Einde stuifschade??
Volgens mij was stuifschade altijd al een gevolg van te intensief bewerken, telers hebben het nu ook door.
Deel dit topic
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Groenbemester (bladrammenas) ondergewerkt met de frees. Daarna mest op gereden. Dan 3 keer cultivateren, eerst met t land mee, dan dwars en toen nog schuin. Daarna geploegd met 5km/h zonder vorenpakker. Kopeindes opgehaald met cultivator. We praten hier over een redelijk goede zandgrond die best veel organische stof heeft... En dan zaaien ze met een rotorkopeg...
Waarom drie keer cultiveren? Komt de diesel soms uit de kraan bij jullie?
Cultivateren kost amper diesel. Het niet vlak hebben liggen van het perceel kost veel in de vorm van verlies (+- 60 tot 70% dan). Cultivateren met een capaciteit van 1ha per uur gebeurt met 5L/h aan diesel. Dus dat is 15L extra kosten aan diesel per ha... En dan win je zegmaar een 20-30% in je tonnage.... Meer tonnage en minder tarra.... Telt vlug aan.
Ik weet niet hoe jullie cultivateren, maar bij ons kost het amper diesel haha....
Nou vertel, wat was het beste?
Nu maak je mij ook wel erg benieuwd hoor Jeroen...
Proef van 1 jaar of een gemiddelde over 5 jaar?
Met natuurlijk iedere keer hezelfde stuk dezelfde bewerking.
Stel; je ploegt met ondergronders, 20cm ploegen en 8cm ondergronders, dieper ga je met de cultivator niet? Volgens mij is dan dat cultivatoren zinloos.
Ondiep cultivateren. Cm of 5 a 6 om het vlak te leggen. Ploegen gaat veel dieper. Ploegen ongeveer op 30cm voor wortels, ondergronders nog eens een 15cm meen ik.
Het vlakleggen voor het ploegen zorgt voor een vlakker eindresultaat. Immers een perceel met allemaal gaten zal nooit vlak worden.
Dus je krijgt opbrengstverlies....
Bietenpercelen idem dito. Vlakleggen met de cultivator, en dan ploegen.
Het perceel is erna ook wel vlak... Maar wat verwacht je van het perceel van het jaar ervoor. Machines eroverheen die nogal wat eigengewicht hebben. Bijv de bonen pluk machines. En dan nog frezen en daar met de giertank overheen. Logischerwijs trekt deze dan sporen. Het 3 keer cultivateren is alleen bij percelen waar het erg nauwkeurig komt. Een maïsperceel wordt 1 maal gecultivaterd zodat deze geploegd kan worden.
Is hierbij alleen opbrengst meegenomen, of ook de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen per ha?
Toch ligt het heel erg aan de omstandigheden.
Ik geloof je verhaal direct.
Maar bij ploegen 7,5 of 5,5 km/h kan veel schelen in het verstuiven. De periode waarin geploegd wordt enzovoorts. Natuurlijk ook de gevoeligheid voor verstuiven. Welke parameters zijn er gebruikt om tot dit eindresultaat te komen.
En dat vind ik zelfs nog ruim genomen. Ik denk dat ik minder verbruik dan dat, of meer hectares bewerk per uur.
Ja zo te zien rij jij JD.... Dan kan het niet... Nee ik had een Wifo vastetand cultivator eraan hangen en reed de 3 hoog.
2m75 brede cultivator en de tractor staat op Michelin M8 op 0,6bar. Ik reed 14km/h ongeveer.
De bewerkingsdiepts hoeft niet veel meer te zijn dan de ondiepste stand.
Niet zo'n grote mond he selten
Als jij hem er ligt doorheen rommelt op zand kan je met elk merk trekker wel een laag verbruik krijgen...
Klopt maar blijkbaar begrijpe sommige dat niet
Je zegt je dieselverbruik bij 1ha per uur is ongeveer 5 liter
Maar je rijd 14kmpu en een cultivator van 2.75..
Dan doe je toch zo 2tot 3 ha per uur?
Ja ik was een uur of 3,5 bezig geweest op een perceel van goed 5,5ha. Maar ik dacht laat ik dat niet zo neerzetten krijg je weer het gezeur dat het niet mogelijk kan zijn...
Maar maak je op zandgrond niet een veel te mulle bovenlaag als je er 3 keer met de cultivater doorgaat? Dit ploeg je dan wel onder maar als wij dit zouden doen hebben we denk ik 5cm stof wat we naar beneden ploegen
Valt opzich nog mee, natuurlijk is het wel een beetje stoffig, het lag ook aan de periode. De wortels zitten erg vroeg in de grond, ongeveer 5 weken geleden zijn ze al gezaaid. Toen was het al natter dat scheelt veel, maar de stof valt opzich nog mee...
Daar kun je hem tot de balk door de grond trekken dan merk je nog niks
Striptill kan goed icm een bemester.
Onderhand wel ja haha
Drijfmest:
Orthmann/Vermac
Carré INRO
Kunstmest:
Maschio Gaspardo ZEBRA
@reinder
Hakselaarbekken zijn ondertussen rijonafhankelijk. Schoffelen wordt weinig meer gedaan en door op bijvoorbeeld 37,5cm te zaaien is het land ook eerder dicht en minder onkruiddruk. Of krijgen maisplanten door op smallere rijen te zaaien te weinig licht?
Heb er geen ervaring mee maar om nu de mest op een plaats de grond in te drukken en daar het zaadje bovenop te leggen lijkt mij op de lange termijn minder gunstig dan volvelds bemesten en het zaadje dichter bij de mest brengen.
als jou verhaal zou kloppen dan moet je eigenlijk op 22,5 cm zaaien, en dan in ruitverband, dan heb je met 90,000 zaden per Ha de mooiste verdeling.
Hakselaarbekken zijn ondertussen rijonafhankelijk. Schoffelen wordt weinig meer gedaan en door op bijvoorbeeld 37,5cm te zaaien is het land ook eerder dicht en minder onkruiddruk. Of krijgen maisplanten door op smallere rijen te zaaien te weinig licht?
ok, kan er zo snel ook geen informatie over vinden.
Zou mij in ieder geval niet verbazen dat er momenteel wel verschil is in opbrengst door de verlaagde bemestingsnormen.
en dan? nog groter mest probleem en fosfaat te kort bij de mais....
Klopt dat ook nog, was ik vergeten.
Nu je geen fosfaat kunstmest meer mag gebruiken word dierlijke mest belangrijker voor de mais
Mest is onmisbaar, door stro te verhakselen blijft je os wel goed, maar als ze over een gewas als mais praten moet je wel. En jij zegt dat je kunt proeven of aardappels bemest zijn of niet?
Dat zou ik heel raar vinden, minder dan 1 uur na bemesting kan ik het al niet meer ruiken, laat staan dat ik het na een paar maanden zou moeten kunnen proeven...
Daar zit wat in natuurlijk, doen wij ook zo bij onze groenten... Dacht dat aardappelen minder nauwkeurig kwam