Tips recht zaaien

Beste tf'ers,

Binnenkort moeten we weer maïs gaan zaaien. Wij doen dit zonder gps en dat zal ook zo blijven. Ik streef er naar om recht te zaaien. Wij zaaien met een 6 rijige becker zaaimachine waarbij de markeurs zo staan afgesteld dat de lijn midden onder de trekker door loopt.
Nou vroeg ik me af of jullie tips hebben om recht te zaaien. Op de trekker zit een fronthef, hier zou eventueel een bokje in kunnen worden gehangen.
Vaak zie je bij het zaaien van bieten dat voorin de trekker een speciale bok hangt waarmee de markeurlijn beter kan worden aangehouden. Zou een dergelijke bok ook handig zijn wanneer de markeurlijn midden onder de trekker loopt?
Mij lijkt het persoonlijk gemakkelijk als ik ver voor me uit kan kijken tijdens het zaaien.

Alle tips zijn welkom!

Alvast bedankt.

Groetjes,

IHpower

Deel dit topic

Reacties

christelthijssen
Stickertje op midden van je raam plakken en een pin op de neus of front hef... dan het stikertje en de pin en je markeurs streep volgen en klaar is het
johndeere6506
Keer langs de kant rond rijden met de zaaimachine omhoog, dan kun je de knikjes er zo uit rijden. en heb je ook een streepje op de motorkap of iets anders wat vooraan in het midden van de motorkap zit?
Johndeeretje
Hier gewoon in het frontgewicht een stok die rood/wit is.
reinder-mf
Kun je je markeurs niet smaller zetten?

Dan zou dit makkelijk zijn:
fassaertmachines.nl/machines.php/…
Wordt wel opnieuw geproduceerd, kostte meende ik 150 euro.
IHC 353
Bij het koolplanten hebben we in de fronthef een bokje met een tandwielketting eraan. Dan laat je de ketting over het lijntje slepen van de markeurs. Dan ben je al pittig recht aan het zaaien. Of zoals u zelf als zegt van die pennen bij het bietenzaaien. Succes!
mike_v
Jullie spreken wel allemaal over manieren om het lijntje te volgen, maar misschien zijn tips om dat eerste lijntje (recht) te trekken ook wel handig. Als je eerste rij krom is en je volgt maar, dan wordt het alleen maar ergens naarmate je verder gaat 😉 .
korteraar

Sporenvolger erop bouwen is het beste. (Is mijn mening)
Boemrang
Bij het zaaiklaar leggen is het ook al zeer belangrijk om de eerste baan kaars recht te maken, als dit zo is, is de rest maar een peulenschil....
johndeere6230
Op 1 punt concentreren en niet achterom koekeloeren 😉
malcon
Camera op de neus die op de streep gericht staat. En beeldscherm voor je.
bert8210
Recht rijden is een kunst die je moet leren, sommigen leren het echter nooit
Boemrang
@bert8210 En in een kromme rij groeit de mais ook even goed... 😉
bert8210
@Boemrang idd maar het oog wil ook wat
Boemrang
@bert8210 Toch zijn er nog voldoende oud gediende die alles op de markeur zaaien...
En de voorbewerking moet goed zijn...
+1
Loeideutz
@Boemrang in een kromme rij groeit zelfs meer!
Boemrang
@Loeideutz Dus, waarom recht rijden als het krom ook kan, en waarom krom rijden als het ook recht kan.... 😉
Maar niet te min, toen der tijd reed ik altijd met het voorwiel over de markeur, is maar hoe je ze het aan leren...
kerstrunner
Ik heb boven in mn cabine,exact in het midden een haakje,ook onderin op het dashbord,daar span ik een elastiekje tussen,dan heb ik nog een pin in het midden van het frontgewicht,samen met de markeurstreep kan je mooi recht rijden. Voordeel van een elastiekje over de volledige hoogte van de voorruit is dat je zeer ver vooruit kan kijken,desnoods tot aan het einde van het veld,zo haal je ook de kleine kronkelingen eruit.
johndeere6506
@kerstrunner ha! das nog zo'n dom idee nog niet.
hobbyboer
Gewoon gaan rijden!

Dat is alles, vooral niet te goed je best doen en ook niet overdreven rechtop gaan zitten of andere onzin.
Rustig en pntspannen heen en weer tuffen.
Vergelijk het maar met over de snelweg rijden, iedereen die zegt dat hij niet recht kan rijden kan dan opeens wel keurig recht en precies midden tussen de lijntjes sturen.
Fendt926Driver
Alles is mogelijk. zaai hier mijn eigen mais spuit het zelf en heb ook zelf de hakselaar. boeit mij dus helemaal niet of alles er zo perfect mogelijk uit ziet. wil een prakties gepoot perceel en als daar dan een bochtje bij hoort vindt ik dat geen probleem. en iedereen die het niet wil zien mag van mij de andere kant uitkijken.
bartjuh
Aan de andere kant 2 stokken neer zetten in een lijn. Daar dan opaf rijden en als je 2 stokken ziet ga je niet recht. De bedoeling is dan om ze achter elkaar te houden. Zet deze dan ongeveer 30 mtr uit elkaar. Wel extra werk maar werk wel goed. En zorgen dan de voorbewerking ook recht uitgevoerd word scheelt al de helft om recht te rijden
fendt-vario
Gewoon t puntje op de neus volgen. T is maar mais! !!
AW217
Inderdaad, bezemsteel in fronttrekhaak en rijden maar.
Wimsumar
Beste AW217:
Quote @AW217:
bezemsteel in fronttrekhaak en rijden maar

En recht op de kerktoren blijven rijden? 😉
AW217
@Wimsumar Ja wel geprobeerd, maar dan wordt het een waaier 😉
remcotrekker
Zon pin in het frontgewicht is ook ideaal!
auke6630
Stok in frontgewicht en gaan!
Caseih1455xl
Gewoon met je band net langs de andere gezaaide lijn houden dan weet je zeker dat je recht zaait als je zaaier tenmiste uisteekt

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
28
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
8