Illustratie van:

Lely Gemini afstelling

Hallo beste tf'ers

Gisteren ben ik begonnen met het hooien van een paar weides voor de hobby met mijn Lely Gemini 2-elements hooier. Maar ik weet niet of ik iets fout doe met de afstelling of misschien gaat het gewoon niet veel beter met deze machine. Het probleem is namelijk dat ik vind dat hij het gras wel erg breed uitgooit achteraan. Op de kant van een perceel is dit best wel vervelend want als ik kort genoeg langs de rand rijd om alles goed geschud te hebben, wordt het gras tot onder de omheining door of in de berm gegooid. Kan ik dit op één of andere manier vermijden? Ik rijd al op 1400 motortoeren ipv de 1650rpm die mijn deutz nodig heeft om 540rpm aan de aftakas te hebben.

Dank bij voorbaat

Deel dit topic

Reacties

Loeideutz
Schudders gooien het allemaal breder weg als dat ze het oppakken. Kun je je schudder scheef zetten zodat hij het van de kant af gooit? Een andere optie is om eerst een keer met de hark langs de kant te gaan, zodat je een paar meter ruimte krijgt. Je kunt dan een paar keer schudden zonder dat het onder de omheining komt.
Rickbuevink
Minder touren misschien, ik schudt op 1500 u/min ipv de 540 op 2200 u/min
KubotaB6001
@Loeideutz ja ik kan hem wel in de trandsportstand zetten, dan staat hij schuin weggeklapt, maar dan staat de aftakas ook niet meer in 1 rechte lijn (de stompen althans) dus weet niet of dat zo ideaal is...
Valtra-Fordpower
Volgens mij hadden de Gemini toen ook een soort swadbord / kanten bord of tanden welke het in sloot gooien beperken.
Wimsumar
Beste KubotaB6001:
Quote @KubotaB6001:
trandsportstand

Dan 'vreten' de bandjes ook van de velg.
Je kan de buitenste omgang bij nog lager toerental doen om het te breed uitspreiden te voorkomen.
Zit er op zo'n Lely Gemini ook een tandverstelling? Daarmee kun je dan eventueel ook experimenteren.
johndeere6506
Eerst een rondje met de harkmachine de kantjes harken 😉
radium45
Quote @Wimsumar:
tandverstelling

Klopt inderdaad, tandverstelling is eigenlijk om hem in wiersstand te zetten maar wordt ook gedaan op 1 rotor tijdens het kantschudden.
Loeideutz
Veel merken schudders hebben een systeem waarbij je de wielen scheef onder de rotor zet. Op die manier gaat de machine schuin achter de tractor lopen waardoor hij het gras van de kant afschudt, of er naar toe als je verkeerd om rijdt. De aftakas maakt dan aan de machinekant en aan de tractorkant een kleine knik die mekaar ongeveer opheffen, waardoor de aftakas normaal blijft draaien. Ik ken de Lely niet en weet dus niet of die dat heeft. Gezien de opmerkingen hierboven kun je de tanden verstellen waardoor je eenzelfde effect kunt bereiken. Eventueel met een lager toerental van de aftakas.
KubotaB6001
Ok bedankt jongens met al jullie opgenoemde verstelmogelijkheden had ik al geprobeerd maar blijkbaar is dit het beste resultaat dat ik kan krijgen 😛
Wimsumar
Beste KubotaB6001:
Quote:
blijkbaar is dit het beste resultaat

Op Youtube staan een aantal "Gemini"-filmpjes (welliswaar allen aan het werk met hooi) maar dan valt het (te) breed uitwerpen best mee.
Je zou de haak aan de schuddertand iets rechter kunnen buigen.

langeslagdiesel
Je toerental is veel te hoog.
lely is geen snel draaier.
onder de duizend motor toeren blijven.
en tanden op wiersstand zetten net als al die anderen je al hebben verteld.

en o ja, een lely schudder houd van flink doorrijden met laag toerental.
voor het beste schud resultaat.
.succes man.
KubotaB6001
@langeslagdiesel ok zal het morgen eens proberen als het wat opgedroogd is. Bedankt voor de tips
valtra1
Vroeger veel mee gewerkt, gewoon tanden verzetten aan buitenkant en minder toeren. Dat er niets verder wegvliegt is niet te voorkomen.
Henk Heida
Veel lely machines zijn ontworpen voor een aftakas toerental van 425 omw./min. Dit plus het spelen met de tanden aan de rotor bij het werken langs slootkanten en afrastering zou moeten helpen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Lely Gemini ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
4