Mest korst/ toevoegmiddelen.

Beste TF'ers
Wie heeft hier ervaring met toevoegmiddelen in mest zoals Agrimestmix?
Wij hebben een L-vormige put die slecht te mixen valt, en heeft een zeer dikke korst. We zitten nu altijd te tobben met water toevoegen of andere dunne gier. Ook heeft deze dikke mest gevolgen voor het mestbassin(foliebassin) Deze valt ook slecht leeg te krijgen. Wat zijn mogelijke oplossingen? Mixen in een foliebassin gaat helaas niet, er zijn wel spuitkoppen aanwezig(nog nooit gebruikt)
Graag budgetvriendelijke oplossing voor een kleinschalig hobbybedrijf.

Deel dit topic

Reacties

assink
Zoals deze blokken bijvoorbeeld?
prolako.nl/producten.php/?catid=201&gid=2
gypCaseXL
Wat ook wel eens wil helpen is bijvoorbeeld varkensgier in het foliebassin erbij doen. verschillende soorten mest wil nog wel eens een reactie geven, bijvoorbeeld gisting, waardoor de korst als het ware oplost.
Woutunimog
Ik weet niet of die korst voor een gedeelte ontstaat door schuimvorming, maar als dat zo is zou ik zo nu en dan een kan diesel in de put schudden, dit gaat schuimvorming tegen
assink
Schuimvorming hebben wij geen last van. Voeren weinig anders dan mais en kuilvoer, en wat likstenen. Is kleinschalig vleesvee bedrijf met fleckvieh, dus wel vrij dikke mest.
Wimsumar
Beste Assink: Wat is de afmeting van de L-put?
afbrekerke
Bij een boer waar ook help heeft onder de stal put in gangan mixt oom moeilijk hebben wij opgelost door pvc buizen vertrekkend naast het mixergat zo allemaal naar een gang op die buizen staat een mestdarm koppeling zo kan hij met zijn mixer in blazen en circulatie maken mixt nu vanzelf was goedkope oplossing hij had wel al mixer die op zuigt en weg spuit via spuitmond of via mest darm
assink
@Wimsumar
Ik schat zo ongeveer 4 meter putbreedte, korte deel van de L is 10meter, en lange deel 15 meter. Diepte durf ik zo niet te zeggen, denk toch zeker 2 meter, maar kan ook 2,5 meter zijn.
Ritchie
Kun je makkelijk bij de put? d.w.z. ligt de put onder de roosters? Wij hadden er ook altijd last van (nu nog steeds, maar dat is vanwege het stro) en 't is heel herkenbaar haha. Hadden ook meststieren die op roosters liepen. Kregen maïs en aardappels enz. Mijn vader lichtte dan een aantal roosters op, tank met water erin, en moest het zelf naar voren schuiven 😉 Putten konden ook niet gemixt worden. Een hels karwei, maar water helpt wel in jouw geval denk ik.

Kijk, als het niet veilig is om de put in te gaan vooral niet doen, zeker nu ik lees dat jullie put wel 2,5 meter diep is 😉
Wimsumar
Beste Assink: Wat de toevoegmiddelen betreft, ik zal het na +/_ 10 jaar nog steeds verkeerd toepassen, maar heb nog nooit verbeterde mixbaarheid ervan ervaren.

Betrekkelijk de eenvoudigste oplossing voor jouw probleem lijkt me aanschaf/huur van een (electrische)roostermixer.

Anders:
Indien het hok leeg is: Op enkele plekken de roosters er af zodat een mixbedrijf er met de mobiele mixer bij kan.

N.B.: Het toevoegmiddel wat jij noemt is (erg) veelbelovend (en veel goedkoper dan wat ik ooit heb gebruikt). Dus het proberen waard (maar verwacht er niet veel van m.b.t. de korst).
assink
Elektrische roostermixer is aanwezig, heeft alleen een zeer plaatselijk effect helaas. We gaan idd die blokken maar eens proberen, kelder zit nooit geen 250 m3 in, dus 1 zo'n blok moet voldoende zijn. Mobiele mixer is idd ook een optie, moeten we wel roosters gaan lichten, eerst maar eens proberen te mixen op meerdere plekken in de put.
mf-fan1
@assink Als je zo'n blok hebt geprobeerd zou je mij dan eens een pb'tje willen sturen met de werking ervan? Of het heeft geholpen enzo?

Alvast bedankt!
Allrad
@assink Wat ik wel eens heb gehoord, maar nooit zelf heb gezien, is door middel van een compressor lucht onder in de put te pompen. Dit gebeurde met een lage druk, wat mij ervan bij staat ca. 1 bar. En dan geruime tijd, op meerder plaatsen. Dit is eenvoudig te proberen, en budgetvriendelijk.
deutz3.70power
Wij hebben er ook last van. Bij ons is het een U-put, en er lopen blonde d'aquitaine in de stal. Vorig jaar hebben we er digistaat / biovergister in laten rijden. ( wij kregen toen 4 euro / kuub toe ) . Dat werkte redelijk goed en we hebben de put ver leeg gekregen. Als er ruimte is om mest aan te voeren zou ik gewoon de gierput helemaal vol laten blazen met dunne mest, en dan de loonwerker alles uit laten rijden zonder mixen of toevoegmiddelen. Denk dat dit de beste oplossing is, doen wij ook altijd
newholland6640
Wij hebben ook weleens een toevoegmiddel gebruikt. Heeft wel gewerkt tegen korst. Je hoefte indd niet meer te mixen.
DESLAGERURRE
In mestbasins worden tegenwoordig allemaal mixluiken gemaakt .. dan kuj um door een dergelijk bedrijf laten mixen ..
DESLAGERURRE
Voor wat betreft de put ... eerder mixen .. wij mixen zo wie zo 1x in de maand zogauw er 120cm in zit .. daarvoor heeft het gin zin .. of is het geen mixgang ?
newholland6640
@DESLAGERURRE

1 keer in de maand? dat is wel knap! Hier is t met 2 weken soms al weer te laat 😞
Husqvarna
FIR voeren.
assink
@DESLAGERURRE
Stal is van eind jaren 70.. dus nooit geen rekening gehouden met eventueel mixen, daar hadden ze toen nog niet van gehoord volgensmij. 😛
We hebben wat van die biomix blokken besteld en wat rottestart mix, voor 100 euro is het wel te proberen.. Buurman had er goede ervaringen mee 😄
assink
@Husqvarna
Mag ik vragen wat FIR inhoud? Ik ken alle termen niet als hobbyboer 😛
Wimsumar
Beste Assink:
Quote @assink:
FIR

Een veevoedingssupplement:

fir.nu/
DESLAGERURRE
@newholland6640 heb 600m3 mest onder de melkkoeien zitte .. no problemo .. 5 gangen van 1.5 m diep .en elk 35 m lang .. en dan 2 mixgaten ..

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
20