Maisland na de oogst bewerken

De Mais is er af bij de buren,Ik zou het even inzaaien, nu heb ik de 3poot woel er eerst doorheen getrokken en krijg nu een beetje het idee dat die maisstoppels zo erg beworteld zijn dat die gaan stroopen bij het zaaien met de zaaicombinatie grotekuul(woel)/zaaimachine, Is het ook afdoende voor de mais stopels om gewoon met een rotoreg te gaan zaaien of misschien een betere tip ? tractorfan.nl/picture/782594/

Deel dit topic

Reacties

Mark-JD
Wij strooien na het maishakselen met de kunstmest strooier een mengsel van rogge en Italiaanse raai en cultivator het dan altijd in met de vleugelcultivator.
atlaspower
@Mark-JD is dat hetzelfde als een Dalbo dinco ? tractorfan.nl/picture/841144/
deutzdx430
Stroopen bij de cultivator zal wel mee vallen maar met dat zaaimachine weet ik niet.
Mark-JD
Jaa klopt precies de zelfde
Boemrang
@altlaspower ik heb het hier vorig jaar gezien, eerst frezen, en inzaaien deden ze met een cultivator met drukrol en daar zat weer een zaaibak op gemonteerd...
En dit werkte ook perfect...
Husqvarna
Je wil er dus grasland van maken?
Wij doen dat ook na het kilveren met een smaragd (vleugelschaarcultivator) en daarna met de rotorkopeg zaaimachine. Stropen valt dan wel mee.
ares697
Je hebt geen zaaischijven neem ik aan? Wij hebben van de zomer met een cultivator+ Amazone D9 rotec zomertarwe in maisland gezaaid en dat ging wel goed, maar dat is natuurlijk wel veel later.
ricooo12
Roteren want dan krijg je een mooi resultaat maar nog mooier is eerst ploegen en dan roteren en inzaaien
Wimsumar
Beste Mark-JD:
Quote @Mark-JD:
Wij strooien na het maishakselen met de kunstmest strooier een mengsel van rogge en Italiaanse raai en cultivator het dan altijd in met de vleugelcultivator.

Helemaal fout!
Dat wil zeggen, de volgorde van bewerken. Zoals je nu doet komt veel zaad veel te diep. Strooi je de helft van de nu gebruikte hoeveelheid zaaizaad na de cultivatorbewerking heeft meer zaad kans goed aan te slaan.
Ritchie
Gaat het om groenbemester of grasland?
gerben
Met schijveneg gaat ook mooi.
weurding
@Wimsumar idd, lijkt raar maar gooi rogge maar bovenop het gecultiveerde en je zult zien dat het in de grond kruipt, gaat echt super!
Jasperfendt
Voor groenbemester gaan we eerst met cultivator erover dan met kunstmeststrooier dan met weideeg, op maisland gras inzaaien dan messen eggen we eerst altijd.
dx11
Mooiste is een smaragd. Liggen alle stoppels om en rotten mooi weg. Zelf heb ik een vaste tand voorop en een krabbetand achter. hierdoor wordt het redelijk zwart, en hebben we niet al te veel stoppels als we de rogge van het voorjaar gaan stalvoeren. Vervolgens zaai ik met een oude hasia. blijft nouwelijks plantenresten aan hangen.
christelthijssen
Spitten en zaaien in 1 werkgang
atlaspower
@weurding Als je dat hier doet word alles gelijk opgevreten, dus inwerken is wel crusiaal, daarom is strooien na de rotoreg/kuul ook niet echt een optie, het moet ingewerkt worden
Loeideutz
Zoals hier boven al ergens gezegd werd, inwerken met de wiedeg. Is genoeg om zaad pikken te voorkomen, en daarnaast komt het gewas dan ook snel op. Als je het inwerkt met een cultivator duurt het te lang, en staat er te weinig voor het de winter in gaat.
tone29
@Boemrang ik vind dat het altijd zo fijn word ns het frezen. Wij doen dat nooit
fastrac3155
Wij zaaien hier met een 6 m schijveneg, en strooien dan het zaad net na de schijven, hier zit dan nog een enkele rij met rechte veertanden die de boel wat vlak harken, en vervolgens een kooirol van 500, geeft een mooie opkomst en is het minste werk, we hebben ook nog een een zaaimachine op de wiedeg zitten waarmee we over gecultivaterd land zaaien ook dit werkt goed, maar je heb wel weer 2 bewerkingen.
daan knol
Klei of zand?
Boemrang
Quote @tone29:
ik vind dat het altijd zo fijn word ns het frezen. Wij doen dat nooit

Dat viel op zich toch wel mee, ging er met een behoorlijke snelheid er over...
En het resultaat was best goed te noemen...
tone29
@Boemrang ligt natuurlijk ook ssn de grond
Seend
Quote @christelthijssen:
Spitten en zaaien in 1 werkgang

+1

Lukt dat op wat zwaardere zandgrond op een spoorloze maisstoppel zonder noemenswaardige voorbewerking? We doen het nu vaak met cultivator gevolgd door rotoreg met zaaimachine, maar door het stropen van de cultivator wordt dit nogal ongelijk (hobbelig) grasland is onze ervaring.
ares697
Is het nog wat geworden?
Hier hebben we de wintertarwe met de cultivator ingezaaid op twee halve stukken maisland. De ene helft zit vol half omhooggeschoffelde wortels, maar de andere helf is wel aardig netjes.
atlaspower
@ares697 staat als haver in een ton, mooiste hoek in de buurt, gewoon met de oel/kuul en zaaimachine er achter,

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
14