Fendt 108 LS - Olieverlies via peilstok

De laatste tijd heb ik gemerkt dat er olie lekt via de peilstok. Het is zelfs zo erg dat de olie er uit spuit wanneer ik de peilstok eruit trek. Ik zie dat de vorige eigenaar er blijkbaar ook last van had want er was wat toile aan gedaan om een betere dichting te hebben.
Ik maak me niet echt zorgen, het zal wel normaal zijn met 10.500 draaiuren dat er wat carterdruk is, maar ik vraag me af of ik er iets kan aan doen...
Ik heb ook nog nooit koelvloeistof bijgevuld, kan het daar mee te maken hebben of totaal niet?
Alvast bedankt
Nekrednael

Reacties

assink
Dan heb je gewoon carterdruk, is niet erg na die uren.
De carterontluchting heeft een retourslang naar het luchtfilter, deze kan ook nog dicht zitten. Dit is een rubber slang, weet zo niet meer waar die precies zit.
Dit zou je nog kunnen controleren. Mocht deze slang niet dicht zitten en vliegt hier de olie ook uit, zul je toch aan een revisie moeten gaan denken. Wij hebben destijds de trekker erom weggedaan.
Wimsumar
Beste RednekNeal: Nee, normaal gesproken heeft het niets te maken met de koeling/koelvloeistofniveau. (Uiteraard moet je regelmatig controleren/eventueel bijvullen voor goede koeling. Bovendien moet de koelvloeistof niet door inwendige lekkage in het oliecarter lekken----> Merk je eventueel een gestaag stijgend oliepeil?).

Ook de carterdruk is bij deze draaiuurstand niet om ongerust te worden. Het olieniveau ook geregeld controleren en op peil (liever niet tot maximum) houden is goedkoper dan reviseren van de motor.
Het probleem is enigszins te verbeteren met WYNNS Super Charge olietoevoegmiddel.

halfords.nl/product/108534.html/…
Nekrednael
Er drupt ook olie uit, maar het blijft nog bij druppen. Wanneer de peilstok er goed in zit is er daar ook weinig verlies. Ik gebruik de tractor niet dagelijks. Het zwaarste werk is gras afmaaien met de weidebloter.
Nekrednael
@Wimsumar Het oliepeil blijft vrij stabiel, en daalt zeer traag. Olie is mooi pikzwart.
Bedankt voor de tip, ik ga dat product er eens in doen.
rickrenault
@Nekrednael als het goed is zit er aan de rechterkant van de moter zelfde kant als pijlstok de karteronluchting een zwart buisje moet je die even volgen en dan zit die vast geschoeft met een boutje op de moter die moet je er even uit draaien en schoonspuiten met hoge druk spuit dan drukt die er geen olie meer uit bij de pijlstok waarschijnlijk
Nekrednael
@rickrenault Ik moet hiervoor geen olie aflaten toch he?
Bedankt
rickrenault
@Nekrednael nee dat carteronluchting buisje kan je er zo af draaien en dan dat filtertje goed schoonmaken dan is het wel verholpen denk ik was bij onze oude renault met mwm moter wel zo
renault651S
@rickrenault hallo rick, mijn Renault 651S heeft ook last van olielekkage via de peilstok, en start na lange rusttijd soms ook moeilijk..
Zou dit ook het verstopte filter V.d Carter ontluchting kunnen zijn..
rickrenault
@renault651S ja zou kunnen dat die dicht zit waarscheinlijk heeft de moter wat carter druk daardoor start die ook wat moeilijk dan raakt die zijn druk kwijt via de pijlstok dat filter even goed schoon spuiten Kan helpen
Niek123
@Wimsumar hoezo niet tot het maximale?
thefendtfreak
@Nekrednael

Bij onze 308 hadden wij hetzelfde voor, toen iemand mij op het idee bracht dat de carterontluchting dicht zat. volg het open buisje dat onderaan de motor zit, je zal zien zoals iemand hierboven aanhaalt dat met een klein boutje vast zit. Ik heb dat eruit gehaalt, heel goed gereinigd en terug gemonteerd. toen was het opgelost. Als je zeker wilt zijn vervang je het gewoon.

groeten
barteltie


is het toevallig deze trekker?
Nekrednael
Het is dezelfde maar bij mij staat er een frontlader op.
Favorit614
De uren stand zegt niks over de conditie vd motor.
Als de carterontluchting ,niet smerig is , dan zit je tegen een revicie aan te kijken.
Wimsumar
Beste Niek123:
Quote @Niek123:
niet tot het maximale?

Simpel: bij lager oliepeil kan er minder makkelijk olie uitgeblazen worden.

P.S.: Althans dat denk ik. Kan niet uit ervaring spreken, maar het is eenvoudig te proberen.
Daarnaast is het zaak de carterontluchtingsbuis (zeefje bovenin) goed schoon te maken zodat de overdruk in het carter minimaal is.
Niek123
@Wimsumar Daar zit inderdaad wat in 😃
Arrie94
Quote @Wimsumar:
op peil (liever niet tot maximum) houden

Wat is daar eigenlijk de gedachte achter als ik vragen mag?
Niek123
@Arrie94 kijk even naar wat ik hem vroeg. Scheelt voor hem een hoop typwerk 😄
Arrie94
@Niek123 Huh, daar heb ik compleet overheen gelezen 😃
jdrulez
@Niek123 hoe is het afgelopen? Inmiddels 2 jaar verder, je zult wel iets gedaan hebben met bovenstaande tips neem ik aan..
Niek123
@jdrulez Het is niet mijn topic, ik had alleen een vraag, en heb er dus verder ook niets mee gedaan.
jdrulez
@Nekrednael hoe is het afgelopen?
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 108 LS ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!