Vakbond roept op tot einde blokkades Lyon

Een nieuwe episode in de grootste Franse landbouwcrisis in 30 jaar, was nog geen topic van dacht ik?

Boerenacties zorgen voor files in Frankrijk

De grootste agrarische vakbond in Frankrijk heeft de boeren die de snelwegen rond Lyon blokkeren, opgeroepen hun protest te beëindigen. De leider van de FNSEA kondigde aan dat zijn leden om 16.00 uur de aftocht zouden blazen. Het is onduidelijk in hoeverre ze gehoor geven aan de oproep.

Wat vinden jullie er van? Hoe ze zich altijd weer weten te verenigen is te prijzen, al vind ik persoonlijk dat het wel erg ver gaat.

Deel dit topic

Reacties

inspecteurfendt
Ja, het gaat zelfs zo ver dat ze hun mesthoop, drijfmestput,... gaan leegmaken om op de straat te gaan gooien! Was wel leuk om eens tractors te zien op tv, komt niet alle dagen voor.
walker1
Altijd wat met die Fransen, die staken ook om elke scheet die ze dwars zit. Je zal als gewone hardwerkende m/v/gezin maar net deze week op vakantie gaan naar/door Frankrijk en dan overal in de file's komen.
Koe
Ja waardeloze acties. Ga iemand anders pesten. Snap niet waarom je zon chaos maakt over de rug van andere beroepsgroepen cq. medeburgers heen
walker1
@Koe Ja, dat vind ik sowieso met snelweg blokkades, je pakt er vooral andere hardwerkende mensen mee. Net zoals tijdje geleden in NL met de politie die met slakkengang over snelwegen reden. Ga het politieke centrum in Den Haag blokkeren, daar zitten de lui die je moet hebben.
Die Franse boeren gaan maar in Parijs regeringsgebouwen blokkeren en zo.
Bakker S
Het is ze wel te prijzen dat ze het weer voor elkaar krijgen. Wij laffe nederlanders doen braaf wat de regering en Brussel ons opleggen. Of mag ik dit niet zeggen... In de 70 a 80 jaren was de melkprijs rond de 30 euro cent. Dat is het nu nog, terwijl de kosten toe nemen. Gezinsbedrijven zijn het sterkst staat in de vakbladen te lezen. Ja vrouw en kinderen moeten meewerken. En dan werk je ook nog meer dan 38 uur in de week. Vraag mij wel eens af waar mijn loonsverhoging blijft..... Zijn wij nu de moderne slaven van Nederland?
deutzd7206a
Niet meeste handige actie , maar geweldig hoe de sector zich verenigd !! Zou hier ok eens moeten gebeuren !! We zijn hier in dit land over veel dingen oneens , belachelijke boetes , bezuinigingen in de zorg , uitgeknepen melkprijzen , mestwetgeving, geld dat na griekenland gaat en ga zomaar door .. We nemen het allemaal ! Niet beste manier ma ze ondernemen actie ! En tjah dat er bedrijven last van hebben is ook vervelend maar jah zijn de meeste boeren ook niet hardwerkende mensen ? Als die genaaid worden door anderen ( regering oa ) boeit toch ok gin mens ? Ik vindt mooi dat er zulke dingen nog gebeuren ! Fight for your right !!!
jordi 1455
Die Franse boeren weten wel hoe de aandacht te trekken.
filmpje is een van de vorige acties.
Loeideutz
@jordi 1455 Volgens mij heeft dit niks meer met actievoeren te maken, maar is dit gewoon het vernielen van andermans eigendommen.
weurding
@Loeideutz idd, als het hier zover moet komen ben ik liever boer af, de opruim en herstel kosten om (oude) gebouwen weer vrij van mest te maken lopen in de miljoenen, je zal maar afhankelijk zijn van de autoweg voor je inkomen en een ander maakt het je onmogelijk.
landbouwproducten zijn er op dit moment gewoon teveel en daardoor klapt de vraag in elkaar, en herstel zie ik direct niet komen
deutzd7206a
@weurding liever boer af ?


Nou ik niet .. Mn opa is met nix begonne heeft zn eigen afgepokkeld daarna heeft mn vader het overgenome die heeft nog harder gepokkeld ... Nu is het bedrijf in mijn handen terecht gekomen . Mijn leven is de boerderij .. We zijn tegenwoordig maar een prutsbedrijfje vergeleke bij collega melkveehouders .. Dus hier is nooit aan het fosfaat probleem bijgedragen .. Door de huidige plannen van het kabinet zit er dik in dat ik nu de dupe wordt van een probleem wordt dat ik niet heb veroorzaakt.. Je inkomen zal maar van melkvee afhankelijk zijn en een ander maakt het onmogelijk .. Nou als je met de boel onder mest spuiten je recht kunt halen dan zal ik het doen !!! Ik laat me niet afnemen waar mn voorgangers en ik me voor afgebeult hebben .. En die arme burger in dit verhaal ? Is dat niet dezelfde burger die niet betalen wil voor een eerlijk product en ook nogal veel commentaar op de sector heeft ? En ons als dierenbeulen afschilderd ? En die paar miljoen voor het schoonmaken kunnen we wel missen want die overheidsgebouwen onderhouden gaat toch al over zulke bedragen en anders gaat toch naar griekenland , werken we lekker met zn allen tot 67ste voor door zodat zij betijds kunne stoppen met werken ... Nee , beter kunne we boeren afzeiken die voor hun bestaan vechten
larst7030
@deutzd7206a idd ne gewone burger moet werken voor zen geld en ne politieker kloot een gewone mens maar zelf hebben ze en last van
casejxu
@deutzd7206a sta geheel aan jou zijde!!
jordi 1455
@weurding dat door een te veel aan landbouwproducten de vraag in elkaar klapt lijkt mij sterk en klinkt in economische zin onlogisch.
Ritchie
@jordi 1455

@weurding bedoelt denk ik de prijselasticiteit, d.w.z. de mate waarop de vraag reageert op prijsveranderingen. Landbouwproducten zijn prijselastisch, dus (slechts) een kleine procentuele verandering in de aangeboden hoeveelheid heeft een grote prijsverandering tot gevolg.
ej-van-de-voort
@jordi 1455

Kwestie van vraag en aanbod, weinig aanbod+grote vraag= hoge prijs
Andersom, groot aanbod>vraag = lagere prijs. Dit is lagere school of brugklas economie, en geld voor alles wat geproduceerd word, dus ook landbouwproducten.
ej-van-de-voort
@weurding

Nu vind ik de Franse acties vaak op het randje van toelaatbaar balanceren, en soms er overheen helaas, maar wat kan wel een middel zijn om overheid/tussenhandel voor het 'blok' te zetten? Met z'n allen de productie stopzetten kunnen we ook niet ivm levende have en onderlinge verdeeldheid.
JD6930
@weurding

Waar zie jij dat ze in dat filmpje iets vernielen? Ik nergens.

Zie enkel dat ze wat veelste hoog betaalde kantoorsjaken wakker maken die met de ene hand de muis van de pc vast hebben en met de andere de smartphone met in beeld een social media site.
Krissie
@ej-van-de-voort
En de productie van anderen stopzetten kan dus wel?
ej-van-de-voort
@JD6930

Wat denk je dat oa ammoniak met het veelal poreuze gesteente van oude gebouwen doet? Daar zit veel meer vervolgschade in dan dat je op het eerste gezicht denkt
ej-van-de-voort
@Krissie

Hoe bedoel je? Als er nl boeren zouden besluiten om bij wijze van protest alle melk te lozen zijn er altijd wel die niet meedoen en gewoon door leveren, on die te dwingen is ook niet goed, maar daardoor is er geen onderlinge eenheid.

Een productiebedrijf zoals een machinebouwer kan op opdracht produceren. Een autofabrikant kan zijn productie aanpassen aan de hand van de afzet, of eventueel zelfs de fabriek dichtgooien als het echt nodig is, een veehouder kan niet zo makkelijk 'spelen' met de door hem geproduceerde hoeveelheid
deutzd7206a

@Ritchie
@ej-van-de-voort

Gelijk hebben jullie ... Maarre ist ook niet zo als de prijs van je product structureel te weinig opbrengt dat je dan vanzelf meer wilt produceren om toch inkomen te houden ? En dan komt @jordi 1455 om de hoek .. Want in dit geval is het wel raar dat sinds quotum er paar maand af is het aanbod niet knetter drastisch gestegen .. Maar volgens mijn melkafnemer is de vraag vanuit china met betrekking tot babypoeder gehalveerd ! Terwijl wij zowat als enigste leveren . Puur toeval of goed excuus voor de lage prijzen ?!! Ik denk dat ik het wel weet ...
ej-van-de-voort
@deutzd7206a

Naar wat ik gehoord heb gaat er vrij veel jongvee van NZ naar Azië, schijnt dat de chinezen het weer zelf op willen gaan pakken, tel daar het Russische importverbod op zuivel bij op en je hoeft niet meer te produceren om al een overschot te krijgen.

Als een Chinese klant tegen mijn werkgever zegt dat ze ipv 20 maar 10 machines afleveren, is het een tijdje wat rustiger in de productiehallen, maar daar valt op te schakelen, een melkveehouder kan niet zomaar de koeien vragen minder te geven????
JD6930
@ej-van-de-voort

Van mij mogen ze in NL ook wel de tweede kamer van binnen en buiten vol spuiten met strond! 😉

En dan vooral het torentje van Rutte. Vuile zakkenvuller dat 't is. Als er iemand verantwoordelijk is voor de ondergang van bijv. de TOP zorg en TOP onderwijs voor leerlingen met een beperking of handicap dan ist die zakkenvuller wel!

Met Balkenende was er niks aan de hand en stond Nederland aan de TOP op veel fronten! Toen hebben een stel herzengespoelde mensen op die leugenaar genaamd Mark Rutte gestemd en trok ie alles waar NL juist positief om bekend stond genadeloos de ondergang in!

Enige goede wat die vent mee heeft geregeld is het gedoe rond MH17 maar zelfs dat kan beter! Een jaar en 3 maanden na de ramp pas het eerste rapport over hoe het is gebeurd.... schaam je eigen kapot zou ik dan zeggen. Obama had het binnen een week al op papier staan hoe het was gebeurd! Een buckraket van de rebellen, machine afkomstig uit Rusland!

Bewoners zagen het vliegtuig in tweeën breken en er is bewijs dat het in de lucht uiteen gespat is, maar ach.... de piloot kan toch ook in slaap gevallen zijn?

Waarom wachten tot het land kapot wordt gemaakt? Als zelfs de politie al actie moet voeren is het toch wel heel erg gesteld met de overheid..... als eigen personeel nog actie moet voeren....

De Fransen en Belgen snappen tenminste hoe je iets voor elkaar krijgt! 😉
deutzd7206a
@ej-van-de-voort

Je verhaal klopt wel , maarre dat hebbe ze binnen jaar tijd wel verrekte snel gedaan zeg !! Tuurlijk zit wel kern van waarheid in maar ik twijfel er ernstig aan of prijzen niet met kunstmatig vage cijfers bepaald worden ... Oeps .. Wat zeg ik nu !
ej-van-de-voort
@JD6930

Balkenende heeft ons de EU ingeloodst, dus zo zonder schuld is die niet.

Ik kan heel goed met de Fransen meevoelen, maar vanuit emotie bereik je geen constructieve resultaten, daarvoor zul je nuchter na moeten denken en niet vanuit een opwelling reageren.

Politici kunnen roepen wat ze willen voor een microfoon, beleid uitvoeren doe je niet vanuit emotie, dat is enkel voor de camera, de realiteit is nuchter en bikkelhard. Op diezelfde manier zullen we als sector ook te werk moeten gaan willen we misschien resultaat zien

Trouwens, als jij Obama blind gelooft op z'n woord zou ik ook maar uitkijken, alle grootmachten op deze wereld houden er hun eigen agenda op na, en bewerken de media wel zoals het hun uitkomt. Dat word althans volop geprobeerd
JD6930
Quote @deutzd7206a:
Maar volgens mijn melkafnemer is de vraag vanuit china met betrekking tot babypoeder gehalveerd ! Terwijl wij zowat als enigste leveren . Puur toeval of goed excuus voor de lage prijzen ?!! Ik denk dat ik het wel weet ...

Afgenomen?

Dan mogen ze bij Nutricia de knop voor de Nederlandse markt wel eens omdraaien en wat meer produceren! 3 Nutrilon vakken al weken tot maanden niet leverbaar.... zijn wel niet de hardstlopenden maar ook die mogen ze wel eens iets meer voor NL produceren. Tis toch te gek dat je smiddags of savonds een Nederlandse moeder teleur moet stellen omdat de Chinezen, Roemenen noem maar op het schap geplunderd hebben en je met wat je binnen krijgt nog niet eens de helft van het vak van die soort gevuld krijgt?
deutzd7206a
@JD6930

Juist !!

En bijkomstigheid , het mestprobleem is ook opgelost ! Naja iedergeval niet meer probleem van de boeren 😃
JD6930
@ej-van-de-voort

Die worden toch regelmatig opgeknapt. Tis geen kerk waar ze de gemeenschap om geld moeten smeken om een gebouw dat het gezicht vormt van het dorp of de stad op te knappen...

Maar het zal het inderdaad niet goed doen nee! 😉
Maar zo worden ze wel wakker daarbinnen en gebeurt er misschien iets. 😉
ej-van-de-voort
@deutzd7206a

Tja, het zal mij niet verbazen als er in de achterkamers wel weer het één en ander verzonnen word, wat dat betreft geloof ik geen enkel concern of politicus meer op de factor open en eerlijk. feit is dat de grote concerns enkel aan hun eigen hachje denken en er alles aan zullen doen om dat veilig te blijven stellen.
ej-van-de-voort
@JD6930

Regelmatig opgeknapt? In Frankrijk????????????????

Even serieus, regelmatig onderhoud of niet, als stoffen diep in poreus gesteente trekken kun je opknappen wat je wilt, maar komt het er zeer slecht tot niet meer uit, terwijl het wel vrolijk schade aanricht
Krissie
@ej-van-de-voort
Klopt, dat ben ik met je eens. Als hier bijvoorbeeld de vakbond voor de machinisten oproept tot een staking blijven er altijd wel een paar rijden die eigenlijk ook amper rondkomen van hun loon maar plichtsgetrouw zijn. Alleen al aan de reactie van @deutzd7206a is al te zien dat dit bij boeren ook heg geval is.
Maar ik vind dit dan geen reden om totale wegen dan te blokkeren zodat bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs een som geld mislopen door die enormevertraging. Hetzelfde geldt voor alle mest en zo die overal is neergegooid, kost ook een vermogen om op te ruimen, al is het dan voor rekening van de overheid. Maar de bewoners/ondernemers waar mest is neergestort zullen ook financiële schade lijden, omdat de boeren dat zelf zo min mogelijk willen lijden.
Ik denk dat er talloze andere manieren zijn om dergelijke problemen aan te kaarten, zonder financieel geheisa voor 'onschuldigen'
JD6930
@ej-van-de-voort

Balkenende was ook niet top, maar vele malen beter als Rutte.

Tis niet alleen Obama die bewijzen heeft dat het zo gebeurd is. Bijna ieder land heeft dat. Waarom wil Rusland geen conclaaf om de daders strafrechtelijk aan te kunnen pakken?

Omdat ze(de regering daar) er tot de nek toe bij betrokken is, alleen al wat betreft levering van militair materiaal.
ej-van-de-voort
@Krissie

Ben ik ook weer met jou eens, alleen een juiste manier van actie voeren die wel voldoende effect heeft is lastig te vinden vrees ik
deutzd7206a
@ej-van-de-voort

Ach met je verstand dingen doen is vaak het beste , dat ben ik met je eens . Maar als je emoties achterwege laat met maken van beslissingen komt dan wel goed ? Dan krijg je dus die regering van nu , die hier als een van de vele voorbeelden hier een de buurt : oude blinde man van 93 wordt die paar uurtjes thuishulp afgenomen .. Ben toch wel blij dat ik daar pissig en tegelijkerheid bedroefd van kan worden en niet alleen mn schouders op haal .. En bedenk ook wat de niet corrupte goeie doelen met emotie kunnen bereiken !
ej-van-de-voort
@JD6930

Mocht je het nog niet gedaan hebben, verdiep jezelf eens in de afspraken die de NAVO bij de oprichting ervan met Rusland gemaakt heeft, en die ze met voeten getreden hebben.

Ik ben echt geen Rusland fan, en Poetin vertrouw ik nog geen stuiver toe, maar beide kanten hebben al lange tijd dik botor op hun hoofd, alleen omdat de media hier over het algemeen het 'vrije' westen propageren hoor je daar bijzonder weinig over
Jasperfendt
Quote @deutzd7206a:
het mestprobleem is ook opgelost

Het mestprobleem bestaad geeneens, alleen op papier. Het land schreeuwd om mest
ej-van-de-voort
@deutzd7206a

Als robot zonder emotie kunnen we geen van allen functioneren, maar er zit een verschil tussen eraan toegeven/ handelen, of de gevoelsactie achterwege laten en gaan denken wat de meest productieve weg kan zijn om te bereiken wat je wilt.

Maar dat is ontzettend lastig, dat is een ding dat zeker is. Ik kan er ook pislink van worden ( vader die thuiszorg had) maar helpt het als ik uit emotie van Rijn de kop blauw sla? Het zou wel opluchten???? maar ik schiet er geen reet mee op
deutzd7206a
@ej-van-de-voort

Och bij de volgende beslissing zou der denk wel eerst over het blauwe koppie gewreven worden 😃
Ach denk dat wij met elkaar en zonder slag of stoot uit zouden komen en natijd ook nog wel potje bier konden drinken ! Ik ben ook heus niet meteen van de hardste weg maar kan der bij anderen wel inkomen ... Het is gwoon jammer dat beslissingen , mensen zo op de spits drijven .. Dan neem ik het die boeren in france iedergeval geen ongelijk !!

@Jasperfendt

Mestprobleem ? Weet jij wel hoe schadelijk mest is ?? Snap jij nou niet dat gewassen er zelfs niet door groeien ? En dat het helemaal geen natuurproduct is ? En dat heel erg is dat er minder fosfaat mee vrijkomt dan een gemiddeld bos aan co2 produceert ? Je snapt toch wel dat mest echt een probleem is !!!!
Jasperfendt
@deutzd7206a Met die hoeveelheden die je tegenwoordig nog mag injecteren ja 😞 Net krap aan 10 bunder mogen we nu nog injecteren per bunder op ons grasland, rest moet afgevoerd worden terwijl ons eigen land het hard nodig is.
ej-van-de-voort
@deutzd7206a
Mocht je nog een paar politici weten voor die 'behandeling' , ik houd me aanbevolen????????

Ik geef de Fransen ook geen ongelijk, kan er wel om lachen dat nu ook in Nederland iedereen ineens om het hardst brult omdat ze er last van kunnen hebben????
JD6930
Ik kan hier morgen wel een serie uitleg en foto's afkomstig van een FB groep plaatsen als ik toestemming krijg. Als je dat ziet geniet je gewoon! 😃

Prachtig hoe ze daar de weg volgooien en blokkeren tot de laatste centimeter! 😃

Gebeude dit in NL ook maar!

Als ze dan eerst even in overleg gaan met de transportsector kun je een aardige slag slaan want ook daar zitten er genoeg bij die redenen hebben te protesteren maar het of niet durven(ivm de regelgeving dat enkel politie ongestraft mag demonstreren hier zonder hard aangepakt te worden met een dijk politie etc erbij.) of wel durven maar niet weten hoe ze het voor elkaar krijgen omdat hier in NL ondergand eerst nog een rechter moet beslissen of jij wel voor je eigen op mag komen.

Zoiets als bij inbekers dus, je moet ze eigenlijk een bakje koffie aanbieden want als ze door jou ook maar een kleine schram op hun hand hebben bijv. draai jezelf de bak in en de misdadiger gaat vrij uit.....
SJB533
Quote @JD6930:
Met Balkenende was er niks aan de hand
Nee, maar die had dan ook minder last van de crisis... Daarnaast ligt de feitelijke macht mi toch nog echt bij de PvdA. En het kabinet laten vallen komt ook echt niet goed. Een kabinet met veel partijen werkt niet.
weurding
@JD6930 meerdere filmpjes bekeken waarbij ze ook mest tegen gebouwen aan spuiten die door het glas naar binnen loopt, als je nou denkt dat dat geen schade geeft

jou opmerking over kantoorsjaken met in de ene hand een muis en de andere een smartphone is tegenwoordig ook voor de tf ers van toepassing, bijna niemand doet nog zonder 😄
weurding
@ej-van-de-voort idd, teveel aanbod en te weinig vraag
weurding
@deutzd7206a denk je nou echt dat alle burgers gelijk zijn? alle boeren toch ook niet, helaas komen (bij beide partijen)alleen de grootste schreeuwers in beeld en daar wordt dan al gauw die reactie aan gekoppeld, overigens moet je niet denken dat wij een groot bedrijf hebben, op de schaal van richter stellen wij ook niet veel voor
ej-van-de-voort
Quote @weurding:
helaas komen (bij beide partijen)alleen de grootste schreeuwers in beeld en daar wordt dan al gauw die reactie aan gekoppeld

Klopt, en naar mijn idee zijn vaak de mensen die niet schreeuwen degenen met de meest constructieve ideeën, maar omdat die geen grote mond gebruiken om ze te verkondigen sneeuwt dat vaak onder
Welgerap52
Als je vindt dat je te weinig krijgt voor de melk moet je de kosten omlaag brengen.
Of je gaat wat anders doen ,( je kan altijd nog bij een baas gaan werken)
De meeste melkveehouders hebben het goed want anders kochten ze niet voor die idiote bedragen land.
deutzd7206a
@weurding

Gelukkig zijn niet alle burgers gelijk , alhoewel de meesten nog steeds niet door hebben hoe een boerenbedrijf in elkaar steekt . Maar goed daar ging het mij eigenlijk niet om . Ik ben liever niet boer af als ik bekijk hoe er hier al hard geknokt is om het bedrijf op te bouwen en in stand te houden .. Als de fransen op deze manier nog iets kunnen bereiken voor hun sector dan moet het maar zo ! Niet mooi als zo moet maar zoals al gezegd goeie ideeen op een nette manier aanleveren wordt vaak nix mee gedaan ...
johndeere6230
Die fransen zijn met protesten net hard zat en gaan ook te gauw de straat op.... Hier in nederland zijn diegene met de grootste bek vaak het beste af, wat natuurlijk zo krom is als een hoepel... dat zie je wel weer met die fosfaatrechten, diegene die gigantisch zijm gegroeid worden nu beloond terwijl er eerder werd gezegd dat juist de gezinsbedrijven moesten blijven bestaan, maar met zo'n regel valt dat nog niet helemaal mee.
deutzd7206a
@Welgerap52

Ik hoop dat jou baas je morgen helft van je salaris afneemt kan zat je hebt ook jaren goed verdiend , en je vreet maar boterham minder hoor ! Je huis zet je maar te koop , je hebt er toch geen boodschap aan dat je jaren voor je hypotheek heb gezwoegd ? Gewoon de kosten drukken .. Dan ga je nog ff vette lening afsluiten voor vette sportwagen voor een idioot bedrag en dan gaan we ff ervoor zorgen dat je er niet harder als 30km mee kan rijden !! Zoek ook nog ff ander baantje desnoods , ik vindt dat ik voor jou kan bepalen dat je ander werk gaat doen liefst nog iets wat je totaal niet graag doet
johndeere6230
Quote @Welgerap52:
De meeste melkveehouders hebben het goed want anders kochten ze niet voor die idiote bedragen land.

Grond is nodig bij een melkveebedrijf, het is toch een stukje bedrijfszekerheid en daardoor druk je uiteindelijk ook de kosten weer mee....
Welgerap52
Grond kopen voor 50000 of meer daar druk je de kosten mee? @johndeere6230
Ik denk dat ik ook niet een heel erg hoog loon krijg en als het rustig is dan blijf ik thuis en lever loon in@deutz7206a
ej-van-de-voort
@Welgerap52

de buurman van m'n vader melkt er iets van 130 biologisch, en die heeft dus een bepaald areaal aan het bedrijf grenzend nodig voor beweiding. Dan moet hij er toch voor die bedragen in investeren, anders komt hij weer klem te zitten, en die wil heus wel voor 20k de bunder kopen hoor, er is gewoon weinig grond over, waardoor de prijs hoog is. De meesten die aankopen doen dat niet omdat ze het geld over hebben, maar omdat het nodig is om op dezelfde schaal verder te kunnen. Helemaal nu je maar weinig mest op mag brengen en dus minder opbrengst per ha hebt
MASSEY-MOOI
De ha's bewerkbare grond word steeds minder, mogen minder meststoffen gebruiken wat leid tot eerdere uitputting van de grond. En er komen steeds meer mensen oo aarde die allemaal moeten eten en het aanbod is te groot?
Welgerap52
Iedereen denkt dat die alleen werk moet doen wat hij leuk vindt
Maar als het leuke werk er niet is dan moet je gewoon minder leuk werk doen
En als je het niet wil flink korten die hap
Bij de veehouders als het goed gaat dan hoor je ze niet en als het even minder gaat dan is het ach en wee
( dat heet ondernemen toch)
Het zou mooi zijn ondernemen en gegarandeerde minimale rendementen ( dan ga ik ook koeien melken)
johndeere6230
@Welgerap52

voer aankopen en mest afzetten kost ook niet niks, voor de langere termijn is grond zeker wel rendabel....
johndeere6230
Quote @Welgerap52:
Bij de veehouders als het goed gaat dan hoor je ze niet en als het even minder gaat dan is het ach en wee

Hieruit maak ik op dat je geen achtergrond heb met melkvee?

Want zelfs in de betere tijden worden de uren niet betaalt wat je zal krijgen als je bij een werkgever zou werken, zeker niet aangezien je 24/7 beschikbaar moet zijn...
ej-van-de-voort
@MASSEY-MOOI

Yep, omdat de mensen die in gebieden leven met te weinig voedselaanbod niet de prijs kunnen betalen om het daar geleverd te krijgen, hebben we hier een overschot.

Ooit na de tweede wereldoorlog zijn we begonnen met een vervangingseconomie, als de tv kapot was, keken we of die gemaakt kon worden, en anders kochten we maar een nieuwe. Toen we het hier in Europa weer beter kregen kwam er luxe trend economie, oftewel, als de buurman een nieuwe auto heeft, wil ik er ook één. Dit is koren op de molen geweest van de producenten, die de massa nu bestoken met slogans om maar vooral het nieuwste van het nieuwste te hebben.

Omdat die producent de pegels niet meer kan/wil verdienen met enkel vervangingseconomie productie word ons dat door de strot gedrukt, en kopen de meeste mensen meer dan ze eigenlijk nodig hebben.

Deze trend is ook met voedsel ingezet, waarom hebben we 30 soorten kaas in de supermarkt nodig als we er meestal maar 1 of 2 eten? We zijn gewoon gruwelijk verwend met het aanbod. En omdat alles maar groter,beter, efficiënter moet worden werden ook de landbouw/tuinbouw gestimuleerd om maar zoveel mogelijk te produceren. Totdat men erachter komt dat je dan dus een overschot gaat creëren, en dan moet de sector, is eerst op aanmoediging van overheid/groothandel gegroeid is, zelf maar zien hoe ze het rooien. En daarbij worden al jaren helaas de kleine producenten als hardste geraakt, omdat die minder kunnen investeren om bij te blijven, de bank daar minder aan verliest als die klappen, en de groothandel er niet om rouwt omdat ze te 'klein' zijn.

Waar een organisatie als wakker dier ( klootzakken trouwens, maar dit is het enige goed argument van ze) kleinschalige veeteelt propageerd, gaat de gemiddelde in slaap gesuste burger rustig door met achter de strategie van de supermarkten aan lopen.
ej-van-de-voort
@johndeere6230

Idd, als ik kijk naar wat ik kreeg toen ik 60/70 uur de week in de melkrobots draaide, was dat netto 2 a 3 keer zoveel als de klanten waar ik kwam.

99,9% boert uit passie, als je rijk wilt worden moet je wat anders gaan doen.
ares697
Quote @ej-van-de-voort:
Een productiebedrijf zoals een machinebouwer kan op opdracht produceren. Een autofabrikant kan zijn productie aanpassen aan de hand van de afzet, of eventueel zelfs de fabriek dichtgooien als het echt nodig is, een veehouder kan niet zo makkelijk 'spelen' met de door hem geproduceerde hoeveelheid

Al die nieuwe stallen zullen ook niet echt helpen tegen het vraagoverschot.

Een stal dicht doen en alle koeien verkopen is denk ik haast makkelijker dan een fabriek sluiten en iedereen op straat zetten.
Welgerap52
Vergelijk veehouders,varkens houders en mensen in loondienst eens
De veehouder is miljonair als hij stopt , de varkens houder blijft met een schuld achter en de man in loondienst heeft net zijn huis vrij en een pensioen!
ej-van-de-voort
@ares697

De grotere productie bedrijven die veel met ingeleend personeel werken kunnen over het algemeen makkelijk schakelen op een wisselende vraag. Daar had ik het even over, niet over het stopzetten/dichtgooien.
ej-van-de-voort
@Welgerap52

Ik weet niet welke gelukkige gevallen jij gezien hebt dat je denkt dat dit de standaard is, maar in veel gevallen staat de bank vooraan om eerst wat posten te innen. Er zijn genoeg bedrijven die praktisch van de bank zijn, dus dan kun je het wel voor een paar miljoen verkopen, dat wil nog niet zeggen dat je die ook op je rekening krijgt.
johndeere6230
Quote @Welgerap52:
De veehouder is miljonair als hij stopt

dat is ook alleen als die vrij is van schulden, en dat geld wat die er dan uithaalt heeft die er eerder ook al in gestopt.
Welgerap52
@ej-van-de-voort jij wilde zeggen dat een boer met 40 Ha. Eigendom een hypotheek hebben van 2 miljoen ofzo
ej-van-de-voort
@Welgerap52

Afhankelijk van de voorgeschiedenis van een boerderij, en de groeigrootte van een bedrijf kan de bank idd een forse aandeelhouder in een bedrijf zijn ja
Welgerap52
40 Ha x 50000
80 koe x 1200
80 fosfaat recht x geschat 3500
Gebouwen 600000
Machines 50000
Dan hou je nog rond de 1 miljoen over
En maar klagen!
johndeere6230
Quote @Welgerap52:
Dan hou je nog rond de 1 miljoen over
En maar klagen!

Zoals ik eerder al aangeeft, dat heeft die er eerder al ingestopt door te investeren....
ej-van-de-voort
@Welgerap52

Vervolgens mag je met de belastingdienst in discussie omdat je pakweg een derde naar de staat mag brengen ivm verschuiven van bedrijfs kapitaal naar privé, vervolgens mag je elk jaar vermogensbelasting gaan afdragen, zeer waarschijnlijk kun je verhuizen dus dat nieuwe huis gaat er ook weer vanaf, mits dat vrij is van hypotheek betaal je daar ook weer belasting over.

En wat je dan nog overhoud is bedoeld als eigen 'pensioen' omdat veel ondernemers geen pensioen afgedragen hebben zoals een werknemer, en dat zelf hebben moeten regelen of dat uit de verkoop van hun bedrijf moeten halen.

Ik zou je aanraden je eens goed in de financiële stromen te verdiepen, het lijkt vooraf vaak leuker dan onderaan de streep.
Welgerap52
@johndeere6230 dat geld is er dan waarschijnlijk wel mee verdiend of buiten de deur
En als alles buiten de deur verdiend is dan ben je niet echt een goede boer geweest
Bij mij schiet er niet zoveel over na 45 jaar loondienst
inspecteurfendt
Quote @larst7030:
idd ne gewone burger moet werken voor zen geld en ne politieker kloot een gewone mens maar zelf hebben ze en last van
Inderdaad, en da is in elk land zo! Behalve op "mars, pluto,..." want daar zijn geen politiekers! haha 😄
inspecteurfendt
Quote @Welgerap52:
Dan hou je nog rond de 1 miljoen over
En maar klagen!
moest ik 1 miljoen euro hebben zou ik niet klagen hoor!
weurding
@Welgerap52 kijk, dat de grond zo in waarde gestegen is wist men vroeger ook niet, toen het meeste land rond de 10000/20000 gulden koste, wat jij aanhaalt m.b.t de varkenshouder is een beetje krom, die konden ook land kopen ,maar waren het niet nodig voor de bedrijfsvoering, immers het voer kwam per as naar hun toe bij de meesten. in de goede jaren hadden ze ook de kans te investeren in grond maar de meesten zetten gebouwen bij, dat die op dit moment bij verkoop geen jota opbrengen was van te voren niet te overzien
Welgerap52
@ej-van-de-voort het belasting stelsel is er inderdaad wel opgericht om er voor te zorgen dat mensen net kunnen eten en meer niet!
Maar door de huidige overheid wordt het verschil tussen arm en rijk groter ( wat ik niet nodig vind)
( we dwalen af)
Jasperfendt
Quote @ares697:
Een stal dicht doen en alle koeien verkopen is denk ik haast makkelijker dan een fabriek sluiten en iedereen op straat zetten.

Dit is ook weer een stakkerbouwer eerste klas hoor, jaren lang heb je gefokt en gedaan om goeie koeien te krijgen. En dan zou je ze ineens weg doen. Als aardappels niks waard zijn een jaar verkoop je ook al je grond en je machines? Nee dan verbouw je een andere gewas. Maar zo makkelijk gaat dat niet in de melkveehouderij. Je doet niet zo al je koeien weg.
ares697
@Jasperfendt ik zeg ook niet dat het makkelijk gaat, maar een grote fabriek kan zijn personeel en machines ook niet zomaar stilzetten. Boeren zijn niet de enige die niet altijd goed op de markt kunnen reageren
erik9831
@Welgerap52 Zulke discussies kan je snel laten eindigen ...

Als je de berekening maakt, en als je uiteindelijk 1 miljoen overhoud, wat heeft je dan altijd tegen gehouden om hetzelfde gaan te doen ? Je had nooit van je leven in loondienst mogen gaan.

Ah ja juist ... Als de zelfstandige zijn bedrijf moet sluiten, dan heeft hij niets meer. Een persoon in loondienst heeft bij ontslag zoveel mogelijkheden om bij wijze van spreken in sommige gevallen rustig thuis te blijven.

Je kan klagen en zagen zoveel je wil, je had dan ook maar de risico's moeten nemen in plaats van nu doodleuk te komen vertellen hoe jij denkt dat het zit.
deutzd7206a
@erik9831

Mooi gezegd ! De verantwoordelijkheden nog daar gelaten die je als zelfstandige hebt !
johndeere6230
Quote @Welgerap52:
dat geld is er dan waarschijnlijk wel mee verdiend

klopt, maar je kan er ook voor kiezen het geld uit het bedrijf te halen ipv opnieuw te investeren. Dan rij je wel een dikke bak....
Welgerap52
@erik9831 ik heb niet iets met koeien melken! En bij ons is het een natuurgebied geworden
En melkveehouder eigen baas? Wat mag je nog zelf beslissen? Beslissen tussen hard en nog harder werken! En heb je wel eens een melkveehouder failliet zien gaan?
En als melkveehouder heb je een risico van een lage melkprijs en dat hebben een heel hoop boeren niet ingecalculeerd
en je kan ook inderdaad een dikke auto of trekker ( johndeere) kopen inplaats van een Ha land om nog harder te werken
weurding
@Welgerap52 kerel, houd toch op, weet je hoeveel uur een veehouder draait, en dan mag je volgens jou alleen beslissen om hard te werken of nog harder? mag hij dan ook iets meer overhouden, kom je je bed wel eens uit midden in de nacht om een koe te helpen? dikke auto , dikke trekker, meer zie je niet? wat let je om ook een dikke auto te kopen? je kan het vast beter betalen dan ik, overigens rijden we een bescheiden polo'tje prive
Welgerap52
@weurding in de lammertijd ben ik ook dag en nacht bezig! Met in de schapen houderij een geweldig rendement! En we rijden een volvo uit 1996
weurding
@Welgerap52 dan heb je dus dezelfde roeping, veel werk voor weinig!, maar verkijk je alsjeblieft niet op dikke trekkers en auto's, veelal is het lease 😄
erik9831
Quote @weurding:
veelal is het lease

Ik zou geneigd zijn om te zeggen "de bank" 😄

@Welgerap52 Jij bent dus een werknemer in een schapenhouderij, of is dit een hobby van jou ?

In België is er, dacht ik, geen enkele landbouwer die zich enkel maar toespitst op schapen. Meestal is dit maar een bijproduct.
Welgerap52
@erik9831 werk in loondienst en heb er om het loon een beetje aan te vullen en koppeltje schapen bij
Er volledig van bestaan dan moet je er denk wel meer als 500 hebben ( hoog tijd om te gaan blokkeren, demonstreren denk ik)
kace
@Welgerap52

Je mag de schapen toch wel bij een boer laten grazen voor weinig toch.
deutzd7206a
@Welgerap52 wordt slapend rijk ! Als ik kijk wat een kilo shoarma kost ! En een schrale weide voor schapen is genoeg en desnoods langs een beek of kanaal laten grazen , misschien nog wel geld toe !! En een afdakje van paar oude damwand platen kan al zat ! Tenminste mijn 3 schapen koste me gin drol en scheelt me ook nog benzine voor de zitmaaier !! Ik denk dat jij net als de gemiddelde boer miljonair bent !!! Of maak me net als iemand schuldig aan bepaalde tunnelvisie ??
jordi 1455
@erik9831 het kan ook een jong gebruikte auto zijn.
julian2003
Ik wil wel op vakantie naar lyon als die boeren door gaan met staken lekker veel trekkers
JD6930
Quote @Welgerap52:
Machines 50000

In welk land woon jij als je voor € 50 000 al je tractoren en machines betaald hebt???

Daar heb je nog maar amper 1 trekker voor.....
Welgerap52
@JD6930 kijk dat bedoel ik een echte veeboer hoeft helemaal geen nieuwe
Een boer die rekent die koopt een gebruikte en belt de loonwerker
Welgerap52
@JD6930 je moet is proberen je machinepark van 10 jaar oud van de hand te doen ,dat telt echt niet hard meer op hoor,
En als je een volledig machinepark wil kopen ben je misschien wel het dubbele kwijt
JD6930
Quote @weurding:
jou opmerking over kantoorsjaken met in de ene hand een muis en de andere een smartphone is tegenwoordig ook voor de tf ers van toepassing, bijna niemand doet nog zonder

Das ook wel zo. Maar valt wel op hoevaak bijv. Politici iets op social media zetten, midden overdag op een werkdag... Tuurlijk, ze zijn niet allemaal het zelfde. Je hebt er ook genoeg die wel hard werken voor hun geld. Ook op kantoor. 😉
JD6930
Quote @Welgerap52:
En als je een volledig machinepark wil kopen ben je misschien wel het dubbele kwijt

Ik denk wel meer als het dubbele. Gemiddelde mel of rundveehouder heeft twee tractoren, maaier, schudder, hark, grondbak, voerbak, veegmachine, haspel(s), platte wagen, regen(pomp)motor, frees, cultivator, ploeg, spuit, gierton met twee injecteurs, zo kan ik nog wel even door gaan. Met alles nieuw moet je blij zijn als je net de tractoren kan betalen.....
Welgerap52
@JD6930 Volgens mij doe je het wel erg uitgebreid ,hier geen boeren met regen haspels frees ploeg cultivator enz
Volgens mij ben je dan echt een machine boer die veel zelf doet
Want boeren met een eenvoudige trekker schudder blokkenwagen kuilsnijder kan ook , en dat gebeurt hier ook vaak
Veel boeren vinden machines mooi en daarbij is het hun hobby ( het kost meer dan het oplevert)
Hoeveel uur draaid een hark? Of een frees per jaar?
JD6930
@Welgerap52

Je kunt het ook anders bekijken. Hoeveel kost een loonwerker als die al die dingen moet komen doen?

Zonder haspel redt je het tegenwoordig niet meer, niet int zuiden des lands tenminste, oft moet zijn dat je geld teveel hebt en die hectares mais/gras die verdrogen weinig uitmaken....

Kunt wel bakken met geld naar de loonwerker brengen maar dan kun je het net zo goed zelf doen.

Hier zijn er toch veel die het zelf doen. Harken en sommige ook maaien en enkele soms laten maaien gebeurd bij vele wel steeds vaker door de loonwerker maar de rest van het landwerk doen de meeste veelal zelf. Kantjes harken kun je ook beter met een klein gedragen harkje doen als dat de loonwerker dat ook moet met z'n 4 elementshark.
deutzd7206a
Volgens mij ben je toch ook boer om alst mooie zomerdag is ens lekker dagje gras te maaien of op mooie voorjaarsdag je bouwland ens te ploegen ? Of ens x heerlijk in de werkplaats aan de gang te zijn ? Ik houdt er iedergeval meer mee over als dat ik uit besteed ! Als ik iedere x loonwerker moet laten komen of de smid etcc dan kon ik nu al niet rondkomen ... Dat is voor mij ook de charme van het vak , de zelfvoorzienigheid ! En qua machinewerk koop ik niet de duurste machines !! Op internet zijn er genoeg mooie machines te koop voor weinig die met beetje sleutel en opknapwerk nog prima 2de leven mee kunnen !! En wie mij machineboer noemt dat mag ! Maar ik denk dat er ook nog hoop boeren mochten willen dat ze de kengetallen zo hadden als ik het in de stal heb ! Of machineboeren geen rendement uit de stal kunnen halen is voor mij geen vraag.
Jasperfendt
@deutzd7206a Een boer mag geen hobby's hebben. Enige wat een boer mag doen is werken werken en nog eens werken en er dan nog geen kloten meer verdienen.

Volgens welger ineidergeval 😞
Welgerap52
@Jasperfendt waar staat dat je geen hobby,s mag hebben?
Ik heb zelf ook veel machines omdat ik het mooi vind
En een boer met 30 Ha en allemaal dikke nieuwe machines in de schuur is in mijn ogen wel een machineboer
( maar goed waar het om begonnen was is dat melkveehouders niet met grotere prijs schommelingen gerekend hebben ,weinig buffer en er ook niet aan gewend
Kijk naar aardappel boeren ,het 1 e jaar krijgen ze niks het andere jaar een goede prijs
Melkveehouders moeten er ook maar aan gaan wennen!
Welgerap52
@deutz7206a bij jouw zijn machines hobby maar je kijkt ook naar het economisch belang .
Koe
Wat mij stoort is direct weer het wij-zij verhaal waar veel boeren helaas last van hebben. Alsof heel de wereld tegen hun is.

Snap ook wel dat fosfaatrechten vervelend zijn maar de politiek is grillig en je wist tevoren dat er iets ging gebeuren met het mestoverschot. Sommigen pissen naast de pot maar dat was ten tijde van de melkquotering ook al zo.. Misschien dat er nog een extra ijkpunt komt, dat zou al helpen.

Als je ondernemer bent moet je kijken waar de kansen liggen. Niet passief een snelweg blokkeren en weer andere sectoren met miljoenen duperen. Dat kan bijv. door lobbyisten in te schakelen,,LTO, CDA etc. zijn ook actief in Brussel.
fendt-412
@Koe
wat veel mensen kwaad of misschien meer teleurgesteld maakt is dat de politiek hele andere standpunten heeft dan dat ze er momenteel door proberen te drukken. Als er überhaupt al beleid wordt gemaakt. Het is links lullen en rechts vullen.

Vorig jaar is derogatie pas in juni-juli verleend, groeiseizoen is dan al halverwege. het woord grond/grondgebonden wordt in de brief aan de 2e kamer over fosfaatrechten niet eens genoemd terwijl er verkondigd wordt dat de melkveehouderij grondgebonden moet zijn en blijven. Zowel door politiek als LTO.

Anticiperen met fosfaatreferentie en fosfaatrechten zou ook nooit lonen, bleek achteraf dus wel zo te zijn. Daar kun je toch helemaal niets mee als ondernemer? Als in 2013 beleid voor 2015 bepaald zou zijn kun je hierop inspelen en verantwoorde risico's nemen. Als je maar weet waar je aan toe bent, afgelopen 3jaar was het gewoon pakken wat je pakken kunt, en hopen dat de referentiedatum gunstig valt.

Er zijn genoeg boeren die voor tonnen-miljoenen grond gekocht hebben en kunnen nu geen extra omzet draaien door het wanbeleid. Ze hebben gekozen niet bij te dragen aan het mestoverschot en het bedrijf in balans te houden, zeg maar de politiek gewenste bedrijven. Dat kost je zomaar de kop..

Het is hetzelfde als een flitspaal langs de weg zetten en met terugwerkende kracht max snelheid vaststellen op 70 in plaats van 80 en vervolgens boetes in het rond sturen om maar wat extra geld binnen te harken om een begrotingstekort weg te werken. Je houdt het niet voor mogelijk maar mij verbaast helemaal niets meer.
Koe
@fendt-412 Is dit geen beleid uit Brussel? Politiek weet het sowieso allemaal niet meer zo goed hier in NL. heb het idee dat Sharon Dijksma weinig te vertellen heeft over beleid uit Brussel. Derogatie was inderdaad schande.

Tuurlijk is dat waar wat jij aandraagt, maar voor miljoenen investeren in grond en dan hopen dat het kwartje goed valt en je nu maximaal kon melken is een risico dat bepaalde boeren hebben genomen en dat wisten ze want er was nog geen beleid. Feit was alleen dat het fosfaatplafond werd overschreden en dat daar een oplossing voor moet komen.

Zit niet meer zo in het boerenvak als jij maar ik vind fosfaatrechten nog geeneens zo gek mits ze verhandelbaar worden. Je stelt een groei aan de max aantal koeien en de grondprijzen staan veel minder onder druk. Gaan er ergens koeien weg dan kunnen er elders weer koeien bij. Of zie ik nu dingen helemaal verkeerd?
fendt-412
@Koe Grens is gesteld door brussel maar het is aan NL om er onder te blijven.

Klopt, er zullen niet veel meer koeien in nederland komen, probleem is denk ik wel dat er komende 5jaar amper vrijwillige stoppers zullen zijn. Die hebben veelal eieren voor hun geld gekozen en quotum verkocht.

Probleem is nu dat boeren die stoppen kunnen cashen met fosfaatrechten en nog een paar jaar door kunnen hobbien met de grondverhuur en daardoor niet met de belasting af hoeven te rekenen. Heb dan liever een hogere grondprijs en max aantal dieren per hectare. Waardestijging grond is ook nog eens belastingvrij voor de stoppers, als ze stoppen komt de grond ook direct vrij voor de boeren die door willen.

Maar zo is overal wel wat bij. Komen zelf om in het voer, stalruimte is er ook voor die koeien waarvoor het voer er al is, mest is het probleem niet. Zouden binnen een jaar alles weer mooi in balans hebben en grond en stallen optimaal benutten maar daarvoor kunnen we helaas eerst weer in lucht investeren. Investeren in grond zal wel niet veel gedaan meer worden, melken op puur mais en soya en verder intensiveren wordt alleen maar gestimuleerd.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
108
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0