Trekkertrek: ruimte ónder de trekhaak

Wat is ongeveer die minimale acceptabele ruimte onder de trekhaak met trekkertrek, dus om de haak van de sleepwagen niet in de weg te zitten? Gemeten vanaf de bovenkant vd trekhaak, want hier hangt de ketting aan. In het reglement zie ik hier niets over, maar ik heb er wel mee te maken...

Deel dit topic

Reacties

erik9831
Arrie94
@erik9831 Nee, ik bedoel de vrije ruimte aan de onderkant, dus de afstand tot bijvoorbeeld een vaste ondertrekhaak.

Het reglement zegt 15 cm naast en 30 cm boven, maar niets onder.
DANOONTJE POWERR
Het gat moet 7,5 cm zijn dus ik zou aan de onderkant ook minimaal 7,5 vrijhouden.
Liever even meer natuurlijk maar een cm of 15 zal zeker voldoende zijn.
Arrie94
@DANOONTJE POWERR Ja precies. Heb effe een foto toegevoegd, hier gaat het om. Bandenspanning is al lager, nu is de bovenkant 51 cm. Die bovenste plaat gaat er nog uit, hier wil ik iets verstelbaars maken.

Dus wat ik wil weten is als je een plaat van 3 cm dik neemt, gat 7,5 cm, je nog genoeg ruimte over houdt? Dan zit er nog 8 cm tussen in dit geval.
DANOONTJE POWERR
Dat is wel krap zat denk ik.
Theoretisch is het voldoende maar of de mannen van de sleepwagen er ook zo over denken?
De onderste plaat is niet demontabel te maken?
valmet 605
@DANOONTJE POWERR als dat gat ook nog wat kleiner is als normaal ben ik bang dat er nogal wat bemanningen er een schalm door steken.
Arrie94
@DANOONTJE POWERR @valmet 605 Alleen met de slijptol en 3 ook draadeinden losmaken. Het gat wordt ruim 7,5 cm. Waarschijnlijk is het dus gewoon wat voor bui de functionaris/sleepwagenbemanning heeft, omdat het reglement niets zegt. Ik was van plan om hem in lengte verstelbaar te maken op 50/55/60 cm uit het hart, op 60 eindigt het gat een cm achter de onderste plaat, dus zal het geen probleem mogen zijn. In ieder geval bedankt voor het meedenken.
valmet 605
@Arrie94 In dit geval is het van belang dat de punt van de sleepketting niet de onderplaat raakt.
Er zijn deelnemers geweest die het zo bouwen dat de haak gelift word door de onderste plaat dit mag dus niet en daar moet je op letten. Wat voor haak ze ook pakken.
Arrie94
@valmet 605 Ja, dat is precies het punt. Ik heb al een beetje naar de maten van grote haken zitten kijken net, en ze gebruiken geen lullige haakjes, dus er is best wat ruimte nodig ja, maar de haak trekt naar achter, dus moet het gebogen stuk van de haak wel bijna 15 cm zijn, dat is vrij veel. Ik gok het er maar op.
valmet 605
@Arrie94 ik ben helaas bijna zeker dat de haak vast trekt in de onderste plaat, dus dat word byzonder.
Arrie94
@valmet 605 Zou heel best kunnen dat je gelijk hebt, maar ik zat hier naar te kijken. Voor de benodigde ruimte heb je grofweg D-H nodig, of N, voor de grootste haak is dat ruim 12 cm...

mennens.nl/upload/mediabestanden/…
valmet 605
@Arrie94 die kettingen en haken zijn enorm zwaar en groot. Ik beloof NIETS kwa passen
Arrie94
@valmet 605 Haha gelijk heb je
DANOONTJE POWERR
@Arrie94 Als het toch problemen geeft kun je dus altijd je trekpunt in de langste stand zetten.
Dat is nog altijd beter dan een schalm ertussen.
Arrie94
@DANOONTJE POWERR Jup. De bandenspanning op de foto is 0,9 bar met 650/65R38 XM108, dus bij 0,6 - 0,7 staan ze nog lager. Veel lager ga ik niet denk
B - W
@Arrie94
Collega van me reed in de 7,5 ton met 650/65r38 altijd op 0,4/0,45 bar, en dan de cultuurtjes ernaast op een bar, misschien kan je dat net helpen..
Arrie94
@B - W Dan zak je nog wel bijna 2 cm idd denk
mf gek gerbert
@B - W

met of zonder binnen band??
B - W
mf gek gerbert
@B - W

Oke mij heeft het namelijk al een binne band ge kost
Arrie94
@mf gek gerbert Ik ook zonder
mf gek gerbert
Had ze op 0,5 bar staan daar konde ze dus nie tegen 😞
Wimsumar
Beste Arrie94:
Quote @Arrie94:
Dan zak je nog wel bijna 2 cm

Maak de plaat van het sleepoog niet vlak aan de trekker maar laat 'm naar voor iets oplopen. Dan voldoe je aan de 50 cm maximum hoogte. Bovendien win je nog wel bijna 2 cm zodat de sleephaak past. (En nog iets. 😉 ).
Arrie94
@Wimsumar Ik denk dat ik snap wat u bedoelt, maar de plaat mag max 10 graden schuin staan, en de haak heeft 2,5 cm vlees, dus dat hoogteverschil ga je niet merken (50 cm binnen het oog vs 50 cm buitenkant oog)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
24
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0