Joystickbediening Elektro-hydraulische ventielen

Hallo allemaal.

Laatst heb ik naar deze trekker gekeken (zie lees meer) en had daar een plan voor bedacht om deze handiger te maken voor een specifiek werkje.
Mijn idee was om de bestaande joystick te vervangen door een met meerdere functies. Het was dan de bedoeling dat deze joystick 2 elektro-hydraulische ventielen moet bedienen en dan daarbij ook de fronthef. De ventielen die er opzitten zijn allen elektrisch, dus het zou mogelijk moeten zijn. Tevens denk ik ook dat de fronthef daarbij ook elektrisch bediend zal zijn.
Nu heb ik even rondgekeken op het internet wat er allemaal mogelijk is aan joysticks en het enige wat ik eigenlijk heb kunnen vinden zijn joysticks van Sauer Danfoss en Bosch. Bij Sauer Danfoss werd er gezegd dat de joysticks voor PVG ventielen gebruikt kunnen worden, maar na daarover te hebben gezocht op dit forum weet ik dat dat gewoon dubbelwerkende elektro-hydraulische ventielen zijn.
Maar nu is de grote vraag, past het voor wat ik zou willen? Als we dan kijken naar New Holland kan ik er niet achter komen welk merk ventielenblok erin zit en of dat uitmaakt tussen de 2 verschillende merken. Tevens lijkt het mij ook niet zo handig voor als ik het ooit wil uitvoeren dat ik er zelf mee ga klooien. Is er dan toevallig een bedrijf die gespecialiseerd is op landbouwvoertuigen en dat soort elektrotechniek. Het enige wat ik nog heb kunnen vinden zijn bedrijven die goed zijn in die elektrotechniek, maar het dan niet op landbouwmachines uitvoeren wat ik zo kan zien.
En nu is het voor jan en alleman natuurlijk heel makkelijk door nieuwere modellen te gaan aanbevelen of met alle ander merken te komen die o zo handig zijn maar daar heb ik dus niks aan, focus!
En alvast bedankt voor het antwoorden

Deel dit topic

Reacties

jmos
Hoe wil je de fronthef bedienen? Ook door het bewegen van de joystick of met twee knopjes voor heffen/zakken?
EA_MF
Als je kort opbelt zullen ze je precies kunnen vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Fronthef moet moet je trouwens vrij eenvoudig op een ander ventiel kunnen zetten dacht ik, dan heb je die in ieder geval op de joystick.
Krissie
@jmos
De fronthef wil ik dan bedienen door de joystick naar voren en naar achter te schuiven, een hydraulisch ventiel door hem van links naar rechts te schuiven en 2 knopjes die het andere hydraulische ventiel bedienen

@EA_MF
Maar zouden alle dealers dan wel begaan zijn in dat soort zaken? Tis wel wat elektrotechnisch werk, al is het een stuk makkelijker als je ten minste al weet wat er in zoon trekker zit ja.
Maar das wel mooi met die fronthef. Want ik wil al die functies voor de fronthef hebben dus zullen er nog in ieder geval 2 hydraulische slangen naar voren moeten gaan van de achterbrug als ik t ooit wil verwerkelijken
Wimsumar
Beste Krissie: Wat is dat '' specifiek werkje'' waarvoor je deze aanpassing aan de ventielen wilt?
albert-fendt
Volgens mij moet dat niet heel moeilijk zijn om dat te maken, kwestie van de juiste bedieningen, schuiven en verbruikers aan elkaar te koppelen, ik zou gewoon eens naar die lmb gaan en vragen wat zoiets gaat kosten, ik gok niet eens zo veel
Puma cvx power
Beste Krissie, Vertel je verhaal aan Kort. waarschijnlijk hebben ze er al ervaring mee. Ik heb zelf aan de rode modellen gewerkt en daar kun je software matig ventielen opnieuw toewijzen. Knopjes veranderen of bij maken is ook geen probleem. ventielen extra opbouwen. is allemaal mogelijk. alleen je zult het door de dealer moeten laten doen omdat je zelf zonder computer van de dealer niks bent.

Wij hebben een vergelijkbaar model alleen dan in het rood opgebouwd, front hef met dubbelwerkende hydrauliek aansluitingen + voorlader + de achterste ventielen. allemaal op een yoistick.
je kunt alleen niet tegelijk de voorlader en de achterste ventielen gebruiken. Maar die zijn snel om te schakelen omdat we er een om het maar makkelijk te zeggen grote elektrische kraan tussen gezet hebben.

Alles is mogelijk. blijf alleen zelf van die ventielen af!
Krissie
@Wimsumar
T idee is om een grasvork in de fronthef te zetten die te kantelen is met een hydraulische topstang en waar ook nog een bovenklem op zit. Om dit te bedienen met hendels is t een rotwerkje om steeds over te doen, een joystick maakt t naar mijn idee veel sneller en gemakkelijker.

@albert-fendt
T lijkt mij ook niet meer dan een paar draadjes aan elkaar koppelen. Het enige wat daarvoor benodigd is, is iemand die precies weet wat ie doet door middel van ervaring of goede installatiehandboeken. Maar inderdaad, het kost volgens mij ook niet de kop, en dat terwijl het een hoop tijd kan besparen en het werk erdoor gelijk ook makkelijker wordt.
Krissie
@Puma cvx power
Zal dan binnenkort wel een mailtje naar hun sturen met wat ik wil en of dat mogelijk is. Maar het is wel zo dat deze trekkers niet vol zitten met computerssytemen (naar mijn denken), dus ik weet niet zeker of alle draadjes aan een computer te schakelen zijn waardoor via een paar aanpassingen alles werkt zoals het moet, maar ik kan het ook fout hebben. In ieder geval is het mooi om te weten dat de mogelijkheden groot zijn, want t is natuurlijk nog mooier als er nog meer functies op die joystick zitten. Maar inderdaad, zal zelf maar niet aan dat soort techniek komen
fendt308-driver
Op onze valtra zit de derde functie ook op de joystick als je dan de knop indruk kun je met links recht de derde doen. Dat werkt ook mooi, alleen wil jij waarscheinlijk alle drie tegelijk kunnen bedienen?
Krissie
@fendt308-driver
Opzich maakt t niet veel uit als een 3e functie dmv een andere knop bedient kan worden met dezelfde joystick, het zou zelfs beter kunnen zijn dan wat ik dacht om de 3e functie met knoppen te bedienen. Maar ik wil dan het liefst zoveel mogelijk functies die tegelijk nodig zijn op een plek hebben, want dr moet dan toch een nieuwe joystick op en dan zou ik zelfs de versnellingen erop willen hebben in princiepe
valmet 605
@Krissie splits de bediening van de fronthef met een ventielblok.

2 slangen naar voren met een doorstroomfunctie en dan een ell ventielblok die bedienen??

Denk dat dit veel simpeler is en overzetbaar. Het is namelijk niet heel ingewikkeld wat je wil.
Krissie
@valmet 605
Bedoel je dan dat er 2 slangen van de elektrische ventielen van de achterbrug naar voren moeten die continu 'aan staan' en dat daar een ventielblok aan komt voor 2 dubbelwerkende elektrische ventielen?
nhmonteur
@Krissie Nou ook deze trekker zit vol met computers hoor. Op en in deze trekker zitten 9 computers als ik het goed heb geteld. dashboard, keypad, schakelindicator, transmissie, voorasvering en elk elektrisch ventiel is een computer.

Maar het bedienen van de ventielen met joystick is zeker mogelijk. De fronthef word door 2 slangen gewoon door een dubbel werkend ventiel bediend. Je kan bij deze trekker kiezen of de ventielen door de 4 hendels of door de joystick worden bedient.
Als je voor de joystick kiest kan je alle 4 de ventielen achterop bedienen. Doormiddel van slangen kan je dus je fronthef en evt meerdere ventielen voor bedienen.
malcon
@Krissie ook al eens bij een T6020 de complete armleuning vervangen voor een joystick om ventielen te bedienen electrohydraulisch en op en af schakelen en vooruit achteruit rijden
walker1
Ik snap het niet helemaal. Je wilt blijkbaar een trekker kopen en alles met een joystick kunnen bedienen, maar de trekker die je op het oog hebt heeft die joystick bediening niet. Maar het is niet de bedoeling om andere merken/types aan te raden? Hoezo niet? je hebt deze toch nog niet gekocht?

En wat al eerder genoemd is, informeer gewoon bij Kort wat er mogelijk is. Die heeft heus wel ervaring met electronische bediening van hydrauliek.
nhmonteur
@walker1 er zit een joystick in de armleuning of heb je die over het hoofd gezien? staat toch wel degelijk tussen de foto's van de trekker
walker1
@nhmonteur Maar die joystick heeft in dit geval niet genoeg functies?
nhmonteur
@walker1 weet het niet helemaal zeker, maar ik dacht dat je met die joystick alle 4 de ventielen achterop kan bedienen en dus zo ook de fronthef en evt extra ventielen voorop die je kan aansluiten met slangen achterin
Krissie
@walker1
Heb vooral deze trekker genomen als voorbeeld om te kijken hoe ver ik kan gaan met het optimaliseren. En ik heb t vooral gezegd dat ik niet wil dat iedereen aankomt met aanraders van nieuwe modellen die wel joysticks hebben die alles kunnen bedienen, zoals de nieuwste T6 serie. Maar het is nogal moeilijk als je iets wilt beginnen met een gloednieuwe trekker terwijl ik zoon oude ook prima zou kunnen maken zoals je wilt

@nhmonteur
Wat ik heb gelezen was dat die joystick maar 2 ventielen bedient,.maar ik zie dan geen beperkingen omdat alle anderen ook elektrisch zijn aangestuurd en ook de hef. Maar het maakt t mooi makkelijk als alles via een computer gaat, geen vind het juiste draadje gedoe in ieder geval
valmet 605
@Krissie Ik ga er voor het gemak van uit dat de fronthef normaal via een DW ventiel naar voren loopt, danwel dat er 2 slangen naar voren lopen.

Deze slangen dan inderdaad op doorstromen zetten, tussen deze slangen dan een blok met 3/4 sets (8 of 10 slangen) zetten.

Ik zou dan voor 3/4 flippers kiezen ipv joystick maar dat kan beide.

Het effect:

Met 4 flippers kan je ook nog een leegduw functie worden gebruikt.

Je hebt met een goed ventielblok dan de mogelijkheid om meerdere functies tegelijk te gebruiken.

Met flippers zit alles onder je vingers en kan je hand rusten.
nhmonteur
@Krissie ik heb het nog eens nagezocht, maar met de joystick kun je inderdaad maar 2 ventielen aansturen, helaas geen 4.
atlaspower
@Krissie wat jij wilt bestaat al lang al in trekker land, hier rijden alle plantcombinatie's al met zulke sticks, even bellen met een dealer dieplant daken op trekkers bouwt en je bent klaar
Krissie
@valmet 605
Das wel een idee ja, bij die trekker die ik als 'voorbeeld' heb genomen zitten al wel 2 slangen naar voren toe, dus daar zou dan eventueel een blok aan kunnen. Maar ik denk toch dat een joystick preciezer is dan flippers, al moet ik zeggen dat mijn eigen ervaring met flippers 0,0 is.

@nhmonteur
Inderdaad, maar het geeft me dan wel de ruimte om een andere op die plek te plaatsen en ook de weet dat het mogelijk is, al is dit in dit topic al wel meerdere keren bevestigd.

@atlaspower
Ik dacht ook al wel dat er wel veel landbouwmachines moesten zijn met een ingebouwde joystick, heb er alleen op zowel het internet als op dit forum er niet veel over kunnen vinden. Maar wel handig om te weten dat dealers die te maken hebben met plantteelt hier ervaring mee hebben
valmet 605
@nhmonteur even 2 schakelaars boven in de stick en klaar.
nhmonteur
@valmet 605 ja maar dan moet je het nog wel zo ver krijgen dat de joystick de andere 2 ventiel gaat aansturen. er zit al een knop bovenop dus in principe kan je 4 ventielen aansturen, maar volgens mij zou je dan de software aan moeten passen, maar weet niet of dit zo maar kan.
valmet 605
@nhmonteur je kan echt wel een rolschakelaar of zelfs 2 in een joystick monteren. Er zijn zat herder piloten die dat bevestigen zullen.
nhmonteur
@valmet 605 ja weet ik, maar dan moet je zien dat dat met elkaar communiceert. Omdat de ventielen achterop communiceren via het can bus systeem van de trekker. Dus ga je extra knoppen toevoegen dan zal je ook de software aan moeten passen die de andere 2 ventielen gaat aansturen.
valmet 605
@Krissie als je naar de commandarm van JD kijkt zie je het idee wat ik erbij heb.


Ik denk dat je er mee op de kuilbult gaat?

joysticks bedien je met soort van zwevende hand danwel rechtop houden van je hand, dat is wel vermoeiend.
Met flippers kan je je hand vlak houden en laten rusten.

Zelf werk ik veel met joysticks in mn uitrijder, ook voorladerwerk gedaan en op een JD met flippers gewerkt.

Ik heb niets met JD maar die flippers werkt erg fijn.
Ook is het makkelijker omdat je beter kan combineren.

Joystick kan lv naar ra naar l naar v enz enz.(en dan je rolschakelaars nog)
Flippers kan je gewoon 1 tm wat je wil doen op neer klaar.
valmet 605
@nhmonteur was ik al bang voor vandaar ook mijn omleiding idee.
valmet 605
@nhmonteur @Krissie Zelf heb ik een bosbouwbedrijf. Heb er al heel vaak over gedacht hoe ik een trekker zou aanpassen.
Ik zou mn stuur en 3 a 4 functies onderbrengen onder/voor mn rechterarmleuning.

Beetje het idee van Herder pianospel en dan laag voor de leuning.

Als je eenmaal ze weet te vinden werkt dit en combineerd het vlot.
Wimsumar
Beste Krissie:
Quote @Krissie:
T idee is om een grasvork in de fronthef te zetten die te kantelen is met een hydraulische topstang en waar ook nog een bovenklem op zit.

Of dat het-je-van-het is bij inkuilen? :?

Krijg je zo'n vork hoog genoeg met de fronthef?
Leegstorten d.m.v. hydraulische topstang?
Krissie
@valmet 605
Daar zou je nog wel eens gelijk in kunnen hebben met het vermoeien. Maar als ik zo naar de joystick keek van de New Holland die ik als voorbeeld had genomen zit hij niet erg hoog waardoor ik denk dat hij ook te bedienen is als je je arm gewoon laat rusten op die leuning. Maar dr zijn wel genoeg joysticks op de markt om de beste uit te kiezen. Maar flippers zijn dan ook geen gek idee om te gebruiken, t lijkt me alleen ietwat moeilijker om in een trekker te bouwen die ze nog niet heeft, maar daar is naar te kijken
Krissie
Maar voor menig reageerder op dit topic. Waar ik eigenlijk naar kijk is een soort grasvork die maaisel in de bermen weghaalt. Daar is mijn idee dus bij om dit systeem te gebruiken zoals meerdere keren is gezegd. Mijn vader zit namelijk in die sector en ik zoek dan een beetje uit of problemen zijn op te lossen, en dan zo eenvoudig en efficiënt mogelijk natuurlijk
valmet 605
@Krissie gek idee misschien? maar koop een herder sloper.
Het gaat je dan om een ventielblok en het joystick dan wel pianospel.

Daarmee kun je het hele systeem opbouwen en werk je helemaal buiten de electra van de trekker om.
GerbertXL
Ik zat laatst door de handleiding van een case puma van een jaar oud te bladeren en daar kun je een joystick op krijgen met een extra proportionele schakelaar aan de zijkant. Grote kans dat die ook te gebruiken is op deze. Hou je wel vast voor de prijzen. Op m'n werk was een trekker met dezelfde joystick als op de blauwe van je advertentie en die brak af, koste zo'n 700 euro.
chucky5o
Inderdaad, case puma heeft een joystick op de console. Hier kun je fronthef en 1e ventiel op zetten of iets anders wat je maar wil. Als je meer joysticks op je trekker wil maken?, alles is tegenwoordig electrisch/hydraulisch als je wil. dus je zou een joystick van de puma kunnen bestellen en van 2 flippers de kabels los kunnen trekken en op je joystick kunnen zetten. Dan zou het moeten werken......
gr michel
Fendt926Driver
Is dit geen optie?
een 3 weg electrich ventiel voorop die de leiding splitst?
ga je van dubbelwerkende hef naar hef plus 2 keer dubbel werkend

Fendt926Driver
Misschien meer info in dit topic
jo845xl
Walvoil .com

english

handles and accessoires

catalogues

en dan pdf van handles downloaden
valmet 605
@Krissie maaisel balen slootvuil? Ik werk ook in de zomer ook wel in de bermen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
40
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
43