Afstand tussen hef en topstang machinezijde

Goedenavond

Ik ben bezig met een bok te maken achter mijn trekker. Weet iemand de afstand tussen de hef en topstang aan de bok kant? Zodat die zo recht mogelijk omhoog gaat. Heb nu niks om het te meten vandaar. Bedankt alvast.

Harmen

Deel dit topic

Reacties

Loeideutz
Als je wilt dat hij zo recht mogelijk omhoog gaat, dan moet je het hoogteverschil aan de trekkerkant op meten.
marc102
@Loeideutz precies wat loeideutz zegt 😃
jehan
Daar zit nogal verschil in per trekker ..dus je zou het na moeten meten zoals al eerder gezegd is
zitmaaierharmen
Dat is 40 cm. Lijkt me erg weinig. De topstang is natuurlijk ook korter als me hef dus moet meer als 40 wezen. Bedankt voor de reacties iniedergeval.
zitmaaierharmen
Hoeveel is het bij een grondbak ofiets? En gaat die achterover? Dan houd ik er rekening mee.

Bedankt alvast.

Harmen
yoohan
Hydro topstang misschien een goed idee. Dan kun je altijd bijstellen.
harald vrieling
Toevallig ben ik ook bezig met zoiets.... Je moet hart van scharnier punt hef meten en scharnier topstang , lengte hef gelijk aan topstang ist altijd gelijk . Vaak is hef langer . Anders gewoon effe iets vast pikken en proberen of meer gaten voor topstang .
mark_geffen
Categorie 2 is 610mm
Categorie 1 volgens mij ergens rond de 500mm
Wimsumar
Beste ZitmaaierHarmen:
Quote:
40 cm.

Je moet er voor zorgen dat in onderste stand (bok op de grond) de hefarmen en de topstang evenwijdig lopen.
Als het hoogteverschil (hefarm- en topstangbevestiging) aan trekkerzijde 40 cm is , dan moet je aan werktuigzijde ook 40 cm afstand maken.
Omdat de topstang korter is kantelt de bok bij opheffen naar voren (dit is altijd het geval).
Je kunt voor de topstangbevestiging aan de bok meerdere bevestigingsgaten maken.
KubotaB6001
Als je wil dat hij perfect recht omhoog heft, dan moet je zorgen dat je een perfecte parallellogram maakt: Afstand tussen scharnierpunt hefarmen en scharnierpunt topstang even groot maken; en je topstang dezelfde lengte geven als je hefarmen bij gelijke hoek ten opzichte van de trekker (dus als de topstang evenwijdig loopt met de hefarmen)
Loeideutz
@KubotaB6001 Je hebt helemaal gelijk, maar toch gaat dat net niet lukken. Je topstang is altijd korter als je trekstangen, zoals ook al eerder opgemerkt.
KubotaB6001
@Loeideutz Maar je topstangbevestiging staat bij 99% van de trekkers ook verder naar achteren dan het scharnierpunt van de hefarmen. Dus... daarom zei ik dat je topstang evenwijdig moet zijn met je hefarmen en dan even ver moet uitsteken aan de machinezijde dan de onderste heflatten...
Of ben ik nu helemaal verkeerd?
Loeideutz
Je bent helemaal goed. Maar doordat, je zegt het zelf al, de topstangbevestiging verder naar achter zit, is de topstang ook korter. Bij het tillen krijg je dan dus ook dat de machine iets voorover kantelt. Dit is min of meer ook expres gedaan door fabrikanten. Hierdoor komt een machine dichter op de tractor, waardoor het veiliger is omdat het gewicht dichter op de achteras komt.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:
Quote @Loeideutz:
Bij het tillen krijg je dan dus ook dat de machine iets voorover kantelt. Dit is min of meer ook expres gedaan door fabrikanten. Hierdoor komt een machine dichter op de tractor, waardoor het veiliger is omdat het gewicht dichter op de achteras komt.

Dat vind ik een heel goeie! 😉

De fabrikanten haden ook bedacht dat door deze geometrie de werktuigen een grotere slag omhoog/omlaag maken dan de uiteinden van de hefarmen doen. (een ploeg zou anders niet/nauwelijks los van de grond komen).
Loeideutz
@Wimsumar Dat probleem kun je ook nog oplossen door aan de machinekant de topstang hoger te bevestigen. Daarmee trek je de achterkant van de machine ook hoger omhoog. Is overigens niet bij alle machines aan te bevelen, vooral die met een aftakas.
zitmaaierharmen
Ik heb het gewoon getest uit eindelijk. met een lijmklem een stuk betonijzer vast geklemt en de topstang er aan gehangen en kijken hoe die omhoog ging. dan paar keer verstellen tot je het juiste punt hebt en met een stift een streepje gezet. nou gaat die bijna recht omhoog. allemaal bedankt voor de info,

Harmen
zitmaaierharmen
Hij is klaar

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
16