Welk type olie voor spatsmering?

Goedendag,

Ik ben tussen de bedrijven door met mijn Skoda 30 trekker aan de gang. Nu zoek ik olie voor de versnellingsbak en achterbrug. Deze hebben geen druksmering, maar spatsmering. In het werkplaatshandboek staan wel de hoeveelheden olie, maar nergens welk soort olie er in moet. Ook voor de motor zou ik graag weten wat er in moet. Standaard 15W40 of toch beter wat anders in zo'n motorblok uit 1948?

Ik hoor het graag van de deskundigen onder ons. 😄
Alvast bedankt!

Groeten Patrick

Deel dit topic

Reacties

IH214d
Als het niet voor hydrauliek wordt gebruikt zou ik in de achterbrug 80w90 doen. een GL 4 olie, GL 5 bevat teveel dopes voor zo'n ouwe trekker.
In de motor idd gewoon 15w40.

Als de achterbrug te veel lawaai nog maakt, dan kun je eventueel ook nog 85w140 doen.
MartinZaandam
Gaat 15W40 niet te veel schuimen met spatsmering? Zelf zou ik een SAE 30 hebben gepakt
IH214d
Ik neem aan dat de spatsmering alleen in de achterbrug is.
Patrick 2020
@IH214d@MartinZaandam
Inderdaad geen hydrauliek, puur transmissie. Mij leek ook een beetje dikke olie, die plakt lekker aan de tandwielen. Ook gezien het een 2 cilinder is kan het een beetje de 'klappen' opvangen van de slagen van de motor.

De motor heeft inderdaad wel druksmering. 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
7