Schudders, rotordiameter.


Goedendag,

Mijn vraag: Wat is de optimale rotordiameter voor een schudder?

Ik ben aan het denken om en nieuwe schudder te kopen.

De huidige schudder heeft 6 rotors en 7.60 werkbreedte, mijn vader heeft daar 23 jaar terug voor gekozen omdat je dan met een 2.65 maaier ( min een beetje overlap) precies 1 zwad midden voor 2 rotors hebt en ook niet over het gras hoeft te rijden.

Vandaag de dag is 'uit het zwad schudden' niet meer nodig i.v.m. maaien met breedafleg. Dus wat ga je nu doen?

Opzich is het logisch om een iets bredere schudder te kopen. Hoe? Blijven bij 6 rotors maar iets groter? (8.30 breedte is leverbaar zie ik) Of ga je naar een 8-rotor machine met iets kleinere rotors?

De algemene gedachtegang is: Kleinere rotors geeft een beter schudresultaat.
Echter vroeger liepen de 2 middelste rotors ongeveer door het trekkerspoor en gingen de tanden precies op de plek waar het gras een beetje aangedrukt wordt door de trekkerwielen het diepst en werd het gras dus ook mooi opgenomen.
Nu worden trekkers steeds groter, banden breder en dus ook de spoorbreedte neemt toe. Langzaam aan schuift het trekkerspoor steeds meer richting: precies tussen 2 rotors in.
Dit lijkt me niet ideaal!
Misschien ga ik, met de aanschaf van een schudder met kleinere rotors, weer een stapje de verkeerde kant op?
Of zie ik dat fout?
Of is het effect van kleinere rotors zo positief dat je dit kleine nadeeltje niet merkt in de praktijk?

Graag uw mening.
Alvast bedankt!

Groeten Hobbyboer.

Deel dit topic

Reacties

meelezer1
Als je niet meer uit het zwad op hoeft te schudden zou ik een schudder met kleine rotors nemen. Kleine rotors hoeven minder gras te verzetten dus een kleinere belasting.
Om het gewas tussen de rotors goed op tenemen moet je de schudder te diep af stellen dit omdat de rotors schuin omhoog gericht staan. hoe kleiner de rotor hoe minder dit is.

Wij hebben nu ook een schudder van met grote rotors omdat wij uit het zwad schudden. Bij deze schudder breken er nog al eens bouten van de tandarmen midden onder de rotor. Dit is volgens mij omdat de armen lang zijn dus veel kracht te verduren.
Dr Fendt
@meelezer1 kleinere rotors, een kleinere belasting? dat maakt toch uiteindelijk niet uit? de belasting op een schudder staat in verhouding met de werk breedte en rij snelheid. niet met de rotor diameter, toch?
Arrie94
Ik zou ook voor kleinere rotors gaan, deze trekken proppen goed uit elkaar, dat doen grote rotors niet goed is mijn ervaring.
Hurli356
@Dr Fendt Jawel, een grotere roter neemt meer gras mee, want is verantwoordelijk voor het schudden van een breder stuk. Als je op 8 meter of 6 of 8 rotors hebt dan moet die met 6 rotors meer gras per rotor verplaatsen. Dat doet deze met een langere arm omdat de rotor groter is en het gras aan het uiteinde wordt gepakt. Dus de krachten zijn veel groter door de grotere arm x de grotere hoeveelheid gras (= meer gewicht te verplaatsen). Dus meer kleine rotors is een behoud voor je machine.
albert-fendt
Ik ben voorstander van kleinere rotors, mijn ervaring is dat die het gras beter pakt en mooier verdeeld
Arrie94
@Hurli356 Hij zegt: uiteindelijk, dus op de assen tot aan de middelste 2 rotors wordt gelijk vermogen gevraagd bij 8 meter. Maar per rotor klopt het ja.
Hurli356
Quote @Arrie94:
Wij hebben nu ook een schudder van met grote rotors omdat wij uit het zwad schudden. Bij deze schudder breken er nog al eens bouten van de tandarmen midden onder de rotor. Dit is volgens mij omdat de armen lang zijn dus veel kracht te verduren.
Dat gaat over de krachten per rotor. En die krachten worden inderdaad kleiner bij een kleinere rotor.
marco steyr
@Hurli356 mits je rijsnelheid gelijk blijft 😉
Hurli356
@marco steyr Uiteraard, en met gelijke vermogens want anders kun je geen vergelijking maken.
hobbyboer
Quote @meelezer1:
Wij hebben nu ook een schudder van met grote rotors omdat wij uit het zwad schudden. Bij deze schudder breken er nog al eens bouten van de tandarmen midden onder de rotor. Dit is volgens mij omdat de armen lang zijn dus veel kracht te verduren.

Dat kan.
Maar inprincipe kunnen ze daar bij de constructie al rekening mee houden (ik weet niet of dat ook gebeurt). Heb hier toevallig een Vicon folder voor me liggen en daar zie ik dat de schudders met een grotere rotordiameter ook een tandarm extra hebben per rotor.
assink
Maar dan nog, het is nog altijd kracht maal arm.
En als de arm langer is komt er nog steeds meer kracht op die bouten. Ook is het "dode" gebied tussen de 2 rotoren veel kleiner met kleinere rotors waardoor de schudder schoner zou moeten werken.
Die grotere rotor krijgt meer gras te verwerken, maar zal daar ook wel op berekend zijn... hoeveel hectare heb je te maaien per jaar, hoeveel schud je, heb je grote percelen, en wat voor trekker wil je mee schudden?
arjanvw
Een schudder met kleine rotoren legt het gras mooier en egaler dan èèn met grote. Wij hebben dit vorige week nog duidelijk gezien bij ons zelf met een leen schudder. Onze schudder is 10,6 mtr en heeft 10 rotoren, de leen schudder 10,5 mtr en had er 8. De 10 rotor schudde duidelijk beter.

Zelf hebben we een kuhn en daar zijn we tevreden over, maar de nieuwe Claas volto lijkt mij ook een mooie machine met het nieuwe gepatenteerde schudt systeem.
fendtfan16
Ik kan nu natuurlijk zeggen, je moet dat merk kopen want, die heeft kleine rotors. Het enige wat ik hierop kan zeggen is dat wij nu voor de 2e keer op rij een kuhn schudder hebben en dat wij tevreden zijn over het schud resultaat. Zoals je misschien wist heeft kuhn ook kleine rotors. De schudder laat een mooi egaal beeld achter zonder bulten. Ik lees ook verhalen over lely. Wat ik dan lees is dat ze een mooi schud resultaat geven terwijl ik heb gezien dat ze grote rotors hebben.
Mijn "ervaring" met kleine rotors is dus een goede ervaring en zeker een aanrader.

P.S wat u zecht over de wielsporen van de trekker doe ik eigenlijk niet zo veel op uit. Ik ben van mening dat als de schudder goed is afgesteld je daar weinig tot geen last van hebt. Overigens is dat gras wat eventueel zou blijven liggen zo nihil dat je dat in de kuil niet terug zult vinden.
martijn1998
Op mn werk hebben we afgelopen weekend met 2 schudders geschud, een kuhn GF 10601 TO met rotors van 100cm breed en een Lely Lotus 900 met rotors van 120 cm breed, het verschil was dat de lely het gras meer op hopen weggooide en dat de kuhn het gras mooi egaal weggooide. dit verschil was heel duidelijk te zien toen we een paar banen naast elkaar hadden geschud. als je een mooi schudbeeld wil zou ik je dus een schudder met kleine rotors aanbevelen. nog een nadeel van de lely vind ik dat hij het gras ver op zij gooid met zijn haaktanden en dat is erg lastig bij het schudden van de kanten, voordeel van een schudder met haaktanden is dat hij het gras beter oppakt als een schudder met gewone tanden.
Fendt926Driver
Kijk wel uit met een kuhn gedragen schudder met dubbel lucht onder die gaan enorm wikkelen tijdens het schudden. verder is kuhn goede machine.

dat lely het met grote rotoren ook goed doet kan aan de speciale tanden liggen. verder is de cirkel neiging van de schudder toch ook aan te passen en zet je die met grote rotoren gewoon iets lager?

tenminste bij onze deutz fahr schudder hebben wij dat wel.
meelezer1
@hobbyboer
Ik zal geen merk noemen maar het type is een 763 met zeven tandarmen per rotor. Waar ik wel zeer over te spreken is de aandrijflijn. Iedere rotor heeft een oliebad volgens mij is dit positief op de levensduur. Ook de 10 mm tanden zijn uitstekend de eerste 7 jaar is er geen tand gesneuveld. De laatste 5 jaar breekt er wel eens een tand. volgens mij heeft ieder merk dit wel.
meelezer1
@Fendt926Driver schreef

verder is de cirkel neiging van de schudder toch ook aan te passen en zet je die met grote rotoren gewoon iets lager?

Dat is een optie maar ik ben van mening dat kleine rotors beter zijn. Bij kleinere rotors zijn er ook meer wieltjes aanwezig waardoor de bodem beter wordt gevolgd. Ook is de afstand van de tand naar het wieltje kleiner dus ook een betere bodemvolging.
Arrie94
Quote @arjanvw:
Zelf hebben we een kuhn en daar zijn we tevreden over, maar de nieuwe Claas volto lijkt mij ook een mooie machine met het nieuwe gepatenteerde schudt systeem.

Vorig jaar heb ik een profielwerkstuk gemaakt over schudders, toen had ik 7 ideeën om de schudder te verbeteren, dat Claassysteem had ik ook bedacht... 😞 Maar ik heb een andere uitgewerkt en gebouwd, die werkte ook super 😃
ford8630power
@arjanvw

Wij hebben sinds vorige week ook een nieuwe volto 900 met die nieuwe armen. Rapen het gras mooi op zonder te krabben en je kunt er een mooie snelheid mee halen.
poech prut
Wij hebben een lotus 900 getrokken, deze heeft in principe al vrij kleine rotors. Vind het een super degelijke schudder, wat me wel opvalt is dat de verf van de binnenste tand afslijt, en de buitenste tand er nog helemaal aan zit. De fella vertegenwoordiger zegt dat je die buitenste tand er net zo goed af kan slijpen 😛 , maar die geeft toch (net zo als bij die claas volto) een extra 'zwiep' aan het gras.?
martijn1998
@poech prut een lely lotus 900 heeft juist grote rotors. die van lely zijn 120 cm terwijl de meeste merken rotors van 100 cm gebruiken.
arjanvw
@Arrie94

Misschien kan je je uitgewerkte ideeen verkopen aan een fabrikant!!
arjanvw
@ford8630power

Heb je ook nog last van wielen die vollopen met gras? De oudere typen hebben daar nog weleens last van..
Arrie94
@arjanvw Wie weet haha!
ford8630power
@arjanvw

Nog niet gehad, de ruimte tussen het bandje en de stang is vrij groot. Eerder met onze pottinger konden we een paar bandjes per jaar vernieuwen door dat wikkelen.
David512c
@ford8630power Hier hetzelfde met de pottinger... Gras komt telkens klem tussen het wiel en die platen erboven. Laatst nog een ventiel afgedraaid omdat het er zo vast tussen zat 😞
arjanvw
@ford8630power

Goede vooruit gang dus! Onze Kuhn heeft soms ook last van gras wikkelen, hangt een beetje af van het soort gras en de ds%

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
28
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
5