Ford 4600 - Luchtfiltersensor Ford 4600

Goedendag,

ik had een aantal vragen:

-Zit er op een Ford 4600 uit 1979 een luchtfiltersensor? zo ja waar? kan hem niet vinden, er is wel een controlelampje voor lucht aanwezig.

-Op het dashboard zit een verchroomd schakelaartje onder het alarmlicht, weet iemand waar deze voor dient? boven staat een teken van een werklamp, onder staat gewoon off. (zitten er toevallig al kabels voor werklampen etc. of naar de 7 polige stekker)

-Het derde controlelampje doet het niet, heb ergens gelezen dat dit ook een lampje is voor een eventuele werklamp (zou dit nog verband hebben met het eerder genoemde schakelaartje).

- De temperatuurmeter gaat soms wel eens te snel omhoog zonder dat de trekker echt warm is, de meter is goed, de sensor naar mijn weten ook. Kan het liggen aan de massa of zit er een spanningsregelaar tussen die kapot kan zijn (zo ja waar zit die).

Al het bovengenoemde kan ik niet uitkomen na het nalopen van alle kabels (zijn er zoveel) vandaar de vraag.

Alvast bedankt !
Fordvssn

Reacties

jammermaarhelaas
Wanneer er een luchtfiltersensor op zit, en ik neem aan dat dat zo is, dan zit deze allicht op de metalen buis tussen luchtfilter en inlaatspruitstuk. Wanneer je de motorkap omhoog doet, kun je hem zien zitten, tussen accu en radiateur.

Er zit een spanningsstabilisator achter op het toerenteller armatuur. Wanneer je de 4 schroeven, elk op een hoek van het armatuur, uitdraait, en het armatuur uitneemt (een stukje, de met name de tellerkabel houd de boel nog vast), dan zie je hem zitten. Ziet er zo uit:

trekker-onderdelen.nl/page9.php/…

Of dit de veroorzaker van de klacht met de meter is, weet ik niet. De klemmen/aansluitingen even schoonmaken, niet alleen de massa, is een van de eerste dingen die ik je aan zou raden bij dit soort klachten.

Wanneer je het toerenteller armatuur los hebt, kun je meteen zien of er wel een gloeilampje in het 3e controlelamp armatuur zit, hoeft niet zo te zijn. De eerste en vierde zijn voor acculaadspanning en motoroliedruk, de tweede voor de luchtdoorlaat/verstopt luchtfilter.
Fordvssn
Dankjewel voor de informatie,

de spanningsstabilisator ben ik inderdaad tegengekomen achter op het armatuur van de toerenteller. Deze krijg je er inderdaad niet af omdat de kabel van de toerenteller te kort is, ik haal hem dan altijd bij de motor los voor extra lengte. Kun je de spanningsstabilisator ook door meten? klopt het dat dezelfde spanningsstabilisator ook voor de brandstofmeter is?

Ik kan geen luchtfiltersensor vinden, alleen op het inlaatspruitstuk een soort van sensor met een slangetje erboven (lijkt me een voorgloei functie?)

Bedankt

Gr, Daniël
jammermaarhelaas
@Fordvssn

Voor welke zaken de spanningsstabilisator allemaal dienst doet weet ik zo niet. Misschien kun je nagaan waar de draden die er op aangesloten zitten, vandaan komen. Of en hoe je hem door kunt meten weet ik niet.

Op het inlaatspruitstuk zit de gloeispiraal met vlamstart, hier vandaan loopt een slang die hem van dieselolie voorziet. De luchtfilter sensor hoort bij mijn weten op de metalen pijp (tussen filterhuis en spruitstuk) te zitten die boven langs de radiateur loopt.

Het kan zijn dat de temperatuur zender, die in de kop van de motor gedraaid zit, kapot is, of heb je daar een nieuwe in zitten? Of deze nagemeten? Een nieuwe kost in elk geval minder dan een nieuwe spanningsstabilisator.
Fordje4600
Ik heb er geen Alarm lichten op zitten en wel een gloeifunctie maar kan hem niet activeren
newholland-
Dat schakelaartje is voor de werklampen achter op de cab maar die zullen er na zoveel jaar wel af zijn.
Fordje4600
@newholland- ik heb de cabine er af gehaald en er hebben geen werkkampen opgezeten en ook zitten er geen gaten in het dashboard
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 4600 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!