Mestscheiding

Goedeavond tfers
ik was mij het volgende aan het afvragen (voor school). Bij het scheiden van mest komt er dunne en dikke fractie vrij. De dikke kan je evt gebruiken voor boxenstrooisel. Maar die dunne zit daar eigenlijk iets bruikbaars in omdat de boeren hier in de buurt het aardig dik (veel m³) rijden? Zo niet is dat dan eruit te filteren ofzo door bv een rietveld oid en dan in de beek te lozen?
Ik was mij dit toch al langer aan het afvragen en hoop dat iemand antwoord kan geven!

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

gkgerbengk
Je kan het wel vergeten om het in de beek te lozen.
In de dunne fractie zit meer stikstof en in de dikke meer fosfaat geloof ik.
Gerron
Wordt wel over het graan gebruikt. Na 1 klein buitje is het weg.
fendt-vario
Kun je ook de put weer in laten lopen
Miniplaat
Ligt aan de manier van scheiden. Met een scheider met persvijzel is een droge dikke fractie te krijgen zonder veel fosfaten en stikstof. Met een decanter (soort centrifugerende Werking) is juist in de dikke fractie veel fosfaat te krijgen. Deze wordt veel door varkenshouders gebruikt.
boegie
Op t werk rijden we eigenlijk alleen de dunne fractie uit, op zowel gras als maisland
devonvdkroon
Dunne fractie heeft meer stikstof en dikke fractie meer fosfaat. thuis rijden we hele jaar dunne fractie uit en einde van mest rij seizoen ruige mest en alle dikke fractie op de percelen die we op nieuw inzaaien of mindere op brengst hadden.
Boerenjongen16
Dunne fractie is hier in de regio zeer gewild om vooraf te injecteren op bouwland voor toekomstige aardappels, of op bestaande tarweland.
deutz dx 470
Ok iedereen al bedankt!
maar ik las juist dat die dunne fractie nog eens gezuiverd wordt en dan wordt het effluent genoemd en dat heeft een stuk minder kon ik er op uitmaken? is dat ook zo en zou dat dan wel door een soort filter kunnen zodat het de beek in kan?
walker1
Quote @deutz dx 470:
maar ik las juist dat die dunne fractie nog eens gezuiverd wordt en dan wordt het effluent genoemd

Effluent is een term die veel bij waterzuiveringen gebruikt wordt. Water wat de zuivering in gaat wordt influent genoemd, als het er weer uitkomt noemt met het effluent. Vaak is het bij water dan nog niet helemaal schoon, maar voldoet het wel aan lozingseisen.
Het kan dus zijn dat de dunne fractie dusdanig gezuiverd kan worden dat het effluent geloosd kan worden, in een rietveld, watergang of riool. Uiteraard heb je daar wel toestemming van het waterschap voor nodig en die bepalen ook hoeveel meststoffen er nog in dat effluent water mag zitten en die zullen dat water ook bemonsteren, of de verplichting opleggen het te laten bemonsteren. Uiteraard is e.e.a. niet gratis.

Zo werkt het in Nederland, ik zie net dat jij in België woont, maar ook daar zal je niet zomaar alles mogen lozen.
johndeere6506
@deutz dx 470 bij dunne fractie kun je nog een bewerking verder gaan zoals onmgekeerde osmose. deze scheid de voeding en andere "afvalstoffen" van het vocht in de dunne fractie. dit vocht mag gewoon in een sloot o.i.d. geloost worden.
deutz dx 470
@johndeere6506 dat zocht ik inderdaad! bedankt daarvoor
@walker1 Bedankt voor de uitleg en ik heb het al gehoord dat het hier gewoon in de beek wordt geloosd dus zal het in belgie ook wel mogen 😛

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
11
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1