Vleesvee stal nieuw idee?

Goedenavond,

Bij ons op het bedrijf denken we graag over nieuwe ideeën. Nu hebben we het volgende, een vleesveestal met compost/houtsnippers en verhard langs het voerhek. Met beluchtings systeem en elke dag opfrezen.
Dan gaat het om een stal voor een koppel van 30 limousines. Bestaat dit concept al? Zo ja ervaringnen? Of absolute afrader?

Deel dit topic

Reacties

Boer007
Koppel bestaat nu uit 30 groeien naar 40/50
timvanr
@Boer007 lijkt vrij veel op een vrijloopstal voor melkkoeien.
claasfendt
Bij melkkoeien werk het systeem redelijk volgens mij, alleen is met melkvee het probleem dat er hittebestendige bacteriën in de melk komen dus wil de melkfabriek het niet hebben. Dus zal het bij vleesvee ook wel werken denk ik.
Rdeweerd
@claasfendt limousines melk je meestal niet dat is vlees vee.
maar om even terug te komen voor 30 a 40 koeien is dat voor de hobby of om de kost te verdienen?
maar zelf zou ik gewoon voor stro gaan verteerd beter op het land naar mijn mening;)
deutzgek
Dit bestaat al wel, heb er net een mee aan gelegen draait nu 2 weken
Boer007
@Rdeweerd Eigenlijk als 'kleine'tak erbij beetje uitdehand gelopen hobby maar wordt wel serieus aangepakt.
devonvdkroon
Hier in de buurt ook melk koeien op hout snippers lijkt mij veel werk om het goed te houden. en moet wel mooie snippers hebben anders kom je alles weer tegen in het land
deutzgek
Snippers blijft na een jaar niks van over moet ongeveer 1 keer per jaar ververst worden en iedere dag een keer frezen en af en toe los maken met cultivator
Wimsumar
Beste DevonvdKroon:
Quote @devonvdkroon:
melk koeien op hout snippers lijkt mij veel werk om het goed te houden

Melkkoeien scheiden veel meer urine en dunnere mest uit in vergelijking met vleesvee. In die zin zal het met vleesvee makkelijker gaan (en/of minder vierkante meters strooiseloppervlakte per dier nodig).
wouter6030
Hier in de buurt heeft een boer een roundhouse stal ook met snippers er in en elke morgen zie ik hem met een triltand cultivator er rondjes door rijden werk denk ik mooier als stro, is ook minder werk denk ik
walker1
Quote @deutzgek:
snippers blijft na een jaar niks van over moet ongeveer 1 keer per jaar ververst worden en iedere dag een keer frezen en af en toe los maken met cultivator

Of je de koeien op stro, compost, houtsnippers of iets anders houd, die koeien pissen en schijten er in en na een tijdje is het dus meer mest dan wat anders en moet je het verversen. Uiteraard kan de oude laag als mest uitgereden worden. Voordeel van de vaste mest is dat de regels omtrent uitrijden een stuk soepeler zijn en het is ook beter voor de bodem.
walker1
Zelf heb ik wel eens aan zand zitten denken. Koeien liggen graag in zand. Ook dat zou je dan regelmatig los moeten vrezen en na een tijdje moeten verversen.
devonvdkroon
@deutzgek bij die boer hier in de buurt februari altijd rijden. kom je in mei nog tegen messen van de pers naar de klote. of de ruige mestwagen op een hoop. vorig jaar brok puin in de compost uit de stal. hadden voor 1200 euro schade aan die kar. moet dan wel opletten wat voor troep je geleverd krijgt.
walker1
Tja, compost is nogal eens van dubieuze kwaliteit. Dat er bv puin of afval in zit.
deutzgek
@walker1 bij die boer waar wij de vloer en de beluchting aan geleggen hebben doet zo af en toe weer wat snippers er bij strooien om hem droog te houden verwachting is dat het toch ongeveer kan blijven liggen bij goede beluchting en bewerkingen.
@devonvdkroon mooiste is denk gewoon schone hout snippers en in de herfst uit rijden lijkt mij,nadeel is wel dat er dan weinig snippers te krijgen zijn
markhunnekens
@Boer007 Is het niet een dure investering voor 30 limousins? Zo'n beluchtingssysteem zal ook niet goedkoop zijn..

Even over je idee van compost.. denk er wel bij dat je bij aanvoer van compost ook rekening moet houden met je stinkstof/ammoniakadministratie, deze moet je mee tellen met de mestboekhouding! Hierbij komt ook de kwaliteit van de compost kijken.. wil je zo'n systeem toepassen, moet je gegarandeerd zijn van fijne compost, zonder verse ''bladeren'' er in, en zonder of met heel weinig takken er in, denk aan klauwproblemen bij je dieren etc.

Zelf hebben we een hellingstal waarin 160 stuks vleesvee kunnen. 1 tot 2x per week kippen we vanuit de buitenkant van de stal compost er in, deze verdelen we dan over het liggedeelte van de dieren. Fijne droge compost neemt veel vocht op, en liggen hier dus minimaal 2 dagen droog van. De resterende dagen gaat er stro in de hokken d.m.v. een stroverdeler.

Mijn advies is om er goed over na te denken wat het beluchtingssysteem betreft, en het gebruik van compost.. er zitten nogal haken en ogen aan..

Mvg!
Husqvarna
Heb het wel gezien bij melkvee, aan het voerhek roosters, en dan smiddags voeren en direct even met de frees er door. Zal bij vleesvee iets makkelijker gaan. Hellingstal ofzoiets schijnt ook wel te werken.
GROENEDEERE
Ik loop dagelijks bij een vleesvee houder die het concept succesvol gebruikt een deel van zn mest koeien lopen op houtsnippers met beluchting het werkt super. Het elke dag lostrekken is een fabeltje vaak volstaat eens per week wel of 2 desnoods. Hier werkt hier zelfs zo goed dat er nu een bouwtekening op tafel ligt voor een nieuwe stal met plek voor 80 koeien op snippers. Let op melkkoeien.
Binnenkort starten we met de bouw. De reden voor de vorm van huishouding is de hoge stroprijs en snippers worden gratis gebracht.
Het vleesvee hok halen eens per jaar leeg en dan niet eens helemaal maar tot de schone laag snippers. De oude snippers komen op een aparte bult bij de mesthoop waar t nog ff flink kan broeien Door de broei droogt t goed op waarna we se snippers weer gebruiken in de andere pot stal op stro daar schuiven we eens per 2 weken de voer/mestgang schoon en gooien we er de snippers voor terug zo composteerd t spul ook nog eens redelijk
Wimsumar
Beste Walker1:
Quote @walker1:
die koeien pissen en schijten er in en na een tijdje is het dus meer mest dan wat anders

Dat is nu juist de "grap" met houtsnippers: Door de grove structuur (luchttoetreding, eventueel in combinatie met een mechanische bewerking en/of beluchtingssysteem) gaan deze gaan enorm broeien. Door de warmte moet overtollig vocht verdampen waardoor de bedding droog blijft.
Dit zal met een zandbedding nooit lukken.
walker1
@Wimsumar er is vast wel iets te bedenken om overtollig vocht uit het zandbed kwijt te raken 😄
Baltus_steyr
Denk er wel aan dat als je roosters aan het voerhek hebt, daar ook snippers in kunnen komen en die kunnen weer in je verdeelmolen komen van je bemester!!Hier in de buurt heeft een boer dat ook. En een idee van groene vlag rooster waar de koeien op kunnen liggen? Volgensmij houden stierenmesters in Ierland veel stieren op groene vlag rooster als ik dat goed heb. Zijn er mensen die hier meer van weten?
Ritchie
Het is belangrijk om je te realiseren dat de marges in de vleesveesector een stuk kleiner zijn. Het is dus van groot belang dat je de kostprijs zo laag mogelijk houdt. Daaronder valt, vanzelfsprekend, de huisvesting. Daarom weet ik niet of je dergelijke investeringen wel moet doen, denk aan dat beluchtingssysteem, en of je daar een dergelijke meerwaarde uit haalt.

Maar je hebt gelijk, stro is een grote kostenpost. Ik vind dit dan ook wel een interessant topic !
walker1
Als je elke dag met de frees door de stal moet, gaat daar op jaarbasis ook aardig wat kosten in zitten, diesel, onderhouds- en reparatie kosten voor trekker en frees.
casejxu
@walker1 zand op de bodem en geen beton vloer der onder. loopt t vocht weg en het is goedkoper bouwen
casejxu
Zou persoonlijk voor stro gaan. En dan een pot.van ongeveer 50 cm. En dan gehandeld stro gebruiken. Kennis heeft ook koeien op stro. En die gebruikt maar ongeveer 60 tot 70 balen per winter. Dus dat valt mee.
Wimsumar
Beste CaseJXU:
Quote @casejxu:
valt mee.

60 à 70 pak stro voor hoeveel koeien?
Renze
Sommige paarden zijn gevoelig voor hoefrot door schimmels die in houtkrullen zitten. Ik weet niet of koeien vatbaar zijn voor dezelfde schimmels, maar je zou dus wat meer klauwproblemen kunnen krijgen als dat zo is.

Iedere dag frezen, de brandstofkosten ook meegerekend in de strooiselkosten ?

Het systeem is overigens in Scandinavie al langer in gebruik maar ik ken de ervaringen zo niet. Daar doet men meestal turf en houtsnippers.
Pascal
Limousins kunnen wel is heel apart gaan reageren op de trekker met frees. Moet je niet willen. Het vleesvee is veel zwaarder dan gewoon zwartbont dus het bed zal ook meer vast getrapt worden. Ik denk dat het je flink gaat tegenvallen.

Met een juiste bezetting van een hellingstal kun je met 2-3 kg stro daags toe voor een volwassen rund.
casejxu
@Wimsumar 60/65 stuks jongvee
Wimsumar
Beste CaseJXU:
Quote @casejxu:
jongvee

Dat is heel wat anders (makkelijker droog te houden) dan koeien in een potstal!
casejxu
@Wimsumar en gezien het rantsoen vleesvee weer veel beter te vergelijken als koeien 😉
jehan
@casejxu en daar krijg jij een vergunning voor om te bouwen zonder vloer ..hahah geen gemeente die dat goed keurt
casejxu
@jehan ha je moet ook gewoon een werktuig berging aan vragen 😉 en je kruiwagen binnen zetten.
jehan
Hout snippers gaat prima ..de snippers moeten wel een goede grofheid hebben ..te grof is helemaal fout want die nemen geen vocht op .wij hadden een klant daar brachten we elke keer een wagen snippers heen .ik schat dat die zon 35 koeien in de potstal had lopen ..waren droogstaande koeien ..2keer per winter haalden we de stal leeg ..met de shovel ..compost werd dan aan een hoop gezet ..de 2e keer laden we het gelijk op de strooier .en werd dan over het weiland uit gestrooid ..was een zeer mooi produkt wat er uit de strooier kwam ..vergeet niet dat snippers ook betaald moeten worden ..wagen met snippers koste al zo bijna 300 euro ..in de stal gebracht ..en dat had je ongeveer 30 kuub ..voor meer informatie mag je me wel bellen
jehan
@casejxu hmmmm gemeente is gek .hebben jullie nooit controle
casejxu
@jehan blijkbaar 😄
Ritchie
@jehan

Als jij een hangar/loods zet en je houdt daar wat vleesvee in, geen haan die daar naar kraait hoor.
jehan
@Ritchie haha meende een boer hier in de buurt ook te kunnen doen ..ing dus mooi niet door
Jasperfendt
Quote @GROENEDEERE:
snippers worden gratis gebracht.

Mag je mij vertellen van wie hij dat gratis krijgt dan?
deutzgek
Pas een stal met vloer gemaakt moest zelf nog vijver folie onder
GROENEDEERE
@Jasperfendt

Wat dacht je van de plaatselijke hoveniers. Hun moeten van hun snippers af. Bij de compostering hebben ze stortkosten hier niet. Boer bij hoveniers blij
Boer007
Het idee komt eigenlijk vanuit het 'kostenbesparen'van de huisvestiging van vleesvee. De marges worden kleiner dus willen we zo goed mogelijk nadenken over nieuwe investeringen en een zo goed mogelijk product afzetten.

Natuurlijk gaat het over een klein koppel van 30stuks. Maar ons gaat het vooral om het idee is het haalbaar? en is het kostenbesparend tegenover een potstal.

Het grootste kostenplaatje zal het beluchtings systeem worden vermoeden wij. Elke morgen een trekker starten met een freesje of triltand moeten de kosten niet zijn deze machines zijn al aanwezig!

En wat gebeurt er met de houtsnippers na het 'uitmesten' ons idee was om het uit de stal te halen en het volgende seizoen te strooien zodat we de houtsnippers een paar keer per jaar kunnen omscheppen voor beter compostering??
jehan
@Boer007 neem snippers die al gebroeid hebben en mooi droog zijn ..verse snippers nemen geen vocht op ..als je na een poos de stal leeg haald zul je versteld zijn hoe de snippers verteerd zijn ..gaat zeer snel als ze in contact met mest komen en elke keer belucht worden
Boer007
@jehan Hier in de buurt zit een biomassa die in snippers handelt via hun zou ik wel aan snippers kunnen komen. Maar zijn joun ervaringen met of zonder beluchtings systeem?
jehan
@Boer007 beluchten bedoel ik met om er elke keer met een frees of triltand door te gaan ..ervaringen zijn met beluchting
Tippo
Zou een hellingstal aanbevelen ,kom hier maar eens kijken.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
46
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
27