Illustratie van:

Kubota B5000 - weidebloter/koppeling probleem

Hey iedereen..
Ik heb een probleem met mn kubota'tje in combinatie met mn recent aangekochte weidebloter... Als ik aan het "bloten" ben en ik duw mn koppeling in..... Dan blijft het ding rijden! Levensgevaarlijk vind ik het. Nu, als ik eerst de cardan stilleg en duw dan mn koppeling in, dan doet de kubota wel wat hij verwacht is van doen... Kan iemand toelichten of dit normaal is, en indien niet, wat ik eraan kan (laten)doen?

grts, Koen

Deel dit topic

Reacties

Boemrang
@Riko je tractor is te klein of de bloter te groot.....
jo845xl
Dit is normaal omdat je maar één koppeling hebt .
Door de massa traagheid van de weidebloter blijf de versnellingsbak draaien en dus ook de trekker .
Kun je simpel oplossen door een andere cardan met vrijloopkoppeling.
Wimsumar
Beste Riko: Heb je de maaier nieuw gekocht?
Dan is de leverancier "in gebreke": er moet een vrijloop op de aftak(tussen)as zitten.
KubotaB6001
Deze trekkers hebben een enkele koppeling, bij ingeschakelde aftakas drijft de motor dus tegelijk de tandwielen voor het rijden als voor de aftakas aan, alles is als het ware met elkaar verbonden waardoor de nadraaiende bloter dus nog je wielen aandrijft. Bij een dubbele koppeling drijft de motor het deel van de versnellingsbak bestemd voor de wielen en het deel bestemd voor de aftakas via 2 verschillende koppelingen aan, waardoor wielen en versnellingsbak altijd los van elkaar kunnen bewegen bij ontkoppeling. Oplossing is een vrijloopkoppeling op de aftakas monteren.
Patrick 2020
Ja, inderdaad. De nadraaiende weidebloter heeft een 'vliegwieleffect' en drijft zo dus ook je versnellingsbak aan als je de koppeling op laat komen. Zoals gezegd, met een vrijloopkoppeling kun je dit oplossen.
Riko
Dank u allemaal voor de toelichting!!! Ik heb de bloter geruild voor mijn hakselaar, maar er zat idd een vrijloop cardan bij, di eik echter niet kon gebruiken omdat die net iets te lang is. Nu ga ik die aanpassen zodat ik wel op een deftige manier kan werken..

Nogmaals bedankt,
Riko
Ondertussen is de aanpassing gebeurd en heb ik al menig moeilijk bereikbare stukken weiland gemaaid!! Bedankt voor de input!!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kubota B5000 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
14