Illustratie van:

Fendt 380 GHA - voorloop GHA/GTA

Een Fendt 380 GHA heeft veel grotere voorwielen dan een 380 GTA. weet iemand of dit verschil in voorloop in de bak zit, of in de vooras? en als het in de bak zit, is dit dan aan te passen?

Deel dit topic

Reacties

huub
Ik zou haast zeggen in de vooras, de voorasconstructie moet immers ook anders zijn om er voor te zorgen dat de trekker niet achterover hangt.
fiatfan
Voorasconstructie is gelijk
KubotaB6001
Vooras; kroon- en pignonverhouding is anders. Weet niet of het bij deze trekkers het geval is, maar van eenzelfde type zf-as kunnen zelfs verschillende varianten met andere vertandingen bestaan.
fiatfan
@KubotaB6001 dan zou de aandrijfas naar voren 1:1 met de achterwielen kunnen zijn? dit kanik eenvoudig controleren door het achterwiel een wentelng rond te draaien, dan moet de aandrijfas naar voren ook 1 omwenteling maken? of zeg ik nu iets raars?
KubotaB6001
De gha is de hochrad-uitvoering van de 'gewone' gta, dus met verhoogde bodemvrijheid. Als ik mij goed herinner heeft men dit bekomen door vooraan grotere wielen te monteren en achteraan een portaaloverbrenging te monteren. Vermits de voorwielen nog steeds kleiner zijn dan de achterste lijkt het mij onmogelijk dat je een voorloop van 1:1 zou hebben, anders loopt het af fabriek al mis.

De gebruikte as is een ZF APL-350, die nog door vele andere fabrikanten gebruikt is en waar dus verschillend vertande varianten van bestaan. In het geval van de hochrad-uitvoering kan het echter ook zijn dat de gewijzigde overbrenging in de portaalaandrijving zit...
Om dat met zekerheid te kunnen zeggen zal je iemand met een gewone gta moeten raadplegen om te weten te komen welke versie van deze APL-350 gebruikt is (staat op het typeplaatje) en of jij dezelfde hebt. Zo ja heb je een probleem want aan de portaalaandrijving ga je niet veel kunnen veranderen. indien het toch een andere vertanding is in de vooras heb je geluk en kan je deze normaliter overmonteren uit een gta.
fiatfan
@KubotaB6001 bedankt voor de reactie het wordt me steeds duidelijker, ook na het lezen van dit topic:
tractorfan.nl/topic/72082/…
fiatfan

deze as zat er origineel onder.
Het is een goed idee om bij een andere gewone 380 GTA even te kijken op het typeplaatje van de vooras. ik weet er 2 te staan in de buurt.
fiatfan
@KubotaB6001 de portaalaandrijving is bij de GTA en de GHA gelijk. alleen zijn ze bij de GHA naar onder gedraaid. daar zit de verhouding niet in. ik had al eens eerder de overbrengingsverhouding bij de dealer gevraagd. die zegt:
0,89149. dus ik denk dat dit in de vooras zit dan.
KubotaB6001
@fiatfan ok als je dat met zekerheid kan uitsluiten ga ik er vanuit dat de ubersetzungsgeschwindigkeit zal verschillen met die op het typeplaatje van de gta.
Laat me aub iets weten, gewoon als weetje 😉
huub
Dat het achter in de portalen zit is ook niet logisch, dan zou de maximumsnelheid ook veel hoger zijn.
fiatfan
@KubotaB6001 het wordt me steeds duidelijker: als het achterwiel 1x rondgaat, gaat de aandrijfas naar voor 15,4 keer rond. (net even getest. de originele vooras moet ingaand 13,76 keer rond, voordat de naaf 1x rond is geweest.
dus dat is de 0,89149 van de overbrengverhouding die de dealer me opgeeft..(DWZ als de omtrek van de voorwielen 0,89 keer de omtrek van de achterwielen is dan lopen ze even hard)
fiatfan
Ik ben er ook al achter dat mijn as ook onder een 312 etc zit. ik moet een as hebben die onder een gewone 380 zit of een 307, 308etc. Die hebben verhouding 12:1 zodat ik iets kleinere voorwielen kan monteren..
KubotaB6001
Lijkt mij wel niet zo heel moeilijk aan te komen dan, als ik even google lijkt deze as ook onder ford, deutz, schlüter en nog wel wat merken te staan

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 380 GHA ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
13
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
188