Ratelkoppeling taarup 1015

Hallo ik heb een taarup 1015 opraapwagentje, wordt niet zoveel meer gebruikt,maar af en toe is dat ding nog wel handig. volgens de gebruikshandleiding kan de ratelkoppeling van de aftakas bij 540 tpm 75 pk. overbrengen. weet iemand hoeveel het koppel is bij dit vermogen? als ik dat weet zien we wel wat te verzinnen om dit te testen.er zijn er hier in de buurt nog wel meer van deze wagentjes (er liggen er inmiddels ook nogal wat in het oud ijzer) van de wagens die nog in gebruik zijn zijn er nogal wat kroon en pignon wielen gesneuveld. vandaar dat ik de ratelkoppeling wil testen.

Deel dit topic

Reacties

Fendt926Driver
Las een aftakas stomp aan een spant vast zet daar de aftakas op en aan de trekker en laat de handkoppeling van de aftakas langzaam opkomen rateld de koppeling dan is die goed gaat de aftakas kapot moet je blij zijn dat het niet aan de wagen is gebeurt.
dirkao
@Fendt926Driver hallo, ik heb geen ijzeren spanten, en ik zoek eigenlijk een iets minder drastiese manier, maar in ieder geval bedankt voor je tip.
varken
Bij de dealer een aftakas koppeling tester.
Kan Tot 3000nm maar dat ben jij niet nodig
Fendt926Driver
Quote @dirkao:
en ik zoek eigenlijk een iets minder drastiese manier,
ben eens bij een loonwerker geweest die in het voorjaar alle aftakassen zo teste met een 1455 met vloeistof koppeling op de aftakas dan kon je mooi doseren en met een handkoppeling
radium45
Quote @Fendt926Driver:
met vloeistof koppeling op de aftakas

Heeft een 14 de pto ook via de vloeistofkoppeling?
Wimsumar
Beste DirkAO e.a.:
Quote @dirkao:
iets minder drastiese manier

Ik stel me er bij voor dat er een (fabrieks)tabel moet zijn hoeveel veertjes/palletjes er in een slipkoppeling moeten zitten om een bepaalde kracht over te brengen.

P.S.: Ik heb er naar gezocht maar kan (nog) niets vinden.

Iets wat er op lijkt is pdfblz nr 69 waarin aangegeven staat hoeveel rijen palletjes er in zitten en welke waarde het koppel (torque) dan heeft.

vapormatic.com/_assets/documents/…
assink
Bij een machinefabriek waar ik werkte werden slipkoppelingen afgesteld door middel van een draaibank. De ene helft werd in de drieklauw gezet, aan de andere helft kwam een arm van 1meter en daarop. Aan het uiteinde van de arm kwam een zwaar veerunster of weegschaal waarmee de kracht uitgelezen werd.
moarten
Als het een walterscheid koppeling is zul je er even op moeten kijken, vaak staat er een getal in geslagen, bijv. 150 dit staat voor 150 dN of tewel 1500 N (newtonmeter)
moarten
Als ik het het uitreken met de gegevens 540 RPM en 75 pk / 55 KW zal de slipkoppeling op 1600 NM moeten staan
Fendt926Driver
Quote @radium45:
Heeft een 14 de pto ook via de vloeistofkoppeling?
er zijn uitvoeringen van die dat hebben. de echte 1455 kenner kan jou zeggen welke. of de eerste types of de latere types
radium45
@Fendt926Driver Nooit geweten, wel dat een 600 serie Fendt de pto middels een price as vanaf het vliegwiel werd aangedreven.
dirkao
Beste allemaal; bedankt voor jullie reacties, nu ik wat cijfers weet kan wat uit zien te vinden om te testen. als ik bv. naar een dealer ga om de aftakas te laten testen wordt ik wel hééél vreemd aangekeken.dat is iets waar men hier nog nooit gehoord heeft. zo zijn er wel meer dingen,ik zou ook weleens een trekker voor een waterrem willen zetten, maar die hebben ze hier ook niet.
varken
Je kan hem ook zelf testen,
Je zet de ene kant vast aan een vast punt.
En je last aan de aftakasstomp een buis van 2 meter
en dan hang je op exact 2 meter een veerurnster

Als je dan bijvoorbeeld 1600 nm moet hebben
moet je 160 kg op een meter hebben
80 kg op 2 meter
Dus Moet Je Veerurnster 80 Kg Aangeven

Let op wel de goeie richting indraaien
dirkao
@varken zoiets had ik eigenlijk ook in gedachten, maar al even bedankt.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
3