Ford 5610 - aftappen radiator

Beste forumleden,

Hoe kan ik het water dat in de radiator zit aftappen? Zijn hier en of meerdere kraantjes voor aanwezig? Waar kan ik de benodigde kraantjes vinden? Als het water is afgetapt is het water dan ook uit de slangen en dergelijke? Ik woon in Zweden en heb in de zomer een lekkage gehad. De lekkage heb ik gerepareerd maar heb toen de radiator gevuld met water omdat ik bezig was met hooien. Nu, voor de winter met temperaturen tot min twintig / min vijfentwintig, wil ik het water aftappen en de radiator vullen met een mengsel van water en glycol. Al vast hartelijk bedankt voor de antwoorden en vriendelijke groeten, Eric Meulman.

Deel dit topic

ericmeulman

Reacties

Wimsumar
Beste EricMeulman: Aftappen van de radiateur kan inderdaad met een daarvoor bestemd aftapkraantje. Misschien is het ook mogelijk/handig om de onderste slang los te nemen.
Daarnaast moet het motorblok ook afgetapt worden. Hiervoor zal op ongeveer halverwege in de hoogte een plug te vinden zijn (mogelijk zit hierop de cabineverwarming aangesloten!).
Speciaal aandacht voor het cabineverwarmingssysteem. Zet deze in ieder geval op de stand "verwarmen" (kraan open).
De inhoud van het koelsysteem bedraagt 12, 8 liter (13,8 incl. verwarming).
ford5000
Aftapkraantje op het motorblok vindt je aan de rechterkant van de motor tussen brandstoffilter en brandstofpomp.
Aan de radiateur moet je even zoeken in je voorasdrager met je hand.
Hij zit dan links onderaan de onderbak van de radiateur.
Wellicht moet je even van de onderkant in de voorasdrager kijken dan kun je hem wel zien zitten.
Je kunt er ook vanaf die plek met je hand bij komen.
Wimsumar
Beste Ford5000 & Eric Meuleman
Quote @ford5000:
Aftapkraantje op het motorblok vindt je aan de rechterkant van de motor

In het stervenskoude Zweden wordt op die plek ook wel eens een motorblokverwarmingselement gezet.
albert-fendt
@Wimsumar zegt dat er 13 liter in gaat, als je de verhouding van water en glycol weet kun je berekenen hoeveel glycol er in moet, zoveel water aftappen en glycol bijvullen, een poosje laten lopen zodat het zich goed mengt, en hij is winterklaar
Wimsumar
Beste Albert-Fendt:
Quote @albert-fendt:
glycol bijvullen

Voor koelvloeistof geldt een verversingstermijn van pakweg 3 jaar(!). Nu alleen wat bijvullen zou verkeerde zuinigheid kunnen zijn ( des te meer daar ook niet zomaar alle koelvloeistoffen/antivriesprodukten mengbaar zijn).
Kant-en-klare koelvloeistof kost ongeveer € 2,50 per liter lees ik in een foldertje. ( 😉 Ik zal er eens over denken mijn trekkers van 26 & 27 jaar oud te verversen 😄 ).
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 5610 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!