopt niet dagelijks maar wel paar dagen in de week.
het gaat overigens om een g45 maar daar stond nog niet veel in het forum, vandaar dat ik hem hier geplaatst heb.
zit 15w40 kroonoil op de motor en een MAN filter. geen rotzooi dus.
ramrod
Opmerkelijk! zuigerveren in het carter..
Op zich heeft dit niets te maken met het ontploffen van het filter, daarvoor moet je toch meer, zoals aangegeven, bij het overdrukventiel zoeken..
guldner
@ramrod ik denk dat hij meer bedoeld dat er misschien stukje zuigerveer in het overdrukventiel is gekomen en daardoor vast zit
ramrod
@guldner
Ja, dat zou kunnen.
Maar normaal is de olie, en dus ook het stukje veer dan al door de zeef en de pomp geweest. Als dat zo is, dan is er heel wat gebeurt in die motor.

Buiten dat is het erg opmerkelijk dat er stukken zuigerveer in het carter liggen; ben benieuwd naar de oorzaak..
joop-same
@ramrod Wat dacht je van een gebroken veer bij montage,en het leukste is nog als je straks een cilinder demonteerd en blijkt dat alle veren heel zijn.
ramrod
@joop-same Tenzij de stukken veer via de stoterstangkanalen naar beneden komen, is het bijna onmogelijk dat stukken zuigerveer naar beneden komen. Als ze breken bij montage passen ze nooit bij de zuiger langs naar beneden..
Wimsumar
Beste Ramrod:
Quote @ramrod:
Als ze breken bij montage passen ze nooit bij de zuiger langs naar beneden

En al zou een bij montage brekende zuigerveer via de naastzittende cylinderbus, waar mogelijk op dat moment nog geen zuiger in zit, in het carter vallen,.........dan hoor je nog 'tingelingeling' als het stukje op de grond valt.
(Bij montage van zuigers zit in veel gevallen de carterpan er niet onder 😉 ).
berndvelthuis
Dag heren,

Het heeft een paar dagen geduurt en een paar uur sleutelen maar de motor loopt weer fijn. Heel wat vreemde dingen tegengekomen zonder dat ik er een verklaring voor heb. Uit 2 zuigers waren onderin stukken uit. 1 zuiger miste een olieschraapveer. Onderin het carter lagen stukjes zuigerveer. De cilinderkoppen hebben afvoergroeven voor de olie onder de tuimelaars en er zitten afvoerplaatjes onder de tuimelaars. Vreemd want het is of het een of het ander.
En de eerste cilinderkop zit een andere. Ik hou het er op dat de vorige eigenaar een beetje aangekloot heeft met de motor.
Alles is nu weer schoon en in orde. En hij loopt weer fijn
bedankt coor het meedenken allemaal

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Guldner G30S ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
402