Werkplaats kachel

Dag,
ik weet dat het hier niet hoort, maar op internet kon ik niks vinden

ik heb sins kort een houtkachel in mijn werkplaats. die aangesloten zit op een 200mm doorsnee rvs pijp.
nou heb ik een paar vragen over de kachel voordat dalijk de hele boel in de fik staat, vegen jullie de pijp regelmatig ? stoken jullie alles er in of gewoon droog hout ?

alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

aap-aap
Ik stook gewoon droog hout en als ik afal heb dat wil branden dat gooi ik er ook gewoon in
+1
Fendt926Driver
Stook alles wat ik kwijt wil in mijn kachel. staat er al 17 jaar met een 160mm afvoer van 3 m lang en een 6 meter lange stenen afvoer erachter. nog nooit geveegd maar de kachel is bijna door gebrand dus aan vervanging toe.
varken
Heb je zoon warm water opwarmer dan moeten ze hem inregelen
maikwolsink
Gewoon alles dr in smijten.
Vegen is opzich niet verkeerd gewoon een x in de 2 jaar ofzo.
velsje
Doen er bijna alleen maar droog hout in, soms ook wel ander rest afval. maar dan in beperkte maat.... om opstopping in de pijp te voor komen. vegen doen we altijd 2x int jaar. door een erkend schoonmaak bedrijf. dat is meer dan zat. 😉
valmet 605
Makkelijk vuistregel. Schoon stoken veilig 1x per jaar vegen (erkend bedrijf ivm verzekering) . Hoe meer bende je stookt hoe vaker (zelf) vegen.
MASSEY-MOOI
Of een klijn dieselkacheltje
Fast Eddy
Hoe zo`n lange pijp heb je er aan? Als je gewoon droog hout met af en toe afval of rommel verbrand kan er weinig gebeuren.
Als een goede kachelpijp hebt kan hij wel tegen een schoorsteenbrand. Bij intensief gebruik 1x per jaar vegen en bij af en toe stoken 1x in de 2 jaar. Dat kan en mag je van sommige verzekeraars ook zelf.
RTSR97
Gewoon alles verstoken, 1 keer per jaar met een klos hout tegen de pijp aanslaan zodat er wat rommel naar beneden komt
atlaspower
Hoe meer troep je er in gooit hoe smeriger je pijp word, dus als je veel troep gaat stoken zou ik hem zeker 2 keer schoonmaken in een jaar, ook nat hout geeft een smerige pijp, verf olie en andere vettig heid koekt gelijk vast in de pijp, dus hangt van jezelf af hoe vaak je hem gaat schoonmaken,, enne, beter 1 keer teveel als 1 keer tekort,, (zet er een co2 blusser naast voor het geval dat)
Maikel MF
En als je papier stookt gaat de leiding ook veel eerder dicht zitten. Het is niet verkeerd om de kachel daarmee aan te maken. Maar je moet het niet blijven stoken omdat het vaak gaat dwarrelen en dan aan de zijkant blijft hangen.
Favorit614
Ik heb er een 150 mm rvs pijp op de kachel.
Deze staat er al een jaar of 8 op.
En heb hem nog nooit geveegd.
De pijp is brandschoon aan de binnenkant, af en toe de vlam mooi de pijp in jagen helpt een heel eind.
En bijna alles gaat er in.
Op dak niveau heb ik dubbelwandig geïsoleerd, de rest enkel.
Maar ik heb vaak de pijpen rood op de kachel staan.
royd6806
@Fendt926Driver @valmet 605

Oké bedankt ! Nou heb ik nog een vraag boven op zit er een regenkap de kap is gegalvaniseerd ijzer en aan de zijkant aluminium beugels . Is dit een goede regenkap ? Omdat sommige zeggen dat aluminium snel aan het smeltpunt zit . Of is er is aan de hand en kan ik gewoon stoken
valmet 605
@royd6806 Ach het wijst zich vanzelf als dat aluminium te heet word. Dan kun je het veranderen tot die tijd zit het best toch?

wees erg voorzichtig met de cowboy ideen. Pleur er maar in olie erbij niet vegen vuur in de schoorsteen is goed enz enz.

Ik maak nog maar 16 jaar brandhout en geef af en toe adviezen over stoken.

Erg moeilijk ben ik niet maar heb al verschillende mensen vuilnis zien stoken en schoorstenen zien afbreken.
royd6806
@valmet 605 nee dat is niet de bedoeling , doe zelf brandhout zagen en klieven meestal Els en beuk , dus die stook ik dus in m'n kachel en af en toe afval ,
valmet 605
@royd6806 komt vast wel goed. klein heet vuurtje geeft beste verbranding.

Het valt allemaal wel mee als je je verstand maar gebruikt.
Husqvarna
@valmet 605
Beetje oud topic, maar ik sprak een expert, schoorsteenbranden zijn meestal niet zo'n probleem, maar meestal het materiaal aan de buitenkant dat te dicht bij de schoorsteen verwerkt zit, een dubbelwandige rvs schoorsteen kan bij een schoorsteenbrand 600gr. worden, aan de buitenkant, als er dan hout ofzo te dicht bij zit dan begint die vanzelf een keer de fikken, ook de bevestigingsbeugel kan nog warmte geleiden, 1 op de 6 schoorstenen word afgekeurd bij inspectie, meestal omdat ie (na plaatsing) verkeerd is afgetimmerd. Metalstud, fermacell, promatec zijn meer geschikte materialen om mee af te timmeren.
+1
donkey63
@Husqvarna Ben het niet helemaal met je eens. Bij mijn zoon in de buurt onlangs schoorsteenbrand, mensen hebben wel geluk gehad.

Bij mijn zoon is de loods 20x10 mtr helemaal afgefikt. Wordt je echt niet vrolijk van!!
Brand bleek bij de kachel begonnen te zijn. Achter de kachel zat brandwerend materiaal, vraag me even niet wat precies, maar dit kan ik navragen. Dit brandwerend materiaal zat tegen een houten wand gemonteerd. Lijkt in eerste instantie niks mis mee. ECHTER dit brandwerend materiaal zat direct tegen het hout gemonteerd. Juist dan gaat het fout!!
Door het tig keer opstoken en afkoelen van de kachel gaat de ontbrandingstemperatuur, van het hout, OMLAAG. Dit houd in dat hout eerder gaat ontbranden. Gevolg hout gaat smeulen en bij hem draaide de wind ook nog pal in de loods en de brand ontstond daags nadien. Blijft er in een uurtje niet veel over!!
Laat je terdege voorlichten, kost een beetje, maar altijd beter dan een uitslaande brand.
Husqvarna
@donkey63
Wat ben je niet eens? De uitloop van de kachel zit er toch achter en is meestal enkelwandig, dus die word nog heter, stond die dan zo dicht op de achterwand?? Brandwerend wil ook niet zeggen dat het niet warm kan worden of de hitte geleiden naar achterliggend materiaal, dan krijg je pyrolyse, ik denk dat zelfs promatec wil branden bij de juiste temperatuur.
Het verhaal kwam er op neer dat een -juist aangelegd- rookkanaal gewoon een schoorsteenbrand kan hebben zonder dat je schuur af fikt.
donkey63
@Husqvarna Heb jouw reactie niet helemaal correct gelezen. Je schrijft eigenlijk hetzelfde als ik.
Sorry. Bezint eer ge begint, voor het installeren van zo'n houtkachel en laat je goed informeren voor de juiste materialen.
Husqvarna
@donkey63
Nou ik ben er toevallig mee bezig maar het is zo simpel nog niet, als er een verdieping is moet het zeg maar een halve meter daaronder al dubbelwandig worden en door de zolder nog een bepaalde afstand uitgezaagd worden, verder volgens de bouwvoorschriften.
donkey63
@Husqvarna Regels zijn er niet voor niks. Worden dan ook niet altijd serieus genomen. Berouw komt na de zonde!
Kachelboer kan je ook adviseren.
Succes met je kachel.
+1
Husqvarna
@donkey63
Deze man moest juist brandgevallen taxeren, dus die ziet talloze schoorsteenbranden. Het probleem was vaak ook niet het schoorsteenkanaal, die werden meestal, ook door gespecialiseerde bedrijven wel goed aangelegd, maar later kwam de aannemer de boel een keer verbouwen of het kanaal aftimmeren en die zijn meestal niet op de hoogste van de regels, "de geïsoleerd kanaal word toch niet warm?", maar wel bij een schoorsteenbrand, dus promatec, fermacell en i.p.v. houten balken kun je toch metalstud gebruiken, zo dus niet:

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
1.515