Tips bij aankoop kunstmeststrooier

Beste tf'ers,

Momenteel hebben wij een amazone kunstmeststrooier met 700 liter inhoud. Voorheen goed genoeg om alleen het grasland te bemesten.
Tegenwoordig hebben we tarwe, mais en een beetje aardappelen (totaal 40 ha). Met een strooibreedte van 12 meter komt dit niet uit met de spuitsporen van de loonwerker (33 meter). Dit betekend dat je nu door de tarwe heen moet rijden, iets wat bij vorst in het voorjaar wel kan maar gedurende het seizoen natuurlijk niet gewenst is.
Mijn vraag is dan ook wat jullie ervaringen zijn met diverse merken kunstmeststrooiers.
Op internet staan redelijk wat lely centerliners, wat zijn jullie ervaringen hiermee?
Ik ben zelf op zoek naar een goed gebruikte kunstmeststrooier van een paar jaar oud met +/- 1500 liter inhoud en 33 meter strooibreedte.
Naast kunstmest in de tarwe zal die ook kali moeten strooien op maisland.
Waar moet op gelet worden bij de aanschaf van een 2ehands kunstmeststrooier naast speling op de schoepen?
Andere tips zijn ook welkom!

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

IHpower

Deel dit topic

Reacties

peter566
Let ook op dat hij niet te veel roest heeft.
deJong
Goed opletten op de strooischijven. i.v.m. de soorten kunstmest die je ermee kunt strooien en hoe ze gesleten zijn. je wilt wel dat je korrels op de goeie plaats komen zodat ze niet vergruizen, en de mate dat ze afgesleten zijn.

afstelling en de maximum strooibreedte natuurlijk 😄
IHpower
@deJong Staat de soort kunstmest die je er mee kunt strooien in de handleiding? Een dealer waar je normaal niet komt moet je maar vertrouwen op hetgeen wat hij verteld....
De spuit van de loonwerker heeft een werkbreedte van 33 meter, zij zullen niet snel breder gaan spuiten. Bredere werkbreedte heeft dus geen zin lijkt me.
deJong
@IHpower niet alle kunstmest is even hard 😄
Jasperfendt
Quote @IHpower:
lely centerliners

Hebben we hier ook, bevalt prima hier me va is der geweldig overte spreken, aleen jammer vind hij het dat het 2 trechters zijn.
devonvdkroon
Lely centerliner hebben wij gehad thuis met een computer er bij. was nog wel eens gezeur met de computer dat hij alle instelling kwijt was. en kunstmest wou ook niet altijd goed door stromen.
IHpower
@devonvdkroon elektronica blijft gevoelig.. heb geen computer nodig. Als de strooier maar goed af te stellen is en een goed strooibeeld heeft.
tjerk-koetje
Wij he een bogballe, voor ons gebruik zeer fijn, hebben er een strooicomputer (caibrator 2003) op en heeft een werkbreedte van 28 tot 36 meter.
MF6465dynashift
@tjerk-koetje waarom hebben jullie gekozen voor een getrokken strooier als ik vragen mag?
tjerk-koetje
@MF6465dynashift

euhm, omdat we met de oude trioliet toen bijna niet aankoppelen konden, zo dicht tegen de trekker. in alle bochten wringen enzo.
MF6465dynashift
@tjerk-koetje oke ik zien ze hier eigelijk niet meer, meestal hangen ze in de hef
tjerk-koetje
@MF6465dynashift hier rijden er nog best veel, bijna het merendeels
JD 6430 The Best
Wij hebben een Vicon. Dat merk raad ik wel aan, hele goede verdeling en goed afgewerkt.
Kamps
@IHpower amazone za-m 1500 met limiter een idee? Waardevaste goede strooier die goed in de lak zit en jullie bekend is
MF6465dynashift
@tjerk-koetje oke bij ons net andersom, meer akkerbouw en bollen teelt ook hier maar zowat alle koeboeren hebben ook een in de hef
nhmonteur
Wij hebben op mijn werk nog een hele mooie 2e hands Rauch kunstmeststrooier staan. Zoek op nummer 353213 op tractors-and-machinery.com/
newholland6640
Heb al verschillende lelys gezien waarbij de lagers uit de schotels lagen. Dat is opzich geen probleem. Maar de tandwielen hebben beweging op de as. En dat is wat vervelender.
devonvdkroon
@IHpower zou ik voor een rauch kijken wij hebben een 932 select simpel af te stellen en voor de rest geen onnodige rommel er op simpel en degelijk.
fastrac3155
Bogballe slaat te hard wij hebben hem 3 jaar gehad en toen van ellende weggedaan door al het gedoe met weegcellen actuators roest en de computer. Bogballe gebruikt een 4 voudige overlap waardoor je heel veel gebroken kunstmest hebt die van ons was iedere keer helemaal wit als je had gestrooid
radium45
Quote @fastrac3155:
helemaal wit
Ik zie dat onderweg ook vaak, nu heb ik niks geen verstand van deze machines en ook geen interesse in maar je gaat er wel op letten. Kan natuurlijk ook aan een meststof liggen die op dat moment gebruikt werd.
fastrac3155
@radium45

Wij hebben inmiddels een amazone strooier en valt echt op dat deze veel minder onder de kunstmest zit terwijl we gewoon de zelfde kunstmest strooien als met De bogballe.

ze zijn toen ook vanuit dlg bij ons geweest om de strooier te testen en die zeiden ook dat fruit telers geen bogballe wouden omdat deze zo hard strooit dat er gewoon gaatjes in het gewas kwamen.
Wimsumar
Beste IHPower: Laat de loonwerker vloeibare kunstmest in/op de tarwe spuiten, of, laat de kunstmestgift bij de tarwe geheel achterwege.
SJB533
@Wimsumar
Waarom nou weer een antwoord, wat sterk afwijkt van de vraag?
radium45
@Wimsumar Of nog beter, laat de tarwe achterwege. Dan is deze vraag ook niet meer nodig, toch?
SJB533
Wimsumar
Beste SJB-533:
Quote @SJB533:
sterk afwijkt

Natuurlijk, het is de 'doorsnee' forumleden, Tractorfan-forumleden welteverstaan, vergeven niet te weten dat in beginsel de fysieke/financiële meeropbrengst door bemesten (en bespuiten) van een graangewas niet opweegt tegen de meerkosten.
Bemesten, alleen doen met organische mest, gratis of met geld toebetaald op/in het graangewas.
Wie dan toch beslist nog kunstmest toe wil voegen doet er goed aan dit te combineren met een gewasbeschermingsbespuiting.
LandbouwLeistra
Wij hebben een lely die hebben we al heel wat jaartjes. Geen problemen mee. Aanrader!
fendt-412
@Wimsumar
kennisakker.nl/kenniscentrum/handleidingen/…

derde stikstofgift --> 30 à 50 kg N/ha in vlagbladstadium (GS 39-49)

Deze late N-gift heeft een positieve uitwerking op de korrelzetting, maar vooral op de korrelvulling. De stikstofopname wordt verhoogd en het gewas blijft langer groen. Uit onderzoek is gebleken dat in productieve, gezonde gewasbestanden een meeropbrengst van 500 à 1.000 kg korrel per hectare wordt verkregen. Daarnaast wordt het eiwitgehalte in de korrel met ca. 1 % verhoogd.

50kg zuivere stikstof kost je 50euro, voor 20euro/ha komt er wel iemand voor je strooien. kosten 70euro.
Wanneer je opbrengst 500kg hoger is, a 150euro heb je niks verloren en niks gewonnen. Oogst je een ton extra a 200euro haal je een saldo dat 130euro/ha hoger is. Dat is nog wel een keer de moeite.
SJB533
Daar wordt niet om gevraagd
Wimsumar
Beste Fendt-412:
Quote @fendt-412:
de moeite.

Bedankt voor de moeite, maar het www.kennisakker-advies dateert van 1997. Toedienen van organische mest in een graangewas moest toen nog 'uitgevonden' worden. Vandaar het vrijwel geheel op kunstmest gebaseerde advies.
JD3010
@Wimsumar Wat is er dan verkeerd aan om kunstmest op wintertarwe te strooien? De organische mest kan ik later in het seizoen veel beter gebruiken.
fendt-412
@Wimsumar
Ik krijg het niet rond gerekend om met rundveedrijfmest boven de 100kg n per ha uit te komen op pw neutraal bouwland.
In die jaren is juist enorm veel kippenmest verstrooid.
JD 6430 The Best
@Wimsumar waarom zouden alle boeren nog kunstmest, al dan niet vloeibaar, op de tarwe brengen, als het niet terug zou verdienen? Daar wordt echt wel over nagedacht hoor 😉

En trouwens, wanneer je de gift combineren wil met een gewasbeschermingsronde, komt het zeker niet uit. Je zult dan veel vaker moeten rijden om de volledige gift erover te krijgen. Want als je een volle gift kunstmest spuit, gebruik je heel andere doppen, waarmee je liever geen GBM gaat spuiten.
JD 6430 The Best
Zie ook deze foto, met deze doppen heb je een bedekking van 0.0 wanneer je gewasbeschermingsmiddelen gaat spuiten.
JD3010
@JD 6430 The Best bedekking van 0,0 is niet helemaal waar, je kan er later in het seizoen goed schade mee spuiten.
JD 6430 The Best
@JD3010 oke, dat wist ik nog niet, maar voor een onkruidbestrijding oid volstaat het niet.
JD3010
@JD 6430 The Best Met bladverbranding van het vlagblad moet je een beetje uitkijken. De omstandigheden zijn er dan ook naar.
reinder-mf
Als je een strooier zonder poespas met een mooi strooibeeld wilt zou ik een goede Lely Centerliner aanraden. Perfect strooibeeld. Wil je met computer strooien moet je snel van Lely afstappen. Dan zou ik een Bogballe aanraden. Wederom een goed strooibeeld, mooie duidelijke computer er op en een superdegelijke strooier. Staan zat M2W strooiers van een paar jaar op internet.
reinder-mf
Wij gebruiken helemaal geen organische mest op de tarwe. In het voorjaar een gift, half juni een gift en verder even kijken of er een N+ aan toegevoegd moet of niet. Poep gebruiken we op de stoppel voor een groenbemester met een beetje ureum dr bij.
suggs 73
@reinder-mf

Moet je wel het oude model hebben , die hebben gewoon een goed strooibeeld , de nieuwe zijn minder na de overname , kunt mooie kopen voor weinig , dus helemaal waar , heb er zelf ook 1 😄
fendtjecis
Wij hebben een amazone van 8 jaar oud en van 2100 l. We spuiten de strooier om de 2 keer in met olie na het schoonspuiten, hij heeft nergens roest aleen waar de steuntjes van het "zeefje" op ligt. Dus als ie goed onderhouden is kan een meststofstrooier wel 20 jaar mee.
Daarom kan je gerust één van wat oudere leeftijd kopen,maar dan moet je wel zien als er geen roest is natuurlijk 😉
reinder-mf
Ja klopt, die nieuwe serie is ook slechter qua lak. Onze vorige Lely Centerliner was ook al meer als 25 jaar oud. Niks geen roest. Gelijk na t kunstmeststrooien schoonmaken, in de olie en altijd binnen zetten.
IHpower
@reinder-mf Welke strooiers vallen dan nog onder de 'oude' strooiers? Vanaf welk bouwjaar zijn de mindere kunstmeststrooiers gebouwd?
Wimsumar
Beste Fendt-412:
Quote @fendt-412:
Ik krijg het niet rond gerekend om met rundveedrijfmest boven de 100kg n per ha uit te komen

Hoeft ook niet. Tel bij deze 100 het stikstofleverende vermogen van de grond à +/_ 100 kg op en je voldoet precies aan het stikstofadvies: (Citaat www.kennisakker)

Het huidige advies voor stikstofbemesting:
Aan wintertarwe zal vaak zo'n 200 kg N/ha moeten worden gegeven om de hoogste opbrengst te kunnen bereiken.

(En anders zoek je een org. mestsoort uit die desgewenst gunstiger uit komt).

@JD 6430 The Best:
Dat er nagedacht wordt over de bemesting van een graangewas geloof ik graag. Helaas vaak met doel van maximale gewasopbrengst en in veel minder mate maximaal financieel opbrengst (saldo).

@JD3010
Quote:
Wat is er dan verkeerd aan om kunstmest op wintertarwe te strooien?

Niets. Je moet het alleen wel kopen/betalen.
@Wimsumar Ja vooral lekker krap bemesten > mindere ontwikkeling van het gewas > grotere vatbaarheid voor ziekten en plagen > meer schade dan het geld wat je in kunstmest en gewasbescherming zou steken.
reinder-mf
@MaartenMandemaker @Wimsumar Ja, lekker de bodem uitmergelen, binnen een paar jaar alleen maar flutvruchten.
reinder-mf
@IHpower De Lely strooiers zijn goed, de Tulip zijn minder qua lak. Vanaf welk bouwjaar heb ik geen idee. Sinds Tulip ze maakt is het een nieuwere bak, ipv de oude bak.
Wimsumar
Beste maartenMandemaker
Quote @MaartenMandemaker:
lekker krap bemesten
[b] >..........>.........>........>

Leuk, die dus>....dus>....dus>....dus"boerenwijsheid. 😉
Kijk, wat ook boerenslimheid is:
Waar overmatig, snel en gemakkelijk opneembaar (nitraat)stikstofkunstmest in de plant zit, kan géén minstens zo voor de plant belangrijke calcium, magnesium, kalium, mangaan, etcetera, etcetera zitten. De plant reageerd op deze 'giftige', ziekten- en plagenbevorderende nitraat (waar een plant sowieso niets mee kan!) met extra vochtopname en versnelde celstrekking met uiteindelijk als gevolg, min of meer irritatie bij het combinen (en dan niet eens om het merk combine 😃 ).

Ehhhhh,..."krap bemesten"? :? Ik rekende een bemesting (nota bene volgens advies) voor, goed voor +/_ 8 ton korrel.
@Wimsumar Grappig, Wim. 😉 Boerenwijsheid? Ja ook, en wel een beetje praktijkervaring 😉 En waarom haal je het vandaan dat er bij het gewas op de foto overmatig is bemest? Dat het gelegerd is kan ook andere oorzaken hebben, moet jij toch weten. Leuk grapje trouwens van dat 'merk'. Lachen man 😉
fendt-412
@Wimsumar
Nlv van 100 op klei en blijvend bouwland is helaas meer uitzondering dan de standaard.

8ton is een matige opbrengst voor op klei. Zelfs in gebieden waar jaar op jaar granen geteeld worden zitten ze daar boven. 10 is tegenwoordig goed, afgelopen jaar zijn er boeren bij geweest met 14ton/ha gemiddeld van een perceel. Dan is die paar 70euro toch een schijntje wanneer je 2ton of meer kunt oogsten, dat is pas saldo draaien 😄
@fendt-412 14 ton? das de moeite 😄
fendt-412
@MaartenMandemaker
Dan moet alles inderdaad wel mee zitten. Alles over de weegbrug geweest. Opbrengstmeter wil het nog wel eens aangeven maar gemiddeld inclusief kopakkers is inderdaad uitstekend!
@fendt-412 Ja zo'n opbrengst heb ik nog niet vaker gehoord. Hadden hier in 2013 bijna 11 ton, maar dat is ook uitzonderlijk. 10 ton hebben we wel vaker. Met zomertarwe halen we dat niet.
reinder-mf
@MaartenMandemaker @fendt-412 Ja boven de 10 ton is een mooie opbrengst. Pieken liggen soms wel op 17 ton/ha.. Gelukkig trekken de randen en kanten ook steeds meer bij, op naar de 20 ton/ha!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
54
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
14