Illustratie van:

Mc-Cormick 423 - in versnelling met draaiende aftakas

Sinds vandaag wil de tractor niet meer in de versnelling, als de aftakas draait met de maaimachine 'op toeren' Als ik beide ingeschakeld 'opstart' dan wil hij niet meer ontkoppelen en kan ik alleen maar met grof geweld de versnellingspook 'uit de versnelling' slaan. Ik denk dat het een dubbele koppeling-type is.
Wie weet raad?

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste FMJSGM: Ik denk wat anders: namelijk dat jouw I.H.-423 een enkele koppeling (1 plaat voor rij- en aftakaskoppeling) en dat de vrijloop in de aftaktussenas ( de "aftakas" van de maaier) vastzit (roest en/of vuil).
Als je bij mijn veronderstelde situatie bij maaien op 'volle toeren' het gas loslaat en de koppeling intrapt gaat de maaier de trekker vooruit'stuwen' (wegens ontbrekende vrijloopwerking van de tussenas).
Valtraboerties
Wat winsumar zegt lijkt mij ook aannemelijk, wat gebeurd er als je de rem intrapt? Waarschijnlijk zakt de maaier dan in toeren?
FMJSGM
Alvast bedankt, heren(?) We hebben wel een ander aftakas onderdeel vervangen, dus dat zou heel goed kunnen. Ik ga even kijken!
Trouwens, hoe kan je aan de buitenkant zien / 'uitzoeken' of het een dubbele of enkele koppeling is?
Wimsumar
Bêste FMJSGM:
Quote @FMJSGM:
aftakas onderdeel vervangen

Vermoedelijk het vrijloopkoppelingdeel van de aftakas per abuis vervangen met een (uiterlijk vrijwel gelijke) slipkoppeling.

Een I.H.-423 heeft alleen een voetkoppeling (1 plaat) voor rij- en aftakasbediening, of, meerplaats d.m.v. een handkoppeling voor de aftakas (+ voetkoppeling voor rijden).
SJB533
Heb je een Agriomatic?
FMJSGM
Bêste Wimsumar,

net iens sa fier by my út de buert! 😃

Maar, weer even verder in ABN voor de andere Forum-lezers;
Jouw conclusie was helemaal juist! Tijdens het (hobbyboer) maaien was het kruisstukje van de tussenas bijna in tweeën en toen hebben we snel een andere tussenas gepakt; toen mijn zoon na een paar uren weer ging maaien kwam hij terug met de melding, zoals hierboven beschreven, en ik heb de fout dus helemaal verkeerd gezocht. We hadden die tussenas wel eens gebruikt op de MF35 en die heeft wel twee door het koppeling-pedaal bediende platen. Het is dus nooit opgevallen, dat de gebruikte tussenas van een ander type was (bij diep nadenken moet hij van een oude ladewagen zijn geweest?). Het maaien hebben we eerst afgemaakt met de andere tractor. Morgen maar even een nieuw kruisstukje halen. Bedankt voor het buitengewone slimme advies! (ervaring?) 😉 ) en snelle reactie!
Super dat dit Forum er is, en zo veel mensen met (praktijk) kennis heeft die antwoord geven.
FMJSGM
Oh ja, het 1 of 2 platen verhaal, wij hadden nog een sloper 453 te staan en die heeft dus inderdaad de door jouw beschreven handle. Dat blok, met de drukgroep er nog op, staat er nog. Ik had daar naar gekeken en was er vanuit gegaan dat de 423 precies gelijk was. Weer wat geleerd!
Wimsumar
Bêste FMJSGM:
Quote @FMJSGM:
ervaring?
Jawis! ( En nu ga ik maar over in het Hollands, dat kan elkeneen verstaan want het komt goens krekt en hebben zomaar wat te emelen. Dat laatste scheur ik me de buizen om uit hoor 😄 ).
Het zal naastkleinsen pakweg 40 jaar geleden (toen batste ik ook al aardig op het ark om) zijn dat iets dergelijks me overkwam met de leencyclomaaier van de buren. Bij het loslaten van 'het gas', ging de cyclomaaier afremmen op de motor: Het kenmerkende "rikketikketik" van een vrijloopkoppeling liet zich ook niet horen: deze zat vol smeergens (roest/vuil en kon niet werken.
Het is lijkwels ook een regelmatig weeromkomend topicvraagstuk. Vooral in combinatie met minitrekkertjes welke eigenlijk ook allen maar 1 koppelingsplaat hebben.

P.S.1: We hebben hier inderdaad een puurbest forum.

P.S.2: Jislum, dichtebij Bokwerd. 😉
roelb79
Beste wimsumar

heb je hier ook een beschrijving met foto's hoe je deze koppeling kunt inspecteren en eventueel schoon maken?

alvast bedankt
Wimsumar
Beste RoelB79:
Quote @roelb79:
beschrijving met foto's

Helaas staat het koppelingsgedeelte niet in het onderdelenboek van type I.H.-423.

Wel in het onderdelenboek (met tekeningen) van de I.H.-523 (IK verwacht dat het vrijwel hetzelfde is)

[url]vieux.tracteurs.free.fr/pdf/…]

Onderdelenboek I.H.-423:

[url]vieux.tracteurs.free.fr/pdf/…]

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Mc-Cormick 423 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
10