Advies heraanleg gazon

Dag jongens,

Misschien hoort dit topic niet 100% thuis op TF, maar ik ben er zeker van dat hier ook mensen zijn die mij kunnen helpen, en ik tevens vragen heb over de te gebruiken machines.

Mijn vader en ik willen over enkele weken ons gazon opnieuw aanleggen. Het gaat om een oppervlakte van 18 are, maar omdat we met een aanzienlijk hoogteverschil zitten in deze oppervlakte wouden we het in twee delen doen, één deel voor en één deel na de winter. Het gaat nu dus om een oppervlakte van 8 are.

Wij wouden deze eerst kapot spuiten met roundup, om vervolgens na een tweetal weken met een overtopfrees de oude, dode zode onder te werken. Dit zou gebeuren met een gehuurde kubota, omdat onze te licht en te onhandig voor dit werk is (B6001, 16pk en slechts enkele voetkoppeling).

Vervolgens wouden we compost verdelen over de oppervlakte, omdat onze grond door de jaren erg arm geworden is. Als ik advies vanop internet volg, kom ik rond de 16 a 20 kuub uit voor deze 8 are. Verder beschik ik over een vaste-tand cultivator voor achter mijn eigen kubota, alsook een RS1100 kubota frees (zo van die japanse dingen, wel omgebouwd naar 3-punt). Ik vrees echter dat ik met deze frees de oude zode terug naar boven zal halen als ik de compost wil onderwerken, en dat ik het terrein erg ongelijk zal maken. Vaste tand cultivator wil misschien ook wel lukken, maar dat gaat ook meer dan één werkgang kosten, en de oppervlakte is toch aanzienlijk...

Als dit alles gebeurd is wou ik een rotoreg huren voor achter mijn eigen kubota, om zo het land mooi vlak en zaaiklaar te leggen. Zou ik met deze rotoreg het compost ondergewerkt krijgen? Ik heb namelijk niet veel ervaring met die kleine rotoregjes, en gewoon voortgaande op de werking lijkt een rotoreg mij nooit echt super om iets onder te werken. Verder zou ik ook een rotoreg van 2m20 kunnen te pakken krijgen voor achter mijn Deutz D5505, maar de eerste 8 are van onze tuin is eerder siertuin met veel bochten, perkjes en hagen. Ik weet niet of een grotere rotoreg dus een veel sneller en/of gelijker resultaat zal geven als er veel gemanoeuvreerd moet worden.

Heeft er dus iemand tips voor mij mbt mijn werkwijze en te gebruiken machines?

Alvast bedankt

Bram

Deel dit topic

Reacties

stannetje96
Waarom niet nog even op afschot kilveren?
Je kan het gazon er ook afschrapen met een kraantje, ben je er ook vanaf.
Wij hebben van het voorjaar eerst afgeschraapt, beetje grond erin en met laser afgekilverd. Vervolgens ingezaaid met zon klein kopeg-zaaier
old man jose
Wij wouden dat ook maar nader bekeken wouden we dat toch weer n, want dat wouden de buren en de over buren ook wel maar dat wouden ze bij de gemeente weer niet die wouden een BOS.
orangpower
ofwel eerst de oude zode er af na het doodspuiten, of de compost gewoon over het dood gespoten gras verspreiden ( max 1cm dik leggen) en dan frezen/ploegen dan egaliseren extra mest en water kristallen toevoegen en evt zaaien en daarna alles onder werken met de rotoreg
Fiatvisser
@old man jose wij wouden dat jij verdween in het BOS
old man jose
@Fiatvisser
Jullie kunnen me wat in die bossen ga maar naar de wouden en probeer daar maar een bosje van te maken.
Boemrang
Een cursus Nederlandse taal zou wel wonderen doen....
Dan kun je ook bepaalde reacties verkomen.... 😄
samie
Ik zou er geen compost op doen want dat geeft namelijk heel veel onkruid in het gras
orangpower
@samie hangt ervanaf vanwaar de compost afkomstig is containerpark of ivarem
Jasperfendt
Gewoon even dagje met kilverbak rond schafen
bart99
Bovenste laag met de schudeg gedaan hier, super resultaat geeft het.
Patrick 2020
Ik zou ook de oude grasmat afplaggen of goed onderspitten met minikraan. Maar met onderspitten krijg je dat het na verloop van tijd weer gaat nazakken, waardoor het weer hobbelig kan worden. Hoe dieper je de bodem los haalt hoe meer het weer inklinkt en des te meer kans op oneffenheden in verloop van tijd.
Fast Eddy
Ik zou het precies hetzelfde doen als @orangpower zegt.
KubotaB6001
Oké erg bedankt voor de tips jongens, als ik er zo over nadenk is het misschien inderdaad het gemakkelijkste om de compost over de oude zode te verdelen en alles in één keer onder te spitten. Uit de werking van een overtopfrees leid ik af dat de compost dan zowiezo niet volledig onder komt te liggen, en erna dus gewoon met de rotoreg erover.

@old man jose Hier bijdehandje, speciaal voor jou opgezocht: onzetaal.nl/taaladvies/advies/…

Of moet het taalgebruik hier dan echt zo formeel zijn? Dan kan ik zelf ook nog wel een paar trappen hoger.
Kom nu maar weer op met het gezanik over ons leeftijdverschil, misschien moet je eens onder je steen vandaan komen en meegaan met je tijd, dan had je dat zelf wel geweten, maar dat blijkt toch vaak wel erg moeilijk voor jou. Verder erg bedankt voor het bijdragen aan de leuke sfeer hier op Tractorfan, die momenteel wel erg alomtegenwoordig is.
old man jose
@KubotaB6001
Dus zat ik er toch niet zo ver naast zoals je ziet, misschien dat je zelf een keer aan die balk moet gaan trekken die u voor u hoofd heeft. Dan kan ik rustig onder mijn steen blijven genieten van FB en hoef ik niet naar het geneuzel van een kleuterklas te gaan zitten staren maar kunnen we misschien weer op de technische toer met zijn allen.
Wimsumar
Beste KubotaB6001:
Quote @KubotaB6001:
opgezocht

Ga voordat je met de (grond) bewerkingen ook goed na of er nog kabels, leidingen, afvoerbuizen, rioleringen e.d. onder het gazon verstopt liggen. Ook putten (al dan niet nog in gebruik) zijn geen zeldzaamheid voor verassingen te zorgen.
Of heb je bovenstaande al opgezocht?
Henk 1120
@KubotaB6001 Mooi gesproken over het bijdehandje OMJ! Succes met het aanleggen van het nieuwe gazon!
IH fan 1997
Doodspuiten daarna eerst het grote nivelleerwerk met een kraan en of kilverbord/grondschaaf daarna compost opvoeren en dat eventueel met een grote cultivator (grondbreker) achter de deutz inrijden (niet echt verplicht hangt af van u grond) daarna spitfrezen of bakfrezen rotoreggen en zaaien

Ps wat voor grondsoort hebt u?
SJB533
Quote @KubotaB6001:
Of moet het taalgebruik hier dan echt zo formeel zijn?

Ik zeg van niet. Mijn complimenten voor je (of jouw, formeel: uw :-D) tekst in de opening van dit topic.
KubotaB6001
@Wimsumar Het gaat om ons eigen gazon, putten, afwatering en elektrische kabels hebben we allemaal zelf geplaatst dus normaal gesproken komen we niet voor verassingen te staan 😄 Toch bedankt voor de tip.

@IH fan 1997 Ons gazon ligt nu eigenlijk al nagenoeg perfect vlak, maar het probleem is dat we na het spuiten van Bofix tegen klaver en weegbree niet meer veel groen overhouden. De zode is helemaal verdord en staat vol mos, zelfs na meerdere jaren intensief verticuteren en kalk strooien wil het niet beteren.

Ik ga er vanuit dat de effenheid van het terrein niet fel zal veranderen bij gebruik van een overtopfrees en rotoreg? Althans niet als ik de filmpjes op internet bekijk. We zitten hier op een heuvel met op plekken redelijk zware leem in de bodem, maar het is erg verzuurd in het algemeen, er staat alleszins toch erg veel mos. Daarom dat we ook compost wilden aanvoeren om de pH een beetje omhoog te krijgen. Op onze huidige zode (+-18 jaar oud) hebben we wel nooit gemulcht of kunstmest gestrooid, iets wat in de toekomst misschien ook wel beter kan.
Loeideutz
Bedenk wel dat 16-20 m3 compost op 8 are ongeveer 2-2,5 cm dik is. Dat moet je goed door de "bouwvoor" mengen.
KubotaB6001
@Loeideutz Dat is inderdaad zeer juist, daarom dat ik dus niet goed wist hoe ik het mengen best kan aanpakken. Zoals ik hier lees zou dat dus wel moeten lukken met die overtopfrees of heb jij misschien nog andere tips? Steeds welkom 😄
Loeideutz
Frezen is op zich een goed begin. Frees fijn genoeg. Liever wat meer tijd er in steken dan later bij inzaaien te grote stukjes zode tegen komen. Zeker ook omdat je, waarschijnlijk, niet zult ploegen. Maar je moet al een goede frees hebben, wil je dieper als 10 cm frezen. Trek daar nog de 2-2,5 cm compost vanaf, en je kunt je voorstellen wat voor een toplaag je overhoudt. Daarna zul je dus met iets van een cultivator een diepere menging moeten bewerkstelligen. Rol het eventueel voor het zaaien eerst aan met een (cambridge)rol of zoiets, dan zul je minder last hebben van het inklinken en dus weer ongelijk worden zoals hierboven beschreven.
Fendt926Driver
Quote @SJB533:
Ik zeg van niet. Mijn complimenten voor je (of jouw, formeel: uw ) tekst in de opening van dit topic
+10. mag ook wel eens gezegd worden. ondanks soms spelfouten en zinsopbouw niet 100% is dit wel een zeer uitgebreid duidelijk topic. waarin topic maker veelvuldig duidelijk terug koppelt.
zien we wel eens anders op tf
SJB533
@Fendt926Driver
Dank je, Huub. 😄
Zien we te vaak, helaas 😞 Als nu iedereen probeert, om dit topic als handleiding te gebruiken, scheelt dat een hoop. Zag trouwens gisteren ook een topic, dat zeer netjes geopend werd. (New Holland L95)
SJB533
Zit nog met vragen rond dit stukje tekst.
Quote @Loeideutz:
Zeker ook omdat je, waarschijnlijk, niet zult ploegen. Maar je moet al een goede frees hebben, wil je dieper als 10 cm frezen. Trek daar nog de 2-2,5 cm compost vanaf, en je kunt je voorstellen wat voor een toplaag je overhoudt. Daarna zul je dus met iets van een cultivator een diepere menging moeten bewerkstelligen

Want ik ben van mening, dat je al gauw te diep wil. Je moet de voeding niet te diep gooien, anders heeft de grasmat er niets aan. Hoe diep moet je gaan?
KubotaB6001
@SJB533 Diepte maakt mij zoveel niet uit, zolang de oude zode maar onderaan ligt en de compost gemengd is met de toplaag. In onderstaand filmpje (vanaf 1:25) heb ik wat inspiratie gehaald, dit zijn namelijk ook de machines waarmee ik zou werken. Uit die uitleg begrijp ik dat een overtopfrees dus de zode onderaan gooit, en hierover fijnere grond, in mijn geval dus vermengd met de compost. Of zouden jullie een ander resultaat verwachten?

Loeideutz
@SJB533 Je vraag is niet zo zeer: hoe diep moet de mest, maar hoe diep wortelt mijn gewas. Ik heb eens ooit geleerd over bomen: wat je boven de grond ziet, zit ook onder de grond, minus de stam. Daarnaast is bewortelingsdiepte ook afhankelijk van de doorlaatbaarheid van de grond, de beruchte ploegzool kan heel vervelend zijn. Op school heb ik geleerd dat akkerbouwgewassen makkelijk 1 meter diep kunnen wortelen. Bij schorseneren moet je al gauw 40 cm diep de boel goed los hebben, anders groeien ze krom. Je moet overigens niet de fout maken om te denken dat wat je uit de grond trekt, dat dat de wortels zijn. De haarwortels blijven zitten, en kunnen veel dieper gaan. Ook op school eb ik geleerd dat ouder grasland niet veel dieper wortelt als 5 cm, later is dat eens bij gesteld tot een centimeter of 10. Op zich niet zo gek, de mest komt van boven, de kunstmest wordt er op gegooid, de regen komt van boven, en als we zelf regen maken dan komt ie ook van boven. Nieuw ingezaaid grasland wortelt wat dieper, zeker als de grond diep genoeg los is en er geen storende lagen zitten.
Daarnaast moet je kijken naar de soort bemesting die je geeft. Zoals een collegaboer hier in de buurt eens zei: runderdrijfmest geef je in het voorjaar, zeugendrijfmest geef je in de zomer. Wat bedoeld wordt is: hoe snel worden de voedingsstoffen door het bodemleven omgezet in bruikbare mineralen voor de plant. Compost is een langzame mestsoort. De voedingsstoffen komen over langere tijd vrij, ook in de winter als het gewas ze minder goed kan opnemen.
Voor gras zul je het niet al te diep moeten wegstoppen, maar je moet er ook voor zorgen dat je na het inzaaien snel een goed beloopbar oppervlak hebt, zeker met gazon. Als je de compost te ondiep inwerkt, loop je het risico dat je een te luchtige grondlaag krijgt, die te lang "veert".
Ik weet het, het is geen kort antwoord. En ik heb ook geen precieze antwoorden gegeven waar je je aan moet houden. Maar ik hoop dat ik wat inzicht verschaft heb en dat je je er je voordeel mee kunt doen.
megafendt
Op mijn werk leggen wij gazons altijd als volgt aan:
Eerst spuiten we de oude graszode kapot met roundup.
Wanneer deze zode volledig kapot is, frezen we deze onder. Wij rijden meestal maar tegen een snelheid van 1.5 km/h. Het is belangrijk dat alles fijn gefreesd is! vervolgens trekken we de grond goed los met een vaste tand cultivator, nadien frezen wij meestal nog eens de volledige oppervlakte. Vervolgens leggen wij alles effen met een lasergestuurde kilver, maar je kan dit eventueel ook met een rotoreg doen. Als laatste stap zaaien we alles in. (werk het graszaad niet te diep in.) Het strooien van compost raad ik niet echt aan, want dit gaat nadien vaak zorgen voor oneffenheden. Ik denk dat je beter je gazon bemest met kunstmestoffen wanneer het gras uitstaat. Succes!
Wij hebben op het werk voor bij de druiven dat is ook tak van ons!????een spitvrees die gelijk een zaaibed maakt! Meschien werkt dat ook om het gras onder werken en gelijk de compost werkt met 40cm op zn diepst volgend mij heb er een tijdje de compostbodem er mee losgevreest iedere dag toen daar een tijdje kalveren op liepen! En pas nog een stukje gras wat keihard was een loop pad naar de wei ge vreest ging ook best! Al had de kubota het wel zwaar!in de schuur stond er een smalspoor Fendt voor!
KubotaB6001
@megafendt Ik ben zelf ook nog niet helemaal zeker van die compost, maar onze bodem is tamelijk verzuurd door de jaren, er staat erg veel mos in nu. Omdat compost toch eerder basisch is (pH 8.0) dachten we hier in één klap ook de zuurtegraad mee te verbeteren. Zou een laagje van 2 cm echt zoveel oneffenheden en verzakkingen veroorzaken?
CoenNijenhuis
@KubotaB6001 Als je ondergrond vlak is, waarom overweeg je dan niet om de bestaande zode dood te spuiten en daarna door te zaaien? Daarna zou je kunnen
Bemesten en bekalken van bovenaf.
KubotaB6001
@CoenNijenhuis Denk je dat het mos dan ook volledig dood is/verdwijnt? En we wouden graag ook zoveel mogelijk zelf doen, een doorzaaimachine op zulke kleine schaal heb ik nog nooit gezien, laat staan te huur...

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
32
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
6