John deere hakselaar

Vanmiddag aan het toeren rijden we langs loonbedrijf Tijhuis in Reutum.
Ligt er een maisbek buiten en kwam de discussie hoeveel rijen deze is.
Weet iemand hoeveel rijen deze is?

Deel dit topic

Reacties

Mispelaar
Licht er aan hoever je de rijen van elkaar af poot...
JD3010
@Mispelaar De meeste mais wordt gezaaid,
walker1
Dat kan ik vanaf hier niet zien, had je niet beter zelf even kunnen kijken als je het graag wilt weten en toch aan het toeren was??
mbvaltra
Samen met google doe ik een gokje op 10 rijen.

maishakselaars.nl/fotos/id/…
selten
Ligt aan zaaiafstand, zaaiafstand van 60 cm bij een 6m bord is 10 rijen. 7,5m is dan 12 rijen... Op 50cm kun je ook weer doorrekenen...
Boemrang
Je zou het bedrijf ook even kunnen bellen of mailen....
Wij gaat dit niet doen voor je... 😃
fendt-vario
Dacht dat de meeste mais op 75cm stond!
SJB533
@fendt-vario
Doorgaans wel, hier in Nederland. Al heb je ze ook, die denken, dat je met 37,5 cm rijenafstand of zelfs breedzaai (zoals graan of gras) betere opbrengsten haalt.
Fendt926Driver
Bij tijhuis ligt een 10 rijer bek van de grootste en 2 6 rijer kemper bekken van de andere 2 en een 6 rij pinnenbek voor de 2300 new holland
fanMF
@SJB533

Dat is al helemaal onzin, mais moet je nooit smaller zaaien als 75 cm uit elkaar, degene die smaller doen, hebben het dan nog niet begrepen, dan kan de zon nooit bij de kolf komen, en de stengels blijven maar sprietjes, en kan dan niet tegen een stootje.
Loeideutz
@fanMF Als je de rijen dichter bij elkaar zet, dan moet je de planten in de rij verder uit elkaar zetten. Het plantaantal per ha moet ongeveer hetzelfde blijven. Om op jouw opmerking terug te komen, de plant vangt dan zelfs iets meer zon.
Loeideutz
@SJB533 Breedzaai is niet uitgevonden om betere opbrengsten te halen, maar vooral om kosten te sparen. Je gebruikt een machine die je toch al hebt staan, en hoeft dus geen dure precisiezaaier te kopen. De reden dat het geen opgang maakt is dat je bij maïs maar maximaal 10 zaadjes per meter hebt. Met een beetje pech is de verdeling niet geweldig, waardoor je lege plekken krijgt, en plekken krijgt waar het te dik staat en dus de plant zich niet optimaal ontwikkelt.
Snaky Bill
Ik heb AB gevraagd hoeveel rijen Loonbedrijf Tyhuis heeft , hij zei van een 16 rijer dat schiet het pas op
dirkao
@fanMF ik kan niet over maisteeld in nederland meepraten,maar hier in brazilie wordt de mais gezaaid met tussenrijafstand van 35cm. tot 90cm. en alles wat er tussen in zit. dat mais met een kleinere tussenrijenafstand dunnere stengels zou geven is een fabeltje, dit hangt af van het aantal planten per ha.
Fendt926Driver
Quote @Snaky Bill:
hij zei van een 16 rijer dat schiet het pas op
een 14 rijer met mais op 37cm gepoot dat schiet pas op met een 28 rijer.
Fendt926Driver
Quote @fanMF:
Dat is al helemaal onzin, mais moet je nooit smaller zaaien als 75 cm uit elkaar, degene die smaller doen, hebben het dan nog niet begrepen, dan kan de zon nooit bij de kolf komen, en de stengels blijven maar sprietjes, en kan dan niet tegen een stootje
weet niet hoeveel ervaring jij hebt met mais teelt maar als ik jou was zou ik de mais op en meter uit elkaar zetten. nog meer zon nog dikkere stengels en kan tegen een orkaan.

heb jaren gekeken om de mais op 50 te kunnen zaaien en de plant in de rij iets verder uit elkaar. heb je in ieder geval het gewas eerder dicht tegen de onkruid en kunnen de bladeren alle zon van de grond weghouden en dus zelf groeien. de oppervlakte blad bepaald de groei en niet de tussenrij zodat de zon onderin kan komen
JD3010
@Fendt926Driver Het gaat uiteindelijk om het aantal planten per ha. Hoe smaller de rijen, hoe minder concurrentie hebben de planten van elkaar in de rij.
casejxu
En een maïs stengel is als je iets te laat oogst alleen maar een last voor de koeien.... kost ze namelijk teveel energie om dit te verwerken... maar dat is mijn mening en ervaring... Dus hoe dichter op mekaar Hoe hoger het percentage kolf hiero....
Fendt926Driver
Quote @JD3010:
Het gaat uiteindelijk om het aantal planten per ha.
je moet het aantal planten per ha wel rond de 100.000 houden
Wimsumar
Beste Fendt926Driver:
Quote @Fendt926Driver:
rond de 100.000

Plantaantal/ha hangt heel erg af van het maisras (en zaaitijdstip). Bladrijke (massamais) kan gerust op 80.000. Korte planten/steile bladeren richting 100.000. Boven de 100.000 is zelden zinvol (beoordeel de planten in dubbelgezaaide rijen in een geer maar eens kritisch). Lagere plantaantallen geeft zwaardere individuele planten met betere kolfontwikkeling. (en, maiszaad is ook niet helemaal gratis).
Loeideutz
@casejxu Voor een hoog kolfpercentage moet je juist een lager aantal planten per ha hebben. Die plant ontwikkelt zich namelijk als eerste. Op het moment dat de plant voldoende stevigheid heeft, lees lengte en dikte, komt de kolf pas tot ontwikkeling. Als er teveel energie naar de plant is gegaan, is er niet meer genoeg over om een voldoende grote kolf te krijgen.Rassen met een kleine kolf en een hogere plantverteerbaarheid krijgen ook altijd het advies om meer per ha te zaaien.
casejxu
@Loeideutz leuk maar ik heb t over onze ervaring.... 😉 zou t nu niet meer weten. Wij telen gelukkig al 10 jaar geen maïs meer.. kunnen ze veel beter in t oosten en zuiden van t land dan bij ons in t natte veen... veen op klei stukken
Patrick 2020
Ik meen ook 10 rijen. Dat is toch die met dat steunwiel? Of was dat een andere vorig jaar?

Op youtube zie ik alleen een achtrijer aan de 7500 en zesrijer aan de oude types. 2013/2014 staat er bij..
berendtvt
Tijhuis heeft een 8 rijer voor de john deere geloof ik
Fendt926Driver
Quote @berendtvt:
tijhuis heeft een 8 rijer voor de john deere geloof ik
nee. voor de grote een 10 rijer voor de7500 een 6 rijer en voor die 68 nog wat ook een 6 rijer

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
2