Illustratie van:

Fordson Super Dexta - Hoe krijg je koelvloeistofkanalen in onderblok schoon?

We hebben een Fordson Super Dexta van iemand overgenomen. Vorige eigenaar heeft doorgereden met een lekke koppakking. Elke keer als de koelvloeistof op was gooide hij er water bij.
We hebben de kop nu van het blok gescheiden. Kop is mogelijk gescheurd. Dat wordt nu bekeken bij een revisie-bedrijf. Even afwachten dus. Maar nu.... De koelvloeistof-kanalen van het onderblok zijn helemaal aangekoekt met roest en drap. En de vraag is: hoe krijgen we dat goed schoon? Kunnen we de vriesdoppen eraf halen en het doorspuiten met water? Of toch anders? Tips zijn van harte welkom! (Ik heb er trouwens een foto van geüpload)

Verder nog een aanvullende vraag: ik vond een partslist van de Dexta online. Mooi document! Maar in hoeverre is dit ook bruikbaar voor de Super Dexta? Moeten we bedacht zijn op bepaalde verschillen? Bestaat er ook een partslist van de Super Dexta?

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste RuudSuperDexta: Er zijn reinigingsmiddelen om het koelsysteem weer schoon ( ? ) te krijgen.

viba.nl/nl/catalog/…

Fordson documentatie:

lutje-ford.nl/
Taz17121985
Ultrasoon laten reinigen.. Heb ik ook bij mn major motor laten doen..
RuudSuperDexta
@Wimsumar Thanks. Ruud is op weg naar de automaterialenhandel. Intussen ga ik (Marieke, z'n wederhelft) even naar de link kijken.

@Taz17121985 voor ultrasoon moet het onderblok ook uit elkaar. En aangezien we nog willen hooien dit jaar.... ;-p
marc102
Dit is een ouder topic opver het zelfde probleem:
tractorfan.nl/topic/50464/
Huuuuub
Stoomcleaner/hogedrukreiniger op de kanalen zetten.
en dan spuiten tot er geen bruine drab meer uitkomt.
Wel oppassen dat het water niet in het carter komt.
RuudSuperDexta
Net even wat voorbereidend gespoeld. Tapkraantje eraf, trechter afwisselend in één van de gaten en een gieter water erin.Ruud durfte vanochtend die gaten niet schoon te maken omdat de meuk dan in de koelkanalen zou vallen. Nou...bleek niet nodig om daar bang voor te zijn. Er zat al genoeg meuk onderin dat blok, dus die paar kruimels konden er ook wel bij.;-)
Dit is een deel van wat eruit kwam.

(Waarna ik denk: misschien ook wel verstandig om straks de radiateur te vervangen?)
Zoals het er nu uitziet: We gaan straks eens even de trekker buiten zetten en de waterspuit op de kanalen zetten. En dan een nachtje weken in een middeltje van de automaterialenzaak.

Bedankt voor alle tips! Fijn! :-)))

Marieke & Ruud
dirkao
Als de radiateur niet al te slecht is ,is vervangen niet nodig . je kunt hem schoon laten maken bij een bedrijf gespecialiseerd in radiateuren. hier haalt men de boven- en onderbak eraf een steekt men alle kanalen door. zitten er echt zwakke plekken in dan komt dit ook gelijk voor de dag en dan is vervangen dus wel nodig.( tenminste zo wordt het hier in brazilie gedaan,zal in nl. ook wel zo zijn). succes
Wimsumar
Beste DirkAO:
Quote @dirkao:
zo wordt het hier in brazilie gedaan, zal in nl. ook wel zo zijn

Nee hoor, in Nederland wordt eerst tien keer nagedacht alvorens geld uit te geven. 😉
Kijk, de topictrekker (Fordson Super Dexta) zal hoogstwaarschijnlijk als troetelkind gebruikt gaan worden en nooit weer langdurig en/of zwaar werk doen. Met andere woorden, een vervuilde radiateur is geen probleem omdat geen hoge eisen aan de koeling worden gesteld.
Doorspoelen met de tuinslang is voldoende.
RuudSuperDexta
Haha, troeteltrekker is een groot woord. Dat wil zeggen: we gaan er geen museumtrekker van maken die tot aan het laatste boutje in originele staat is. Hij mag straks maaien, schudden, harken en in het zand spelen met z'n grondbakje. Maar in vergelijking met de meeste trekkers zal dat wel een luizenleven zijn. 😉

We zullen eens kijken wat er gebeurt als we de radiator doorspoelen met de tuinslang. En lijkt het erg, dan is laten schoonmaken een optie.
RuudSuperDexta
Ik wilde even laten weten dat hij inmiddels loopt! Er is een nieuwe kop op gegaan, maar ook een nieuwe kabelboom en wat andere onderdelen zijn vervangen. Motor loopt weer als een zonnetje. Nouja....de deksel van de koelvloeistof lekt en een deksel van de brandstofkamer sluit nog niet goed af. Maar dat is te verhelpen. 😄
Favorit614
Als er nog veel rommel in de koel kanalen zit , ff water met soda in het koelsysteem.
Een poos goed warm laten draaien en aftappen en doorspeolen.
dan komt er vaak ook nog een bult rommel uit.
Daarna koelvloeistof er op.
Perfect
Heb eens rustarrestor gekocht spul voor het ontroesten van brandstoftanks.
Had nog over en heb dat in een ( droge radiator )gekiept ,even schudden aftappen nacht laten staan en brand schoon!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
31