Trekkerrijden zonder rijbewijs

Beste Forumleden,

Ik heb van verschillende mensen gehoord dat je als je 16 jaar bent je op de openbare weg mag rijden zonder trekkerrijbewijs zolang je maar geen arbeid verricht. Is dit waar? en zijn hier sites van?

Groeten Harmen

Deel dit topic

Reacties

wouter6030
Op de rijksoverheid site staat van wel als er maar niks in de hef zit! of als er niks aan zit kipper ofzo
zitmaaierharmen
Nou dat is mooi! bedankt.
Oldtimer-fan
Zolang er niks aan hangt mag t ja. Tot juni 2015.
3130ls
Onzin regel eigenlijk dan.dan mag een jongen van 16 met 300 pk de weg op als er maar niks aan hangt. ?
Boemrang
Google is je beste zoek vriend...
Probeer het eens....
NHfan97
In beglië had ik daar ook iets van gehoord, maar dan moest dat onder de 2.5 ton blijven ofzoiets dacht ik , en mocht alleen van veld naar boerderij of omgekeerd.
Alleen voor hobby boeren dus.
zitmaaierharmen
@3130ls ik snap inderdaad ook niet dat het mag maar het komt voor mij wel mooi uit effe zo. Ik wacht nog steeds op een afspraak voor mijn trekker praktijk examen 😞 dus vandaar. het gaat alleen om effe heen en weer te kunnen rijden voor vervoer 😉

bedankt voor de reacties!

(enne @boemrang ik krijg op google zoveel tegenstrijdige antwoorden dat ik er niks meer van snapte haha 😉 )
fstokman
Mij is altijd verteld.... als je met een trekker zonder iets er aan hebt dat je het dan niet gebruikt voor werkzaamheden en dus eigenlijk niet gebruikt mag worden als personen vervoer.. klopt dat?
Boemrang
@zitmaaierharmen Als je goed leest is het niet zo moeilijk als je denkt, staat precies omschreven....
zitmaaierharmen
@fstokman Dat heb ik ook wel eens gehoord inderdaad! dus ik snap het allemaal niet meer want alles is zo tegenstrijdig geregeld.
CHALLENGERfan
@fstokman Klopt, dus nee, je mag niet met de trekker de weg op zonder certificaat... Je mag zonder certificaat de weg op zonder machine, maar dan is het personenvervoer en dat mag weer niet
zitmaaierharmen
@Boemrang Klopt maar de een zegt dat het wel mag maar niet over de openbare weg en de ander van wel dus dat is nog even wat ik wil weten 😉
valmet 605
Dit zal allemaal kloppen. De verzekering zal alleen wel aangepast. Moeten worden. De meeste verzekeringen zijn met landbouw oogmerk dan valt dit gebruik er buiten.
Boemrang
@zitmaaierharmen En geloof het maar wat de wetgeving voorschrijft dat dat zal kloppen....
Tot juni 2015 ben je vrij man om op de openbare weg te rijden, zonder er iets achter te hebben...
maisboerke
Het tractor / trekkerrijbewijs

Voor het rijden op een tractor of andere trekker heb je geen rijbewijs nodig. Ben je 16 of 17 jaar en wil je met een trekker werken of op de openbare weg rijden, dan moet je wel een trekkerrijbewijs jeugdigen hebben. Ben je 18 jaar of ouder, dan heb je geen trekkerrijbewijs jeugdigen nodig.
Nieuwe situatie in 2014

De regering wil een nieuw rijbewijs invoeren voor alle bestuurders van tractors om de verkeersveiligheid te vergroten. De eisen die aan de rijvaardigheid van bestuurders van trekkers worden gesteld worden dan voor alle leeftijden gelijk. Het nieuwe trekkerrijbewijs zal ook beter aansluiten op andere rijbewijzen, zoals die voor de (vracht)auto. Voor het invoeren van het trekkerrijbewijs moet de Wegenverkeerswet nog wel worden aangepast. De streefdatum voor invoering van het trekkerrijbewijs is 1 januari 2014.
Trekkerrijbewijs jeugdigen

Het trekkerijbewijs jeugdigen heet officieel Certificaat voor vakbekwaamheid. Een trekkerrijbewijs jeugdigen is geen officieel rijbewijs, maar een bewijs van vaardigheid. Het valt onder de ARBO-wetgeving. Met een trekkerrijbewijs mag u alleen trekkers besturen.
Examen voor trekkerrijbewijs jeugdigen

Om een trekkerrijbewijs jeugdigen te halen, moet je een trekkerrijexamen doen. Het examen bestaat uit een theorietoets en een praktijktoets.
Zelfrijdende of langzaam rijdende werktuigen

Het trekkerrijbewijs jeugdigen geldt niet voor zelfrijdende of langzaam rijdende werktuigen (16-25 kilometer per uur). Daar is geen rijbewijs voor. Ben je jonger dan 18 jaar, dan mag u deze werktuigen alleen onder deskundig toezicht besturen.
Invoering trekkerrijbewijs (categorie T)

In 2006 is het nieuwe rijbewijsdocument ingevoerd en bestond het voornemen een trekkerrijbewijs (categorie T) in te voeren. Daarom is op het rijbewijsdocument de categorie T als optie opgenomen. Omdat Nederland geen trekkerrijbewijs kent, staan in de categorie T streepjes. De plannen om een rijbewijs voor tractoren in te voeren in Nederland gaan voorlopig niet door.
Kenteken en verhoging maximumsnelheid

De plannen om in 2009 een kentekenplicht in te voeren voor tractoren en andere landbouwvoertuigen gaan niet door. Ook de verhoging van de maximumsnelheid van 25 naar 40 kilometer per uur gaat niet door.
Verkeersregels landbouwtrekkers en bosbouwtrekkers

Informatie over de verkeersregels voor landbouwtrekkers en bosbouwtrekkers vind je in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). De voertuigeisen vind je in de Regeling voertuigen. De omschrijving van deze voertuigen vind je in artikel 1.1 van de Regeling voertuigen.
Regels in het buitenland voor het trekkerrijbewijs

Over het trekkerrijbewijs zijn geen Europese afspraken gemaakt. Iedere lidstaat van de Europese Unie (EU) mag zijn eigen regels hanteren voor het besturen van een tractor. Zo zijn er landen die wel een trekkerrijbewijs hebben en andere landen die dat niet hebben. Voor de regels in het buitenland kun je contact opnemen met de buitenlandse autoriteit.
Meer informatie over trekkerrijbewijs jeugdigen

Voor meer informatie en met vragen over het trekkerrijbewijs jeugdigen kun je terecht bij Aequor, het kennis- en communicatiecentrum voor het groene onderwijs en bedrijfsleven.

Voor meer informatie over en het aanmelden voor het examen trekkerrijbewijs jeugdigen kun je terecht bij een Agrarisch Opleiding Centrum (AOC) of een scholengemeenschap met een groene afdeling. Een overzicht met locaties waar groen onderwijs wordt gegeven, vind je op de website van de AOC Raad.
jd4050
De verzekering wil je waarschijnlijk niet verzekeren zonder rijbewijs/certificaat.
newholland6640
@jd4050 bij unive ben je vanaf veertien jaar verzekerd
jd4050
@newholland6640

Mij wilden ze ooit niet verzekeren toen ik een keer een oldtimertoertocht wilde doen zonder certificaat.
velsje
Al met al komt het er op neer dat je wel zonder rijbewijs mag rijden, mits je niet aan het werk bent met de traktor.. MAAR

Je mag de traktor alleen maar voor landbouw doeleinden gebruiken. Geen personen vervoer.

Dus het komt er op neer dat je dan NIET met de trekker de weg op kunt.

Zo is nederland. alle regeltjes die raar in elkaar zitten
zitmaaierharmen
Zo krom als het maar kan eigenlijk. ik moet een km of 8 rijden heen en terug per dag naar mn werk maar dat mag dan dus niet? het is in principe geen werk maarja. gek geregeld hoor
velsje
Zou gewoon ffe trekker rijbewijs halen, Kleine moeite 😉
velsje
Zeker nu. nu hoef je nog niet zoon groot examen te doen, word straks allemaal alleen maar moeilijker
zitmaaierharmen
@velsje klopt ik vind het ook tobben nu. mn theorie heb ik al (stelt niks voor) maar ik ben nog steeds niet gebeld voor een afspraak voor mijn praktijkexamen dus dan moet je wat snap je? zodoende dat ik hierover wat informatie wilde. 😄
erik9831
Quote @zitmaaierharmen:
maar ik ben nog steeds niet gebeld voor een afspraak voor mijn praktijkexamen

Bellen, bellen en nog eens bellen, tot als ze je een datum geven. Bijten zoals een slecht opgevoede pitbull, bijten en niet meer loslaten.
newholland6640
@jd4050 Oke. Jongen uit de buurt heeft als veertien of vijftien jarige een ongeluk gehad op de openbare weg. Was gewoon verzekerd. Maarja, je weet t nooit...
machinist
Alleen met de traptrekker mag je rijden zonder t-bewijs.
jopiebest
@zitmaaierharmen berkenwoude is tog nie zo groot ken je makkelijk met spulle rijden!doe je het op houten?
zitmaaierharmen
Ik doe het op houten idd
jopiebest
@zitmaaierharmen tja dat is eenen al kut daaro.
zitmaaierharmen
Heb eindelijk een afspraak hehe haha

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
30
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
11