Illustratie van:

Fendt Favorit 3 - knipperlicht schakelaar

Ik ben de stroom van mijn fendt aan het vernieuwen aangezien de oude bedrading rot was. nu is mijn vraag de knipperlicht schakelaar heb je namelijk in 2 stuks bij granit 1 met enkel circuit en 1 met dubbel circuit. wat houdt het precies in, want ik heb een electries schema maar daar staat dat het knipperlicht achter op spatbord apart hoort te zitten en knipperlicht voren op spatbord ook apart hoort te zitten. kan ik niet namelijk biede knipperlichten op de spatborden samen schakelen waardoor ik links beide op spatbord kan bedienen en rechts ook beide.

Deel dit topic

Reacties

marc102
Jouw knipper licht relais werkt goed als er een bepaalde belasting achterhangt, bij te weinig of te veel watts werkt het relais niet goed.
Ik denk dat je hier even naar moet kijken, voor de rest moet het kunnen
ErDee
Het verschil tussen die 2 is, enige wat ik weet dat het is, is dat als jij zoals bij veel trekkers tot de jaren 70 ongeveer geen apart remlicht hebt, de knipperlichten achter tevens je remlichten zijn. Trap je op de rem gaan ze continu branden. Dit werd geschakeld met een apart relais(International had dit) of een iets ingewikkeldere knipperlichtschakelaar met 2 circuits.. Die zorgt er dan voor dat je knipperlichten aan de voorkant in en uit geschakeld worden, en achter wordt aan die kant die jij uit knippert het lampje op knipperlicht geschakeld. de andere kant blijft remlicht.

Ik heb al op 2 trekkers het licht op de trekker zelf origineel gelaten, maar voor het aanhangerstopcontact de knipperlichten voor gepakt en remlicht vanaf de remlichtschakelaar, zo werken op de aanhanger de normale lampen.
Je kunt ook knipperlicht van achter pakken en dan remlicht weglaten, dan heb je het zoals vroeger.
favorit321
Oke ERDee, maar nu is mijn vraag kan ik het knipperlicht rechts gewoon samen de voorlamp van spatbord en lamp achter op spatbord samen aansluiten op de schakelaar. of moet ik het knipperlicht rechts achter apart monteren en knipperlicht voor rechts ook apart monteren. want ik heb namelijk op de schakelaar L R54 C 54f 591 C L54 R 49A dusja ik snap het niet zo heb namelijk het schema maar daar staat dat ik alles apart moet aansluiten dus nu is mijn vraag of ik de knipperlichten samen kan aansluiten. want het is best moeilijk te lezen en begrijpen op dat schema.
ErDee
@favorit321 zet dat schema eens hier
AG35
Als je knipperlicht schakelaar zoveel aansluitingen heeft, is het er een met een dubbel circuit. Dit betekent normaal, dat je tractor maar 2 peertjes in de achterlicht heeft. Hoe dit werkt heeft @ErDee al perfekt uitgelegd. En bij deze schakelaars, sluit je linksvoor en linksachter, en uiteraard rechtsvoor en rechtsachter, inderdaad apart aan.
Maar deze schakelaar,moet je wel precies volgens schema aansluiten. Je sluit namelijk ook je remlichtschakelaar op je knipperlicht schakelaar aan!
Maar de belangrijkste vraag is, heeft jouw tractor maar 2 peertjes in het achterlicht? Of zitten de originele achterlichten er niet meer op?
favorit321
Hallo AG35 de orginele lampen zaten er niet meer op. heb zelf de lampen gekocht bij granit histo parts het zijn namelijk die ronde lampen met aleen remlicht en knipperlicht erin.. kan je me daar wat meer informatie van geven. Me mail adres is svengolf@hotmail.nl

bedankt.
AG35
@favorit321

Als je originele lampen met 2 peertjes hebt, dan klopt het ook met de dubbele knipperlicht schakelaar. Weet niet precies welke lampen je bedoelt, ben niet thuis in Fendt.
Dit soort lampen is geen rem en knipperlicht, maar achterlicht met een gecombineerd rem/knipperlicht.
En dit combineren, van rem en knipperlicht doet je knipperlichtschakelaar.
Je krijgt dus oranje remlicht. En als je het knipperlicht aanzet, heb je 1 remlicht en 1 knipperlicht.
Kun je ook aan de binnenkant van de lamp zien, het peertje in het rode gedeelte is meestal 10wat, en in het oranje gedeelte meestal 18wat. Zou de lamp geen achterlicht hebben dan waren beide peertjes minimaal 18 wat.

Maar probeer het schema eens te plaatsen, is wat handiger.
fendt2
Als je de orginele achterlampen hebt zou ik voor de dubbele uitvoering gaan. De knipper lichten dienen dan als remlicht. Hiervoor heb je een paar extra aansluitingen nodig. Maar voor zover ik weet kunnen voor en achter bijelkaar. Als je dan een lichtbalk aansluit gaat het geheel langzamer knipperen. Heb eventueel wel een schema voor een farmer 2

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt Favorit 3 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
16