Illustratie van:

Fendt Farmer 2 - Versnellingsbak spoelen

Versnellingsbak afgetapt ,roestbruine witbruine smurrie, na openen deksel blijkt ook de witte verf van de omkasting los te raken, wat is verstandig, moet ook het deksel onder de panzitting open om het geheel te kunnen spoelen?
Kortom wat is de beste oplossing om de zaak weer in orde te maken?

Deel dit topic

Reacties

valmet6400power
Quote:
roestbruine

Dit kan wijzen op water bij de olie, dit komt het smeergedeelte natuurlijk niet ten goede. Omkasting is dat aan de binnenkant of aan de buitenkant van de bak? Heb er nog nooit van gehoord.
basia
Ja ; die ZF bakken hebben van die akelige witte verf aan de binnenkant .
Wat ik gedaan heb ; ook het deksel van de hef eraf , dan alle witte verf zoveel mogelijk los maken ( met hard kwastje of krabbertje of schroevendraaier ) dan met olie ev motorolie in vloeistofspuit zoveel mogelijk de drab en verfresten van de bodem naar buiten spuiten door de aftapgaten .
( motorolie eventueel vermengen met gasolie ; en met oude doek eventueel drab van de bodem door de aftapgaten naar buiten zien te werken ).
Wimsumar
Beste Basia:
Quote @basia:
zoveel mogelijk de drab en verfresten van de bodem naar buiten spuiten door de aftapgaten .

En daarna 2X met korte interval olie verversen?
basia
@Wimsumar

Nee ; werd me te duur ; wel +/- 5 liter goedkope motorolie over de tanwielen gieten , dus zoveel mogelijk alles schoon zien te krijgen .
Dan laten uitlekken ; pluggen erin en vullen met tranmissie olie ( 80W90 GL 4 of 5 )
atlaspower
@basia is dat niet een beetje te dik voor je versn bak ?
basia
@atlaspower

Je maakt me aan het twijfelen ; maar ik meende dat dat de voorgeschreven olie soort was . ( Kan het mis hebben ; maar topic-maker weet de juiste olie soort waarschijnlijk ; omdat het niet gevraagd word.
FF2D103S
Met het deksel van de hef bedoel je neem ik aan het deksel waarop de zitting is bevestigd?
Vanwege mijn beperkte kennis wacht ik even op je antwoord basia, maak liever niet meer open dan nodig
Ja de witte verf zit van oorsprong aan de binnenzijde van de bak, de voorgeschreven olie is sae 80w.
Bedankt, zal na je antwoord proberen de binnenzijde zo goed als mogelijk met gasoline en persluchtpistool schoon te krijgen
atlaspower
@basia 80/90 is meer een cardan olie, met 4wd in je vooras en de eind differintieels, dus tandwielenlagers de een hoge belasting hebben,, het is vrij dik voor in je achterbrug omdat je daar meerdere doeleinden/hydrolische functies met de olie hebt, (lijkt mij, als iemand het weet hoor ik het graag ? )
Allrad
@FF2D103S Met perslucht zou ik niet doen, verspreidt je het alleen maar.
Ik heb thuis al eens een versnellingsbak gespoeld door met een verwarmingspomp diesel van bovenaf de bak in te laten lopen. De verwarmingspomp zat aan een doorgezaagd olievat. Dit vat ving de diesel ook weer op, zo kon het "rondpompen".
FF2D103S
Die perslucht vooral om de bladderende verf los te krijgen op plaatsen waar ik met de vingertjes niet bijkan
FF2D103S
Beste Allrad, inmiddels ben ik begonnen met het zoveel als mogelijk afschrapen van de wanden van de binnenzijde van de tandwielkast, er komt een royale hoeveelheid verfrestanten vanaf, tesamen met de vrij dikke smurrie die minstens 1cm dik onderin de bak lag geen leuke aanblik, dit kan zo nooit tot een erg goede oplossing komen, temeer daar ik me realiseer dat de volgende stap moet zijn het deksel te openen van de brug die naar ik mag aannemen ook vanuit de tandwielkast van olie wordt voorzien, daar mag ik wellicht hetzelfde probleem verwachten. Ik begrijp dat ik door krabben en spoelen een eind de goede weg op kan raken , maari is er behalve een complete demontage een redelijk goede andere oplossing mogelijk?
basia
@FF2D103S

Is het al gelukt met de bak ?
Ik ben momenteel met een dezelfde trekker bezig ; wat ik gedaan heb is het volgende ; aftappen , schakeldeksel eraf , schoonmaken ( zo goed en kwaad dat gaat ) enkele liters hytrans olie over de tandwielen gieten , uitlekken , deksel weer monteren , stop erin , 15 liter hytrans vullen , flinke proefrit maken , aftappen , stop erin , dan afvullen met voorgeschreven olie en hoeveelheid ( +/- 16 liter .
( P.S . met aftappen zet ik de trekker achter wat omhoog , zodat het er beter uitloopt )

Het deksel onder de zitting heb ik niet open gehad ; omdat daar ook hydrauliek ventielen op zitten en exra gedoe is om dat er allemaal van af te halen .

Heb nu weer een proefrit gemaakt ; en de olie is nu mooi schoon .

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt Farmer 2 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
12
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
13