Illustratie van:

Lely mestrobot

Wat zijn de ervaringen met de Lely Discovery, en dan in onderhoud, onvlakke gedeelten, mortellaro enz. Ik zie ze ook 2ehands vanaf 2006, is er laatste jaren nog veel geupdate enz.
Wil er een aanschaffen omdat robotmelken en zelf 2x daags schuiven lastig samengaat.

Deel dit topic

Reacties

+2
Jobo1
Heb er hier een van juni 2013 op roostervloer. Bevalt op zich goed, heb wel met watertoevoeging. Is ook wel eens de weg kwijt , maar dat hoor je bij andere merken ook. Toen werden er ook gebruikte aangeboden voor € 6000, waren de eerste, allen zonder watertoevoeging, die toch vaker stonden te slippen op de bandjes. Heeft dan ook al een en ander geleden dus mag dan ook wel voor dat geld. Veehouders ruilden ze toen massaal in voor ééntje met water. Onkosten zijn 350 voor twee bandjes/jaar, 30 euro voor silicone slijt/dweil-strip per jaar, ja accu kan ik nog niks over zeggen, maar stroomverbruik is wel stukken lager als mijn hydraulische brouwers schuif die er eerst in lag. Bovendien pakt deze de doorgangen met dichte vloer, en de wachtruimte ook mee (Dan zet ik hem handmatig aan, je zal eens een kwartier later klaar zijn met melken)
oldhuus
Oke bedankt voor de reactie. Heb hier ook dichte doorgangen maar wel een lagere stal waar niet zo gauw opdroogd, weet ik meteen waarom ze ze ingeruild hebben.
storm
Heb er nu een sinds 2008, is wel eens wat mee maar meer als 200€ kosten per jaar heb ik er niet aan gehad. Je moet gewoon de routes in laten stellen door Lely en hier en daar je oude stal enigszins Discovery prof maken.
Maar waarom zou je een tweedehandsje kopen, nieuw kosten ze nog steeds hetzelfde als zeven jaar geleden????
sil
Gewoon een mestschuif erin, geen sores, goedkoper en klaar
friesboertje
Tot dat de kabel knapt.
ricardo
Wat kost een nieuwe dan eigenlijk?
Rdeweerd
@friesboertje 1 x in de 2a3 jaar en dan paar uurtjes werk...
maar over die robot heb ik op mijn stage niks slechts over gehoord
marcford
Het wil wel als je maar geen dichte vloer hebt, stel heeft die wel een keer storing heb je drek alles nat, maar gewone roostervloer kan die best een keer pa uur stil staan niet dat die vaak storing heeft denk ik maar kan altijd gebeuren
rickboer blija
Wij hebben hier 1 rondhangen zins 2009 en het bevalt ons goed. Je moet wel kijken naar de bandje want die zijn speciaal van lely en zijn vrij prijzig en er kunnen geen luchtbanden onder. collega boer heeft één van de eersten van Nederland en heeft hem nog steeds
Gr. Rickboer blija
Ronijn
Hebben er inmiddels al een jaar of 6 1 rond rijden. Bevalt prima. Roosters zijn altijd mooi schoon. Het wil nog wel eens voorkomen dat er stront op tegen de sensor spettert, en dan raakt ie nog wel eens de weg kwijt.

2x nieuwe banden onder gezet, af en toe de rubberstrip vervangen en 1 nieuwe accu. Bij ons is wel een keer het afdichtrubber in de kap kapot gegaan, waardoor er vocht in gekomen is. Dat heeft ons toen een nieuwe printplaat gekost. Geen idee wat daar de kosten van waren.
zandvliet-120
@sil de staarten van je koeien gaan wel naar de klote door een mestschuif
Wouterdeutz
Wij hebben er 1 sinds +-2007 loopt goed als het rubber goed is maar er zit geen lely rubber onder want die zijn zo weg en zomer dag moeten we de rooster wel nat houden (zit geen water op) zit nu 1 keer nieuwe banden op en een printplaat omdat de afdichting niet helemaal goed meer was en met de gewone waterslag hadden schoongemaakt
ErikMFgek
Wij hebben er sinds 2009 ook 1 en dat bevalt ons super we hebben weinig tot nouwelijks storing, en als die er is kun je deze vrij snel zelf op lossen. je moet wel goed opletten dat de route in de stal goed in kaart gebracht is hier willen bij ons nog welles de meeste storingen door ontstaan. Dit komt omdat hij welles blijft haken of of gewoon midden in de stal uitvalt.
dit komt bij ons vrij weinig voor mischien 3 keer per jaar. Je kunt hem dan gekakelijk op handbediening zetten en naar het oplaad punt toe rijden.
+1
jorn wijthmen
Heb een poos als update monteur voor lely mestrobots gewerkt en thuis hebben we nu ook een tweedehands in de stal rondsjouwen.(die ik onderweg ben tegengekomen). die dingen zijn hartstikke goed als je er problemen mee hebt dan ligt het aan jezelf(zoals onderhoud, routes instellen, stal robotproof maken). die jij noemt met die advertentie zijn vaak gereviseerd en goed en worden denk gewoon door lely monteur geinstalleerd en daarom zijn ze nog aardig duur vind ik zelf.

als jezelf handig bent zou ik er gewoon een particulier kopen en zelf in de stal neerzetten stelt echt niet veel voor maar moet je willen.

heb hem zelf toen voor 2000 euri gekocht en nieuw zitten ze rond en om en nabij de 13000 euro.

slijtdelen zoals genoemd de banden, schuif, ketting tandwielen. maarja dat is ook net hoe veel die loopt en hoe je hem behandelt. banden kun je bij keijl banden in groningen krijgen zijn stukken goedkoper. heb ook gezijn dat er heftruckbandjes onder deden en daar deed ie het ook wel op.

als schuif kun je er ook 2 onder maken vouwt ie nie zo gauw dubbel en gaat ie langer mee. lagers zijn gewoon overal te krijgen.

ik zou thuis niet meer zonder willen echt een wereld ding met weinig problemen maar je moet er wel een beetje handig mee zijn naar mijn mening want als je lely altijd moet laten komen kost je klauwen met geld

succes dr mee!
-NEW-HOLLAND-
Al aan een Joz gedacht? Wij hebben er een lopen sinds 2011 ofzo elk jaar een onderhoudsbeurt en verder nooit wat mee. Volgens mij is nieuw nog goedkoper als zo een lely 2dehands.
+1
Nico96
Heb hem vanaf 2007 lopen, bevalt me prima, wel regelmatig nieuwe strip, nieuwe banden om de paar jaar, heb ook de aandrijfmotors allebei vervangen, en ook al eens de lager van het aandrijfwiel. Hij loopt 8 keer per dag de hele stal, achter de ligboxen, en 1 keer voor het voerhek door. Ik zou hem niet meer willen missen.
avondrood
Bevalt mij uitstekend. Lely past goed in onze stal die er vanaf 1980 staat. oude maten dus achter voerhek en boxen. Andere merken zijn breeder. De passeerbaarheid met de robot wordt stukken slechter. onderhoud blijf je houden. hier loopt de robot 2 keer de route. ben dik te vreden en wil ook niet anders meer. Ja ik heb ook geleerd niet met de hd schoon spuiten. Eigen schuld.
marwin1987
Wij hebben er ook al een aantal jaar een lopen bevalt super zouden nooit meer zonder willen. Wij hebben voor de lely gekozen in plaats van de joz omdat lely helderweg compacter is en op stage is door de haken van een joz wel eens een uier beschadigd. Bij de lely wel even opletten de eerdere versies van lely zijn lichter. De latere versie is verzwaard met beton er om heen hierdoor minder storing omdat hij minder gauw slipt. Dus even opletten met aanschaf of die ook verzwaard is.
Greetje
Je moet er wel rekening mee houden, dat je er weer een machine bijkrijgt die een onderhoudspost met zich mee gaat brengen.

En of het nou eigen schuld is of niet, als er een printplaat kapot gaat(en dat gaat je een keer gebeuren) is 1000 euro zo weg. Dat moet je dan op zo'n moment wel passen.

Verder is het een monster machientje.
Fendt926Driver
@jorn wijthmen als je er wat mee hebt is je eigen schuld......

Amehoela. Jij bent met die dingen in aanraking gekomen toen wij via lely alle storingen en oplossingen bij lely bekend waren en jou zijn geleerd bij de opleiding. Van de eerste 6 jaar dat ik hem had heeft het ding wel 2 jaar opgeteld in storing gestaan.
Nu met een nieuwe betere monteur is het machientje stuk beter geworden. Loopt nu wel 2 maand achtereen zonder storing. Vroeger nog geen 2dagen.
De nieuwen zijn goed. De ouden goed uitkijken welke updates wel en niet zijn geweest
Greetje
Heb je helemaal gelijk in Fendtrijder, wij hebben met onze botjesook al vele storingen gehad waarvan de monteur ook geen idee had hoe het kon.. Zijn zelf heel secuur met het doen van alle dagelijkse onderhoud en controles.

Gewoon Russische roulette of je van de maand een rekening van 0 of van 2800 euro hebt van Lely.

Ik zou de bui van deze melkprijsdip even afwachten alvorens een investering in automatisering te doen.
ford8630power
Als ik dit zo lees hadden we destijds wel een lely gekocht ipv een GEA.
bram power
@ford8630power want bevalt de gea niet?
Want wij zijn ook aan het kijken en die gea leek ons wel wat of is het niet wat?
ford8630power
@bram power

Het dingt schuift als een malle, en raakt ook nooit de weg kwijt omdat hij altijd net zolang doorprutst totdat hij weer op de goede weg zit. Maar we hebben er na 5 jaar al 2 nieuwe accu´s in gehad, lader is een keer doorgebrand, printplaat kapot omdat er een zekering zo´n beetje vast op gesmolten was (zekeringen gingen er ook vaak door) Lagers al een keer kapot gehad, nieuwe banden eronder. Rubbers van de schuif die je elk jaar wel een keer moet vervangen zijn ook duur. Maar het gaat de laatste anderhalf jaar na een paar updates wel beter moet ik zeggen.
bram power
@ford8630power oh oke bedankt voor de info!
david2
Gea moet langs een balk rijden dus een balk(je) door de hele stal moet je ook maar willen
janc
Als ik moest kiezen zou ik liever voor een joz gaan die is degelijk en vrij simpel
de gea robot is zeker minder kwa omgang en alles
de joz heeft 1 nadeel hij kan geen stijle vloer hebben verder werkt hij perfect.
ik heb ze beide wel gemoneerd en onderhoud doe ik ook wel
jorn wijthmen
@Fendt926Driver sorry niet helemaal goed verwoord, vaak ligt het aan jezelf niet altijd dat klopt. dat kwam ik in de praktijk heel veel tegen en heb er denk wel een 700 in de handen gehad.
deutzpower36
@Greetje Wat een onzin, je wilt hem hebben of niet. Als dit van de melkprijs af moet hangen is het wel erg triest.
Als zulke kleine investeringen er niet vanaf kunnen dan moet je eens goed gaan nadenken over bepaalde zaken.
Corne S
@jorn wijthmen

Die alternatieve banden waar je het over hebt. Zijn die ook gevuld met gel?
Valtra-Fordpower
@ford8630power Zwakke punt is inderdaad lader en lagers.... Voor de rest is het zaak goede accu's te nemen en genoeg laadtijden in te voeren Dan is het eens per 2 á 3jaar nieuwe accu's en dan is ie niet te houden.

De eerste versies hadden een zwakke print waarvan de zekeringhouders uitbranden, deze zijn wel heel simpel te repareren! Gewoon opnieuw solderen. 😄
Valtra-Fordpower
@david2 Sinds een paar jaar hebben ze een keer magneet, ideaal voor tussen box-eilanden. Maar ze hebben inderdaad kantgeleiding nodig, voordeel daarvan is nooit verdwalen! 😄
Ruben-Wind
Op vorige stage hadden ze ook van die dingen. Kon je iedere dag achter aan lopen. Dan stond ie weer midden in de stal stil en dan weer vlak voor de opladen of waterstation. Reed vaak te ver of pakte hem niet goed en dan ging de slang dubbel en liep het water er niet in.
jd4050
Op het werk hebben we een lely en die rijd op zo nu en dan het rubber vervangen en nog een paar dingen na al veel jaren zonder grote problemen. De accu zit er nu al 7/8 jaar in.

Het vastlopen bij deze robots komt meestal omdat de route niet goed geprogrammeerd is.
newholland6640
Onze robot hebben we een jaar of 8. Wieltjes keer vervangen. En voor een paar maanden geleden de accu.
hoest
Wat voor accu's zitten er eigenlijk in deze dingen? gewone "trekker" accu's of speciale (niet te betalen) accu's
Fendt926Driver
Het heeft ook veel te makem met waar en hoe je hem laat rijden. Wij hebben een dubbele stal aan elkaar dus 4 mestgangen van 3m breed die allemaal al 2 keer gereden moeten worden om schoon te krijgen. Waarbij 2 gangen 55m lang zijn en 2 72m lang zijn. Een keer alles schoonmaken betekend een rit van ruim 550 meter. En dat al 8 keer per dag is 4 km rijden voor de mestmuis per dag. Dat red je niet in 8 jaar met 1 stel banden.

Ben hier in de 8 jaar dat ik hem heb 6stel banden 5 rubber strippen 2 accus 2wielmotoren en een printplaat verder.
Hij loopt nu wel zo goed dat ik hem niet meer wil missen.

Maar heb lely in het begin met heeeeel veel storingen wel gevraagd om een grotere accu zodat het ding zelf weer terug naar lely center zelhem zou kunnen rijden
newholland6640
@hoest

Zit een optima accu in. Een gele. De rooie zijn start accus dacht ik. En de gele zijn geschikt voor dit soort doeleinden is mij verteld. Accu is niet heel duur dacht ik.
newholland6640
@Fendt926Driver

Die strip vervangen wij inderdaad ook. Maar dat is bij ons het enige slijtdeel. Verder nooit problemen.

Voor een jaar of 3 terug is er een plaat gekomen bij het ronde stootijzer. Op 1 plek kon de poot van de koe er tussen komen .Dit is door lely netjes opgelost.
De MF man
Wij hebbe er twee die nu 3jaar lopen, ze werken prima, mensen die klagen over weg kwijt raken is eigenschuld dit ligt altijd aan de route. Het kan wel ooit zijn dat je een route een aantal x moet maken voordat ie echt goed werkt. Ze lopen hier op een dichte vloer en dat werkt prima, roostervloer slijten ze aanzienlijk harder van. Pas een keer de rubber strip vervangen en een robot rijdt nog steeds op zijn eerste set banden
Fendt926Driver
@De MF man ja weg kwijt raken is eigen schuld. Amehoela.

Lely zegt een lely is route vast bij 50 meter onze ene stal is 75 meter lang. Dan kan de robot zoveel slip per band omwenteling hebben dat hij na 75 meter net niet de doorgang kan halen. Maar het ligt aan de route natuurlijk. Pas als je hem gekocht hebt zeggen ze dat 50m ongeveer de langste routevaste lengte is. Dus overal maar noodmaatregelen nemen om toch aan het eind de robot te laten weten wasr die is
Jasperfendt
@Fendt926Driver Ons pad is 60 meter lang en hebben nergens last van, ook licht er groene vlag op wat zelfs gladder is dan een normale roostervloer.
Fendt926Driver
@Jasperfendt en jullie hebben een lely robot uit 2006?
Of de nieuwere uitvoeringen?
Jasperfendt
@Fendt926Driver Uit 2008 of iets in die richting denk ik
De MF man
@Fendt926Driver toch is het vooral een kwestie van een goede route maken. Hier is de stal ook 60meter. Geen probleem. Op zo'n lengte moet je gewoon een botspunt aan het eind instellen als het anders niet werkt.
Fendt926Driver
@De MF man en als voor in beide stallen geen vast eindpunt is? Waar wil je hem dan laten botsen? Mestmuis is in 2006 aan ons verkocht. Vertegenwoordiger heeft plaats bepaald waar de monteur hem later heeft geplaatst. 6 jaar en heeeeeel veel storingen later komt er eindelijk een monteur die zegt dat de plek helemaal verkeerd is. Heeft hem 60 meter verplaatst en het ging al een stuk beter. Ook andere handigheidjes met de routes heeft hij ons geleerd. Nu loopt hij bijna probleemloos. Maa dan ben je wel al 2500euro lichteraan alle problemen en storingen. Afgezoen van alle ergenis de eerste jaren
Best machientje, dat hij de weg kwijtraakt ligt meestal aan de route, botspunten zijn zoals eerder gezegt belangrijk.
Hij rijd hier in een u stal, en moet5 cm omhoog om op de voergang te komen zegmaar, met een schuin aflopende rand beton van 30 cm wil dit prima. Onderhoud, 3e accu zit er al paar jaar in, 1setje banden, en laatst een wiellager. De siliconen strip gebruiken we niet, snijden zelf uit rubbermat, veeeel goedkoper.. hij draait vanaf 2007 volgensmij
jorn wijthmen
@Corne S ja volgens mij wel je moet de oude velgen inleveren en dan kun je nieuwe krijgen. er is namelijk slecht aan die velgen te komen
oldhuus
Hebben er 1 aangeschaft, vind het wel een super ding, tot nu toe.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Lely en hebben de trefwoorden lely , mortellaro , melken , mestrobot , robot en robotmelken geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
49
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
256