Boeren riskeren boete!

Beste tf'er,

De boeren die over de snelweg reden met hun tractor tijdens het protest riskeren boete schrijft de "Metro"
nl.metrotime.be/2015/09/…

Deel dit topic

Reacties

matzzz
Dat is die 55 euro wel waard:)
NHSanderJD
Die 500 miljoen moet ergens vandaan komen..
Trekkerman Tom
Beetje jammer, die boete had 10 keer zo hoog moeten zijn.
mf 6150
@Trekkerman Tom
Ja ga jij ze nog effe wakker maken slimmerik
fendt-vario
@Trekkerman Tom melktandjes nog in het gebit cker ?
GD tuning Garyp
@fendt-vario Jonge, dan ben je toch gewoon debiel als je dat doet?
Trekkerman Tom
Elke boer weet dat het niet is toegestaan om met een trekker op een snelweg te rijden. Wie dat negeert, en en masse andere weggebruikers hindert, moet de consequenties maar voelen.
jurgenkrijt
@Trekkerman Tom wat loop je toch elke dag weer de zeuren. jij hebt er toch geen last van. en wees eerlijk het is toch mooi zulke acties daar in brussel 😃
NHfan97
@Trekkerman Tom Er was toch politiebegeleiding bij of waren dat andere foto's wat ik zag?
Trekkerman Tom
Boven dien heb ik totaal geen medelijden met die protesterende boeren. Zoals ik al vaker heb gezegd: Eigen schuld, dikke bult.

Ik heb gesproken.
danny_ford
Als ze dit in Nederland maar niet bedenken, want hier moest de politie ook ineens de snelweg blokkeren en die hebben ook geen boetes ervoor gehad, zou erg krom en oneerlijk zijn als dat hier dan ook gebeurd.
fendt-vario
@GD tuning Garyp ik vind het wel goed dat er eens een beetje actie ondernomen word van alle kanten!
GROENEDEERE
@fendt-vario

10 punten voor jou. Behalve dat hij zn melktanden nog heeft druipt het vocht nog achter zn oren.
walker1
Quote @danny_ford:
Als ze dit in Nederland maar niet bedenken, want hier moest de politie ook ineens de snelweg blokkeren en die hebben ook geen boetes ervoor gehad, zou erg krom en oneerlijk zijn als dat hier dan ook gebeurd.

Ik ben sowieso tegen het blokkeren van (snel)wegen, ongeacht welke beroepsgroep of organisatie er protesteert. Je valt er alleen maar andere werkende mensen mee lastig, die meestal niks met jou probleem te maken hebben of er iets aan kunnen doen.

Maar de politie maakt het wel goed door al een hele tijd weinig te bekeuren en nu ook het boetesysteem plat te leggen. Hoewel ik ze heus wel een goede CAO gun, mag het van mij nog wel een tijdje duren voor die rond is 😄
NHfan97
@walker1 Maar je valt er wel mee op. Ik ben al bij sommige actie's aanwezig geweest (en dan bedoel ik niet bij actie's zoals banden opbranden maar gewoon flyers uitdelen) en dan merk je dat er ongeveer een 80 % (misschien zelfs meer) toch zeer positief reageert. Als die boeren niet zo hadden geprotesteerd dan wist er nog steeds bijna niemand wat het probleem was , nu weten de mensen het tenminste. Want als je gewoon in de winkel wat flyers uitdeelt komt je niet op het nieuws.
mike_v
Quote @NHfan97:
Er was toch politiebegeleiding bij

Die waren erbij om de kruispunten op de gewestwegen af te sluiten bij de passage. Oorspronkelijk was afgesproken geen snelwegen te gebruiken tijdens de rit naar Brussel. In Vlaanderen hebben ze zich daaraan gehouden. In Wallonië helaas niet.
danny_ford
@walker1
In jouw bericht kan ik mij compleet vinden 😉
NHfan97
@mike_v Ah oke, ja was wel een beetje voorspelbaar dat die walen dat toch zouden doen he 😛 .
Diederikfendt
@Trekkerman Tom Jij moet eens ff goed op je worden letten . Jij hebt nergens last van maar mijn familie het t niet zo breed die lage kut melkprijs en jij loopt ff lekker te blèren eigen schult dikke bult . Stomme debiel .....
poech prut
@Trekkerman Tom Ik hoop voor je dat je in het dagelijks leven wat meer empathie kan opbrengen voor anderen. Heb je reacties van de afgelopen dagen ff gelezen en allemaal wijsneuzerij. Of denk je echt dat je slimmer bent dan alle melkveehouders/reageerders hier?
EA_MF
@Diederikfendt marktwerking heet dat, vraag en aanbod, niet meer afgebakend door melkquotum. T is alleen wel jammer dat de vraag (deels) afgenomen door een dom politiek spelletje tussen de EU en Rusland...
valmet6400power
@Trekkerman Tom

Weten de veehouders ook een keer wat het is als de prijzen onder de kostprijs zit. Ze hebben 30 jaar lang een bijna gegarandeerde prijs gehad en nu komen ze in de echte wereld, en dan is protesteren blijkbaar de enige optie..
gkgerbengk
En die protestactie van de politie zelf zorgt dan weer niet voor langzaam rijdend verkeer? Die reden toen ook 'maar' 60.
Diederikfendt
Wij krijgen 28 cent omdat we weidemlek hebben maar we moeten nog geen geld bij leggen . Hier kun je echt niet voor melken ......
Ruben-Wind
@valmet6400power 19 cent is boven de kostprijs???
valmet6400power
@Ruben-Wind

Melkprijs is toch ook niet constant te laag?
Ruben-Wind
@Trekkerman Tom mag hopen dat je niet zo stom lult bij die boeren op dat loonbedrijf waar je stage loopt.
gypCaseXL
De lage melkprijs op dit moment is puur een gevolg van het fenomeen vraag en aanbod. Momenteel stijgt het aanbod sneller als de vraag waardoor de prijs zakt. Tevens ben ik het voor een deel met @Trekkerman Tom eens. De laatste paar jaar is de groei enorm hoog waardoor het aanbod simpelweg te snel groeit, met als logisch gevolg dat de melkprijs daalt. Het enige jammere in dit verhaal is dat ook de boeren die rustig aan gedaan hebben de dupe worden van de grote groei.

Tevens vind ik die 500 miljoen subsidie grote kwats! Het is slechts verschuiven van het probleem. Als boer is het krijgen van subsidie niet de oplossing voor de problemen. Het melkquotum was een zeer mooi systeem om een zekere minimum prijs te kunnen garanderen, maar ja alle grote boeren waren o zo blij toen bekend werd dat het quotum ging verdwijnen. En kijk wat voor problemen het heeft opgeleverd...
Ruben-Wind
@valmet6400power jij hebt het over een gegarandeerde melkprijs. In 2009 was ie nog lager en nu loopt iedereen beetje dom te lullen van ja komt door die schaalvergroting hier en komt omdat het klotum er af is.
Ruben-Wind
@gypCaseXL van die paar liter extra hier in nl?
gypCaseXL
@Ruben-Wind De groei over heel Europa heeft invloed. De groei in Nederland is echter nog altijd hoger als het gemiddelde over Europa.
Aan de andere kant is het ook lichtelijk treurig dat de grote melkfabrieken niet in staat zijn om voor een bepaalde minimum prijs de melk af te zetten.
valmet6400power
@Ruben-Wind

Ach die koeboern klagen altijd volgens mij en evengoed kopen ze grote lappen grond haha. Gaan ze nu roepen dat door meer te melken ze meer gaan verdienen maar dan hebben ze niet goed opgelet bij economie denk..
Ruben-Wind
@valmet6400power de dag dat de melkprijs omhoog gaat komt elke dag dichter bij.
Ruben-Wind
@gypCaseXL overal word nu goed gemolken als ik dat zo hoor. Voor het zelfde geld had je en droge periode gehad ergens en was stukken hoger.
Wimsumar
Beste GypCaseXL:
Quote @gypCaseXL:
lichtelijk treurig dat de grote melkfabrieken niet in staat zijn om voor een bepaalde minimum prijs de melk af te zetten.

Dat kan wel, maar daar hebben de leden/leveranciers nooit om gevraagd. Andersijds mag het ook niet vanwege mededingswetten. Juist om laatstgenoemde was de manifestatie in Brussel, om politiek en overheden te bewegen hierin verandering te brengen.
jordi 1455
@gypCaseXL verdeel het 500 miljoen klinkt veel maar verdeel dat over alle boeren die er voor in aanmerking komen en dan is 500 miljoen niet zo veel. Je kan beter de boeren een half miljard geven dan miljarden aan Griekenland lenen. Verder vindt ik het terecht dat de EU de portemonnee, die stuurde ten eerste aan op schaalvergroting en komen met idiote regels die door de ene lidstaat strenger wordt gehandhaafd dan de andere.
Diederikfendt
Wij hebben ook gewoon 60 koeien niks gek gedaan en we beuren zo lage klote prijs en dan nog zeggen dat het aan de boeren licht .....
-NEW-HOLLAND-
Wij melken 50 koeien en kunnen gewoon draaien, gek hé? jullie zouden je moeten schamen, iedereen had dit kunnen zien aankomen...
Jasperfendt
Overheid zorgt zelf voor de hoge kostprijs, is de boeren hun schuld niet. Schrap maar eens een heele zooi van die regels. Dan kun je ineens rap goedkoop bouwen en ook stukken beter concureren met andere landen
poech prut
@Jasperfendt precies zo zie ik het ook.
newholland6640
Quote @Trekkerman Tom:
Ik heb gesproken.

Poh!
Diederikfendt
De helft weet niet wat ze zeggen en t komt er op neer dat de boer de schuldige is ... Wat is dit voor site met mensen die boeren de schuld geven ....
Ruben-Wind
@-NEW-HOLLAND- En als jullie een nieuwe stal bouwen maak je hem ook weer voor 50?
John Deere 8345r
@newholland6640 helemaal gelijk!
Diederikfendt
Nee wat je moet meer melken en dat kan niet door die lage prijs ga je falliet
valmet6400power
@Diederikfendt

Die nemen toch de beslissing om allemachtig uit te breiden en overal nieuwe stallen neer te knallen met nog veel meer koeien dan de vorige?
jordi 1455
@-NEW-HOLLAND- Leveren jullie aan Friesland Campina?
newholland6640
Als je nooit investeert blijf je ook geen boer. Steeds rustig investeren en vooral investeren in dingen die er toe doen! Hypotheeklasten keren elke maand terug... Een akelig iets dus.
Diederikfendt
Wij hebben geen mega stal en hebben t zelfe probleem als hun.
Ruben-Wind
@valmet6400power gelukkig gaat een stal 100den jaren mee en kun je nog prima vooruit in een stal van 40 jaar waarvan de muren er al uit vallen en het dak helemaal verzakt.
stevenb
De ene boer verdient nog bij 20 cent ???? de ander heeft een financiering van 38 cent per liter ???? tja dan gaat het hard van je af ???? de EXTREME negatievelingen schaam jullie, een beetje medeleven hier met de gedupeerde medeleden zou wel gepast zijn, ik werk bij een grote boer die levert aan doc en het is gewoon een kloten berg werk verzetten voor geen fantsoenlijk snee brood ???? het probleem is dat veel boertjes weer zijn begonnen met melken omdat paps vroeger het quotum heeft verkocht, als er een fosfaatquotum komt, moet jij eens kijken hoe het melkaanbod zinkt ????
-NEW-HOLLAND-
@Ruben-Wind Weet ik nog niks van, onze stal kan zonder grote investeringen nog wel 15 jaar mee, dus daar maken we ons nu niet druk om.

@jordi 1455 Ja Friesland Campina
newholland6640
Quote @stevenb:
De ene boer verdient nog bij 20 cen

Maar de kostprijs van die boer gaat stijgen, anders is hij over 20 jaar geen boer meer.
Diederikfendt
Nou vind dat ze groot gelijk hebben in Frankrijk.
Rickbuevink
Die 55 euro? Ze geven vanaf morgen toch geen boetes meer onder de 200€ haha
valmet6400power
@stevenb
Het gaat mij erom dat veehouders de noodklok luiden terwijl voor akkerbouwers dit al jaren actueel is en die hoor je er niet over als de aardappels/uien voor 2 cent weg gaan..
newholland6640
@valmet6400power

Melkveehouders heb je het dan over neem ik aan?
jordi 1455
Een Slimme boer legt elke maand wat geld opzij voor slechtere tijden en investeert alleen dingen die nodig zijn, dus geen nieuwe fendt met vario van 120pk.
FiatGek
Vorig jaar is er aan aardappels van 2 ct. ook niks verdient... Ook varkenshouderij, pluimveehouderij en glastuinbouw pakken wéér mis.
valmet6400power
@newholland6640

Ja sorry, daar heb ik het altijd over als ik koeboeren zeg
newholland6640
@valmet6400power

Pluimveehouders hebben namelijk heel wat meer te klagen gehad dan koeboeren
FiatGek
@newholland6640
Daar geef ik je gelijk in, wen er maar aan; melkvee zit altijd aan de eerste tiet.
Diederikfendt
Mijn oom het 15.000 eenden en dat zit ook slecht ja die heeft ze schuur ook een jaar leeg gehad omdat t voer niet te betalen was en t stroom zo duur was
Ruben-Wind
@jordi 1455 klopt je kan beter de helft aan belasting weg doen ipv eens in de 10 jaar een nieuwe trekker.
FiatGek
@Ruben-Wind
Als de helft van het inkomen aan de belasting moet worden afdragen zijn de problemen in de melkveehouderij niet zo groot als dat ze voorgedaan worden in de media.
valmet6400power
@Ruben-Wind

Je kan ook gewoon een zeg New Holland kopen ipv zon geile Fendt voor 200 uur per jaar..
inter fan
In mijn ogen heeft 500 miljoen geen zin, ten eerste hoe wil je dit ooit op een verantwoorde manier gaan verdelen?
Daarnaast lijkt het mij beter voor de Eu om zich te richten op jet gelijk maken van de wetten in de agrarische sector.
Ruben-Wind
@valmet6400power als je hem genoeg gebruikt word een fendt vanzelf goedkoper.
-NEW-HOLLAND-
@inter fan Het gaat er niet om dat iedereen zijn hand opsteekt voor 500 euro, dat geld is om te investeren in export en verwerkings mogelijkheden volgens mij?
valmet6400power
@Ruben-Wind

HAHA, jahoor vergeet de aanschafprijs maar
inter fan
@-NEW-HOLLAND- kan klopen, zou ik graag willen weten dus zal morgen even zoeken.
Diederikfendt
@valmet6400power Nou steek liever wat meer geld in me trekker en dat ik er 10.000 fijne uren mee maak 😃
valmet6400power
@Diederikfendt

Als Fendt zijn geld waard was had iedereen wel een Fendt 😉
Bedoel meer te zeggen dat een nieuwe Fendt kopen als je alles bijna laat doen door de loonwerker ook de kostprijs onnodig verhoogd..
Ruben-Wind
@valmet6400power nh dealer zegt dat die trekkers niet kunnen lopen voor een afschrijving van 7.5€ int uur. En aangezien fendt dat wel kan.
valmet6400power
@Ruben-Wind

Heb ook nog weinig Fendts gezien die dat wel gedaan hebben.. Als je als loonwerker voor 2 Fendts 3 New Hollands kan kopen dan lijkt me de keuze snel gemaakt.. En een Fendt gaat gerust ook wel diesel verbruiken als ie moet buffelen
Ruben-Wind
@valmet6400power ik wel dat scheelt.
Jasperfendt
Fendt vs nh voer maar veder ergens anders, en die 7,5 pk is dat voor 100 pk of 300
valmet6400power
@Ruben-Wind

Das mooi, heb liever een 880/5 voor serieus werk 😃
valmet6400power
@Jasperfendt

Dat is geen discussie hoor.. Dat is iets waar JD rijders nog veel meer last van hebben 😃
Diederikfendt
@valmet6400power daar heb je gelijk in .... maar ik ga pitten de balluh
Ruben-Wind
@valmet6400power Jammer dat die net weer wat licht is voor de meeste werkzaam heden. Tijd voor een 160-90 haha.
MF6465dynashift
@Trekkerman Tom ben het 100% met je eens! Koekenboeren zijn het nog niet gewend dat ze ook wel eens een lage prijs kunnen hebben, akkerbouwers en bollenboeren hebben ook wel eens een slecht jaar en die zie je toch ook niet als een gek brussel bezetten
Jasperfendt
@valmet6400power Doe mij trouwens maar een trekker die nooit kapot gaat en op water loopt en zo sterk is als wat en ook nog eens spotgoedkoop is. Weet jij daar een merk voor? :lol:
SJB533
Jasperfendt
Quote @SJB533:
Shire

Als rookvlees in plakjes A.U.B.
dlok
Boeren worden nu getest op hun economische vaardigheden. Akkerbouwers produceren al jaren voor wereldmarkt en hebben daarin natuurlijk meer ervaring mee. Melkvee sector zal wellicht economischer moeten gaan melken om break-even punt naar beneden te halen ipv vol produceren.
ej-van-de-voort
@dlok

Ik wil niet zeggen dat de akkerbouwers het makkelijk hebben, maar ik heb in de Flevo vaak genoeg gezien dat het spul weer ondergewerkt word als de prijzen te laag zijn, om zo iig de kosten (rooien e.d.) zoveel mogelijk te beperken, voor zover ik kan overzien lijkt me dat een akkerbouwer iets meer in staat is om aan de kostenkant te snijden als het slecht gaat. Een veehouder kan daar wat minder in, ook droogstaande koeien eten voer, ook legkippen in de rui eten voer, ook niet drachtige zeugen willen brok. Daar blijft het kostenplafond, ook zonder grote investeringen, toch grotendeels gelijk, of je nu minder melk leverd of niet.
erik9831
Quote @mike_v:
In Vlaanderen hebben ze zich daaraan gehouden. In Wallonië helaas niet.

In Vlaanderen hebben ze ook op de autosnelweg gereden. Tussen Leuven, Heverlee, Bertem, Sterrebeek en dan Brussel binnen. Bij het VTM nieuws hebben ze het wel over 'onder politiebegeleiding'.

Voor wie het helemaal gaat bekijken, de automobilisten die ze interviewen ... Ze hebben er allemaal begrip voor.

Hier te zien:
nieuws.vtm.be/binnenland/…
valmet6400power
@Ruben-Wind

Ja! Dan heb je heel wat nodig om die te stoppen (als de pomp ook nog los staat) 😃
9115
Probleem in de hele sector is dat opbrengstprijzen niet mee stijgen met de inflatie.
Bedrijven stoppen daarom of worden groter oM dit op te vangen. Nadeel van grote bedrijven met veel vreemd vermogen is dat je ook kwetsbaar wordt. Voor veel boeren is de schaalvergroting nodig geweest om door te kunnen gaan.
Maar opschalen houdt een keer op en dan is het wie heeft de langste adem om te kunnen blijven bestaan.
9115
Voorbeeld van oudere melkveehouder bij ons uit de buurt: vroeger kocht ik voor 1 liter melk 2 kinderpostzegels. Nu heb ik vier liter nodig voor 2 kinderpostzegels.
arjanvw
@valmet6400power Ik kan je irritatie deels wel begrijpen dat de er nu al melkveehouders piepen dat ze in problemen komen door(de pas 6mnd) de lage melkprijs, stoor me er zelf ook wel eens aan dat collega s dit doen. Afgelopen drie jaar zijn toch erg goed geweest en als er geen calamiteiten zijn voorgevallen had er best wat gereserveerd kunnen worden.

Maar als het in de akkerbouw al jaren zo slecht gaat, waarom komen ze dan niet in aktie?? is dat luiigheid??? Of heerst er nu jaloezie dat de melkveehouders snel aktie ondernemen en ze er achter komen dat ze jaren te afwachten zijn geweest??? Waarom accepteren om onder de kostprijs te werken?? Dan doen de werkende burgers toch ook niet?? Er is geen een burger die nog hetzelfde loon krijgt als 30 jaar geleden!!!

Ps. wij zijn melkvee en akkerbouwer.
NHfan97
Waarom doet iedereen alsof het alleen de melkveehouders zijn die klagen? Daar waren ook gewoon akkerbouwers in brussel hoor .. Waarom zouden melkveehouders dan niet mee mogen betogen ? Samen sta je sterk(er) toch?
valtran113
De kostprijs is bij iedereen anders,dat is logisch. Maar iedereen verdiend wel een eerlijke prijs, dat is wat anders.
valmet6400power
@arjanvw

Goede vraag inderdaad, ik denk dat het komt omdat een akkerbouwer toch meerdere gewassen heeft om A de bodem te sparen en B de financiële risico's te spreiden. In die zin houden we/ze er al rekening mee dat een misoogst/slechte prijs niet direct reden tot paniek is, dan rijden we nog wel een jaar langer door met een machine 😄

500 miljoen klakkeloos geven lost het probleem in ieder geval niet op..
julian2003
@Trekkerman Tom
de melk prijzen worden lager maar in de winkel veranderd er niks.
MF_Dyna6
Een melkveehouder staat er wel elke dag voor, als er dan niets verdient word zijn ze er gauw flauw van. Dat snap ik wel
FiatGek
@MF_Dyna6
Klopt, een akkerbouwer maar twee weken per jaar. Eén week om te zaaien en één week om te oogsten. De rest van het jaar komt een akkerbouwer niet in aanraking met zijn (verkoopbaar) product. Niet dus.
vanmeij
@rubenwind
de dag dat de melkprijs omhoog gaat komt elke dag dichter bij.

waar baseer je dit op?
momenteel word er 4% meer gemolken in Nederland, over een aantal maanden zal dit volgens theorieën al oplopen naar 10%.

in mijn beleving gaat de prijs bij bijvoorbeeld aardappelen met een 'overschot' van 10% keihard naar beneden!
Ruben-Wind
@vanmeij denk jij dat hij nooit meer omhoog gaat dan?
vanmeij
Nou dat ook weer niet 😄
het wordt in ieder geval geen 40 cent meer. die tijd is voorbij.
zelfs met quotum kan de prijs helemaal naar 19 cent gaan (2009)
hobby boer en co
@NHSanderJD ach dat is een sigaar uit eigendoos, er is immers 800 miljoen superheffing betaald.
newholland6640
@vanmeij quotum verruiming
Jasperfendt
Quote @valmet6400power:
dan rijden we nog wel een jaar langer door met een machine

En dat doen koeboeren niet denk je?
suggs 73
@valmet6400power

Je hebt wel gelijk , veeboeren moeten niet zeuren , boeren die nu in de problemen zitten of roepen dat ze dat hebben , hebben gewoon niet helder nagedacht
erik9831
@vanmeij De oplossing volgens de abdij van Westerlo in België voor het melkprobleem ...

Ze gaan hun productie opdrijven van het kaas maken. Momenteel maken ze 8000 kazen per jaar, enkel te koop aan de abdijpoort. Nu gaan ze hun productie opdrijven naar 40.000 stuks per jaar. Brengt volgens hun meer op, dan de melk die ze produceren te verkopen. Ze gaan vanaf dan hun kaas ook in de betere winkels te koop aanbieden.

Maar dit is natuurlijk ook geen oplossing, want als iedereen dit nu gaat doen ...
valmet6400power
@suggs 73

Dat zeg ik ook weer niet, maar zo denk ik er wel over ja.. Gelijk anderen de schuld geven zeg maar!
valmet6400power
@Jasperfendt

Gemiddeld gezien minder denk ik..
newholland6640
Wat de melkveehouderij nu meemaakt is opzich niet zo erg. Een goed bedrijf kan het wel een tijdje lijden als er niks verdient wordt.

Hebben zelf pluimvee en melkvee. Hebben met het pluimvee hele goede jaren gehad. Als je dan echter z`n jaar als 2013 krijgt moet je nog heel wat super goede jaren hebben om er weer bovenop te komen. De prijs van de eieren is nu weer aardig goed, best vervelend als het dan precies zo gebeurt dat het dan met de melk weer slecht gaat.

Maar ach, je moet door. Klagen heeft geen zin. Zorg dat je technische resultaten goed zijn, en doe geen gekke dingen...
jehan
@9115 hhah kun je zien wat die kinderpostzegels duur zijn geworden
GD tuning Garyp
@Jasperfendt Koeboeren rijdeh net zolang door totdat een machine helemaal naar de tering is
Jasperfendt
Quote @GD tuning Garyp:
Koeboeren rijdeh net zolang door totdat een machine helemaal naar de tering is

Nou nee, zo doen de meesten ook weer niet. Lijkt mij alleen wel het beste. Nieuw en overcapacitijd kopen en dan gewoon doorrijden tot die ook echt af is.
Landini 6500
Sinds wanneer mogen nederlandse tractoren in Brussel komen ??
in Belgie is kenteken verplicht !!
GD tuning Garyp
@newholland6640 jij repareert t zelf, met je beun spanrol
Wimsumar
Beste Landini 6500:
Quote @Landini 6500:
in Belgie is kenteken verplicht !

Ja, wij hier in Friesland kunnen het ons maar nauwelijks voorstellen, maar die kentekenplicht geldt ook voor buitenlandse (w.o. Nederlandse) tractoren die Belgisch grondgebied betreden.... ehhhh,... berijden.
newholland6640
@GD tuning Garyp hahaha scheelde weer een boel geld!
Renze
Nu het quotum eraf is, produceren voor de vrije markt: Helaas is dat niet het geval. Zolang de eindgebruiker (de consument) aan de kassa totaal niets merkt van fluctuaties van de marktprijs, "werkt" de markt niet. Bij marktwerking stemmen vraag en aanbod op elkaar af door prijsfluctuaties, een lager aanbod zal de prijs opdrijven, en een lage prijs zal de vraag opdrijven.

Laat de prijs van melkproducten in de winkels ook maar 30% zakken, dan koopt de consument meer melkproducten en trekt de vraag aan, waardoor de markt in balans komt.

De vraag aanpassen is erg moeilijk omdat je op een boerderij met langlopende investeringen zit, en een koe niet een machine is die je even droog zet en daarna het kraantje weer open zet als de prijs stijgt, en ook gaan de kosten gewoon door, of de koe nu melk produceert of niet.

Voor vrije marktwerking zal de eindgebruiker gestimuleerd moeten worden wat aan het overschot van aanbod te doen, door een lagere prijs. Die merkt er echter niets van dus is een vrije markt voor Agrarische producten een fabeltje.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
119
DEELNEMERS
45
WEERGAVES
1