RÖBER WANMOLEN.

Beste T.F.-ers:
Een 'kennis' vraagt om documentatiemateriaal (gebruiksaanwijzing/onderhoudsboekje) van een Röber wanmolen.
(Dit is een graanschoningsapparaat uit vroeger tijden waarmee het kaf van het koren wordt gescheiden). Bijzonder aan deze wanmolen zou zijn dat deze geschikt is voor spelt, een graansoort met "taaie" kafvliesjes.
Waar is zulke informatie/documentatie mogelijk beschikbaar?

Deel dit topic

Wimsumar

Reacties

Valtra-Fordpower
Zal Winsumar wel een antwoord op weten denk 😛
Wimsumar
Beste Valtra-Fordpower:
Quote @Valtra-Fordpower:
antwoord op weten

Ik weet wel in welke richting ik moet zoeken, bijvoorbeeld bij oude trekkers + werktuigenverenigingen en/of Hystorische dorsverenigingen. Maar die hebben de websites vaak niet "al te actueel".
Valtra-Fordpower
@Wimsumar Wat is de meerwaarde van actuele informatie van machines die 50jaar oud zijn. 😛
Wimsumar
Beste Valtr-Fordpower:
Quote @Valtra-Fordpower:
meerwaarde

Die is, dat juist antieke gebruiksvoorwerpen niet in vergetelheid raken.
stannetje96
Google is je beste vriend
Perfect
Waar het kaf van het koren word gescheiden ? Mischien iets voor op forum!
jammermaarhelaas
Van website Zeeuwse ankers:

deze Duitse wanmolen komt uit de oudste fabriek van schoningsmachines in Europa van Gebr. Röber in Wutha, Thüringen ( sinds 1852 ). Dit exemplaar is daar gemaakt in 1933. Dit zeldzame schoningssysteem met hellende zeef (steigsichter ) kreeg in 1931 een medaille op de D.L.G. in Frankfurt. Aanvankelijk gebruikt om gedorsen product te schonen, na de oorlog alleen nog om eigen zaaizaad te verbeteren. Bij deze machine die ca. 50 jaar is gebruikt door landbouwers Mr. A. Gast en C.Gast te Brouwershaven werden tien verschillende zeven bijgeleverd om even zovele soorten zaden te schonen.

Niet zomaar een schoningsmachine dus.
walker1
Zoekt die kennis die machine specifiek vanwege de mogelijkheid spelt te verwerken?
Wimsumar
Beste Walker:
Quote @walker1:
specifiek vanwege de mogelijkheid spelt

Ja, hij bakt brood voor de hobby. Het hiervoor benodigde graan (o.a. spelt) schoont/pelt (zeer primitief) en maalt hij zelf. Voor het schonen/pellen is hij geïnteresseerd in een wanmolen. De door Gebr. Röber gemaakte 'windfege'( wanmolen), type Triumph, schijnt bij uitstek geschikt te zijn voor spelt. Deze genoemde machine weet hij ergens te koop, maar is niet compleet.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!