Illustratie van:

Fordson Dexta - schema elentriek dexta

Heb me een paar weken terug en dexje gekocht ,nu merk ik dat de accu niet oplaad .
Dus hem maar even in de garage geplaatst en wat blijk dat alle draden zijn afgeknipt en alleen de starter is aangekoppeld .
Nu is mijn vraag , heeft er iemand een DUIDELIJK schema van de elentriek van een dexta ? hij heeft al een wissel dynamo en weet ook niet of deze het zelfde word aangesloten of het oude model .

Deel dit topic

Reacties

old man jose
lutje-ford.nl/node/3/

zo simpel 1 second zoeken.

Nog gemakkelijker dit is het schema::::::::


lutje-ford.nl/sites/default/…

PAGINA 30 .
Eric MFUF
@old man jose dat is alleen wel het schema van een gelijkstroom-dynamo.....? Ligt eraan @dexje of de regulateur al ingebouwd zit en of het chassis aan de min of pluspool van de accu zit....

Omdat de draden die zijn afgeknipt waarschijnlijk (normaal gesproken) naar een regulateur lopen welke in het dashbord zit onder de toerenteller. Deze is niet geschikt voor een wisselstroondynamo.
dexje
De min van de accu zit aan het chassis , hoe kun je dat zien of de regulateur ingebouwd zit ?

Ik heb momenteel ook een spanningsregelaar zitten met 5 aansluitingen ,kan ik deze dan ook vervangen door 4 aansluitingen ?
Alex Schanssema
@dexje Origineel zit bij een dexta de plus op het chassis. Het kan dus verkeerd aangesloten zitten. Of een keer zijn veranderd. let daar wel op. en haal alle draaiden eraf en begin opnieuw, met schema van @old man jose
Landini 6500
@dexje een wisselstroom dynamo hoeft geen regelateur
1 draad naar accu en een naar controle lampje
dexje
Is het dan misschien verstandig dat ik ineens een nieuwe kabelboom bestel en een nieuwe spanningsregelaar bestel maar welke heb ik dan nodig , die met 4 of 5 aansluitingen van bij histoparts ?
Landini 6500
@dexje bij een wisselstroom dynamo zit de spanningregelaar ingebouwd.deze laad beter vooral als je veel en vaak moet starten
Eric MFUF
@dexje een nieuwe kabelboom heeft ook de kabels naar de spanningsregelaar en die moet je juist omzeilen..
dexje
Heb nu niks liggen van kabels juist van accu naar starter en al de rest is weg of afgeknipt , dus weet niet goed hoe of waar te beginnen .
Of er moeten kenners zijn uit de buurt die een handje willen bijsteken .
Eric MFUF
@dexje dus vanuit het dashboard liggen geen kabels (hoorn, vlamstart,verlichting...) als dat zo is kun je beter zo'n kabelboom bij Histoparts bestelln, daar zit dan geen verlichting bij in..anders zelf maken...
dexje
Klopt vanuit het dashboard heb ik niks liggen en dat maakt het zo moeilijk voor me .
zelf maken zie ik ook weer niet zitten ,moet eens goed nadenken hoe ik het ga oplossen
dexje
Ik ga mijn kabelboom dus zelf maken ,en ga tussen mijn verlichting een relais plaatsen maar kan ik dat voor het gloeispiraal ook doen of niet ?
Eric MFUF
@dexje Als je goed kijkt naar het schema (link van old man jose) zie je geen relais zitten naar de verlichting. Als je maar de orginele schakelaar voor contact/verlichting gebruikt die is zwaar genoeg. wel met zekeringen werken, zoals te zien is in het schema... hetzelfde geldt voor de gloeiinrichting gebruik je een lichte schakelaar dan moet er een relais tussen.. bij de Dexta is het beter/makkelijker om zware schakelaars te monteren dan een relais ertussen. bij een relais heb je al 3 of 4 kabels nodig terwijl de zware schakelaar maar 2..
Ik denk dat je beter af bent met een bestaande histoparts kabelboom, zeker als je niet geheel vertrouwd bent met elektronica.... je hoeft dan maar een paar aanpassingen te doen ipv alles nieuw..
dexje
@Eric MFUF heb ondertussen alles nieuw gemaakt,moet alleen nog wachten op een paar onderdelen .
Even tijd voor nemen en er bij gaan zitten met pen en papier en het kwam in orde .

Alvast bedankt voor de moeite .
Eric MFUF
@dexje zonder relais..?
Heb ik zelf ook wel eens gedaan... met krimpkous, kwestie van goed plannen
dexje
Nee met relais, omdat ik nu gloei met sleutel 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!