Fendt 104 S - Hef werkt niet meer

Vandaag het hydrauliek blokje eraf gehad om de dichtingen te vervangen. Hefblokje is al eerder lekvrij gemaakt. Ook de hendel voor de hefvergrendeling gangbaar gemaakt. Maar nu werkt de hef niet meer. Die vergrendeling werkt toch alleen mechanisch? Of wordt daar ook de olietoevoer afgesloten. Hydrauliek ventiel werkt wel, geeft 170bar. (Manometer op het dashboard). Iemand een idee wat hier de oorzaak van is? Groet John
John104

Reacties

RPCounty
Vervuiling in de hoofdregelschuif. Deze kun je demonteren en daarna uit elkaar halen. Er zit inwendig nog een schuifje in waar vuil tussen gaat zitten.
Wimsumar
Beste John104: Ik denk dat de hefvergrendeling nog ingeschakeld staat. Uitschakelen lukt alleen met de hefinrichting in uiterst onderste stand.

N.B.: Met ingeschakelde hefbegrenzer gaat de hef hydraulisch (dus normaal) tot halverwege omhoog. Verder omhooggaan van de hefarmen wordt vervolgens mechanisch geblokkeerd. De bedieningshendel laat zich daarvoor ietwat merkwaardig bedienen (hendel staat op "hoogste" stand terwijl de hef maar tot halverwege gaat).
marc102

Met hendel 1 kun je de hef helemaal bovenin vast zetten
met hendel 2 kun je ervoor zorgen dat hij maar tot de helft omhoog gaat.

zoals wimsumar al zegt zijn beide hendels volledig mechanisch, het ventiel wordt niet aangestuurd.

Wat RPcounty zegt kan je ten zeerste afraden want het is een @#$%@$%^$ om het weer in elkaar te krijgen en je komt allerlei instelling tegen welke je los moet maken om in het ventiel te komen.

Wat doet de hef wel laat ik het zo eens vragen?
fendt_boer
@marc102
Waar zitten deze hendels? En kun je de hef er ook op een ander bepaalde hoogte begrenzen?
marc102
@fendt_boer tractorfan.nl/picture/880477/…

Je kunt hem begrenzen ongeveer halver wege schat ik
als je hem op een andere plaats wil begrenzen kun je toch de bedieningshendel begrenzen op de hoogte die je wil?
+1
RPCounty
@marc102 je bent monteur of je bent t niet he. Zo n ventiel in en uit elkaar halen is een eitje.
marc102
@RPCounty haha dat ben ik ook niet, ik waarschuw alleen maar 😃
John104
Heb iets andere hefdeksel als op de tekening. Mijne is van 1976. Als je achter de tractor staat zit links de hendel voor hefbegrenzing. Rechts dan van de trekkracht regeling. Als ik begrenzing inschakel ( hendel naar onderen ), en ik til de hef met de hand op, dan na 30cm gaat hij niet meer hoger. Begrenzer eraf (hendel omhoog) kan ik m met de hand helemaal op tillen. Dus dat werkt volgens mij wel. Alleen als de motor loopt, en je bediend de hef, gebeurt er niks. Kan ook geen luchtbel zijn of zo?
marc102
@John104 luchtbel lijkt me niet, mijn 102s is van 74 maar die tekeningen heb ik op internet gekocht en volgens mij zijn de tekeningen iets nieuwer dan mijn trekker.

Hoe is het gekomen, is dit probleem plotseling ontstaan of heb je recent onderhoud gedaan of....
John104
Hydrauliekblok eraf gehad, en begrenzerhendel gangbaar gemaakt. Die zat vast, en hendel was afgeslepen. Vandaag contact gehad met abemec monteur. Als begrenzer wordt ingeschakeld, heft de hef nog een stukje en zit dan vast. Dan moet de olie een andere weg krijgen, anders blijft de pomp doorpompen. Dat blijft nu waarschijnlijk "hangen" in de hefdeksel. Werkt schijnbaar met een kogeltje en een veertje. Net langs dat hendeltje zit een M10 boutje, dat is ook olieniveau voor dat reservoirtje. Staat nu droog, dus dat vastzitten zou kunnen. Volgend weekend maar eens kijken.
Wimsumar
Beste John104:
Quote @John104:
Dan moet de olie een andere weg krijgen, anders blijft de pomp doorpompen.

Nee, dat is niet waar.
Als de hefbegrenzer ingeschakeld is, moet de hefhendel helemaal "omhoog" gezet worden om de hefinrichting tot ongeveer halverwege omhoog te laten gaan (het punt waar de mechanische blokkade verder omhoog gaan verhinderd).
John104
Hallo

De hef werkt weer! Heb achter door het M10 plugje wat WD40 gespoten, op de pal van de hefbegrenzing. Daarna flink met hendel op en neer bewogen. Daarna heeft hij een week stil gestaan. Afgelopen vrijdag gestart, en de hef werkt weer. Scheelt een hoop werk.

In het boekje stond wel dat de hef naar boven mechanisch geblokkeerd wordt, naar onder word de hef hydraulisch geblokkeerd. (Hefbegrenzing ingeschakeld)

Groet john
appie1967
@John104 die hydraulische hef begrenzer zoals jij hem noemt
Die zit boven op het hef ventiel
En is niks anders dan een daalsnelheid regeling ofwel smoorventiel
Die ook volledig dicht gezet kan worden
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 104 S ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!