Vochtmeter hout - Hoe werkt het?

Dag allemaal,

Ik heb vandaag een hout vochtmeter (hier in de aanbieding) aangeschaft van stihl. Als ik mijn hout wil meten, dan komt er bij en droog hout 15 procent te staan en bij hout wat vorige week gezaagt en geklooft is staat er 19 procent. Als het goed is moet mijn meter 90 procent aan geven bij vers hout ? Wat doe ik verkeerd of hoe moet ik de vochtmeter op het gekloofd hout plaatsen? Ik heb op de bovenkant geprobeerd van het hout en aan de gekloofde kant .

Hoop dat jullie mij kunnen helpen.

mvg

Deel dit topic

Reacties

SJB533
Fendt926Driver
Als er 90% vocht in hout zit zou betekenen dat er maar 10% hout zit?
samen toch 100%?
erik9831
Hier staat toch de uitleg ... of ik vermoed toch dat je een handleiding hebt, als het nieuw is.

Dit is wat ik vind op google over zo een meter:
Een echt ideale vochtmeter voor o.a. het meten van de vochtigheid van hout etc.

Het meetbereik voor hout is van 6%-42% en is tot +/- 0,9% nauwkeurig.

Als de meter voor openhaardhout of kachelhout gebruikt gaat worden dient het percentage van het vocht in het hout altijd onder de 20% te zijn i.v.m. te veel rook, stank en opbouw van gevaarlijk creosoot in uw schoorsteen.

Te veel creosoot zal leiden tot het dichtslibben van de schoorsteen met mogelijk schoorsteenbrand tot gevolg.

En als het vochtpercentage niet onder de 20% is zal het hout een veel lager warmte rendement afgeven.
IH-Kees
Heb em ook. komt omdat je aan de buitenkant meet, die is meestal snel droog, druk hem er dieper in of zaag of kloof het stuk doormidden.
Meeste hout droogt behoorlijk vlot, als het al een tijdje op stam heeft gelegen diameter tot 30cm dan zit je zo onder de 20%.
Als je er goed mee omgaat komt er nooit meer nat hout in de kachel, werkt ideaal hier.
royd6806
@erik9831 @IH-Kees dus als ik het goed begrijp alles onder de 20 % is stookklaar , alles daarboven is nog niet droog gewoon ofja niet goed voor de kachel.
IH-Kees
Klopt helemaal
valmet 605
@SJB533 ja... Hoe moet ik dit nu weer zeggen. Die paar procent maken het verschil. Let op bij bepaalde houtsoorten, loopdeur uit eiken is ook niet bevorderlijk bij het stoken. Zelf heb ik geen meter,ik verkoop per ton en kuub. Kan aan de hand van beetpakken klank en klam gevoel wel oordelen of hout brand.
valmet 605
@royd6806 Het hout wat jij gezaagd en gekloofd hebt was dat vorige week nog een hele boom of al stammetjes?
Hout wat zomers gekapt word droogt al heel erg in namelijk.

Zoals al gesteld werd meet deze meter waarschijnlijk absolute vochtpercentages. Dan is 100 % zeg maar water.

Wat hier gesteld word over "droog" hout is dan weer een uitdaging om zo te stellen. Diverse hout soorten vragen andere droog methodes.

Test ook je betrouwbaarheid eens van de meter.

Pak een stuk hout wat al een week gekloofd ligt, zaag deze in tween en test de binnenkant nog een keer onmiddellijk na het doorzagen.
Corne S
@valmet 605

Kan het ook zijn dat je hout heel zachtjes hoor praten (tikken) als het droogt?
royd6806
@valmet 605 het was gewoon een boom die hebben we vorige week omgezaagd want stond in de weg
erik9831
@Corne S Ik zou u zo gek verklaren ... 😄 Maar het is wel zo, dat je soms het hout hoort tikken/knetteren. Dat vind ik ook wel.
Corne S
@erik9831

Ik wou al zeggen. Nee het hout ligt bij ons onder de hooibergkap. Als het wat drogend weer is, hoor je dat soort. Ik heb ook al een paar keer geluisterd wat vond het ook vreemd dat het uit het hout kwam.
valmet 605
@Corne S hout werkt. Het is een eenrichting verhaal. Het hout (zolang het niet rot is) droogt en word van binnen niet weer nat.

Geluiden uit het hout kan zeker. Bepaalde houtsoorten hebben heel sterk de neiging tot splijten onder het drogen en knappen tikken als dat gebeurd.
Leuk voorbeeld van het werken van hout is dat bij mij met name naaldhout echt zakt onder het drogen zeker in de eerste maanden. 5/10 cm op 1.5 meter hoogte.
valmet 605
@royd6806 Wat voor soort boom was het een es is van zichzelf al droog en droogt ook erg snel.
Corne S
@valmet 605

Oke. Dan komt het waarschijnlijk uit de kort gezaagde stukken heipaal (met heien van de sleufsilo hebben ze zich iets vergist met de lengte, van alle heipalen 2 meter af). Je ziet dit inderdaad helemaal open trekken. Eerst netjes rond en een aantal maanden later is er een klein kegje uit.
valmet 605
@Corne S Bij het zagen van populieren is het zo dat er een ziekte is waarbij na het zagen (enkele uren tot enkele dagen) later plotseling een complete jaarring los scheurt en het binnenste als het ware los komt van het buitenste.
Corne S
@valmet 605

En is het zo dat je een berk maar een bepaalde periode van het jaar mag snoeien ivm doodbloeden?
valmet 605
@Corne S klopt A B C bomen Betula oftewel berk is 1 daarvan en die mogen niet voor de langste dag gesnoeid worden omdat deze bomen blijven bloeden.
oldtimergek
@Corne S zitten zeker hele dikke hout wormen in. Maar inderdaad ik zaag heel veel hout voor de kachel en het tikt af en toe gewoon tijdens drogen. Vandaag weer 12 eiken gekocht, moeten nog wel weer ff om.
SJB533
Quote @valmet 605:
Bepaalde houtsoorten hebben heel sterk de neiging tot splijten onder het drogen en knappen tikken als dat gebeurd.

Kijk voor de grap eens naar gebinten 😃
valmet 605
@SJB533 oude stallen op een mooie dag het zijn echt niet alleen de platen die lawaai maken hoor.
jd4050
Als je boktor hebt hoor je ook wel rare geluiden in het hout 😃

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden brandhout , vochtmeter en stihl geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
876
TREFWOORDEN