CAH Dronten, Tuin Akkerbouw of Ondernemerschap

Hallo,

Ik zit nu in 5 havo en ben van plan om volgend jaar naar de CAH in Dronten te gaan. Ik ben al twee keer naar een open dag geweest, maar ik kom er nog steeds niet uit of ik voor de studie Agrarisch Ondernemerschap moet gaan of toch voor de gewone Tuin en Akkerbouw. De bedoeling is dat ik na deze studie het ons akkerbouwbedrijf over ga nemen (evt. eerst nog wat ander werk).

Wat zijn jullie ervaringen met de verschillen tussen deze studies en zijn ze beide geschikt voor bedrijfsovername?

Deel dit topic

Reacties

guldner75
Laurens doet tuin en akkerbouw volgens mij moet je met hem eens praten
DETAIL_MAN
Het eerste jaar zit het gemengd. De jaren erna zit Ondernemerschap en Tuin- en Akkerbouw veel bij elkaar, maar niet altijd. Ondernemerschap is met sommige vakken wat meer gericht op het eigen bedrijf en bij Tuin- en akkerbouw gaat het iets meer om het advies geven naar andere bedrijven.

Bij Dier- en Veehouderij is er een aparte klas voor Ondernemerschap, bij Tuin- en Akkerbouw zit dit samen omdat er minder studenten zijn die deze richting doen.

Zit nu in de vierde van Tuin- en Akkerbouw.
valmet6400power
In Leeuwarden is ondernemerschap veel (te) theoretisch terwijl we op tuin-akkerbouw wel ja, chillere lessen hebben en weinig echte droge theorie stof. Ook naar de open dag in Dronten geweest maar die opleiding is moeilijk dan in Leeuwarden zeggen de mensen die vanuit Dronten naar Leeuwarden komen.
Snaky Bill
moeilijke keuze Ares,
maar als je een buitenlandse stage adress zoekt kun je bij ons terecht ons Email adress is ellyvanderveldt@yahoe.com geef haar een mailtje als je zin hebt . we hebben een irrigatie farm in SASKATCHEWAN , de grootste landbouw provincie van Canada. Ons bedrijf is gespecialiseerd in pootaardappelen die we van plantjes opgroeien ,in green houses en in diverse seed classe uitgroeien , daar bij koolzaad, granen , sojabeans en alvalva. we horen wel van je,John
danny_ford
Met eigen bedrijf dat je later wilt overnemen raad ik je ondernemerschap aan. Ik zit nu in het derde jaar dier veehouderij ondernemerschap en wil later ook het bedrijf thuis overnemen. Bij ondernemerschap krijg je extra modules die ingaan op je thuissituatie en kan je overnameplannen maken voor later.
EA_MF
Ondernemerschap is zoals ze mij uitgelegd hebben meer gericht op je eigen bedrijf runnen en het bedrijf thuis overnemen. De dier veehouderij en dus tuin en akkerbouw is meer op adviseren gericht.
Johndeeretje
Iemand ook ervaring met Agrotechniek en management?
johndeere6230
Ben gister ook op de open dag geweest. toen werd de vergelijking gemaakt dat normale dier en vee meer gericht was op het verkopen van een vrachtwagen brokkies en de ondernemersschap meer op het kopen van die vrachtwagen brokkies tegen de scherpste prijs.
nu zal dit voor tuin en akkerbouw niet heel veel anders zijn verwacht ik...
ares697
Quote @johndeere6230:
het kopen van die vrachtwagen brokkies tegen de scherpste prijs.

Dat klinkt als vooral veel plannen en rekenen, ik vraag me nogal af wat je in plaats van die dingen bij bvb. Tuin Akkerbouw terug krijgt naast het adviseur gedeelte

Quote @valmet6400power:
In Leeuwarden is ondernemerschap veel (te) theoretisch
Daar was ik inderdaad ook al bang voor, maar ik weet niet hoe dat in Dronten is?
johndeere6230
@ares697

Ik zou het niet weten, ik ben in iedergeval omgepraat van normale dier en vee naar ondernemersschap 😉 toch wat beter voorbereid om je eigen bedrijf te runnen 😉
valmet6400power
@ares697

Tuin akkerbouw is eigenlijk de pretopleiding in de "groene" studies. In Dronten dan nog moeilijker dan in Leeuwarden dus blij dat ik in Friesland zit wat dat betreft, voor de rest niet haahha
trean
@Johndeeretje ik zit in het tweede jaar,en frankmf en dx11 zitten in het derde jaar van agrotechniek en management.
Johndeeretje
@trean

Bevalt het een beetje? Voor en nadelen?
trean
@Johndeeretje zeker bevalt goed. Het is meer als de helft bedrijfskunde (1e jaar uitgezonderd) en de rest is wat techniek theorie en praktijk op het oude ptc+. Daarnaast heb je nog wat algemene vakken en in het tweede jaar de helft van het jaar 1 dag per week stage bij een loonbedrijf. Ook is het heftruck certificaat en vca onderdeel van de opleiding. Voordeel is dat de opleiding bij de tijd is en er ook veel samenwerking is met het bedrijven. Nadeel is dat de praktische techniek minder wordt, zoals leren lassen doen ze niet meer aan.
rickjd
Ik doe ondernemenschap,

Aan het begin van het jaar is ons verteld dat je bij Tuin-Akkerbouw ondernemenschap bijna evenveel kennis (+-90%) krijgt over planten/bemesting enz, als 'normale' tuin en akkerbouw studenten. En je als ondernemenschap student ook dingen leert over bijvoorbeeld bedrijfsovername enz.

We krijgen in het eerste jaar wel dezelfde lessen als de mensen zonder ondernemenschap, maar zitten misschien maar in een kwart van de lessen gemengd.
worteljcb
@Johndeeretje jah het is opzich een mooie opleiding maar als je echt iets in de techniek wilt moet je het zeker niet doen. Wil je hogerop dan een monteur bijv en interesseert de landbouw je, dan is dit een mooie studie.

Verder ben ik niet zo gelukkig op de cah, maar het zal overal wel wat zijn! @fendt940 kan je wel wat over de cah zeggen 😃
Johndeeretje
@worteljcb

Dan komt mij dat goed uit! 😄 😛
ares697
@rickjd is ondernemerschap als studie nog moeilijker dan Tuin akkerbouw?
rickjd
@ares697
Geen idee
DETAIL_MAN
@ares697

Het is niet direct moeilijker. Als je gewoon er een beetje serieus mee bezig bent dan is het goed te doen. Als je zelf een bedrijf wil overnemen dan is Ondernemerschap gewoon een betere keuze, hierbij ga je bijvoorbeeld de financiële situatie van je eigen bedrijf analyseren dus de boekhouding enzo. Bij Tuin- en Akkerbouw doe je dit voor een ander akkerbouwbedrijf, maar ga je er wat minder diep op in. Bij Tuin- en akkerbouw krijg je bijvoorbeeld meer marketing en verkoop.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
3