Beste tf'ers,
Momenteel hebben wij een amazone kunstmeststrooier met 700 liter inhoud. Voorheen goed genoeg om alleen het grasland te bemesten.
Tegenwoordig hebben we tarwe, mais en een beetje aardappelen (totaal 40 ha). Met een strooibreedte van 12 meter komt dit niet uit met de spuitsporen van de loonwerker (33 meter). Dit betekend dat je nu door de tarwe heen moet rijden, iets wat bij vorst in het voorjaar wel kan maar gedurende het seizoen natuurlijk niet gewenst is.
Mijn vraag is dan ook wat jullie ervaringen zijn met diverse merken kunstmeststrooiers.
Op internet staan redelijk wat lely centerliners, wat zijn jullie ervaringen hiermee?
Ik ben zelf op zoek naar een goed gebruikte kunstmeststrooier van een paar jaar oud met +/- 1500 liter inhoud en 33 meter strooibreedte.
Naast kunstmest in de tarwe zal die ook kali moeten strooien op maisland.
Waar moet op gelet worden bij de aanschaf van een 2ehands kunstmeststrooier naast speling op de schoepen?
Andere tips zijn ook welkom!
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
IHpower
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
afstelling en de maximum strooibreedte natuurlijk
De spuit van de loonwerker heeft een werkbreedte van 33 meter, zij zullen niet snel breder gaan spuiten. Bredere werkbreedte heeft dus geen zin lijkt me.
Hebben we hier ook, bevalt prima hier me va is der geweldig overte spreken, aleen jammer vind hij het dat het 2 trechters zijn.
euhm, omdat we met de oude trioliet toen bijna niet aankoppelen konden, zo dicht tegen de trekker. in alle bochten wringen enzo.
Wij hebben inmiddels een amazone strooier en valt echt op dat deze veel minder onder de kunstmest zit terwijl we gewoon de zelfde kunstmest strooien als met De bogballe.
ze zijn toen ook vanuit dlg bij ons geweest om de strooier te testen en die zeiden ook dat fruit telers geen bogballe wouden omdat deze zo hard strooit dat er gewoon gaatjes in het gewas kwamen.
Waarom nou weer een antwoord, wat sterk afwijkt van de vraag?
Natuurlijk, het is de 'doorsnee' forumleden, Tractorfan-forumleden welteverstaan, vergeven niet te weten dat in beginsel de fysieke/financiële meeropbrengst door bemesten (en bespuiten) van een graangewas niet opweegt tegen de meerkosten.
Bemesten, alleen doen met organische mest, gratis of met geld toebetaald op/in het graangewas.
Wie dan toch beslist nog kunstmest toe wil voegen doet er goed aan dit te combineren met een gewasbeschermingsbespuiting.
kennisakker.nl/kenniscentrum/handleidingen/…
derde stikstofgift --> 30 à 50 kg N/ha in vlagbladstadium (GS 39-49)
Deze late N-gift heeft een positieve uitwerking op de korrelzetting, maar vooral op de korrelvulling. De stikstofopname wordt verhoogd en het gewas blijft langer groen. Uit onderzoek is gebleken dat in productieve, gezonde gewasbestanden een meeropbrengst van 500 à 1.000 kg korrel per hectare wordt verkregen. Daarnaast wordt het eiwitgehalte in de korrel met ca. 1 % verhoogd.
50kg zuivere stikstof kost je 50euro, voor 20euro/ha komt er wel iemand voor je strooien. kosten 70euro.
Wanneer je opbrengst 500kg hoger is, a 150euro heb je niks verloren en niks gewonnen. Oogst je een ton extra a 200euro haal je een saldo dat 130euro/ha hoger is. Dat is nog wel een keer de moeite.
Bedankt voor de moeite, maar het www.kennisakker-advies dateert van 1997. Toedienen van organische mest in een graangewas moest toen nog 'uitgevonden' worden. Vandaar het vrijwel geheel op kunstmest gebaseerde advies.
Ik krijg het niet rond gerekend om met rundveedrijfmest boven de 100kg n per ha uit te komen op pw neutraal bouwland.
In die jaren is juist enorm veel kippenmest verstrooid.
En trouwens, wanneer je de gift combineren wil met een gewasbeschermingsronde, komt het zeker niet uit. Je zult dan veel vaker moeten rijden om de volledige gift erover te krijgen. Want als je een volle gift kunstmest spuit, gebruik je heel andere doppen, waarmee je liever geen GBM gaat spuiten.
Moet je wel het oude model hebben , die hebben gewoon een goed strooibeeld , de nieuwe zijn minder na de overname , kunt mooie kopen voor weinig , dus helemaal waar , heb er zelf ook 1
Daarom kan je gerust één van wat oudere leeftijd kopen,maar dan moet je wel zien als er geen roest is natuurlijk
Hoeft ook niet. Tel bij deze 100 het stikstofleverende vermogen van de grond à +/_ 100 kg op en je voldoet precies aan het stikstofadvies: (Citaat www.kennisakker)
Het huidige advies voor stikstofbemesting:
Aan wintertarwe zal vaak zo'n 200 kg N/ha moeten worden gegeven om de hoogste opbrengst te kunnen bereiken.
(En anders zoek je een org. mestsoort uit die desgewenst gunstiger uit komt).
@JD 6430 The Best:
Dat er nagedacht wordt over de bemesting van een graangewas geloof ik graag. Helaas vaak met doel van maximale gewasopbrengst en in veel minder mate maximaal financieel opbrengst (saldo).
@JD3010
Niets. Je moet het alleen wel kopen/betalen.
[b] >..........>.........>........>
Leuk, die dus>....dus>....dus>....dus"boerenwijsheid.
Kijk, wat ook boerenslimheid is:
Waar overmatig, snel en gemakkelijk opneembaar (nitraat)stikstofkunstmest in de plant zit, kan géén minstens zo voor de plant belangrijke calcium, magnesium, kalium, mangaan, etcetera, etcetera zitten. De plant reageerd op deze 'giftige', ziekten- en plagenbevorderende nitraat (waar een plant sowieso niets mee kan!) met extra vochtopname en versnelde celstrekking met uiteindelijk als gevolg, min of meer irritatie bij het combinen (en dan niet eens om het merk combine ).
Ehhhhh,..."krap bemesten"? :? Ik rekende een bemesting (nota bene volgens advies) voor, goed voor +/_ 8 ton korrel.
Nlv van 100 op klei en blijvend bouwland is helaas meer uitzondering dan de standaard.
8ton is een matige opbrengst voor op klei. Zelfs in gebieden waar jaar op jaar granen geteeld worden zitten ze daar boven. 10 is tegenwoordig goed, afgelopen jaar zijn er boeren bij geweest met 14ton/ha gemiddeld van een perceel. Dan is die paar 70euro toch een schijntje wanneer je 2ton of meer kunt oogsten, dat is pas saldo draaien
Dan moet alles inderdaad wel mee zitten. Alles over de weegbrug geweest. Opbrengstmeter wil het nog wel eens aangeven maar gemiddeld inclusief kopakkers is inderdaad uitstekend!