Kuilverdeler op voorlader

Heeft er hier iemand ook ervaring met een kuilverdeler op de voorlader van een trekker? Mechanisatiebedrijf raad het af, maar heb geen fronthef. Achterop de trekker lijkt mij minder praktisch.

Trekker is een John Deere 6230 Premium
Voorlader is een John Deere 633
Capacity: [50.0 L]
Pressure: [200.0 bar]
Pump flow: [109.8 lpm]

Deel dit topic

Reacties

Siebenga
Olie wordt een probleem.. zelfs met verreiker was dit net niks en denk dat die wat meer te vertellen heeft dan de trekker
JoramH
Gaat het dan wat langzamer of krijgt hij het helemaal niet weg?
SJB533
Ik raad het ook af. Jouw combinatie is te klein, te licht gebouwd. In de fronthef is inderdaad wel praktisch. Is het geen overweging waard, om de 5095 M op de kuil te zetten?
1046
Waarom is achterop niks???
JoramH
@SJB533
5095 heeft niet veel eigen gewicht, brede banden en opraapwagen is gebouwd voor de 5095m. Bediening ed blijft daar altijd op zitten. De 6230 heeft niet zulke goede landbanden en daardoor wel ideaal op de bult.

Achterop lijkt me niks omdat je dan de helft van de tijd achterom zit te kijken en willen hem ook in de stal gaan gebruiken dan en dan moet je ook weer achterom kijken. Met de voorlader ervoor word het dan zo'n lange combi...
Baltus_steyr
@JoramH Achterop de trekker lijkt mij minder praktisch.
Heb je kuilverdeler achter de trekker wel eens geprobeerd? Ik zou eerder kuilverdeler achter de trekker doen, en in de voorlader een grasvork voor de hoeken!!!
1046
@Baltus_steyr zoals jij omschrijft gaat et perfect, heb jaren zo gewerkt
Siebenga
@JoramH krijgt het gras inderdaad slecht tot niet weg! en dan ga je drukken en daar is voorlader ook niet echt voor gemaakt 😉
JoramH
@allemaal
Duidelijk:)
Wimsumar
Beste JoramH: Een kuilverdeler vraagt tientallen peekaas aandrijfvermogen. Dat levert de hydropomp bij lange na niet.
Daarnaast, met de verdeler in de voorlader worden de (relatief) kleine voorbanden te zwaar belast en rijden de kuil net zo snel weer los dan dat ze het vastrijden omdat ze diep in de kuil wegzakken. (al zal dat laatste bij jou in de sleufsilo nog wel wat meevallen).
Maar wissel van trekker, dan kan de verdeler wel in de fronthef.
Pascal
Als je de stoel schuin zet valt het achteromkijken ook nog wel mee. Gewoon goed lossen dan heb je aan 1 keer achteruit verdelen per vracht genoeg.
Jeroen-ford
De kuilverdeler past toch ook niet zomaar in de fronthef? hij draait dan de verkeerde kant op waardoor hij al het gras tussen de borden in trekt.
of mis ik iets
timvanr
@Jeroen-ford Dan moet je er een omkeer kast opzetten.
Jeroen-ford
Inderdaad en eventueel ook vertragen als de kuilverdeler geen 1000 toeren uitvoering is.
johndeere6230
Ik zal gewoon een kuilverdeler achterop doen, en een pelikaanbak voorop 😉
dx11
@johndeere6230 bosbak of oce voorop lijkt mij handiger
Fendt926Driver
Misschien toch een keer een wagen met walsen kopen hoef je de helft nog maar te verdelen. maar al tig jaren rijden duizenden met een verdeler achter de trekker en zou dat bij jullie niet kunnen?
johndeere6230
@dx11

of zoals @hobbyboer 4 palletlepels op een vorkenbord 😉 haal je er 2 vanaf heb je weer een normale palletvork 😉
dx11
Jeweh
JoramH
Quote @Fendt926Driver:
@johndeere6230 bosbak of oce voorop lijkt mij handiger

Net een nieuwe wagen gekocht en vanwege het gewicht/prijs en slijtage bewust niet voor walsen gekozen. We hebben nu een vorkenbord voorop en daar doen we het verdelen mee. Gaat wel goed maar wil wat snelheidswinst halen met verdelen. Met de nieuwe opraapwagen is de trekker op de bult de vertragende factor.
fendt trekkertje
Hier verdeler ook in de fronthef, maar nu hadden we laatst een gedeelde wat aardig droog was en zaten van die bloemetjes in. maar nu had ik dus na elke vracht de trekker aan de kook en kon dus ook na elke vracht de complete radiateur uitblazen, nou ik spreek uit ervaring, daar ga je raar van praten.
velsje
Ik zou gewoon gaan voor de verdeler achter in, heb je er het meeste zicht op. In de front hef valt nog wel tegen, hebt dr niet zo overdreven veel zicht op.

zou dan de voorlader er aan laten met een gras vorkje, voor als je achter een kontje wil op zetten.
Corne S
We hebben sinds dit jaar de verdeler in de fronthef. Tandwielkast een halve slag gedraaid en draait nu de goede kant op. Wat wel opvalt is dat de verdeler veel zijdelingse kracht uitoefent. Een voorlader is hier niet opgemaakt.

voordeel van verdeler voorop is, dat je achterop een blok gewicht kan hangen. Niet teveel, anders gaat de verdeler je trekker sturen.
hobbyboer
@JoramH Ik zag dat dit loonbedrijf ook een kuilverdeler voorop de trekker heeft MET hydraulische aandrijving loonbedrijfboonstradijkstra.nl/index.php/89/…

Misschien kun je die eens bellen om te vragen hoe dat gaat.
Het idee om de verdeler in de voorlader te hangen vind ik wel leuk! Heeft zeker enkele voordelen.
Fendt926Driver
Quote @JoramH:
de trekker op de bult de vertragende factor.
dan doe je toch iets fout. rijden hier met 2 rapides met walsen gras aan en verdelen met een holaras jumbo achter de trekker. pas als de hakselaar dan ook nog met 2 wagens mee gaat doen word het de vastrijder soms iets te veel. normaal heeft de vastrijder nog tijd over. en lossen met de rapide duurt met 40m3 in de bak en walsen 1.25 min. vraag me dan wel eens af hoe snel jullie zonder walsen weg zijn van de kuil en of je dan aan het lossen niet iets meer tijd moet besteden
fendt-412
@hobbyboer
je zou een grotere pomp achter op de aftakas kunnen monteren, bijvoorbeeld van een klepelmaaier.

@fendt926driver
ligt ook maar net aan de kuilplaten.
Op smal bultje kan ik alleen met een shovel de ladewagen ook amper bijhouden, bent constant aan het kantjes opzetten. In grotere sleufsilo heb je meer dan genoeg tijd en boven de wanden zelf nog tijd om kantjes bij te werken. Moet je alleen wel de voersnelheid kunnen halen.
hobbyboer
@Siebenga Dat komt mooi uit!
Nu weet @JoramH waar hij moet zoeken naar een geschikte hydromotor of zelfs een complete verdeler!
hobbyboer
Of misschien eerst op proef? Een euro-aansluiting is er ook zo aangelast, bij een nieuwe doe je dat niet zo snel.
Siebenga
@hobbyboer heeft helemaal voordelen als je dan ook nog eens de wals hangend in de voorlader hebt zitten.. dat je alles wat je te veel en te ver over en naast de bult hebt gedraaid er weer terug om kan zetten 😛
hobbyboer
Quote @Siebenga:
alles wat je te veel en te ver over en naast de bult hebt gedraaid er weer terug om kan zetten

Huh? Als het ernaast ligt wil het bij mij nooit weer vanzelf terug, als je dat wil kun je beter iemand laten filmen, dan kun je terugspoelen... 😉
Siebenga
@hobbyboer dan schiet het kuilen niet op!
hobbyboer
@Siebenga Maar idd, het terug kunnen draaien kan wel een voordeel zijn!
boer
Warom niet gewoon een grasvork op de voorlader?
mdoornekamp
Wat voor kuilverdeler denk je aan dan? Ik heb zelf een kleine veenhuis op de shovel. Shovel geeft 140 l/min. Ik heb een Sauer Danfoss hydromotor op de kuilverdeler met een slagvolume van 200cc. Jij zou dan een met 160 cc slagvolume moeten hebben. Die kan zo'n kleine veenhuis ook wel trekken.

Voordeel op de voorlader/shovel is dat je altijd hoog genoeg kunt en een bult ook weg kunt duwen of terug trekken. Tevens kun je ook andersom draaien zodat je het gras van de kant af kunt draaien. Achterop kun je contragewicht plaatsen zodat je zwaarder wordt.

Het slagen van het project hangt ook af van de hoeveelheid gras die je moer verwerken. Een schuitemaker 6600 stampvol nat gras ga je niet weg krijgen.
mdoornekamp
@Fendt926DriverWij zijn in 1 minuut leeg. 😄
Bakker S
Hey Joram..., Probeer eerst eens een verdeler. Sommige mensen gaan raar praten bij gebruik. Bevalt het wel, dan kun je altijd nog verder zien als je hem dan op de voorlader zet. succes
trean
@Fendt926Driver hij verdeelt nu alleen met de voorlader, dus dan is het logisch dat hij de opraapwagen niet kan bijhouden.
janc
Ik zou gewoon de kuilverdeler achter in doen
ik heb hem ook achter in en in de voorlader heb ik de kuilhapper is iets zwaarder + dat je makkelijk eens ergens een bak vol gras heen kunt drukken.
achterom kijken valt best wel mee
en als je een goede verdeler hebt die weegt gauw een 1000 kg dus is weer extra gewicht
JoramH
@hobbyboer
Dat loonbedrijf heeft wel meer olieopbrengst met een 200 pk trekker denk ik, alle reacties lezende hier ga ik toch eerst maar achterop proberen. Eventueel fronthef speciaal voor kuilverdeler word te gek.
@boer
Opraapwagen rijd de bult op dus grasvork is niet handig, hebben we wel als bult te hoog word om erbij op te komen
@mdoornekamp
Denk aan een mammut of VDW(ga die van @hobbyboer nog bekijken)
[Bakker S]
Gaan we zeker doen!
@janc We hebben kuilhapper maar nog nooit geprobeerd tijdens het kuilen, ook nog nooit aan gedacht, gaan we eens proberen om te kijken of het bevalt 😄
@fendt926driver
Snelheid van halen is niet alleen afhankelijk van type opraapwagen, maar ook hoeveel messen in opraapwagen zitten, rijsnelheid en belangrijkste nog afstand tussen land en bult. Wij hebben alle percelen direct aan huis liggen en kan in 8 minuten weer met volle wagen staan. Dan moet je goed doorwerken op de bult om dat goed vlak te krijgen..
SJB533
Quote @JoramH:
We hebben kuilhapper maar nog nooit geprobeerd tijdens het kuilen
Als je een happer hebt, heb ik mijn twijfels of t werkt. Heb je een grijper, dan zal het wel werken, mits je open zijkanten hebt.
1046
@SJB533 grasvork met krokodillebek gaat best
janc
Een kuilhapper of grasvork kun je niet zo snel als een shovel met bos bak verdelen maar je kunt de hoeken er mee op zetten en als de plaat vol is krijg je het gras mee naar boven.
we hebben een mammut wokkel achter in en dat gaat best eerste stuk is sleufsilo daarna is zelf de kanten opzetten,
maar als je de wagen goed lost heb je er minder werk van dat scheelt veel
hobbyboer
Quote @JoramH:
Dat loonbedrijf heeft wel meer olieopbrengst met een 200 pk trekker denk ik,

Als jij de 110 literpomp hebt, zoals je hierboven zegt, dan kom je nog aardig in de buurt, denk ik.
mdoornekamp
@janc Kun je de kanten wel opzetten met zo'n wokkel of heb je dan meer handwerk. Wij hebben liever een kuilverdeler met 2 rotors en grote hydraulische zijdoeken. Hiermee kan een geoefende chauffeur de kanten goed opzetten zonder veel naast de bult te gooien
janc
@mdoornekamp je moet er mee om kunnen gaan als je de wagen mooi gelijk verdeelt dan kun je de kanten redelijk er mee opzetten er zijn volgensmij ook kleden voor net zoals een kuilverdeler

maar t gaat mij aardig knap af veel handwerk valt best mee we laten de bult wel iets schuin naar binnen lopen
eicher4048driver
Sowieso in de achterhef hangen. werkt zeker goed!
Mispelaar
Een oude holaras verdeelt prima, deze loopt niet tot nauwlijks vol wat je in tegendeel tot de veenhuis wel hebt. Aangezien je geen walsen hebt, heb je soms grote hopen. Dit hoopt op voor de verdeler waardoor je even naar voren moet. Hierdoor denk ik dat je met een holaras nog iets meer tijd krijgt om vast te rijden.
henriv
Een combinatie van pinnen aan de voorlader en verdeler achterop lijkt mij het meest praktisch. Zelf heb altijd alleen verdeler achterop en mis soms de tanden om de hoeken mooier op te vullen.
Als je een verdeler in de voorlader wilt hangen, dan geef ik je 2 maand, dan is de voorlader er compleet afgebroken. Zijwaartse krachten kan zo'n type voorlader niet opvangen, dat geeft binnen de kortste keren problemen.
Heffen zal ook een probleem zijn, een verdeler hangt er enorm ver voor, je zou hem nog wel omhoog krijgen, maar praktisch werken kun je dan niet, de achterkant van de trekker wordt veel te licht.
Je kunt daar wel weer extra gewicht aan hangen, maar dan heb ik spijt met je voorlader/vooras. een kuil is nooit vlak, je breekt alles af.

gewoon achter de trekker knuppen, zoals iedereen, als iedereen er mee kan werken, dan kun jij dat ook.
hobbyboer
@HeersinkVoedertechniek Het maakt nog wel een klein beetje verschil of er een verdeler van 600kg inhangt of eentje van 2 ton of meer.
Ik ben er niet zo bang voor dat alles afbreekt. (zelf heb ik de verdeler wel 'gewoon' achter en daar blijft die ook omdat ik de grasvork in de voorlader en het geld voor de ombouw niet wil missen)
Er zijn wel veel mensen die heel enthousiast zijn over een verdeler voorop en in de voorlader is wel mooi bij een sleufsilo die dicht is aan de achterzijde.
hobbyboer
@JoramH Oja, nog een vraagje: Weet je zeker dat je de 110 liter pomp hebt?
(Ik weet eigenlijk niet eens of de kleinere versie ook geleverd werd in nederland)
jehan
Joram niet doen .wil je van je voorlader af dan moet je de verdeler er maar aan hangen..
@hobbyboer een verdeler voorop is wel mooi, maar niet op de voorlader. Zeker niet op een JD 633.
Pennetjes zijn veel te licht, frame is holle buis, en trekker is veel te licht, ook al weegt de verdeler maar 600kg.
Als 1 van de twee rotors een hoop gras krijgt te verwerken dan buigt de hele voorlader tegen de motorkap aan, daar is een voorlader niet voor gemaakt.
Een fronthef (of achter)is veel sterker en star.
Maak de stabilisatie van de hef maar eens los, kijk maar eens wat er dan gebeurt, de verdeler springt van links naar rechts, dat gebeurt ook met een voorlader, omdat je niet eens stabilisatie hebt.
Wimsumar
Beste Hobbyboer:
Quote @hobbyboer:
dat je de 110 liter pomp hebt?
'
Zie topicopening.

N.B.: Voorladerbediening + verdeleraandrijving op deze zelfde pomp(je) werkt niet.
hobbyboer
@Wimsumar Ik heb de topicopening gelezen.
Het deel met de gegevens ziet er echter uit alsof deze gekopieerd is van een andere website.
Vandaar mijn vraag.
Wimsumar
Beste Hobbyboer:
Quote @hobbyboer:
gekopieerd is van een andere website.

Dan gaan we er vanuit dat JoramH z'n huiswerk goed heeft gedaan en met de daar vermelde 109,8 een 110 literpomp bedoelt wordt.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
57
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
10