Illustratie van:

PZ CM 165 - trommels balanceren

Ik ben mijn maaier deze winter aan't reviseren/opmaken. Ik heb alle lagers en oliekeeringen vernieuwd en de speling op de scharnieren en dergelijke zoveel mogelijk weggewerkt. Nu heb ik 2 trommels van een sloopmaaier die beter waren dan mijn oude en heb deze waar de messen wat ingesleten waren terug opgelast. Nu zou ik deze trommels willen balanceren. Ik heb de trommels vertikaal op een as gemonteerd met lagers zonder vet voor zo min mogelijk weerstand. Als ik ze nu laat draaien zie je telkens dat ze op het zelfde (onbalans) punt stoppen. Nu wil ik eens proberen om aan de andere kant iets op te lassen zodat ze statisch terug in balans zijn. Heeft iemand dit al geprobeerd of kan je ze beter laten balanceren? De meshouders worden ook vernieuwd om daar ook zo min mogelijk onbalans in te hebben. Met mijn oude trommels maaide hij wel goed maar de maaier trilde te hard door onbalans naar mijn goesting en daarom ben ik hem aan't reviseren.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Davyke: Het is goed bedoelt van je om ze te balanceren, maar de oude trommels zorgden waarschijnlijk door in de trommel opgehoopt vuil voor de trilling.
Ook is maar de vraag of je eigen balanceerconstructie wel zo adekwaat werkt als je denkt.
international533
@davyke mechanisatie bedrijf, Klein Nibbelink in Bredevoort. Kan deze trommels uit balanceren, doen ze vrij veel.
JD3010
Maak mbv. een draaibank aan een as een scherpe punt en zet deze rechtop met de punt naar boven. Maak in de trommel, bijv. in een gaaf lager, een bus met een iets conische holte (niet doorboren) waar de punt van die as invalt. Als je nu die trommel op de as zet, staat die precies in het midden op de as. Als de trommel nu scheef gaat hangen, weet je dat het hoogste punt het lichts is. Nu net zolang de trommel gaan verzwaren totdat die precies waterpas hangt. Dan is die in balans.

Zo doe ik het met de messen van mijn gazonmaaier en dat gaat perfect. Heel veel professionals doen het ook zo, maar die vertellen dat niet, omdat het zo simpel is. 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ CM 165 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
9