Maaien met kneuzer of zonder kneuzer

Waar wordt er meer mee gemaaid? met kneuzer zonder kneuzer of trommelmaaiers!

Deel dit topic

Reacties

albert-fendt
Schijvenmaaier met kneuzer, maar maaiers zonder kneuzer zie je steeds meer
Ritchie
Maaien nu met een trommelmaaier, volgende wordt ook weer een trommelmaaier maar met kneuzer.
MF6465dynashift
Trommelmaaier met kneuzer
casejxu
Trommelmaaier zonder kneuzer. Dit om brandstof maar vooral gewicht te besparen. Ook is de maaier rustiger en bij de vorige maaier veel problemen door de kneuzer. Toen ie der af ging bleef maaier heel.
assink
Lely splendimo 281T, schijvenmaaier met kneuzer.
Had zelf net zo lief een trommelmaaier met kneuzer, wij maaien hier thuis over het algemeen zwaardere snedes. In mijn ogen is een trommelmaaier daar beter geschikt voor.
Nick421
Wij maaien hier met schijvenmaaiers met kneuzers.
Loonwerkers hier in de buurt ook. Scheeld toch weer de eerste keer gras schudden.
Dr Fendt
Wij maaien met trommel maaiers met kneuzers..
steyrTom
3 meter vicon schijven maaier met kneuzer. Hoef je maar 1 keer te schudden en als er wijnig opzit/ droog is helemaal niet schudden.
sameiron
8,5 meter claas schijven maaier met kneuzer 1 keer schudden is vaak al genoeg. volgende maaier liever zonder kneuzers scheelt veel diesel
+1
radium45
Quote @sameiron:
volgende maaier liever zonder kneuzers scheelt veel diesel

En daar gaan veel gebruikers net de fout in, wat je tijdens het maaien aan diesel bespaard ben je dubbel kwijt tijdens de oogst omdat het gras vaak niet goed los is geweest van de grond en vaak net iets taaier is als gekneusd gras. Mijn advies is dan om de kneuzer volledig los te zetten, het ligt dan nog mooi volvelds op de stoppel en niet plat op de grond.
Fendt926Driver
Deutz fahr trommel tripple maaier met kneuzer. zwaar en kost beetje diesel maar zal bij kapot gaan exact dezelfde weer kopen

ford8630power
Jd 3,1m schijvenmaaier met kneuzer, Beste maaier ooit.
robbin lamers
Niemijer 2,60m maaier met kneuzer.
MF- 4255
Vicon CM 268 Trommelmaaier zonder kneuser vind dat ik lage rijsnelheid heb in vergelijking met schijvenmaaier.
bert8210
Ik heb nu een trommelmaaier maar bij zwaar gevallen gras stropt het gras soms, zou dit niet beter gaan met een schijvenmaaier?
johndeere6230
Trommelmaaier zonder kneuzer, 1/2 keer schudden en t is klaar.... kneuzer word gauw te droog
+1
Inter 724
Honda duwmaaier
johan6640
Krone am 243 cv kneuzer en breedsprij
sameiron
@radium45 na de tijd even met schudder over heen schudder heeft capaciteit genoeg(15 meter). maar zonder kneuzers kan de andere trekker maaien
henne99
PZ cm 165 zonder kneuzer
Wimsumar
Beste Fendt926Driver:
Quote @Fendt926Driver:
kost beetje diesel

Je hebt ook een "hoog capaciteit"-schudder neem ik aan?
Loeideutz
Hier haalt meneer @radium45 wel een belangrijk punt aan. Ik heb zelf ruim 10 jaar geleden een Kverneland schijvenmaaier gekocht met kneuzer en breedspreider. Het kneuzen zelf vind ik niet zo belangrijk, als dit wel was geweest dan hadden de highperformanceconditioners ook nog steeds bestaan, maar het breedspreiden wilde ik wel. Juist om de reden die radium45 aanhaalt: het ligt egaal verspreid en luchtig. Dat bevordert een snelle droging. Gras dat in een zwad wordt neergelegd, moet eigenlijk direct uit elkaar worden geschud, anders zakt het in de stoppel waardoor je meer moeite moet doen om het eruit te krijgen. Bovendien moet je de eerste keer dan ook veel langzamer rijden, om het goed uit de stoppel te trekken.
henkie1294
Krone AM243CV schijvenmaaier met kneuzer
SJB533
Quote @sameiron:
volgende maaier liever zonder kneuzers scheelt veel diesel
En wat kost schudden dan? Weet niet hoe dat bij andere merken is, maar de Vicon DMP 2401 TC, die wij in 2002 aangeschaft hebben, heeft er voor gezorgd, dat de schudder meer rust kreeg. Wij hebben m namelijk NOOIT meer gebruikt voor gras tbv silage. De kneuzer en breedspreiding scheelt je gewoon 2 schudbeurten! (Later wel voor hooi, maar dat is een heel ander verhaal. Dat schudt je namelijk ook 4-5 keer als je geen kneuzer hebt)

Mocht ik ooit besluiten tot de aankoop van een nieuwe maaier, is Vicon een kanshebber, naast Kuhn. En sowieso een getrokken schijvenmaaier.

@Loeideutz
Die HPC van Greenland was een leuk idee, maar hadd volgens mij een nadeel: een haas met een paar knikjes extra hoef je niet niet veel moeite voor doen, om die uit het voer te trekken. Ik mag mij vergissen, maar diermeel uit een bezem is toch een stapje t ver, niet?
fendt-412
Quote @SJB533:
En wat kost schudden dan? Weet niet hoe dat bij andere merken is, maar de Vicon DMP 2401 TC, die wij in 2002 aangeschaft hebben, heeft er voor gezorgd, dat de schudder meer rust kreeg. Wij hebben m namelijk NOOIT meer gebruikt voor gras tbv silage. De kneuzer en breedspreiding scheelt je gewoon 2 schudbeurten! (Later wel voor hooi, maar dat is een heel ander verhaal. Dat schudt je namelijk ook 4-5 keer als je geen kneuzer hebt)

Wij hebben afgelopen 2e snede een democombinatie te gebruiken gehad om te maaien. Twee claas maaiers van 3,50meter en een 180pk trekker.
Koste 1,5liter diesel extra per hectare vergeleken met onze eigen combinatie. Capaciteit lag gelijk omdat de rijsnelheid van eigen machine 4kilometer hoger lag en kleine 2meter minder werkbreedte.Kneuzer stond op maximaal.
Laat zeggen dat kneuzers 10.000euro kosten voor een combinatie en we komen thuis op 5euro extra kosten/ha om te kneuzen.

Afschrijving van een schudder ligt rond de 3-4euro/ha. Komt nog liter diesel per ha bij en vervolgens nog arbeid als je het aan moet trekken. Ben je gauw uitgerekend.

Hoe je het gras zonder 1x te schudden van onderen ook droog wilt krijgen bij een fatsoenlijke snede vraag ik me af. Ook al ligt het maar even 2uurtjes in de zon, groene plukken moeten er uit wil je geen ammoniak in de bult krijgen.
Met zwaden van meer dan 6meter moet het gras nog een keer van de grond. Het zwad wordt te groot om het daar nog fatsoenlijk in te laten drogen. Hebben zelf 8meters zwad maar dat houdt al niks over met moderne ladewagens, snelheid moet al fors omhoog na 2e snede, al die extra werkgangen en snelheid maken kost ook weer flink brandstof.
trean
@ Kraakman Reyneveld jullie zijn toch een grote John Deere Daeler? Dan weten jullie toch wel wat je adviseren en verkopen moet? Of is dit een marktonderzoek? Ik denk dat het wel of niet kneuzen per bedrijf verschillend is. De keuze moet je maken aan de hand van de volgende punten: Beschikbare arbeid
Beschikbare Trekkers
Capaciteit benodigd
grote van percelen
schudcapaciteit die op het bedrijf aanwezig is.

Ik ben van mening dat een trippel maaier beter is voor de bodem omdat je op de kopakker het gewicht beter over alle wielen is verdeeld.
maaarte
Hier komt binnenkort een nieuwe trommelmaaier zonder kneuzer. Kneuzer voel ik niks voor (gewicht, trekt zwaarder, extra diesel, kwetsbaar), zeker niet bij een trommelmaaier die het op een zwad gooit en dan nog door de kneuzer geperst moet worden..

we hebben hier veel ongelijk en laag (veen)land met smalle meten en veel greppe. daarom de keus voor een (enkele) trommelmaaier van een kleine 3 meter
rickrenault
Wij hebben een lely 320 met kneuzer en een pz 185 h laatst hadden we met twee trekkers gemaaid het verschil was duidelijk te zien kneusde gras droogte veel beter ook na een keer schudden
Fendt926Driver
Quote @Wimsumar:
een "hoog capaciteit"-schudder neem ik aan?
hoge capaciteit lage prijs schudder

Loeideutz
@SJB533 Ik vind niet meer schudden voor silage wel erg ver gaan. Dan moet je ook niet meer maaien als 2500 kg ds. Anders ligt het te dik, en droogt het onderste niet genoeg. Voor hooi daaren tegen zou ik liever zonder kneuzer maaien. Een kneuzer beschadigt het gewas, en hooi is niet alleen een kwestie van droog krijgen tot 85% ds, maar ook wachten tot het gewas afgestorven is. Doordat je het vaker schudt krijg je meer brokkelverliezen, wat nog eens wordt bevordert door de kneuzer.
radium45
@Loeideutz Op het moment van mijn schrijven had ik al sterk het idee dat mijn bevindingen puur uit de praktijk gerelateerd al op waarheid en van dezelfde ervaringen van anderen kon rekenen.
Nhpaultje
Wij maaien met :

Deutz Fahr front en achtermaaier, 6mtr breed trommelmaaier met kneuzer.
Kuhn front en achtermaaier, 6 mtr breed schijvenmaaiermet kneuzer.
Kuhn triple-maaier, 9 mtr breed schijvenmaaier met kneuzer.

Als het gras plat ligt door zware regenval en/of wind is onze ervaring dat met de Deutz trommelmaaier netter gemaaid wordt als met de schijvenmaaier.

Daarentegen, de schijvenmaaiers trekken lichter en leggen breedwerpig af wat weer resulteerd in een snellere droging. We maaien met alle 3 de combi's, de triple uiteraard het meest. Maar de beide duo maaiers maaien ongeveer hetzelfde aantal ha's.

Nadeel van de trommelmaaier is wel dat de messen vlugger bot zijn, is ook logisch want er zitten er minder op als bij een schijvenmaaier. Ze zijn wel vlug te vervangen door het snelwissel systeem, wat we bij de schijvenmaaiers missen. (Is nu wel leverbaar) de kneuzers werken overal goed en we hebben er weinig problemen mee. Als je maar tijdig wat smeert scheelt veel.
horse-power
Schijvenmaaier met kneuzer, heb je het direct uitgespreid liggen dus als je niet zulke zware snede's hebt kun je de schudder verkopen 😉
ArjanvanMaanen
Een krone schijven maaier 3 meter 20 trekker met 100 pk daarvoor en rijde dan 17km/h
poech prut
Hiervoor 2 schijvenmaaiers met kneuzer gehad, de laatste was een jf-stoll die echt heel goed beviel. Toen die op was een simpele lely schijvenmaaier zonder kneuzer gekocht omdat nu de loonwerker altijd komt maaien, en dan kunnen we zonder kneuzer kantjes en greppels maaien. Toch zou ik persoonlijk hier ook liever een kneuzer voor hebben omdat die juist natter zijn.
jeroen13
@ford8630power haha idd is een kuhn! wij hebben er ook een maar dan wel een echte kuhn, zonder kneuzer wegens geldbesparing. Gras is hier niet de hoofdteelt en de vorige maaier een pottinger novacat 265 met kneuzer viel zwaar tegen. er was altijd wel iets aan! nu geinvesteerd voor de komende 20 jaar. loonwerkers en grote boeren hebben hier kuhn. met en zonder kneuzer. kwaliteit van beide type maaiers in de streek is wel bewezen met 20 jaar dienst! Hier is ook erg veel natuurgras wat zwaar is voor de machines.
ljdekker
Bij het maaien op zwad droogt de ondergrond ook op! Dit wordt vaak vergeten. Als de ondergrond erg nat is, trekt het gemaaide gras vocht op uit de ondergrond. Ken een boer die duidelijk verschil zag in het drogen bij breedspreiden en bij maaien op zwad. Wij maaien nu voor het 8e seizoen zonder kneuzer, en hebben de kneuzer nog geen dag gemist.
ljdekker
Ik heb nog niet vaak een boer gezien die zijn schudder inruilde op een maaier met kneuzer.
Wimsumar
Beste LJDekker:
Quote @ljdekker:
zonder kneuzer, en hebben de kneuzer nog geen dag gemist.

Helemaal met je eens!
N-Htvt155Wessel
Fella ms 310 en een fella ms 4580 tl. Totaale werk breedte van 7, 60 wel ongekneust. Scheeld veel brandstof en je kunt er meer ha int uur mee halen.
Wimsumar
Beste N_HTVT155Wessel:
Quote @N-Htvt155Wessel:
310 en een fella ms 4580 tl. Totaale werk breedte van 7, 60

Oohw, dan laat je wel een strook ongemaaid tussen de maaiers staan. 😉
De achtermaaier zal wel een SM 4080 zijn, met 4 meter wekbreedte.
KHD Deutz-Fahr
Quote @SJB533:
En wat kost schudden dan? Weet niet hoe dat bij andere merken is, maar de Vicon DMP 2401 TC, die wij in 2002 aangeschaft hebben, heeft er voor gezorgd, dat de schudder meer rust kreeg. Wij hebben m namelijk NOOIT meer gebruikt voor gras tbv silage. De kneuzer en breedspreiding scheelt je gewoon 2 schudbeurten! (Later wel voor hooi, maar dat is een heel ander verhaal. Dat schudt je namelijk ook 4-5 keer als je geen kneuzer hebt)

Mocht ik ooit besluiten tot de aankoop van een nieuwe maaier, is Vicon een kanshebber, naast Kuhn. En sowieso een getrokken schijvenmaaier.

Inmiddels is onze Deutz-Fahr 5.24 kloon (dezelfde andere verf), de deur uit, na 2500 euro onkosten in ongeveer 10 jaar tijd, weer kapot, waren we goed klaar met Vicon en Kverneland. Vroeger was ik er niet zo van, tegenwoordig wel, Kuhn, lomp zwaar, vervelend in transport, maar als het gaat om betrouwbaarheid, één van de betere machines. Maaien nu met, weer schijvenmaaier, 2,80, weer met kneuzer. Toch heb ik het idee dat ergens een kneuzer niet uit kan. Hoog brandstof verbruik, lagere capaciteit, dan maar een keer extra schudden. Zoals @fendt-412 al zei, gras moet toch een keer geschud worden, onder blijft het nat, dan maar twee keer. En breedspreiden is enorm behelpen.

Ik hoorde onlangs een vertegenwoordiger zeggen, dat het nog wel eens snel afgelopen kan zijn met de trommelmaaier, Kuhn wil in Geldrop ook stoppen, zo schijnt het, en Vicon wil er ook niet veel geld meer in stoppen, worden volgens de vertegenwoordiger ook in gekocht bij JF. Alleen in delen van Nederland, Duitsland en Denemarken worden nog wat trommelmaaiers verkocht. Maar goed, zomaar een gerucht.
marco2250
@KHD Deutz-Fahr wel raar dan die trommels maaien toch veel fijner
fendt-412
Quote @KHD Deutz-Fahr:
gras moet toch een keer geschud worden, onder blijft het nat, dan maar twee keer. En breedspreiden is enorm behelpen.

Ondergrond was met maaien redelijk nat. Helft met breedspreid gemaaid en andere helft hebben we met eigen maaiers op zwad gemaaid maar verschil in ondergrond kon ik niet merken. Een uurtje na het maaien gras schudden brengt naar mijn idee alleen maar meer verontreiniging mee, helemaal op nieuw ingezaaid grasland. Gras ligt toch redelijk vast op de grond.

Op gekneusde percelen droogde het gras van boven aardig sneller. Volgende dag alles nog een keer geschud en savonds begonnen met harken. Gekneusde gras was iets droger maar verder geen grote verschillen, op een werkgang schudden besparen na.
fendt-412
@ljdekker

Ligt ook weer aan je inkuilcapaciteit. Wanneer je zelf 3-4ha per uur aan de bult rijdt moet het gras ook niet te snel drogen, ben je al gauw een dag aan het rijden en zal het laatste hooi zijn.

Wanneer er 10ha per uur aan de bult gereden wordt kun je op het einde van dag 2 al aan de rit en het vaak nog wel afmaken ipv op dag 3 heel de dag aan de rit.
Kunnen het zelf niet meer in 2dagen wegrijden, kom je op den duur wel trekkers en personeel te kort. Niet te veel maaien per keer, tussendoor weer een hoek harken en schudden. Komt een hele andere planning bij kijken dan alles in 1x in de bult rijden met loonwerker.
trean
@KHD Deutz-Fahr ik denk dat trommel frontmaaiers nog wel in productie blijven voor het vers gras voeren. Maar ze hebben ook een schijven maaier met een vijzel in plaats van kneuzer daarvoor ontwikkeld. Ik weet dat het testbedrijf dat in de hem heeft g
SJB533
@KHD Deutz-Fahr
Tja, dat de DF jullie slecht beviel, kan ik niet helpen, maar de Vicons hier in de buurt mankeert knap weinig aan...
john deere 7810
Op het werk zijn we dealer van kuhn. Gewoon topspul! op de lak na...

We hebben meer andere merken in de werkplaats dan kuhn.
N-Htvt155Wessel
@Wimsumar nee de 4580 is een 4.5 meter een 4080 is een 4 meter achter maaier..
dx11
Wij maaien met 2 x Vicon dmp2401tc. dat is een schijvenmaaier met kneuzer. schudden doen we niet meer.
SJB533
Quote @dx11:
schudden doen we niet meer.
😃
CaseCS130
Laatst gedwongen een perceel met en zonder kneuzer te maaien. Had niet gedacht dat een kneuzer zo veel deed. Scheelde uiteindelijk een dag voordat het niet gekneusde gras even droog was.
dx11
@SJB533 En dat bevalt magnifiek. Als ik zie dat somige boeren wel 3 of 4 keer schudden, man man man dat dan 4 snedes, 60 hectare, 5 liter diesel per hectare a 1euro20 is alleen al 5000 euro. Daarnaast scheelt het gewoon 2800 euro afschrijving, en 5600 arbeid. Pa wil nog 8 jaar boeren dus dat is dan een slordige 107200 euro
Jasperfendt
@dx11 en nu 😛
+3
dx11
@Jasperfendt nu hoeven we niet te schudden. land staat blank dus wel of niet geschud maakt niet uit
SJB533
@dx11
Als ik zeg dat het kan, wordt ik voor gek verklaard... 😞 Maar ik ben niet de enige die de ervaring heeft 😃
fendt-412
Tussen gras en gras zit ook nog wel verschil.
Als je maar lang genoeg wacht en weinig stikstof bemest staat het al bijna droog op stam.
Wimsumar
Beste DX11:
Quote @dx11:
4 snedes, 60 hectare, 5 liter diesel per hectare a 1euro20 is alleen al 5000 euro. Daarnaast scheelt het gewoon 2800 euro afschrijving, en 5600 arbeid.

Héé zeg rekenwonder, maaien met kneuzers neemt geen extra diesel?
Maaien met kneuzers kost geen extra tijd?
Maaiers met kneuzers hebben dezelfde aanschafprijs, onderhoudsprijs als maaiers zonder kneuzers?
Maaien met kneuzers behoeft geen groter trekker?
En last but not least, vooral in 'ons' Noord Nederland, met doorgaans nattere gronden, relatief meeste neerslag en hoogste luchtvochtigheid zal er toch vaak een schudder achter de hand moeten worden gehouden om het gras uit het water te 'vissen'.
+1
dx11
@Wimsumar Je moet altijd naar je zelf toe rekenen. Anders schiet het niet op. 😉

om gras uit het water te vissen hebben we een acrobaat. Vaak is het dan niet de moeite om voor die halve wagen gras uit elkaar te schudden de schudder achteruit de schuur te trekken. dan voldoet een paar keer keren ook.

Wat betreft de aanschafprijs is dat in de 2e hands markt idd te verwaarlozen. diesel zal get wel kosten, maar niet zo veel als schulden. extra tijd kost het kneuzen ook nauwelijks of niet. Het gras hobbelt er wel doorheen.

Onderhoud is wel hoger al betwijfel ik of dat door de kneuzer komt. Deze maaier is nu eenmaal niet zo degelijk als Piet Zweegers ze destijds maakte
Wimsumar
Beste DX11:
Quote @dx11:
diesel zal het wel kosten, maar niet zo veel als schudden

Jij rekent met maar liefst 5 liter diesel/hectare voor het schudden.
Waar schudden jullie dan mee? Een vastetand-cultivator?
+1
dx11
@Wimsumar dx160. met de handrem dr op
Turbo broekie
@dx11 wij schudden alleen de eerste snee verder ook nooit omdat we op Veen land zitten , vroeger hadden we een niemyer 310 met kneuzer met 70 pk ree je nog 13 km per uur, nu een kuhn 283 ook met kneuzer bevalt prima
daan knol
Wij hebben zelf een lely 2,8m met kneuzer maar achteraf hadden we ook wel zonder kneuzer konden kopen ivm capaciteit, gewicht en dieselverbruik want ik heb ook een lely 3,2m zonder kneuzer achter dezelfde trekker gehad en toen verbruikten we minder diesel en hadden we meer capaciteit. 😉 Maar de loonwerker maait hier in de 1e en 2e snee ook veel met een Krone BIG M 1 of een tripple SIP beide met kneuzer! Schudden doen wij trouwens altijd!
newholland6640
@radium45

Ik heb meer de indruk dat het door de kneuzerwals het gras luchtiger komt te liggen en dat het daardoor sneller droogt. Ik heb de wals altijd aanstaan. het tegenmes of hoe je dat ook noemt gebruik ik bijna nooit. ik merk ook geen verschil.
newholland6640
Quote @ljdekker:
Bij het maaien op zwad droogt de ondergrond ook op! Dit wordt vaak vergeten. Als de ondergrond erg nat is, trekt het gemaaide gras vocht op uit de ondergrond. Ken een boer die duidelijk verschil zag in het drogen bij breedspreiden en bij maaien op zwad. Wij maaien nu voor het 8e seizoen zonder kneuzer, en hebben de kneuzer nog geen dag gemist.

Heeft dat ook niet te maken met de grondsoort?
KOETIE
@newholland6640

En ik hen juist de indruk dat als je zonder kneuzer maait, het gras niet op de grond gesmeten word. Dis ligt het losser. Hierdoor kan de wind der beter door heen waaien. Als ik met onze maai zonder kneuzer legt die het gras bijna weer netzo neer als dat het nog voor het maaien stond. Maarja.
ljdekker
Quote @newholland6640:
Heeft dat ook niet te maken met de grondsoort?
Ja ligt er net aan wat voor apenland je soms hebt.
@KOETIE

Ik denk dat het zo lijkt, het gras heeft geen tik gekregen van de kneuzer dus lijkt de stengel eerder droog. Als je dan met de schudder er door heen gaat, valt het meestal toch tegen. Hangt natuurlijk ook van het soort gras af.
newholland6640
@ljdekker

Ik heb ook weleens gehooord dat je met hooien op klei een dag langer nodig hebt dan op zand omdat het vocht uit de klei in het gewas trekt.
eppo
Wij maaien met rommelmaaiers voor betere stoppel. vooral bij een zware snede is het verschil goed te zien. Verder laten we he gras het liefst een uut of 6 liggen voordat we gaan schudden, de voetjes van het gras drogen zo mooi in. verder 1 of 2 keer schudden. en let er maar eens op hoe meer stikstof en fosfaat er beschikbaar is hoe moeilijker je het gras droog krijgt. Verder is kwaliteit een must in he gras voor zo min mogelijk krachtvoer dan ga je toch niet lopen pingelen op 5 euro per hetare?
JD3010
Quote @eppo:
wij maaien met rommelmaaiers voor betere stoppel.

Wat voor maaier? 😉
Wimsumar
Beste NewHolland6640:
Quote @newholland6640:
met hooien op klei een dag langer nodig hebt dan op zand

Dit komt omdat op kleigrond een bepaalde hoeveeleid drogestofopbrengst (zeg een maaisnede) in veel korter groeitijd bereikt wordt. Het gras op kleigrond is dus in een jonger groeistadium dan op zandgrond bij een gelijke d.s.-opbrengst, vandaar dat men ervaart dat het een extra droogdag nodig heeft om hooi te worden.
eppo
@JD3010

rommelmaaier= goedkoop aanschaf zeer ruim in werkplezier geen onderhoud behalve mesjes natuurlijk wel soms. dit alles is een gepattenteerde uitvinding van de heer Piet Zweegers. hebben ook een claas en en pottinger trommelmaaier maar dat zijn maar zachte klonen
Hurli356
@eppo weet hij ook, maar jij typte 'rommelmaaier' ipv 'trommelmaaier' en vandaar zijn vraag wat een 'rommelmaaier' is 😃
fendt-412
Als je lang genoeg wacht heb je vanzelf rommel in het land staan ipv gras 😉

Hadden voorheen in de fronthef een trommelmaaier en achterin een schijvenmaaier. Trommelmaaier had het eerder moeilijk in dik gras dan de schijvenmaaier, maaide een strook gras wel eens niet netjes af terwijl achtermaaier nergens last van had.
Nhpaultje
@Jasperfendt

Als je 7 ha per uur maait met 5.7 mtr breed, hoe hard rijd je dan met maaien?
JD-stienstra
Wij hebben nu front+achter lely 280 met kneuzer. eerst een frontmaaier zonder kneuzer ivm stalvoeren. kon met het het kuilen duidelijk zien door welke maaier het gras gemaaid was, zonder kneuzer moet zeker een keer extra geschud worden!! nu stukken beter met dubbele maaiers met kneuzers!
royd6806
Ligt ook een beetje aan wat je voor werkzaamheden moet doen, moet je gras inkuilen is met kneuzer ideaal is hij bewijs van spreken al 1x geschud. doe je kleine pakjes hooien lijkt mij zonder kneuzer idealer maar de meningen zijn hierover verschilt
weurding
@dx11 ruikt lekker jan, 160 pk met de handrem erop 😃
Husqvarna
Trommelmaaiers zonder kneuzer, meer capaciteit en goedkoop in aanschaf/onderhoud. Schudder is in verhouding zuiniger als een kneuzer en werkt altijd. En als er water valt trekt het minder in het gras.

2e snee zaterdagavond gemaaid, zondag 1x geschud, maandagmorgen begonnen met opharken, droogde veel te hard. Zware 1e snee 2x geschud was toen droog zat.

Boeren hier in de buurt die (laten) maaien met kneuzer gaan er altijd nog met een schudder achteraan, en dan klagen ze later dat het zo hard droogt.
Vroeger werd er veel zwaarder bemest en daardoor droogde het gras langzamer.
Wimsumar
Beste Husqvarna:
Quote @Husqvarna:
En als er water valt trekt het minder in het gras.

Des te opvallender is de kwaliteitsachteruitgang bij gekneusd gras als daar onverhoopt toch regen op valt!
fendt-412
Als je met kneuzen weer een dag eerder het gras binnen kunt halen heb je ook een dag minder kans op regen in het gras.
Overal is wel weer wat bij.
newholland6640
Quote @Husqvarna:
roeger werd er veel zwaarder bemest en daardoor droogde het gras langzamer.

Juist, toen was de kneuzer een uitkomst! Tijden veranderen 😄
newholland6640
Quote @fendt-412:
als je met kneuzen weer een dag eerder het gras binnen kunt halen

Ja als... Er zijn mensen die beweren dat het kan, ik heb het echter nog nooit kunnen merken.
CaseCS130
@newholland6640 Dat kan zeker, zelf ondervonden dit jaar. Op 1 perceel zowel met als zonder kneuzer gemaaid. Zware snede, gekneusd was ruim een dag eerder klaar voor inkuilen.
Ik dacht zelf dat het verschil niet heel groot zou zijn, maar stond er versteld van.
Husqvarna
Het kan ook te hard drogen, een bult hooi kun je ook niks mee.
40% haalden we dit keer ook wel met 1x schudden, de 1e snee 2x schudden.
jmos
@CaseCS130
sochtends maaie smiddags schudde kan best, dan is het net zo snel droog als gekneusd gras
gypCaseXL
Maaien met kneuzer en breedte afleg scheelt minimaal 1 keer schudden. een derde, en misschien een tweede, snee kun je zelfs zonder schudden redden. vandaag maaien, morgen harken en kuilen of in een rol of pak
fendt-412
Quote @Husqvarna:
Het kan ook te hard drogen, een bult hooi kun je ook niks mee

dat ligt niet aan de kneuzer maar aan de planning. Als je het zelf met beperkte capaciteit, personen en machines in de bult moet rijden moet je snel drogen niet willen en moet je zeker niet aan een kneuzer beginnen.
Als de loonwerker alles in een paar uurtjes aan de kant rijdt kan het naar mijn mening geen enkel kwaad.
fendt-412
@newholland6640
Hebben de 2e snede democombinatie te gebruiken gehad met kneuzers. Ene helft met kneuzers gemaaid en andere helft met eigen materiaal zonder. Scheelde een keer schudden en gras was uiteindelijk alsnog droger.

Zijn op donderdag ochtend begonnen met maaien, vrijdagmiddag met harken en zaterdagochtend met inkuilen. Hadden niet verwacht dat gekneusde gras zo snel zou drogen, geen ervaring mee. maar had makkelijk op de vrijdagmiddag allemaal in de bult gekund. Hoop dat het bij 45%ds ophoudt. komt denk ik nog wel een laag 3e snede overheen maar droger dan 35% hoeft dat van mij niet te zijn.
CaseCS130
@jmos Kan ik niks mee die opmerking. Als je het gekneusde gras 's middags ook schud ligt dat nog steeds een dag voor.
jmos
@CaseCS130
dus als jij kneust en dezelfde dag nog een keer schudt ligt het gelijk een dag voor op niet gekneusd en ook geschud gras?
dx11
@jmos ja, dat klopt. die voorsprong blijft. Of je moet het ongekneusde gras 3 keer schudden, en het gekneusde gras niet, dan ben je de voorsprong kwijt. het voordeel wat je dan wel hebt laat zich raden
CaseCS130
@jmos Inderdaad, dat klopt.
Nhpaultje
Kneuzen of niet kneuzen, iedereen heeft een eigen mening daarover.

Enkele jaren terug stond er een test in een vakblad (volgens mij de boerderij). Hadden ze van alles gemeten, met en zonder kneuzer, meteen schudden, na 1u, 2u. Enz. Wel maar 1 keer schudden, en iedere keer ds meten. Daags erna volgens mij nog 1 keer schudden.

Toen was de conclusie dat als je binnen 3u na het maaien gaat schudden dat kneuzen geen directe meerwaarde geeft(buiten dat het wat vlugger droogt) na die 3u kon je 1 maal schudden overslaan.

Zo herinner ik me die test, kan op kleine punten misschien wat verschillen. Wellicht heeft iemand die test nog liggen, of digitaal
newholland6640
@CaseCS130 @fendt-412

Komt het niet omdat de kneuzerwals het gewas veel luchtiger neerlegt?

Wij hebben het tegenmes van de kneuzer eigenlijk altijd uit staan. Ik heb weleens een stukje met kneuzer geprobeerd. Maar ik zie toch echt geen verschil.
Husqvarna
@fendt-412
Klopt, hier doe ik 'smiddags/savonds maaien volgende dag schudden, en ook alleen rond 30 ha dan heb je het druk zat, ondertussen nog de stal in, voeren enz.
's morgens na de dauw begin ik met harken (6m) op de droogste percelen 's middags komt de loonwerker er bij (9M) en dan 's avonds of de volgende morgen oprapen/inkuilen laat ik doen.
Maar zijn hier ook loonwerker laten ze sochtends maaikneuzen, en dan volgende dag komt de lw met hark van 12meter en hakselploeg er uurtje ofzo achteraan, dan kun je wel snel.
Maar zijn er ook die maaikneuzen in de regen, dagje schudden in de zon en weer inkuilen in de regen, ja dat kan ook wel zonder kneuzen.
SJB533
Quote @newholland6640:
Komt het niet omdat de kneuzerwals het gewas veel luchtiger neerlegt?

Bij kneuzen met een trommelkneuzer beschadig je de waslaag, waardoor het vocht sneller uittreedt. Spreid je t ook nog eens breed, heeft de zon een maximale oppervlakte, waar hij op kan 'branden'. Ook leg je het gewas wat luchtiger neer, waardoor luchtstroming het vocht uit het gewas meeneemt.
fendtjuh
@SJB533

Wat is het verschil tussen een trommelkneuzer en een gewone kneuzer???
johndeere6230
Mijn ervaring is met kneuzen dat het gauw te droog is.... Heb persoonlijk liever een kuil van 37% drogestof als van 52%, als het wat natter is vreten ze het beter, blijven evt mineralen er beter aanplakken en krijg je de kuil veeeel beter vast...
fendt-412
@johndeere6230
dan moet je gewoon een dag eerder beginnen met inkuilen.
Optijd harken en bij weinig gras en mooi weer niet vergeten dat het ook nog in de wiers droogt.
dx11
Quote @fendtjuh:
gewone kneuzer
Een trommelkneuzer is de 'gewone'kneuzer. Je hebt ook nog een rollenkneuzer (vaak gebruikt in luzerne ed) en vicon had nog een tijdje een kneuzer met een borstel er achter, krone heeft nog een of andere bijzonder intensive kneuzer ontwikkeld
fendtjuh
@dx11

Ja oke maar meestal spreken we niet over die aparte kneuzers toch 😛
Vorige week 2e snede gekuild, wat woensdag in de loop van de morgen gemaaid was, donderdagmorgen begonnen met inkuilen rond 11 uur. Woensdagmiddag/avond een keer geschud. Stond een flink gewas op. Was prima droog zonder groene plukken. Heb de kneuzer wel op het intensiefst staan. Dat een kneuzer capaciteit kost is onzin, het vraagt meer vermogen maar de kneuzer is bij ons nooit de beperkende factor. Kwam op krap 5 liter per hectare. Het kan idd ook te snel drogen, daar moet je rekening mee houden met je capaciteit van inkuilen. Maar als het in een korte tijd aan de kant moet heb je wel een voorsprong met kneuzen.
fendtjuh
@MaartenMandemaker

Jullie hebben me ook een paar beste trekkers... De gemiddelde boer heeft een trekker van 100 of 120 pk en maait met een 3m met kneuzer omdat 6m met kneuzers niet kan...Trekker is beperkende factor, echter met maaiers zonder kneuzers red hij het makkelijk en kun je vlot doormaaien.
johndeere6230
@fendt-412

dat is zo.... maar als jij op zaterdag maait en maandag komt de loonwerker pas....
Husqvarna
@fendtjuh
Ja precies, met 2 maaiers ben je toch even wat sneller klaar als eentje. En snelheid is bij kneuzen nog wel eens de beperking bij een flink gewas. Met 120pk (NETTO) kun je ook wel 9 meter maaien.
JD5620
@Husqvarna ja maar wel zonder kneuzers 😉
JD5620
@Husqvarna ja maar wel zonder kneuzers 😉
Husqvarna
@JD5620
Kneuzen heeft 1 voordeel en dat is dat het sneller droogt, verder alleen maar nadelen.
@fendtjuh Trekker kan het hier wel doen idd, maar hier in de buurt rijden ze ook met 120 pk voor een 6 meter trommelmaai/kneus combi. Dan gaat met een dikke snede de gang er wel wat uit, maar van hard jagen heeft de boel ook veel te lijden. Maar snap wel wat je bedoeld. met 100 pk kun je met 6 meter zonder kneuzer ook goed doorrijden.
@Husqvarna Daar gaat het toch ook om? Kortere veldperiode en minder schudden.
Husqvarna
@MaartenMandemaker
Ja, maar dan moet het hele machinepark daar wel op zijn ingesteld. Nu ben ik met 30ha wel een dagje aan het harken (6,5m) dus droogt het gauw te snel, een bredere hark en maaier komt hier eerder als een kneuzer.
Soms heb je een natte ondergrond, dan droogt het ook minder snel, maar als je in trommelzwad maait kan het tussen de zwaden ook nog opdrogen.
SJB533
@fendtjuh
Trommelkneuzer is idd de gewone kneuzer met vingers om een trommel.
newholland6640
@SJB533

En ik heb er dus mn vraagtekens bij hoeveel die waslaag beschadigen nou scheelt... 😄
SJB533
@newholland6640 Zal van de kneuzeropbouw afhangen. Schijnbaar was de beschadiging bij onze Vicon heel groot, want het gewas droogde goed, soms zelfs te goed. Ben blij, dat we de door @dx11 aangehaalde HPC niet hadden. Dan is de grasoogst echt niet leuk meer, zo snel...

Stand van t gewas helpt ook trouwens. Vogeltjeslandgras heeft geen baat bij een trommelkneuzer.
radium45
Quote @johndeere6230:
maar als jij op zaterdag maait en maandag komt de loonwerker pas....

Moet je op zondag maaien
johndeere6230
@radium45

hahah kan kan, is eigenlijk een rustdag he 😛 Dit jaar op zondag alles bij elkaar geharkt en maandag weggereden... met de 1e snee zijn we 12 uur aan het maaien om alles eraf te krijgen.... Dus kan je beter op zaterdag maaien als het qua weer kan....
radium45
Quote @johndeere6230:
is eigenlijk een rustdag he

Is voor de meeste boeren vrij betrekkelijk want als het ze beter uitkomt laten ze op die dag wel gerust de loonwerker opdraven..
johndeere6230
@radium45

hahah hier komen ze niet op zondag.... Ze eindigen zaterdag 23.59 en beginnen maandag 0.00 😉
Inter383
Deutz Fahr KM 24 CR met kneuzer
radium45
Quote @johndeere6230:
hahah hier komen ze niet op zondag.... Ze eindigen zaterdag 23.59 en beginnen maandag 0.00

Welke planeet woon jij?? 😛 Nee zonder gekheid, er zijn streken waar dit nog gewoon kan. Wel bijzonder in deze tijd.
Husqvarna
Hier stoppen ze snachts als ze klaar zijn, maar zondag gaan de LW echt niet de weg op, alleen de loonvoerder en af en toe trekkertoertochten of auto's uit de sloot halen.
Maar dorp verderop is een loonwerker er wel mee begonnen, grootste klant zei zondags hakselen anders bel ik een ander..

Maar wel steeds meer boeren die gaan inkuilen enz, ook verplaatsers uit de buurt van de IJssel, eerste paar jaar doen ze zondags niks en nu zijn ze gewoon een het maaien, inkuilen..
walker1
Als het niet nodig is op zondag doen we op zondag niks, maar als er maandag regen voorspelt is dan wordt er zondags gewoon gewerkt om het hooi/kuilgras binnen te krijgen.
In mijn ogen kan het nooit de bedoeling van God zijn om het voer van je dier nat te laten regen.
frank_mf
Quote @newholland6640:
En ik heb er dus mn vraagtekens bij hoeveel die waslaag beschadigen nou scheelt...
Het scheelt gi-gantisch veel. Wij hadden vorig jaar een demomaaier van een niet te noemen merk te leen omdat onze maaier kapot was (later de nieuwe Lely gekocht). De aandrijving naar de kneuzer was eraf gelopen en hebben we dus de kneuzer eruit gehaald en zijn we verder gaan maaien zonder kneuzer. Het DS percentage van het gekneusde ging over de 50% terwijl dat van het ongekneusde (met nog een keer schudden) de 30% nog niet redde.
johndeerefavo
Krone Am Cut 283 schijven achtermaaier zonder kneuzer maar hij gooit het op zn breedst neer.

Lely Spelindimo 280 schijven frontmaaier en zonder kneuzer en hij gooit het op zn breedst neer.

Lely trekt opvallend ligt!
newholland6640
@frank_mf Je zegt dus dat je de kneuzer eraf gehaald hebt... Ik probeer hier al verschillende keren duidelijk te maken dat ik denk dat het niet vooral komt omdat je de waslaag beschadigd, maar omdat de kneuzerwals het gewas luchtiger en beter verspdreid neerlegt.
Wimsumar
Beste NewHolland6640:
Quote @newholland6640:
ik denk dat het niet vooral komt omdat je de waslaag beschadigd

Misverstandje van je. Dit is juist wel de belangrijkste reden dat het gras sneller droogt.
frank_mf
@newholland6640 daarmee zeg je dus dat als je direct achter een maaier zonder kneuzer aan gaat met de schudder dat dat hetzelfde effect heeft aps kneuzen. Dat is absoluut niet het geval. Het product uit een maaier met kneuzer ziet er ook heel anders uit dan uit een maaier zonder kneuzer.
newholland6640
@Wimsumar

Nee, de ervaring die ik er mee heb is dat.. ik heb nog nooit echt verschil kunnen merken.
Wimsumar
Beste NewHolland6640:
Quote @newholland6640:
nooit echt verschil

Dan maai je zeker dusdanig kort gras dat het onder de kneuzer doorvliegt. 😉
newholland6640
@Wimsumar

Ben je gek... En zeker een maand wachten totdat de hergroei begint.
Wimsumar
Beste NewHolland6640:
Quote @newholland6640:
Ben je gek

Nee Fries, nou ja, importfries welteverstaan. 😉
Ik bedoel dat je gras maait bij een lage hectare-drogestofopbrengst (kort gras, waar de kneuzer wegens onvoldoende dik gewaspakket geen vat op krijgt). Niet de stoppellengte!
newholland6640
@Wimsumar

Nee, dat ook niet. altijd dikke snedes hier 😄
Hurli356
@newholland6640 dan ist een idee om je kneuzer na te kijken. Maakt toch echt verschil.
newholland6640
@Hurli356

Nooit gemerkt....
daan knol
Quote @radium45:
Quote @johndeere6230: hahah hier komen ze niet op zondag.... Ze eindigen zaterdag 23.59 en beginnen maandag 0.00

Welke planeet woon jij?? Nee zonder gekheid, er zijn streken waar dit nog gewoon kan. Wel bijzonder in deze tijd.

Hier komen ze ook niet hoor, er is vrijwel geen boer die ze dan ook wil hebben 😉
radium45
@daan knol Mooi dat het zo kan toch?
JD5620
Hier in de omgeving doen de loonwerkers niet moeilijk als ze moeten kuilen op zondag.
Nhpaultje
@JD5620

Ik denk ook liever niet op zondag, maar als het weer ernaar is kun je ooit niet anders. 😉
newholland6640
Boeren die wel of niet op zondag inkuilen verdienen echt niet meer hoor.. het vraagt alleen een iets andere planning, en als je zaterdags gemaait hebt moet je gigantisch opletten dat het niet te droog wordt zondags. met zomerse dagen droogt het je dan zo onder de vingers weg.
Husqvarna
Ja en als ze maandag ineens een boel water voorspellen dan ga ik gewoon de hele zondag harken.
JD5620
@Nhpaultje Als ze een drukke week voor de boeg hebben, dan doen ze liever op zondag ook vast een klant (klanten). dat scheelt weer even. Maar als het rustig is komen ze liever niet. Maar als het moet doen ze het wel.
Rdeweerd
Krone voor en achter zonder kneuzer 6m
Rdeweerd
@newholland6640 niet helemaal mee eens als het op maandag wil regenen vrijdag maaien zaterdag schudden zonder snel schudden harken inkuilen alles mooi binnen verdien je meer geld dan dat er regen inkomt
newholland6640
Quote @Rdeweerd:
verdien je meer geld dan dat er regen inkomt

Tja, dan moet je niet maaien...
Rdeweerd
@newholland6640 of wel heb je het voor de bui binnen maar ja het probleem voor een aantal mensen is hun denkbeeldige vriendje genaamd ''god''
newholland6640
@Rdeweerd

Fijn dat we met respect voor elkaar discussiëren ............
johndeere6230
@Rdeweerd

je kan wel een beetje respect hebben voor elkaar..... nu vind ik ook dat de mensen die dus niks op zondag doen er een te groot probleem van moeten maken als andere wel bezig zijn op zondag.....
dx11
@Rdeweerd Heej Roy, zou hoeft dat nou ook weer niet he
SJB533
@Rdeweerd
Nounounou... Enig respect naar diegene die wel religieus is, zoals @newholland6640 is niet verboden hoor.
Rdeweerd
Ik zeg niks dat niet waar is ik zeg niet dat nie mag
dx11
@Rdeweerd klopt, dat wordt ook nergens beweerd. Er wordt geprobeerd om jou het aan je niet bijster hoge verstand te brengen dat het niet heel respectvol is wat je zegt. Daarnaast geeft het ook totaal geen toegevoegde waarde
Rdeweerd
@dx11 ben ik het niet geheel met jou eens. het ging net over zondag wek blablabla , ik zeg gewoon recht uut recht an hoe het zit en daar ging de discussie over
Boemrang
@Rdeweerd En hier zouden we dan met z'n alle de - knop kunnen gaan gebruiken.... 😃
dx11
@Rdeweerd De discussie ging over het maaien met of zonder kneuzer. 😉

Dat jij niets met het geloof hebt en op zondag aan de gang gaat is prima, gaat mij net zo, maar om mensen die wel geloven uitte maken voor een stel fantasten gaat wat ver
GD tuning Garyp
Geloof dat ik zo'n - knop toch wel zie zitten...
Rdeweerd
@Boemrang hahaha er zijn er altijd wel een paar mee eens die het niet durven te zeggen 😄
Rdeweerd
@dx11 iets verder terug lezen. ik wil daar de discussie best verder over voeren maar dat lijkt me op dit moment niet zoveel zin meer hebben 😉
Boemrang
Die personen die gelovig zijn, gewoon in hun waarde laten, niets meer en niets minder...
Hier hoeft geen discussie over te volgen....
radium45
JD5620
Quote @Boemrang:
Die personen die gelovig zijn, gewoon in hun waarde laten, niets meer en niets minder...
Hier hoeft geen discussie over te volgen
idd, zo is het maar net.
Hovodro
Ik heb het de afgelopen weken getest...
1 hectare gemaaid met schijvenmaaier met kneuzer en nadien 1 hectare gemaaid met schijvenmaker zonder kneuzer...
Ik pers en wikkel ronde pakken voor paarden.
De percelen worden 2 keer per jaar gemaaid en liggen tamelijk ongelijk daar deze niet Mogen bewerkt worden en ook niet bemest (randbeheer)
Natuurlijk duurde het langer voordat het niet gekneusde perceel droog genoeg was daar wij vrij droog persen en het weer plots omsloeg.
Ik heb geen berekening gemaakt naar het verbruik maar dat lag duidelijk veel lager!!!
ook de rijsnelheid lag hoger en het eind product ziet er gewoon veel mooier uit dan als het gekneusd is...(blijkbaar wil het oog ook wat...)
Hovodro
@Hovodro
En een pak minder herrie!!!
frank_mf
Quote @Hovodro:
@Hovodro
En een pak minder herrie!!!

Lekker tegen jezelf te praten? 😃
Hovodro
@frank_mf
indd ...
Hovodro
@frank_mf
indd ...
frank_mf
@Hovodro Was maar n flauw grapje 😛
Hovodro
Weet ik wel...ga is slapen...tot laters
Wimsumar
Beste Hovodro:
Quote @Hovodro:
weet ik wel

Als je een reactie van je zelf wilt wijzigen (schrijffoutje verbeteren of iets aanvullen), dan klik je op het icoontje met de afbeelding van een potloodje.

Ten aanzien van je bevindingen van het maaien met of zonder kneuzer, deze onderschrijf ik helemaal. Alleen je bewering over het brandstofverbruik vind ik over een meting van 'slechts' 2 perceeltjes van ongeveer(!) 1 hectare wat overdreven.
andre-huizingh
Pz 212 zonder kneuzers, trommelmaaier
Hovodro
@Wimsumar
Dat begrijp ik dat het overdreven klinkt en ik spreek ook niet over een kwart of halve tank verschil...eigenlijk zou je de situatie moeten kunnen zien ter plaatse...we zijn 2 keer gestart met een volle tank en er was een duidelijk verschil...maar zoals ik ook zij,hebben we het niet uitgerekend...hadden dat beter gedaan misschien !
We zitten al met een hoger verbruik omdat deze weide onder overstromingsgebied vallen een zeer nat zijn...veel insporing,zwaar trekken,enorm veel molshopen...het blijft van het einde van het jaar tot half juni onaangeroerd dus heb je wel een idee wat er opstaat als we het maaien...der kan je bijna giraffen op verstoppen 😉
Wimsumar
Beste Hovodro:
Quote @Hovodro:
dus heb je wel een idee wat er opstaat

Ja, je mag wel flink geld toe betaald krijgen om je kostbare materiaal aan dergelijke rommel te wagen.
JD5620
@Wimsumar zulk land maai je ook niet met een nieuwe maaier lijkt me maar met een oude maaier die je alleen voor zulke stukken land gebruikt 500/1500 euro koop je een oude maaier als die stuk gaat is dat minder erg.
Renze
Quote @casejxu:
bij de vorige maaier veel problemen door de kneuzer. Toen ie der af ging bleef maaier heel.

Een JF CMT 245 zeker ? Als daar een kneuzer achter hing, en meer dan 100pk ervoor, brandden de V snaren eraf. Een smid in een naburg dorp pakte daarom de slijptol en kortte de vingers van de kneuzer in.... 😛

We hadden een Claas WM 20, met cardan aandrijving. een vrijloop met slipkoppeling in de cardanas die in de framebalk liep. Die maaier hebben we voor 500 gulden gekocht en 20 jaar gehad. We maaiden altijd zo hard als de trekker t maar trekken kon, als er nu 40 of 90pk voor stond. Op de kopakker van het gas af, en zodra je weer recht stond de koppeling in, volgas geven, dan gas loslaten en koppeling op en weer volgas. De trommels hadden zoveel gang dat de vrijloop bij 1700 motortoeren weer sloot, dan had je een meter of 10 om de trekker snelheid te laten maken van onderuit toeren zonder dat het toerental van de maaier te laag werd.

Die kast heb ik eraf gesneden toen de lagers van de trommels gaar waren, ik ga er nog een keer een klepelmaaier mee maken want kapot krijg je die aandrijving toch niet.

De vervanger was een Krone AM 202 zonder kneuzer: Je hebt geen energie opslag in die 5 kleine schijfjes, en als je de trekker af laat toeren tot 1800rpm dan maait hij niet meer. In een zwaar gewas schuift hij alle gras plat in plaats van dat hij maait, dan mis je een kneuzer die het gras van de schijven wegtrekt.

Dat trommelmaaiers zwaarder trekken is niet helemaal juist: De MAAIER trekt lichter door minder onderdelen, maar men begon trekkracht te vergelijken in de tijd dat de eerste schijvenmaaiers kwamen, met kneuzers die bijna net zo breed als de maaier waren. Die vergeleken ze dan met een PZ 1.85 trommelmaaier met zon lullig kneuzertje van 70cm breed, die een zwaar gewas absoluut niet aan kon en daarom enorm veel vermogen vroeg.

Omdat er steeds kritischer gekeken wordt naar zowel brandstofverbruik als onderhoudskosten, zie je de laatste jaren dus steeds vaker 3 meter brede maaiers zonder kneuzer, die achter dezelfde 75pk trekker hangt als vroeger een 2.40 maaier met kneuzer omdat je door het lagere gewicht een bredere maaier kunt gebruiken en dus klaar bent voordat de zon begint te branden, en dus meer zonuren kunt benutten. Daarnaast zie je een terugkeer naar trommelmaaiers door het mooiere maaibeeld, lagere onderhoudskosten en langere levensduur (de tandwielbak sleep je niet over de grond maar die zit bovenaan, dus veel minder lekke oliekeerringen)

Toen Kuhn de PZ fabriek van Kverneland overnam, hebben ze een nieuwe generatie trommelmaaiers in de markt gezet die de PZ serie genoemd zijn, naar Piet Zweegers die de trommelmaaier in 1965 uitvond.

De goedkoopste typen zijn nog exact hetzelfde als in begin jaren 80, twee trommels en een lullig smal kneuzertje (kost brandstof)

De grotere trommelmaaiers zijn viertrommel machines die het gewas beter kwijt kunnen, met een veel bredere kneuzer die veel betere doorlaat heeft.

Als ik nu geld zou uitgeven aan nieuwe maaiers wist ik het wel:


Dat spul gaat nog gewoon 20 jaar mee zonder lekke keerringen en al die trammelant die je met schijvenmaaiers hebt als ze ouder worden. Helemaal als je veel natuurland maait (molbulten) of op zachte grond zit waar wel eens een rilletje modder opgedrukt wordt bij het kunstmeststrooien in het voorjaar.
Husqvarna
0:45
zie dan hoe snel ie de kneuzert er even af gooit.
Ik vind die in het filmpje dan wel een overdreven uitgevoerde maaier al die zwevende ophanging en schokbeveiliging ben je in 95% van Nederland niet nodig, maar met een 110-135pk trekker:
rth.nl/userfiles/Afbeeldingen/…
Renze
@Husqvarna Dat bedoel ik: als je met dezelfde pk's met 9 meter breed, voor 9 uur klaar bent, scheelt je dat een uur of 3 zon die je anders niet had kunnen pakken omdat je anders met 120pk de broek vol had aan een 3 meter maaier met kneuzer en pas tegen de middag klaar was... Die drie uur extra zon doet misschien net zoveel als die kneuzer...

Grappig, voor 15 jaar terug kwam Krone met die intensieve kneuzer want we wilden in 24 uur inkuilen. Nu wordt de brandstof duurder en staan de prijzen onder druk, en gooien vele boeren en loonwerkers de kneuzer eraf en kopen een trommelmaaier die minder onderhoud vergt, en wordt het gras weer gewoon gedroogd op zonne-energie 😉
Renze
Quote @Husqvarna:
Ik vind die in het filmpje dan wel een overdreven uitgevoerde maaier al die zwevende ophanging en schokbeveiliging

Ik denk dat ze deze uitvoering laten zien omdat de verkopers 30 jaar geleden zelf de trommelmaaier kapotgepraat hebben om boeren een schijvenmaaier aan te smeren, (dus de sceptische boer ziet een zwevende ophanging ""want het ding is zwaar"" ) Maar als men vervolgens eens serieus ernaar kijkt, zien ze dat dat allemaal gelul is (moet je kijken naar de oppervlak van die glijschotels: de druk per vierkante meter is ja verwaarloosbaar ? vroeger met de Claas had ik nooit ruwigheid in het land, de krone krabt altijd als de toplaag erg droog is) dus uiteindelijk wordt er een trommelmaaier met gewone ophanging verkocht.

Zelfde met die boeren die een 140pk trekker gaan kopen: Ze komen kijken naar de zescilinder, maar als ze eenmaal in gesprek met de dealer zijn en alles op een rijtje zetten, hoe vaak ze die pks nu daadwerkelijk nodig zijn, en hoeveel goedkoper een viercilinder is in aanschaf, plus vooral bij licht werk in brandstof, gaan ze ook met de viercilinder naar huis.
+1
ljdekker
Wel of geen kneuzer kun je over discussiëren. Wat wel vast staat is dat de zon en de wind gratis zijn en een kneuzer altijd betaald moet worden. Ook al heb je hem al gekocht.
Wimsumar
Beste LJDekker:
Quote @ljdekker:
zon en de wind gratis zijn

Precies.
Te vaak zie je dan dat men een dag veldperiode (= voederwaardeverlies) het gras te laat inkuilt omdat men het werk organisatorisch niet vlot rond krijgt en/of met de schudder in het land rijdt terwijl dit met de hark zou moeten zijn. Dit ondanks dat het gras bij het maaien gekneusd is.
Husqvarna
@Renze
Ruw as is hier tussen de 80 en 120.
Frontmaaier 3,20 meter, 540kg. Die FC in het filmpje 950kg. Ik zit niet op een gevaarte van een ton te wachten, de trekker zelf weegt 5100kg (excl. fronthef), wij hebben ook wel echt veenland, en dan moet je lichtgewicht zijn.
Ik heb nu;CM320f en de vicon CM/PZ300 780kg. 6,4 ton Dus 1,03 ton per meter.
Maar met een PZ900 1800+540+5100= 7,4ton 0,83ton per meter.

Stel ik bel een loonwerker, de 9m triplemaaier/kneuzer combi weegt al 2,8t +180pk trekker (ex fronthef) 7,5t= 10,3ton =1,14 ton per meter.
En dan een BIG M 400cv, 9,72 meter, 14 ton= 1,44 ton per meter.
fendt favorit 4s
Denk ook over front maaier deze waarschijnlijk wel met kneuzer omdat we weinig arbeid hebben en zo maaien en schudden tegelijk . Valt mij op dat boeren die wel kneuzen te snel beginnen met schudden , kan gerust 1 dag later en met 1X is dan ook genoeg! soms op lichtere snedes niet!
Maar oudere generaties moet je vaak aan de ketting leggen om niet te schudden met zonnig weer....
fendt favorit 4s
Heb paar jaar geleden lely op proef gehad , maar vond deze toen in najaarsgras zwaar trekken (dood gras er tussen) was ook moeilijker om maaier op toeren te houden . Tegelijkertijd met DF maaier gemaaid met 3 mesjes/schijf ging wel 10X beter. Maar weet niet of Lely haar maaibalk intussen alweer veranderd heeft??
keizer
Wij maaien met een Krone Easy cut 320 achtermaaier met kneuzer, en een Claas Corto trommel frontmaaier zonder kneuzer. Met daar tussen een Fendt 720 Vario.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
184
DEELNEMERS
69
WEERGAVES
26