JCB Verreiker - Mast/boom invetten

Voor een project ben ik op zoek naar een smeermiddel voor een glijvlak. Vereiste is dat het smeermiddel geen stof aantrekt, niet snel los laat/verouderd/beschadigd, waterdicht is (geen roestvorming op het onderliggende ijzer) en vooral ook goed smeert/glijdt.

Nu ben ik bekend met Waxoyl van JCB, dit wordt voorgeschreven als juiste smering voor de mast. Eenmaal op de mast gesmeerd vormt dit een soort van plastic coating.

Nu heb ik twee vragen aan jullie:
1. Waarmee wordt bij andere fabrikanten de mast ingevet?
2. Wie weet er (betere) alternatieven voor de Waxoyl van JCB?

B.v.d.
Fendt-Farmer-Vario

Reacties

Op mijn stage wordt het gedaan met wd 40, busje in de verijker laten liggen doe je het ook wat sneller.

Maar ik ben eerlijk als ik zeg dat ik niet weet of dit het ideale is. Wat de fabriekant voorschrijft zal wel de meest effectieve middel zijn 😉
eddie
Goeie vraag, heb ik mij ook al eens afgevraagd, ben benieuwt naar de antwoorden. Gebruik zelf idd ook vaak wd 40 op de mast maar werkt maar even voor mij gevoel
ricooo12
Ditoil schijnt beter te zijn maar die is ook veel duurder
devonvdkroon
@ricooo12 ja 14 euro voor een vet patroon maar wel super spul
9115
Wij gebruiken ook de waxoyl van de Jcb. Werkt wel goed naar mijn idee maar nadeel is toch dat je met de kwast aan de gang moet. Ben ook benieuwd of er nog andere opties zijn.
Op stage gewoon voorkant van normaal vetpatroon eraf zagen en leeg smeren op uitgeschoven mast, paar keer heen en weer en het zit verdeeld.. ik begrijp uit jullie reacties dat dit ook wel anders gebeurt...
haasjeRens
Wij bij mij op het werk spuiten we de masten altijd in met ketting spray dit trekt ook nauwlijks vuil aan en is niet zoon geklieder dit doen we omdat de ervaring met gewoon vet niet goed is doordat het vet vuil aantrekt en uitdroogt en dat daardoor de glijblokken er uitgetrokken worden..

Ik zeg gewoon ketting spray/vet uit een spuitbus! Snel en effectief!
casejxu
Wij gebruiken voor MERLO verreikers PTFE.(teflon) dit smeren wij met een verf roller op de mast. Werkt super
het mag ook niet te veel plakken. Dit bevorderd t inschuiven namelijk noet als t teveel plakt
Zoals ik al eerder heb gezegd wordt waxoyl echt een soort van plastic als het eenmaal opgedroogd is (duurt een paar uur ofzo). Eenmaal opgedroogt lijkt het meer op een verf dan op een vet. Het blijft op de plek zitten waar het zit, iedere keer als je de mast uitschuift schraap je er echt wat af. Gewoon normaal vet of wd40 blijf je heen en weer schuiven zeg maar. Door de belasting op het vet drukt het als ware tussen de glijblokken en de mast uit waardoor het ijzer op teflon is, of welk soort glijblok dan ook.

Kettingspray heeft hetzelfde probleem. Trekt alleen inderdaad geen stof aan. Zelfde met kettingzaagolie.
@casejxu ptfe spray ken ik wel. Maar met de kwast opbrengen? Heb je misschien merknaam/productnaam hier van? En een foto van een mast die hier mee behandeld is?
casejxu
@Fendt-Farmer-Vario wij gebruikten altijd van BP. Sinds deze week hebben wij het van Berner in spuitbus. Heb geen foto van een voorbeeld mast.
Boemrang
@Fendt-Farmer-Vario ik heb altijd goede ervaringen gehad met FTF Spray....
Bij veelvuldig gebruik deed ik eenmaal in de week even in sprayen, was maar een paar minuten werk...
Valtra-Fordpower
Via het werk vetten we de masten altijd in met een spuitbus droog vet. (Total) Het probleem van de meeste vetten is dat het blijft plakken en dus ook stof en zand blijft plakken.
ricooo12
@devonvdkroon ja ?? Ervaringen mee
devonvdkroon
@ricooo12 ja wel is gebruikt maar dure hobby maar smeert echt geweldig
ricooo12
@devonvdkroon ooh oke
ik heb m wel is op n beurs zien staan en paar weken geleden stond hij voor de klas maar t leek mij n beetje overdreven wat die man zei maar t werkt egt dus ?
Maar me pa vindt ze te duur
johndeerefiat
En koper slip?
@Boemrang Hoe goed ik ook Google, ik kan het niet vinden. Één of ander antischuimmiddel krijg ik er wel voor. Maar neem aan dat je dit niet bedoeld.... Linkje naar het goede product?
@casejxu Dus nu gebruik je gewoon ptfe spray als ik het goed begrijp?
casejxu
Boemrang
Quote @Fendt-Farmer-Vario:
Hoe goed ik ook Google, ik kan het niet vinden.

Oeps sorry, dit was mijn fout, moest ptfe spray zijn...
Hier toch een link...
Was er altijd zeer tevreden over, en ik gebruikte dit bij een Hiab autolaad kraan....
griffon.nl/nl-nl/producten/…

of deze link...
google.nl/search/…
newholland6640
@ricooo12

dat vet werkt echt geweldig! Jaartje geleden het eerste patroon gehad. Nu met de pneumatisch aangedreven spuit ook over op het blauwe vet.
ricooo12
Ooh oke
het vet dat wij hebben is ook blauw maar niet van ditoil werkt ook best
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de JCB Verreiker ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!